Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Nerwica - hipochondria, strach przed chorobami

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Aleczka23
Zarejestrowany Użytkownik

6 lutego 2023, o 22:01

Beata mam nadzieje ze tak będzie. U was dziś spokojniej?
magda10

6 lutego 2023, o 22:07

MrIncognitoo pisze:
6 lutego 2023, o 21:26
Wiesz co ? Przecież MY ciągle szukamy tej diagnozy, zeby ktoś w końcu nam powiedział. TAK MASZ RAKA. I okej, i zaczynasz się leczyć. A tak jesteśmy w spirali. Miliony badań, miliony wizyt u lekarzy. Ziółka, leki, Witaminy, bóg jeden wie co jeszcze. A nam ciągle jest tak strasznie źle, bo nie wiemy co nam jest. Tak nerwica potrafi wywrócić życie do góry nogami i odechciewa się żyć. A jak dodać do tego depresje do pakietu, to serio czasami się nie dziwie, ze niektórzy ludzie odbierają sobie życie. Po prostu musimy zaakcpetować to, ze kiedys przyjdzie koniec.
Nie chcecie tego usłyszeć, jest 100 razy gorzej, przynajmniej u mnie tak było. Teraz Wam zazdroszczę tego, że " tylko się boicie", więc cieszcie się z tego że jesteście zdrowi i nie marnujcie życia, potem Wam będzie szkoda.
mikami

7 lutego 2023, o 11:32

Może ktoś z Was wpadnie na pomysł co dzisiaj się u mnie odwaliło . Wstałam rano i myjąc buzie poczułam, ze mocniej naciskając na prawy policzek czuje ból. Nie dziąsło , nie zeby tylko centralnie tak jak by na kości policzkowej . Nie spuchło i bez dotykania nie boli ale pod naciskiem czuć to całkiem mocno :/
AngieNa

7 lutego 2023, o 13:21

mikami pisze:
Może ktoś z Was wpadnie na pomysł co dzisiaj się u mnie odwaliło . Wstałam rano i myjąc buzie poczułam, ze mocniej naciskając na prawy policzek czuje ból. Nie dziąsło , nie zeby tylko centralnie tak jak by na kości policzkowej . Nie spuchło i bez dotykania nie boli ale pod naciskiem czuć to całkiem mocno :/
Mnie tak bolał węzeł chłonny, który zareagował pod wpływem sporej afty na dziąśle. Nie masz tam nic?
mikami

7 lutego 2023, o 13:27

Nic a nic w jamie ustnej nie ma . A boli policzek w takim dołku. I tylko pod naciskiem .
mikami

7 lutego 2023, o 13:31

Dodam ze momentami mnie to rwie jak by mięsień czy nerw
Awatar użytkownika
Hightower

7 lutego 2023, o 13:38

mikami pisze:
Prawdopodobnie mały uraz/naciągnięcie mięśnia żwacza. Zwykle pojawia się przy bruksizmie i odruchowym zaciskaniu szczęki, zwłaszcza w nocy. Efekt wielu tygodni stresu. Pomocny byłby masaż stawu żuchwowo-skroniowego u fizjoterapeuty, ale samo też przejdzie.
mikami

7 lutego 2023, o 13:43

Dzięki Hightower . Coś właśnie pachniało mi tym mięśniem bo co jakiś czas mnie to rwie . Ale przy dotyku najgorzej . Oczywiście panika bo wczoraj nic mi nie dolegało a od rana takie „atrakcje”.
Beata1985

7 lutego 2023, o 13:58

Hej😉
U mnie spokoju dłużej nie może być niż jeden dzień😉
Teraz jazda z podniebieniem😉już byłam w tej sprawie u lekarza a dokładnie laryngologa, i to nie jednego,czuję jakieś zgrubienia, nierówności, po badaniu palpacyjnym i lusterku , wynik taka fizjologia, niby podniebienie nie jest równe😉
Dobrze znam budowę swojego podniebienia i wiem gdzie te zgrubienia się znajdują, ale moja nerwica podpowiada mi że jakby urosły😉😉😉😉co Wy na to?
AngieNa

7 lutego 2023, o 14:03

mikami pisze:
7 lutego 2023, o 13:31
Dodam ze momentami mnie to rwie jak by mięsień czy nerw
To raczej skłaniałbym się ku diagnozie Hightowera😜
Tym bardziej, że u mnie to ewidentnie bardziej biało dziąsło jak policzek😉
Może szyna relaksacyjna by Ci pomogła?🙂
mikami

7 lutego 2023, o 14:05

Mi by pomogło wszystko co relaksacyjne :p ale tak szczerze to gdzie się udać po taka szynę? Bardzo często z nerwow zaciskam zeby:/
Beata1985

7 lutego 2023, o 14:15

Czy ktoś może mi odpisać😉bym nie musiała czuć się jak w otchłani rozpaczy😉😉
mikami

7 lutego 2023, o 14:17

Beata - moim zdaniem jeśli byłaś już z tym problemem u lekarza i uzyskałaś odpowiedz ze wzystko w porządku - to powinnaś być spokojna i uznać, ze wszystko w porządku . Myśle ze lekarz wiedział co mówi :)
AngieNa

7 lutego 2023, o 14:45

mikami pisze:
7 lutego 2023, o 14:05
Mi by pomogło wszystko co relaksacyjne :p ale tak szczerze to gdzie się udać po taka szynę? Bardzo często z nerwow zaciskam zeby:/
Ja kupowałam na próbę na allegro - koszt około 40zl za dół i górę.
Można też na zamówienie u stomatologa (pewnie specjalizującego się w tego typu kłopotach), ale czytałam, że to koszt ok 200zl. Ile w tym prawdy, to nie wiem, bo już dokładnie nie drążyłam tematu.

Beata - wymyślasz😉 wiem po sobie, że raz coś mi się wydaje, że w buzi jest większe, raz mniejsze.
Nie idź z tym do stomatologa, bo już Cię zbadał. Ostatnio byłaś u niego tydzień temu - gdyby COKOLWIEK niepokojącego zauważył - powiedziałby Ci o tym. Olej to.
Beata1985

7 lutego 2023, o 15:23

AngieNa i Mikami
Dziękuję Wam za odpowiedz😉też tak sobie to tłumaczę i postaram się nie panikować 😉
ODPOWIEDZ