Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Zaburzenia wzroku a derealizacja. Smugi, snieg optyczny itp

Forum dotyczące derealizacji i depersonalizacji.
Dzielimy się tutaj naszymi historiami, objawami, wątpliwościami oraz wszystkim co nas dręczy mając derealizację.
Dopisz się do istniejącego tematu lub po prostu jeśli chcesz stwórz nowy własny wątek.
ODPOWIEDZ
marek_ski77
Nowy Użytkownik

12 kwietnia 2025, o 15:59

Aksyloksa pisze:
12 kwietnia 2025, o 15:41
marek_ski77 pisze:
12 kwietnia 2025, o 15:06
Część , jestem tu nowy ;) jakkolwiek to brzmi ;)

A więc czy ktoś tak miał? OD 2 miesięcy mam przewlekły silny stres, wykluczałem choroby , badanie, zabiegi. Wszystko jest ok.
Ale cały czas jakby szukam nowego, wczytuje się w Google. Otóż moim " nowym" problemem stał się wzrok...
NIEOSTRE widzenie , mam wrażenie problem ze skupieniem wzroku, lekkie rozmazanie obrazu jak skupie wzrok. Byłem u bardzo dobrego okulisty, badał wnikliwie ( dno oka) wykluczył różne te złe rzeczy .Wyszła nieco pogłębiona wada + nowość lekkie zaburzenie w widzeniu na dal.
ALE dalej nie odzyskuje pewnego fokusu wzroku trwa to już z tydzień. Kiedy oglądam TV niby ok ale jakby obraz lekko się rozjeżdża i mam lekki brak skupienia.. itp, itd. Pracuję z komputerem i grafika, fotografia i to też jest mega stresujące , muszę wytężać wzrok, lekko ściemniać monitor.. i znowu się wkręcam. Jak korzystam z tel też musiałem powiększyć litery.. CZY KTOŚ TAK MIAŁ / MA? kiedy to minie? nie jest to chwilowe że jak się zdenerwuje to jest. To trwa już parę dni. I teraz jeszcze wkręciłem się w szumy i piski uszu. Takie kombo na dziś. Dajcie znać , dzięki.
U mnie derelka zawsze się tak objawia, znaczy tylko wzrokowo. Bywało że wchodziłam w ściany bo tak byłam rozkojarzona i nie ogarniałam co się dzieje do okola, w dodatku to widzenie. Problem już natury psychologicznej myślę, u mnie gdy wyprowadziłam się od ojca to nagle minęło, lęk się obniżył i nie było już powodu by się odklejać tak bardzo od swojego ciała.
+ też mam wadę wzroku w dal

coś przycięło mi net. Mam nadzieje że nie odpiszę 2 x.

Pisałem że u mnie to nie jest spowodowane napadem tu i teraz a raczej przewlekłym stresem.

Miałaś te objawy nie skupienia wzroku?
marek_ski77
Nowy Użytkownik

14 kwietnia 2025, o 21:46

marek_ski77 pisze:
12 kwietnia 2025, o 15:59
Aksyloksa pisze:
12 kwietnia 2025, o 15:41
marek_ski77 pisze:
12 kwietnia 2025, o 15:06
Część , jestem tu nowy ;) jakkolwiek to brzmi ;)

A więc czy ktoś tak miał? OD 2 miesięcy mam przewlekły silny stres, wykluczałem choroby , badanie, zabiegi. Wszystko jest ok.
Ale cały czas jakby szukam nowego, wczytuje się w Google. Otóż moim " nowym" problemem stał się wzrok...
NIEOSTRE widzenie , mam wrażenie problem ze skupieniem wzroku, lekkie rozmazanie obrazu jak skupie wzrok. Byłem u bardzo dobrego okulisty, badał wnikliwie ( dno oka) wykluczył różne te złe rzeczy .Wyszła nieco pogłębiona wada + nowość lekkie zaburzenie w widzeniu na dal.
ALE dalej nie odzyskuje pewnego fokusu wzroku trwa to już z tydzień. Kiedy oglądam TV niby ok ale jakby obraz lekko się rozjeżdża i mam lekki brak skupienia.. itp, itd. Pracuję z komputerem i grafika, fotografia i to też jest mega stresujące , muszę wytężać wzrok, lekko ściemniać monitor.. i znowu się wkręcam. Jak korzystam z tel też musiałem powiększyć litery.. CZY KTOŚ TAK MIAŁ / MA? kiedy to minie? nie jest to chwilowe że jak się zdenerwuje to jest. To trwa już parę dni. I teraz jeszcze wkręciłem się w szumy i piski uszu. Takie kombo na dziś. Dajcie znać , dzięki.
U mnie derelka zawsze się tak objawia, znaczy tylko wzrokowo. Bywało że wchodziłam w ściany bo tak byłam rozkojarzona i nie ogarniałam co się dzieje do okola, w dodatku to widzenie. Problem już natury psychologicznej myślę, u mnie gdy wyprowadziłam się od ojca to nagle minęło, lęk się obniżył i nie było już powodu by się odklejać tak bardzo od swojego ciała.
+ też mam wadę wzroku w dal

coś przycięło mi net. Mam nadzieje że nie odpiszę 2 x.

Pisałem że u mnie to nie jest spowodowane napadem tu i teraz a raczej przewlekłym stresem.

Miałaś te objawy nie skupienia wzroku?

hop, hop, podbijam jest tu ktoś :)
Dzieki
freaky man
Zarejestrowany Użytkownik

14 kwietnia 2025, o 22:48

marek_ski77 pisze:
Dzieki
Jak najbardziej przy derealizacji depersonalizacji mogą być różne objawy wzrokowe. Może nie miałem identycznych jak odpisujesz, ale podobne i wiele innych w kwestii wzroku. Wiem że to ciężkie ale najważniejsze, by się na nich nie skupiać, a przede wszystkim się ich nie bać z czasem same miną, mi te takie objawy wzrokowe minęły a dd nadal mam...

Can someone tell me I'm not going crazy? ;stop
The thoughts in my head make me hate me 'niemoge
Maybe I'm too far from saving :(:
marek_ski77
Nowy Użytkownik

14 kwietnia 2025, o 23:45

freaky man pisze:
14 kwietnia 2025, o 22:48
marek_ski77 pisze:
Dzieki
Jak najbardziej przy derealizacji depersonalizacji mogą być różne objawy wzrokowe. Może nie miałem identycznych jak odpisujesz, ale podobne i wiele innych w kwestii wzroku. Wiem że to ciężkie ale najważniejsze, by się na nich nie skupiać, a przede wszystkim się ich nie bać z czasem same miną, mi te takie objawy wzrokowe minęły a dd nadal mam...
Dzięki za odp. :)
marek_ski77
Nowy Użytkownik

18 kwietnia 2025, o 20:10

- mam też takie wrażenie ( w stosunku do tego co pisałem wyżej) że dolegliwości od 2,3 dni są osłabione wieczorem, nagle polepsza się widzenie , ostrość, skupienie.
Czy ktoś też tak miał? : -)

Ps. Wczoraj ku mojemu zdziwieniu patrzę i nagle obraz w TV jest taki jak powinien być , nie rozmazuje się itp. Jest ostry.

Liczę że kiedyś i porannie się wreszcie wyrówna.
ODPOWIEDZ