Dzis od rana znowu trzymaja mnie mysli o sercu i koncentracja na jego mocnym biciu. Dopadl mnie nieuzasadniony lek i jest ze mna caly czas, ale znalazlam cos fajnego i ciekawego w internecie

Moze nie wszystkim pomaga, ale napewno w jakis sposob uspokaja.
Pozwole sobie wkleic
Oto kilka ćwiczeń rozluźniających .Możecie je wykonywać w napadzie paniki,lęku.Są bezpieczne i nic nie kosztują, a mogą naprawdę pomóc:
- Kilka razy mocno zamknij i otwórz oczy
-opuść trochę dolną szczękę , tak aby krawędzie zębów nie stykały się ze sobą
-napinaj różne mięśnie twarzy robiąc miny
-przeciągaj się przez 1 - 2 min.
-napinaj kolejno partie mięsni (np. prawa noga , lewa noga , obie nogi , prawa ręka , lewa ręka , twarz- robienie min , całe ciało) , wytrzymaj kilka sekund , zwolnij napięcie jednocześnie robiąc głęboki wydech
-wykonaj kilka przysiadów
-palcami wskazującymi uciskaj wewnętrzne , a potem zewnętrzne kąciki oczu . Na zakończenie okrężnymi ruchami wymasuj obie skronie .
W sytuacjach silnego zmęczenia i zdenerwowania dzięki odpowiedniej regulacji oddechu można osiągnąć stan odprężenia . Oto kilka propozycji ćwiczeń oddechowych :
-świadomie spowolnij oddychanie , nasłuchuj rytmu swego oddechu , zwróć uwagę czy jest regularny i czy da się go podzielić na trzy fazy : wdech , wydech , pauza
-połóż obie dłonie na brzuchu i słuchaj swego regularnego oddychania
-wciągaj wolno powietrze przez nos , starając się wyłowić zapachy
-spróbuj wywołać u siebie ziewanie , otwierając na oścież usta , trzymając je w tej pozycji tak długo , jak zdołasz . Następnie powoli je zamknij
-wykonaj głęboki wydech wyobrażając sobie , że musisz zdmuchnąć płomień świecy , którą masz przed sobą . Dmuchaj na tę wymyśloną świecę najdłużej jak tylko możesz
-zrób wolno bardzo głęboki wdech przez nos , zatrzymaj powietrze przez 1 - 2 sek. po czym bardzo wolno wydychaj powietrze ustami najdłużej jak potrafisz.
Dodatkowo można stosować afirmacje (używać czasu teraźniejszego, zaczynać od słów Ja + Własne Imię np.Ja, Sylwia...,jasno precyzować cel, afirmować tylko pozytywne myśli) np.
Ja, Sylwia, jestem spokojna, radosna, zdrowa.
Powtarzać afirmacje, mimo natłoku negatywnych myśli, najlepiej na głos.
Karuzela zycia kreci sie. Bezustannie nabierajac coraz wiekszego pedu. Pijany Karuzelowy, zatacza kregi w sobie tylko znanym kierunku, nie panujac juz nad zaczarowanym mechanizmem. Trzymajmy sie mocno lancucha losu, by przypadkiem nie wypasc w biegu.