Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Zoloft, Asentra, Asertin ( SERTRALINA )

Tutaj wpisujemy nasze wrażenia i odczucia odnośnie leków jakie zostały nam przepisane przez lekarza.
Leki antydepresyjne, benzodiazepiny, neuroleptyki, (SSRI, SNRI) itp.
Opisujemy efekty działania danego leku oraz ewentualne objawy uboczne.
Możesz dopisać się do istniejącego tematu lub stworzyć swój własny.
ODPOWIEDZ
NiePalTrawki
Nowy Użytkownik

21 kwietnia 2025, o 21:23

Witam, stosuję sertaline od stycznia, jestem na dawca 125mg. Od jakiegoś czasu w ciągu dnia odczuwam dużą senność. Tak samo mam długi sen. Ktoś podziela moje spostrzeżenia ?
Liker16
Zarejestrowany Użytkownik

6 maja 2025, o 03:27

Hej, przyjmuje asertin 25mg czuje ze jest mi po nim gorąco czy to normalne czy powód do odstawienia?
Sellene
Nowy Użytkownik

23 maja 2025, o 12:51

Witam. Chciałaby zapytać, a może nabrać odwagi do wzięcia leku Zoloft. Moje zaburzenie lękowe trwa baaardzo długo, 20 lat temu schodząc z benzodiazepin dostałam od psychiatry lek spamilan, który dawał bardzo nieprzyjemne skutki uboczne (jadłowstręt, drżenia, szumy uszne, mdłości), ale nie potęgował lęków i niepokoju psychoruchowego, więc go brałam twardo, aż zaczął pomagać. Do tego dostałam hydroksyzynę 25mg i karbamezynę w dawce 150mg. Ze spamilanu zeszłam po około 2 latach, nie pamiętam jakie były skutki odstawienne, ale na pewno niewielkie. Z moją nasiloną histerią pewnie bym pamiętała, gdyby było kiepsko. Niestety w ostatnim czasie moja sytuacja rodzinna się bardzo pogorszyła (śmierć dziecka, rodziców, męża) i nerwica się uaktywniła ze wzmożoną siłą. W związku z tym, że między innymi objawami mam obecnie agorafobię i czuję się więźniem we własnym domu - postanowiłam zarejestrować się do psychiatry online. Lekarka zapisała mi Zoloft i na w razie coś Lorafen. Lorafenu raczej nie wezmę, wolałabym już tą hydroksyzynę zwiększyć do całej tabletki, bo teraz biorę pół. Bardzo się boję brać Zoloftu, ponieważ kiedyś dawno miałam próby z Paxtinem i Anafranilem i skończyło się to wielkim atakiem paniki i histerii, z tego co pamiętam to mogłam jedynie brać Doxepin. Niestety z powodu tego, że lekko powiedziawszy nie należę już do młodzieży, lekarka wykluczyła Doxepin. Lekarka znając moją historię zapisała 1/4 tabletki Zoloftu przez tydzień potem 1/2, 3/4 i całą. Chciałabym prosić o wasze doświadczenia w kwestii tego leku, przeczytałam już wiele,ale wciąż mam wątpliwości jakie mogą być skutki i czego się spodziewać przy braniu tego leku o osób bardzo dojrzałych.
Chambord20
Nowy Użytkownik

27 maja 2025, o 22:11

Sellene pisze:
23 maja 2025, o 12:51
Witam. Chciałaby zapytać, a może nabrać odwagi do wzięcia leku Zoloft. Moje zaburzenie lękowe trwa baaardzo długo, 20 lat temu schodząc z benzodiazepin dostałam od psychiatry lek spamilan, który dawał bardzo nieprzyjemne skutki uboczne (jadłowstręt, drżenia, szumy uszne, mdłości), ale nie potęgował lęków i niepokoju psychoruchowego, więc go brałam twardo, aż zaczął pomagać. Do tego dostałam hydroksyzynę 25mg i karbamezynę w dawce 150mg. Ze spamilanu zeszłam po około 2 latach, nie pamiętam jakie były skutki odstawienne, ale na pewno niewielkie. Z moją nasiloną histerią pewnie bym pamiętała, gdyby było kiepsko. Niestety w ostatnim czasie moja sytuacja rodzinna się bardzo pogorszyła (śmierć dziecka, rodziców, męża) i nerwica się uaktywniła ze wzmożoną siłą. W związku z tym, że między innymi objawami mam obecnie agorafobię i czuję się więźniem we własnym domu - postanowiłam zarejestrować się do psychiatry online. Lekarka zapisała mi Zoloft i na w razie coś Lorafen. Lorafenu raczej nie wezmę, wolałabym już tą hydroksyzynę zwiększyć do całej tabletki, bo teraz biorę pół. Bardzo się boję brać Zoloftu, ponieważ kiedyś dawno miałam próby z Paxtinem i Anafranilem i skończyło się to wielkim atakiem paniki i histerii, z tego co pamiętam to mogłam jedynie brać Doxepin. Niestety z powodu tego, że lekko powiedziawszy nie należę już do młodzieży, lekarka wykluczyła Doxepin. Lekarka znając moją historię zapisała 1/4 tabletki Zoloftu przez tydzień potem 1/2, 3/4 i całą. Chciałabym prosić o wasze doświadczenia w kwestii tego leku, przeczytałam już wiele,ale wciąż mam wątpliwości jakie mogą być skutki i czego się spodziewać przy braniu tego leku o osób bardzo dojrzałych.
Lek dla mnie dość znośny w małych dawkach ale przy wyższych na początku u mnie było kiepsko przez jakiś czas, ale każdy jest inny może zobacz jak sie czujesz po 1/4 tabletki i jak po 1/2 jak po podwyższeniu gorzej to przyjmuj dłużej 1/4 każdy organizm adaptuje się w innym tempie lekarze dają zwykle orientacyjny tydzień na wchodzenie i schodzenie ale dla niektórych to za mało
Sellene
Nowy Użytkownik

2 czerwca 2025, o 10:49

Dziś zdecydowałam się na tą 1/4 tabletki Zoloftu, jestem cała w napięciu i oczekiwaniu na skutki uboczne. Obym nie wkręciła sobie ich za dużo. Najgorzej tak siedzieć, czekać i zagłębiać się w swój organizm. Niestety przez agorafobię nic innego nie mogę zrobić, ewentualnie na forum poczytać mogę. Dobra dzień pierwszy, zobaczymy.
Sellene
Nowy Użytkownik

3 czerwca 2025, o 11:59

Drugi dzień brania leku Zol...t, nie mogłam zasnąć w nocy, spałam może z trzy godziny. Wstałam rozbita i roztrzęsiona. Z efektów ubocznych mam ból stawów, częste bieganie siusiu, wzmożony apetyt, ale zapachy jedzenia mi się nie podobają, do tego drżenie wewnętrzne, informacje dochodzą do mnie jakby z opóźnieniem,ogólne rozbicie. Pisałam do lekarza co robić z tym spaniem, ale odpisał, że jest teraz na urlopie i będzie za tydzień.
ODPOWIEDZ