Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Zoloft, Asentra, Asertin ( SERTRALINA )
-
- Nowy Użytkownik
Witam, stosuję sertaline od stycznia, jestem na dawca 125mg. Od jakiegoś czasu w ciągu dnia odczuwam dużą senność. Tak samo mam długi sen. Ktoś podziela moje spostrzeżenia ?
-
- Nowy Użytkownik
Witam. Chciałaby zapytać, a może nabrać odwagi do wzięcia leku Zoloft. Moje zaburzenie lękowe trwa baaardzo długo, 20 lat temu schodząc z benzodiazepin dostałam od psychiatry lek spamilan, który dawał bardzo nieprzyjemne skutki uboczne (jadłowstręt, drżenia, szumy uszne, mdłości), ale nie potęgował lęków i niepokoju psychoruchowego, więc go brałam twardo, aż zaczął pomagać. Do tego dostałam hydroksyzynę 25mg i karbamezynę w dawce 150mg. Ze spamilanu zeszłam po około 2 latach, nie pamiętam jakie były skutki odstawienne, ale na pewno niewielkie. Z moją nasiloną histerią pewnie bym pamiętała, gdyby było kiepsko. Niestety w ostatnim czasie moja sytuacja rodzinna się bardzo pogorszyła (śmierć dziecka, rodziców, męża) i nerwica się uaktywniła ze wzmożoną siłą. W związku z tym, że między innymi objawami mam obecnie agorafobię i czuję się więźniem we własnym domu - postanowiłam zarejestrować się do psychiatry online. Lekarka zapisała mi Zoloft i na w razie coś Lorafen. Lorafenu raczej nie wezmę, wolałabym już tą hydroksyzynę zwiększyć do całej tabletki, bo teraz biorę pół. Bardzo się boję brać Zoloftu, ponieważ kiedyś dawno miałam próby z Paxtinem i Anafranilem i skończyło się to wielkim atakiem paniki i histerii, z tego co pamiętam to mogłam jedynie brać Doxepin. Niestety z powodu tego, że lekko powiedziawszy nie należę już do młodzieży, lekarka wykluczyła Doxepin. Lekarka znając moją historię zapisała 1/4 tabletki Zoloftu przez tydzień potem 1/2, 3/4 i całą. Chciałabym prosić o wasze doświadczenia w kwestii tego leku, przeczytałam już wiele,ale wciąż mam wątpliwości jakie mogą być skutki i czego się spodziewać przy braniu tego leku o osób bardzo dojrzałych.
-
- Nowy Użytkownik
Lek dla mnie dość znośny w małych dawkach ale przy wyższych na początku u mnie było kiepsko przez jakiś czas, ale każdy jest inny może zobacz jak sie czujesz po 1/4 tabletki i jak po 1/2 jak po podwyższeniu gorzej to przyjmuj dłużej 1/4 każdy organizm adaptuje się w innym tempie lekarze dają zwykle orientacyjny tydzień na wchodzenie i schodzenie ale dla niektórych to za małoSellene pisze: ↑23 maja 2025, o 12:51Witam. Chciałaby zapytać, a może nabrać odwagi do wzięcia leku Zoloft. Moje zaburzenie lękowe trwa baaardzo długo, 20 lat temu schodząc z benzodiazepin dostałam od psychiatry lek spamilan, który dawał bardzo nieprzyjemne skutki uboczne (jadłowstręt, drżenia, szumy uszne, mdłości), ale nie potęgował lęków i niepokoju psychoruchowego, więc go brałam twardo, aż zaczął pomagać. Do tego dostałam hydroksyzynę 25mg i karbamezynę w dawce 150mg. Ze spamilanu zeszłam po około 2 latach, nie pamiętam jakie były skutki odstawienne, ale na pewno niewielkie. Z moją nasiloną histerią pewnie bym pamiętała, gdyby było kiepsko. Niestety w ostatnim czasie moja sytuacja rodzinna się bardzo pogorszyła (śmierć dziecka, rodziców, męża) i nerwica się uaktywniła ze wzmożoną siłą. W związku z tym, że między innymi objawami mam obecnie agorafobię i czuję się więźniem we własnym domu - postanowiłam zarejestrować się do psychiatry online. Lekarka zapisała mi Zoloft i na w razie coś Lorafen. Lorafenu raczej nie wezmę, wolałabym już tą hydroksyzynę zwiększyć do całej tabletki, bo teraz biorę pół. Bardzo się boję brać Zoloftu, ponieważ kiedyś dawno miałam próby z Paxtinem i Anafranilem i skończyło się to wielkim atakiem paniki i histerii, z tego co pamiętam to mogłam jedynie brać Doxepin. Niestety z powodu tego, że lekko powiedziawszy nie należę już do młodzieży, lekarka wykluczyła Doxepin. Lekarka znając moją historię zapisała 1/4 tabletki Zoloftu przez tydzień potem 1/2, 3/4 i całą. Chciałabym prosić o wasze doświadczenia w kwestii tego leku, przeczytałam już wiele,ale wciąż mam wątpliwości jakie mogą być skutki i czego się spodziewać przy braniu tego leku o osób bardzo dojrzałych.
-
- Nowy Użytkownik
Dziś zdecydowałam się na tą 1/4 tabletki Zoloftu, jestem cała w napięciu i oczekiwaniu na skutki uboczne. Obym nie wkręciła sobie ich za dużo. Najgorzej tak siedzieć, czekać i zagłębiać się w swój organizm. Niestety przez agorafobię nic innego nie mogę zrobić, ewentualnie na forum poczytać mogę. Dobra dzień pierwszy, zobaczymy.
-
- Nowy Użytkownik
Drugi dzień brania leku Zol...t, nie mogłam zasnąć w nocy, spałam może z trzy godziny. Wstałam rozbita i roztrzęsiona. Z efektów ubocznych mam ból stawów, częste bieganie siusiu, wzmożony apetyt, ale zapachy jedzenia mi się nie podobają, do tego drżenie wewnętrzne, informacje dochodzą do mnie jakby z opóźnieniem,ogólne rozbicie. Pisałam do lekarza co robić z tym spaniem, ale odpisał, że jest teraz na urlopie i będzie za tydzień.