Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Nerwica - hipochondria, strach przed chorobami

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Missy89
Zarejestrowany Użytkownik

11 lutego 2023, o 12:43

Aleczka23 pisze:
11 lutego 2023, o 12:08
Kurczę na ja już się nakręcam na raka zoladka znowu. Już mi myśli chodzą ze może się pomylili przy badaniu wycinków a czytałam kiedyś takie historie i teraz wszystko wraca..
Cos Ci waznego powiem.
Stan na chwile z boku i zastanow się dlaczego od razu masz raka w swojej wyobrazni
Odpowiedz jest prosta bo masz lęk na wysokim poziomie
Kolejna sprawa zdystansuj sie do tego - 'Oj tyle razy mialam miec raka i jakos nie pyklo oj juz tyle tego bylo'
to ze masz mysl ze masz raka to nie oznacza ze go masz :)) to nie jest fakt - twoja glowa to nielekarz onkolog to są twoje wyobrazenia i tyle. To co sie dzieje teraz z twoim cialem tez jest normalne :)) somaty towarzyszace ci nie sa jakies egzotyczne wrecz podstawe :)) :))

Ja jak szlam do pulmonologa- pale fajki. To tez mnie telepalo juz rak, jakies w ogole obrazy myslowe rtg ze tam rak jest. Przekonalam siebie ze ide sie zbadac profilaktycznie a nie ide po wyrok. Bo ty idziesz za jakis czas zbadac sie profilaktycznie zrozum rak nie tworzy się w rok czy 2 to jest proces nieco bardziej złozony i to musisz pojac ze twoje mysli teraz wynikaja z leku i dlatego są takie dobitne ale nie są faktem.
Sprobujcie dziwczny troche zaryzykować naprawde da wam to poczucie bezpieczesntwa z czasem , na poczatku bedzie wiekszy lek ale potem odzyskacie jasnosc umyslu.

Nie szukaj na sile teraz lekarza bo sie utwierdzasz ze cos ci jest
Nie czytaj czasem google bo jesli to robisz to mozesz sama sobie podziekowac za swoj stan.
Idz zajmij sie czyms, mysli beda szarpac niech szarpia zostaw to z akceptacja i tyle.
Aleczka23

11 lutego 2023, o 12:52

Beata wszystko zaczęło się od tej Głodówki przed kolonoskopia. Potem wieczorem stwierdziłam ze zamówię pizzę z radości ze było wszystko Ok i to był mój pierwszy posiłek po dwudniowej prawie głodówce i to nie było mądre bo pizzę zwróciłam zaraz po tym jak ja zjadłam. Na drogi dzień q domu wszyscy czuli się kiepsko biegunka corka wymioty mąż tez miał mdłości przez dwa dni. Ale już wszystkim przechodzi a mi zostało. Jeden dzień było lepiej ale wczoraj od rana znowu mdłości cały czas i już nie mogę jesc… i bądź to człowieku mądry. Niestety ale wpadłam w panikę nie napisze tego stanu. Strach mnie spraliżowal..
Aleczka23

11 lutego 2023, o 12:56

Ok Missy postaram się. Dzięki wielkie No rozwaliło mnie niestety. Chyba sięgnę jednak po mój syrop na uspokojenie do tej pory go nie potrzebowałam ale teraz jest złe ze mną.
Missy89

11 lutego 2023, o 13:03

Aleczka23 pisze:
11 lutego 2023, o 12:56
Ok Missy postaram się. Dzięki wielkie No rozwaliło mnie niestety. Chyba sięgnę jednak po mój syrop na uspokojenie do tej pory go nie potrzebowałam ale teraz jest złe ze mną.
Jak juz masz taki mocny lęk to po prostu to zostaw bo w silnym lęku to bedziesz sie motac, a to i tak nie ma sensu bo cos zracjonalizujesz a wyjdzie tysiac innych mysli.
takze zostaw to narazie jak to troche zejdzie to odzyskasz jasnosc umyslu.
Bedzie dobrze, a raka nie masz :)) jak mialas tak niedawno badania to jestem w stanie nawet ja ci to powiedziec :)) i nie daj sie myslom o pomylkach i zamiankach :)) 3maj sie
Beata1985

11 lutego 2023, o 13:05

Alicja
Wiem że takie wpisy jak pisze do nas Missy nie docierają teraz do Ciebie😞😞😞ale odkąd je czytam, czuję się spokojniejsza😉będę robić tak jak pisały dziewczyny:jest objaw idę lekarza , jak lekarz mówi,że jest ok... to nie ciągnę tego dalej....widzę,że nie ma innej drogi
A już w ogóle nie będę dotykać sobie zgrubień w ciele , węzłów , pieprzy....bo takie sprawdzanie to błędne koło
Alicjo przykro mi , że "tak cierpisz" nie potrafię Ci pomóc ...chociaż bym chciała
Mogę tylko Ci powiedzieć że przyjdzie taki dzień, że w końcu znudzi Cie to bieganie po lekarzach i znowu poczujesz się dobrze🙂🙂🙂mnie to już nudzi
Może Missy coś napiszę , i Co pomoże bardziej mi ja
Aleczka23

11 lutego 2023, o 13:53

Miałam mały atak Paniki niestety myślałam ze mam to za sobą ale strach wygrał narazie się już uspokoiłam dzięki dziewczyny ze tak szybko zareagowalyacie. Teraz powtarzam sobie ze jestem zdrowa mam nadzieje ze pomoże. Idę się czymś zająć.
Aleczka23

11 lutego 2023, o 18:53

Słuchajcie mam pytanie czy ktoś coś wie na ten temat bo nie daje mi dziś spokoju ten rak zoladka. I mimo ze starałam się czymś zająć to już w głowie myśli ze a po co jak nie wiadomo co mi jest. No i oczywiście weszłam w ten internet na chwile bo w badaniu wyszło mi ze mam dysplazje małego stopnia w żołądku No i przeczytałam historie ze chłopak 30 lat miał dysplazje i za dwa miesiące już miał raka… Czy ktoś coś mi może powiedzieć o tej dysplazji? Może powinnam szybciej zrobić to gastro?
Beata1985

11 lutego 2023, o 20:49

Alicja
Z tego co się orientuję w temacie dysplazji...to wiem, że dysplazja nieleczona latami przekształca się w raka...
A dysplazja małego stopnia, sama się cofa plus farmakoterapia🙂a co lekarz Ci mówił po badaniu?
Nie masz raka Alicji, uwierz w to!!!!!!!!
Aleczka23

11 lutego 2023, o 21:00

Beata kochana jesteś dziękuje. Ze ma 100 procent w badaniu nikt nie znasz raka trzeba wyleczyć i przyjść na kontrole w marcu. Idę 13 marca na kontrolne gastro ale już panikuje bo chciałam doczytać w necie co z ta dysplazja i weszłam gdzieś gdzie ktoś opisał ze chłopak 30 lat miał dysplazje leczyli go i po dwóch miesiącach na gastro wyszedł już rak. Ja oczywscie biorę odrazu do siebie takie historie i odrazu strach i rozpacz… a już się uspokoiłam wcześniej.
Beata1985

11 lutego 2023, o 21:09

Alicja
Na 100 procent wyleczyłas ta dysplazje, po to przecież lekarz dał Ci leki🙂gdyby miało być inaczej, to kazalby Ci przyjść szybciej...
Alicjo zakaz wchodzenia i czytania na internet
Ja akurat tego nie robię, bo wiesz dobrze, że my dopasujemy do siebie każdy objaw😉
Co jeszcze mogę Ci powiedzieć....nie martw się kochana , też byłam w takim stanie jak Ty , każdy objaw , każde zgrubienie wpadłam w panikę
Ale teraz powoli zdaje sobie sprawę z tego, że my i tak nie mamy wpływu na to, czy umrzemy czy też nie😉😉😉
Aleczka23

11 lutego 2023, o 21:14

Beata nie poznaje cię 😁 No ale super to ja tez tak zaczynam co ma być to będzie 😂😂 nie wiem czy sama sobie wierze..
Beata1985

11 lutego 2023, o 21:31

Alicjo
Pewnie jeszcze nieraz będę biegła do lekarza z podkulonym ogonem.Wazne jest to by nie wpadać w panikę...powoli czekać na wyznaczony termin wizyty, na spokojnie....więc spróbuj poczekać do marca na te gastroskopie....nerwica pewnie będzie próbowała robić swoje i niech próbuje, a Ty zacisnij ząbki i rób swoje
Jakoś raka jelita grubego też nie masz a jeszcze tydzień temu tego się obawiałas...
coltowa

12 lutego 2023, o 09:21

Witam....ja juz nie wiem co zrobic....od dluzszego czasu...moze 1,5 miesiaca boli mnie glowa a jak wezme afobam to wszystkie obiawx ustaja...czyli bol,zawroty,dziwne uczucie odrealnienia....I sprach,lek w srodku...badania zrobilam na cito...CT glowy,I krew ,mocz,wszystkie wyniki wspaniale wyszly...czy moge byc uzalezniona....od Afobamu.?nieraz go bralam moze ze 3 razy w tygodniu, 05mg....teraz stara sie brac pol tabletki, 0,25.....ale po ok 8 godzinach bol wraca.....jak nie wezme to cala sie czese...jest mi tle.....jak z tego wyjsc...moze ktos mial podobnie...biore tez escitalopram 7,5.rano..pozdrawiam
Awatar użytkownika
Hightower

12 lutego 2023, o 10:33

coltowa pisze:
12 lutego 2023, o 09:21
Witam....ja juz nie wiem co zrobic....od dluzszego czasu...moze 1,5 miesiaca boli mnie glowa a jak wezme afobam to wszystkie obiawx ustaja...czyli bol,zawroty,dziwne uczucie odrealnienia....I sprach,lek w srodku...badania zrobilam na cito...CT glowy,I krew ,mocz,wszystkie wyniki wspaniale wyszly...czy moge byc uzalezniona....od Afobamu.?nieraz go bralam moze ze 3 razy w tygodniu, 05mg....teraz stara sie brac pol tabletki, 0,25.....ale po ok 8 godzinach bol wraca.....jak nie wezme to cala sie czese...jest mi tle.....jak z tego wyjsc...moze ktos mial podobnie...biore tez escitalopram 7,5.rano..pozdrawiam
A jak długo przyjmowałaś ten afobam? Półtora miesiąca? Dwa? Dłużej?
Aleczka23

12 lutego 2023, o 11:42

Hightower czy może wiesz coś na temat dysplazji w żołądku? Czy to coś powaznego?
ODPOWIEDZ