Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Zaburzenia wzroku a derealizacja. Smugi, snieg optyczny itp
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Witam to jeszcze raz ja bo nie dostałem normalnej odpowiedzi która by mnie interesowała.Jakie to zaburzenie widzenia? Np patrzysz na jakiś przedmiot tutaj jest przykładem papuga,To tamten obraz(czerwony) widzisz podwójny(podwaja sie) a jesli zamkne jedno oko to widze normalnie tylko ciagle patrzysz na przedmiot.Do tego obraz jest zamazany tak jak na zdjeciu ale jest podwojny i oto chodzi.Np dziś patrzyłem tak na dlugopis to za dlugopisem stala szklanka i widzialem dwie szklanki a zamknołem jedno oko to widzialem juz normalnie jedna szklanke tak jak powinno.Do tego bardzi mnie to razi w oczy i kreci w glowie od tego.Byłem u okulisty i wszystko ok, z głowa tak samo TK głowy i EEG wykonane.
-- 25 września 2015, o 21:54 --
Mial ktos tak?
-- 25 września 2015, o 21:54 --
Mial ktos tak?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- aveno
cytat:
"Podwójne widzenie patologiczne należy odróżnić od fizjologicznego, które występuje u wszystkich zdrowych osób, chociaż zwykle nie jest zauważane. W prawidłowych warunkach podczas fiksowania jakiegoś punktu, który widziany jest pojedynczo, wszystkie inne punkty położone bliżej i dalej niż punkt fiksowany, widziane są podwójnie. Obrazy punktu położonego bliżej niż punkt fiksowany padają w obu oczach na skroniowe części siatkówek, a te obszary nie korespondują ze sobą, i punkt widziany jest podwójnie. Z kolei obrazy punktu położonego dalej niż fiksowany punkt, padają na nosowe, niekorespondujące części siatkówek, i również widziane są podwójnie"
Niepokojącym byloby gdybys podwojnie widzial np papuge na pierwszym planie
Poza tym wszystkie wyniki wyszly ci ok, wiec wszystko tez jest ok
gdyby cos bylo nie tak okulista by to znalazl.
"Podwójne widzenie patologiczne należy odróżnić od fizjologicznego, które występuje u wszystkich zdrowych osób, chociaż zwykle nie jest zauważane. W prawidłowych warunkach podczas fiksowania jakiegoś punktu, który widziany jest pojedynczo, wszystkie inne punkty położone bliżej i dalej niż punkt fiksowany, widziane są podwójnie. Obrazy punktu położonego bliżej niż punkt fiksowany padają w obu oczach na skroniowe części siatkówek, a te obszary nie korespondują ze sobą, i punkt widziany jest podwójnie. Z kolei obrazy punktu położonego dalej niż fiksowany punkt, padają na nosowe, niekorespondujące części siatkówek, i również widziane są podwójnie"
Niepokojącym byloby gdybys podwojnie widzial np papuge na pierwszym planie

Poza tym wszystkie wyniki wyszly ci ok, wiec wszystko tez jest ok

Ostatnio zmieniony 25 września 2015, o 23:07 przez aveno, łącznie zmieniany 1 raz.
- aveno
No bo to jest normalne jak skupisz wzrok na obiekcie na pierwszym planie to te zanim moga sie podwajac. Ja tez tak mam. To co pisze w tym cytacie co wkleilam wyzej.
Czemu cie razi? Bo o tym myslisz, ja jak skupialam sie na swoim wzroku to tez takie rzeczy mnie razily i wpadalam w panike, ze cos mi sie z wzrokiem dzieje.
To jest podwojne widzenie fizjologiczne, czyli normalne i kazdy to ma tylko nie kazdy na to zwraca uwage
podwojne widzenie wystepuje tez przy astygmatyzmie, mozna tez miec wade wzroku i obraz ten na dalszym planie sie widzi zamazany, albo zeza, albo choroby neurologiczne, ale wtedy podwojnie widzisz wszystko. Ale ty byles u okulisty i nic nie stwierdzil wiec ze wzrokiem masz wszystko ok do tego robiles tk wiec jakby cos bylo to by wyszlo na badaniach. Nie masz zadnego zaburzenia wzroku. Mowiles o tym okuliscie?
Czemu cie razi? Bo o tym myslisz, ja jak skupialam sie na swoim wzroku to tez takie rzeczy mnie razily i wpadalam w panike, ze cos mi sie z wzrokiem dzieje.
To jest podwojne widzenie fizjologiczne, czyli normalne i kazdy to ma tylko nie kazdy na to zwraca uwage

podwojne widzenie wystepuje tez przy astygmatyzmie, mozna tez miec wade wzroku i obraz ten na dalszym planie sie widzi zamazany, albo zeza, albo choroby neurologiczne, ale wtedy podwojnie widzisz wszystko. Ale ty byles u okulisty i nic nie stwierdzil wiec ze wzrokiem masz wszystko ok do tego robiles tk wiec jakby cos bylo to by wyszlo na badaniach. Nie masz zadnego zaburzenia wzroku. Mowiles o tym okuliscie?
-
No byłem u okulisty badania mialem np tomografia oka,dno oka i wszystko ok, eeg mialem i tk glowy x2 i nic, no a moze wlasnie tak jest w DD ze to tak widac a jak przejdzie dd to bedzie tez tak widac ale mniejsze wiesz oco chodzi? Bo ja mam w dd bardzo silne zaburzenia wzroku.Np rozmyty obraz jak ktos sie porusza,jak wlasnie patrze na jakis przedmiot to tamten obraz podwojny,a jakas nie majac dd nie zwracalem na to uwagi i bylo ok, a moze to przez wyostrzony wzrok? Tez slyszalem ze zwezenie pola widzenia jest w dd to jest widzenie tunelowe? Albo "widze ciagle tak jak byś sie zapatrzyl w jedno miejsce(punkt)" ?
- aveno
Ja kiedys bardzo sie skupialam na wzroku, bo wkrecilam sie w pewna chorobe neurologiczna a wzrok byl jednym z pierwszych objawow. I tez wtedy rozne rzeczy mi sie z wzrokiem dzialy. Teraz jak to odpuscilam wszystko wrocilo do normalnosci. Poprostu za bardzo sie na tym skupiasz, przez co wyolbrzymiasz. Ja wtedy też nonstop nad tym sie skupialam. Np widzialam podwojnie bialy napis na czarnym tle, w necie cuda nie widy o tym pisali a ja tylko sie nakrecalam, bylam u okulisty, nawet u neurookulisty i nic nie stwierdzil, tez mialam eeg i dno oka i ok. ja to wkoncu olalam do dzis widze tak ten tekst, ale w o wiele mniejszym stopniu, wgl mi to nie przeszkadza a wtedy to nie moglam ogladac filmow z napisami tak to wyolbrzymilam
Mam też np mety, ale jak skupialam sie na wzroku to tez je silniej widzialam, bardziej mi przeszkadzaly. Teraz nie, moze je czasem zauwaze np jak jest snieg, ale poprostu sie na tym nie skupiam wiec i nie zauwazam.
Sam widzisz, ze badania masz ok wszystkie, wiec nic z wrokiem nie mozesz miec. Nie skupiaj sie na tym a wkoncu przestaniesz to zauwazac, nie bedziesz zwracac uwagi
Jestes wyczulony na tym punkciem i dlatego tak jest, wszystko wylapujesz.

Sam widzisz, ze badania masz ok wszystkie, wiec nic z wrokiem nie mozesz miec. Nie skupiaj sie na tym a wkoncu przestaniesz to zauwazac, nie bedziesz zwracac uwagi

no bardzo mozliwe i pewnie tak bedzieno a moze wlasnie tak jest w DD ze to tak widac a jak przejdzie dd to bedzie tez tak widac ale mniejsze wiesz oco chodzi?

- Guett
- Odważny i aktywny forumowicz
Hey. To znów ja 
Mam pewien objaw, który nie daje mi spokoju.
Jest teraz już ciemno i wiadomo, że mroczki, śnieg optyczny widzę mocniej, bo jest bardziej widoczny o tej porze. Ale i w dzień też jest bardzo mocno widoczny, lecz nie o to mi chodzi w tym poście. Zauważyłem, że gdy wpatruje się w jedno miejsce coś mi przysłania widok, szczególnie tak jak teraz o tej porze, tak mgiełka. No i gdy wpatruje się dalej ta mgiełka robi się większa, i większa, na cały obraz, na całe pole widzenia, i z tej mgiełki robi się spora mgła. I w dodatku w tym momencie razi mnie w oczy, i muszę ruszyć wzrokiem żeby to zeszło. Przykład: jest ciemno w pokoju, tylko światło z lampy z ulicy wpada światło do pokoju, leżę sobie słucham muzyki, i zacząłem się wpatrywać w żyrandol xd no i on ma cztery klosze, w odstępach, i zacząłem wpatrywać się w jeden, i od razu była ta mgiełka widoczna. Momentalnie się zwiększyła, i już żadnego klosza nie widziałem, po prostu widziałem tylko to mgłę przed oczami która zrobiła się w moment, przysłaniała wszystko... i zaczęło razić mnie w oczy, ruszyłem wzrokiem i zeszła ta mgła. Ale powtarzałem to w kółko, i za każdym razem to samo. Ciągle jest ta mgiełka...
Ktoś miał bądź ma taki objaw ?
Zbytnio się nim nie nakręcam, bo nie ma po co, ale nie może mi dać spokoju ten objaw... może to świadczy o tym że to jednak coś z oczami ?
pozdrawiam.

Mam pewien objaw, który nie daje mi spokoju.
Jest teraz już ciemno i wiadomo, że mroczki, śnieg optyczny widzę mocniej, bo jest bardziej widoczny o tej porze. Ale i w dzień też jest bardzo mocno widoczny, lecz nie o to mi chodzi w tym poście. Zauważyłem, że gdy wpatruje się w jedno miejsce coś mi przysłania widok, szczególnie tak jak teraz o tej porze, tak mgiełka. No i gdy wpatruje się dalej ta mgiełka robi się większa, i większa, na cały obraz, na całe pole widzenia, i z tej mgiełki robi się spora mgła. I w dodatku w tym momencie razi mnie w oczy, i muszę ruszyć wzrokiem żeby to zeszło. Przykład: jest ciemno w pokoju, tylko światło z lampy z ulicy wpada światło do pokoju, leżę sobie słucham muzyki, i zacząłem się wpatrywać w żyrandol xd no i on ma cztery klosze, w odstępach, i zacząłem wpatrywać się w jeden, i od razu była ta mgiełka widoczna. Momentalnie się zwiększyła, i już żadnego klosza nie widziałem, po prostu widziałem tylko to mgłę przed oczami która zrobiła się w moment, przysłaniała wszystko... i zaczęło razić mnie w oczy, ruszyłem wzrokiem i zeszła ta mgła. Ale powtarzałem to w kółko, i za każdym razem to samo. Ciągle jest ta mgiełka...
Ktoś miał bądź ma taki objaw ?
Zbytnio się nim nie nakręcam, bo nie ma po co, ale nie może mi dać spokoju ten objaw... może to świadczy o tym że to jednak coś z oczami ?
pozdrawiam.
i'm tired boss
- Kamień
- Odburzony i pomocny użytkownik
Dokładnie tak, derealka daje takie widzenie 

- Delphia
Guett, a nie jest to takie zwykłe "rozstrojenie" wzroku po dłuższym wpatrywaniu się w jeden punkt? Ciężko mi to określić, bo ja mam te wszystkie schematy z rysunków powyżej (no może poza tym z tańczącymi postaciami z gry xD Tak miałam kiedyś pod wpływem minecrafta, że wszędzie widziałam te przeklęte pixelowe kostki
), plus to, co opisujesz Ty, jednak u mnie akurat nie przez DD, więc nawet nie wiem, czy piszę obiektywnie (mam od dziecka astygmatyzm). W każdym razie taka mgiełka to się chyba pojawia właśnie po długim wpatrywaniu w dany obiekt, aż wzrok się lekko "rozjeżdża". I dokładnie tak, jak piszesz - jak się poruszy oczyma, albo głową ogólnie, to efekt znika. Więc faktycznie brzmi bardziej na normalną reakcję oczu. Zresztą...nawet jeśli to tylko DD, czy tam naturalny odruch/reakcja, nie zawadzi zrobić sobie badania wzroku
Nie boli, nie trwa długo, a się ma pewność. W końcu oczy, jak wszystko inne - trzeba czasami przebadać
Spędzamy tyle czasu przed monitorami, że tym bardziej wypada xD

W ucieczce nie ma żadnej wolności
-
Ten obraz z gry to chodzi oto ze widzisz jak z kamery(jakbys wyszedl z siebie),znow ten pierwszy ze obraz faceta widzimy normalnie a tamten inny obraz zielony widzimy ze jest inny sztuczny taki,znow auto ze rozmyty jest obraz jak patrzymy na auto,a ten kot to ze wzrok jakby wyostrzony jest
- Delphia
No właśnie...mi ogólnie po moim poście powiedziano, że chyba jednak mam DD xD A ja byłam pewna, że to przez wadę wzroku. Przez chwilę mnie to nawet zaniepokoiło hehe. Tak, czy siak nie zawadzi Ci zrobić podstawowych badań u okulisty...i tak co jakiś czas należy je wykonać
A co do tego, w jaki sposób widzisz. Jeśli powodem jest tylko DD (bo badania wzroku wyjdą Ci ok) - to nic, tylko się cieszyć;) Ja wiem ze swojego doświadczenia, że to ogólnie może być drażniące, a nawet kłopotliwe, ale popatrz: ja tak widzę od MINIMUM roku...bo nie jestem pewna od kiedy dokładnie...ja do tego stopnia się przyzwyczaiłam, że nie zwracałam nawet uwagi...aż po dziś dzień xD

W ucieczce nie ma żadnej wolności
-
Mialem robione badania u okulisty i wszystko ok,tak samo głowy,i mam to od stycznia ale chce wiedziec czy to pewne od DD.Bo nie które mam od dziecka.. a zaburzenia widzenia tez inne choroby powodują czy padaczki,tetnice szyjne,tarczyca,watroba,cukrzyca,czy jakies zmiany neurologiczne itp.Ale porobilem wszystkie badania i tez ok.Wiec jesli dostalas przy odrealnieniu tych zaburzen to jest ok, co innego np jak ja mialem juz je i dostalem pozniej odrealnienia i pomieszane co z czego jest.Ale wydaje mi sie ze to wszystko ze wina psychiki.OCZY-MOZG-PSYCHIKA.
- Klarson
Ja tak widzę! Czasem jak idę z moim psem i fretką wieczorem na spacer, to mi w ciemności fretka przebiegnie obok mnie przy nogach i ja to kątem oka widzę ale za sekundę, przez milisekundę widze ją na prost pola widzenia - gdzie jej nie ma i mam wrażenie że to inne zwierzę jest - ale ja mam też generlanie dużą wadę wzroku, bo prawie -6 i chyba dalej mi się pofgłębia i często mam dłuższy czas źle dopasowane okulary i soczewki