Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Objawy ze strony serca w nerwicy. Kto tak ma?

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Ravensong
Nowy Użytkownik

18 września 2024, o 09:01

oliwiaxxx pisze:
1 września 2024, o 17:27
Witam. Czy to sa nerwobole serca?

Od kilku dni:
Klucie pod lewa piersia, na piersi gdzie lezy serce, z boku piersi promieniujace do reki.

Ekg miesiac temu wyszlo dobrze. Wczesniej uciskala mnie ciagle glowa, a nagle przestala i zaczelo sie dziac to. W poniedzialek lub wtorek oczywscie udam sie do lekarza. Zazywam witamine b complex + magnez z wit b6. Bardzo sie boje.

Też tak mam. U mnie bóle całej lewej ręki, szyi, karku, barku i całej klatki piersiowej. Czasem też twarzy oczywiście po lewej stronie:/
oliwiaxxx
Zarejestrowany Użytkownik

18 września 2024, o 21:58

Mi na szczescie juz ten objaw zanikl, bo przestalam sie nim przejmowac. Ale doszlo cos nowego… Wczoraj wieczorem czyscilam ucho patyczkiem i oczywsicie glupia ja wepchnela go za daleko i poleciala krew, bylam u lekarza nic tam niepokojacego nie zobaczyl, ale dal skierowanie do laryngologa, worcilam i nagle zobaczylam ze pulsuje mi szyja z prawej strony, no i aktualnie tak mnie uciska prawa strona szyi, ze chyba zaraz zwariuje, boje sie ze umre przez to… OKROPNE TO JEST. Nie wiem dlaczego tak sie stalo… ale uciska strasznie i ucho tez boli…
oliwiaxxx

18 września 2024, o 22:07

stanu zapalnego w uchu nie mam, a juz sie schizuje, ze to jakies zwezenie tetnic szyjnych… okropne to jest naprawde:(. jutro dopiero probowac bdde umowuc wizyte u larunogloga, bo ciezko z miejscami, ale sie postaram jak najszybciej znalezc gdzies termin. ta szyja mnie niepokoi i ten ucisk, ciezko mi przdz niego oddychac, teraz w nocy sie znacznie nasilil.
Asd

19 września 2024, o 09:58

oliwiaxxx pisze:
18 września 2024, o 21:58
Mi na szczescie juz ten objaw zanikl, bo przestalam sie nim przejmowac. Ale doszlo cos nowego… Wczoraj wieczorem czyscilam ucho patyczkiem i oczywsicie glupia ja wepchnela go za daleko i poleciala krew, bylam u lekarza nic tam niepokojacego nie zobaczyl, ale dal skierowanie do laryngologa, worcilam i nagle zobaczylam ze pulsuje mi szyja z prawej strony, no i aktualnie tak mnie uciska prawa strona szyi, ze chyba zaraz zwariuje, boje sie ze umre przez to… OKROPNE TO JEST. Nie wiem dlaczego tak sie stalo… ale uciska strasznie i ucho tez boli…
Cześć! 😊
Dobrze rozumiem, że problemy z serduchem już Ci przeszły? Ale super! Podpowiesz co zrobiłaś, czy przeszło samo?
Bo aktualnie nerwica serca przeszła na mnie (swoją drogą to pojawiła się krótko po tym jak poczytałam posty o nerwicy serca na forum, chyba się zasugerowałam :pp ). EKG wykazało nic, kardiolog stwierdził, że wszystko elegancko, a mnie nadal kłuje raz tu, raz tam. Wysłał mnie do fizjo i na basen, kazał cieszyć się życiem.

Za to uszy przerabiałam w czerwcu, więc widzę, że u nas tak na krzyż… 😂 Może z nerwów (i nerwiczki) ciśnienie Ci skoczyło? Nerwicowe umysły są w stanie wygenerować niestworzone objawy.
oliwiaxxx

20 września 2024, o 08:10

Hejka. Ja zaczęłam brac regularnie witamine b do tego jakas melise dwa razy dziennie i totalnie staralam sie o tym zapomniec. Wychodzilam na rower albo jakies spacery ze znajomymi. Mysle, ze to mi duzo dalo. Aktualnie mam sciski gardla itd teraz to mnie meczy 🤗. Jeszcze nie wiem jak sobie z tym poradze, ale oby jak najszybicej. A jakies objawy oprocz klucia serca masz? Mnie np, kulo pod piersia nad piersia no i tak zmienialo polozenie, oszalec mizna bylo. Ale juz jest oki - no oprocz scisku gardla haha.
oliwiaxxx

20 września 2024, o 08:11

Basen napewno dobrze ci zrobi. Mi wlasnie pomogla aktywnosc fizycza, witaminy, spokoj i picie meliski.
Asd

22 września 2024, o 08:42

oliwiaxxx pisze:
20 września 2024, o 08:11
Basen napewno dobrze ci zrobi. Mi wlasnie pomogla aktywnosc fizycza, witaminy, spokoj i picie meliski.
Tak, mnie kluło pod piersią, czasem z boku, czasem w „sercu” (a przynajmniej w jego okolicach), czasem po prostu taki dyskomfort w klatce. A czasem to nawet z prawej strony… :D Jak EKG wyszło dobrze to wpadło mi jeszcze do głowy „zrób usg piersi” ;)

No i potwierdziło się, że te bóle były somatyczne. Podczas USG piersi zrobiłam jeszcze profilaktyczne badanie u ginekologa i znaleziono u mnie jakieś ognisko zapalne w jajniku (do obserwacji, nic więcej, ale ja już chodzę po ścianach). Od tego momentu - guess what! - serce nie boli, za to lęk przeszedł na dół ciała. No to są jakieś jaja :pp Staram się już z tego śmiać, bo nie da się inaczej.
oliwiaxxx

22 września 2024, o 16:22

No ja wlasnie walcze z uciskiem gardla od kilku dni. Juz kiedys tak mialam, a teraz wrocilo. No coz nie wiem jakos musze z tym zyc :(. Dobrze, ze u ciebie wszystko w porzadku (chodzi o serce).
Rafał1975
Nowy Użytkownik

8 października 2024, o 20:21

Część, tak też mam silne objawy. U mnie to głównie szybki puls, nogi jak z waty, dziwne ruchy mięśni w każdej części ciała. Zaczęło się ponad rok temu, jak stwierdzono u mnie zakrzepicę. Trafiłem do szpitala a puls miałem cały czas wysoki. Po tygodniu wyszedłem ze szpitala i wiedząc że wszystko jest ok, zacząłem dochodzić do siebie. Po dwóch tygodniach wszystko minęło i myślałem że mogę zacząć normalnie żyć. Ale nagle dwa tygodnie temu znowu skoczył mi puls. I nie muszę chyba mówić, że koleżanka nerwica wróciła. Nigdy nie byłem na terapii i nie brałem na to leków, ale chyba będzie trzeba bo czasami mam ochotę skoczyć z balkonu.
Zaburzona_0na

10 października 2024, o 18:26

Hej ,
Czytam tak wasze posty i chyba mi lepiej albo i nie .. moja nerwica serca tak przynajmniej mi się wydaje że to to
Siedziałam w pracy na rejestracji - byłam sama 🫣Nagle przeszła mnie fala niepokoju , następnie zrobiło mi się gorąco od klatki piersiowej do głowy i zaczęło mi serce tłuc jak szalone , zaczęłam się cała trząść i miałam wrażenie że tracę głos 🤦🏼‍♀️ obsłużylam Panią do końca chociaż myślałam że zaraz umrę . Poszłam zmierzyć ciśnienie - na początku tak mi skakało że wychodził error cały czas po chwili wyszło 140/70 i puls 90 a byłam przekonana że mam z ciśnienie z 200 🤦🏼‍♀️
Choruję na Hashimoto - tarczyca ustabilizowana i wszyscy mi wmawiają że to normalne - ale uważam że to nie jest normalne i pytanie moje brzmi czy wy Też żyjecie w strachu że to się powtórzy ? Niewiem jak radzić sobie z tym lekiem , jak jestem w domu jest w miarę ok ale jak wychodzę zaraz dopada mnie uczucie że znowu to się stanie i oczywiście już ciśnienie idzie w górę już mi niedobrze , gorąco i nogi z waty i wyczekuje tylko żeby serce nie zaczęło walić 🤦🏼‍♀️
Adrixovsky
Nowy Użytkownik

12 października 2024, o 14:49

Jak odczuwacie pojedyncze skurcze dodatkowe serca tak mniej więcej raz w tygodniu? Co czujecie gdy się pojawia i co czujecie zaraz po nim?
Zaburzona_0na

12 października 2024, o 22:10

U mnie to nie są pojedyncze dodatkowe skurcze tylko poprostu tachykardia ... Przed czuje niepokój a jak zacznie się tachykardia atak paniki a po strach że się to powtórzy .
Rafał1975
Nowy Użytkownik

15 października 2024, o 16:37

Hejka, to znowu ja. Zrobiłem nadania krwi na wszystko co możliwe, EKG wyszło dobre. Mój lekarz domowy dał mi skierowanie do psychiatry i od pana P dostałem Mizatrapine 15mg. Przez ostatnie dni było spokojnie a nawet prawie normalnie, do dziś. Dzisiaj znowu jakieś lęki, serce się dobija i przeskakuje. Próbuję sobie wytłumaczyć, chłopie to tylko w twojej głowie, ale bez większego skutku. Ja już nie wiem co jest grane. Czuję się bezsilny.
Rafał1975
Nowy Użytkownik

16 października 2024, o 16:07

Zaburzona_0na pisze:
U mnie to nie są pojedyncze dodatkowe skurcze tylko poprostu tachykardia ... Przed czuje niepokój a jak zacznie się tachykardia atak paniki a po strach że się to powtórzy .
Ale tachykardia może być spowodowana właśnie nerwicą i to jest takie błędne koło. Bo boisz się, że serce zacznie szybko bić i wtedy właśnie się tak dzieje. Jak by te nasze chore myśli, można było użyć do napędu silnika to było by to istne perpetuum mobile
Zaburzona_0na

16 października 2024, o 19:04

Rafał1975 pisze:
16 października 2024, o 16:07
Zaburzona_0na pisze:
Ale tachykardia może być spowodowana właśnie nerwicą i to jest takie błędne koło. Bo boisz się, że serce zacznie szybko bić i wtedy właśnie się tak dzieje. Jak by te nasze chore myśli, można było użyć do napędu silnika to było by to istne perpetuum mobile
U mnie niestety nie jest to takie proste 🙄
Choruję już długi czas na Hashimoto i niestety w niedoczynności również pojawia się tachykardia ... Więc w moim wypadku, może być to spowodowane tarczycą. Co nie zmienia faktu, że masz rację bo człowiek zaczyna się bać że złapie Cię walenie serca w najmniej oczekiwanym momencie. Strasznie żyje się z nerwicą. Ograniczyłam alkohol do zera , kawy do góra dwóch dziennie , pije herbatki ziołowe . Oczywiście dla swojego spokoju, porobie badania.
ODPOWIEDZ