Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Kto mi wytlumaczy
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Mysle ze psychoterapia ( o ile znajdziesz dobrwgo terapeute) jest okej. Dla mnie mozliwosc pogadania z kims face to face jest naprawde zbawienna. Ale nie bede placic 75f za kazda wizyte bo to gruba przesada. A na dodatek lekarz moze online orzyjmowac mnie co 2 tyg. Dla mnie to malo. Staram sie znalezc kogos online w PL. Do niego bede chodzic raz na jakis czas pod wzgledem brania lekow.
A czy cos z tego wynika... Masz racje ze nic.. Wydawalo mi sie ze cos tam zrozumialam ale ciezko mi zmienic swoje destrukcyjne schematy od tak...
A czy cos z tego wynika... Masz racje ze nic.. Wydawalo mi sie ze cos tam zrozumialam ale ciezko mi zmienic swoje destrukcyjne schematy od tak...
-
- Gość
Regresing byłby dobry, ale skoro wiąże się to dla Ciebie z lękami nie do przebrnięcia, to już nic nie poradzę 

-
- Dyżurny na forum Odważny VIP
Mama najprawdopodobniej swoją postawą nauczyła Cię bezradność wobec życia i wyzwań. Moja robiła to samo. Siedziała w fotelu, ciagle ruminowała swoje nieszczęścia i na każdą propozycje rozwiązania problemu odpowiadała "nie da się". W wieku 50 lat z hakiem straciła wszystko niemal w kilka miesięcy i nagle wszystko się dało, bo nie dało się już dalej uciekać przed odpowiedzialnością za swoje życie i przed podejmowaniem wyzwań. Wiele osób zaburzonych ma podobny wzorzec tj. bierna znerwicowana matka, którą najczęściej trzeba się jeszcze opiekować i która uczy unikania wyzwań i traktowania każdej nowej okoliczności jak rogatego diabła.
Dzięki temu wzorcu, ja robiłam dokładnie to samo, tj. żyłam totalnie biernie, na zasadzie co przyniesie los, inni decydowali za mnie, a ja żyłam w pretensjach do innych, że nie zadbali o moje sprawy (bo przecież ja ciągle żyłam sprawami kogoś, na początku mamy, a potem partnerów, koleżanek itd). Też mazałam się jak ten zapłakany kot z memów żeby mi facet powiedział, że dam rade, żeby był moim wsparciem i paradoksalnie im bardziej czepiałam się ludzi i szukałam w nich wsparcia, tym bardziej go nie dostawałam. Dlaczego? Po pierwsze dlatego, że oczekiwałam niemożliwego, że ktoś wypełni coś czego nie da się wypełnić z zewnątrz. Po drugie dlatego, że oczekiwałam tego bez końca, aż wszystkich męczyłam i nudziłam jak powtórka "Potopu" w 2 dzień świąt. I po trzecie dlatego, że dorośli, zdrowi ludzie czepiający się innych ludzi budzą raczej niesmak niż chęć pomocy. Jak ja się wtedy wkurw....jak oglądałam te wszystkie filmy, że trzeba samemu, albo że im więcej własnej odpowiedzialności i sprawczości tym więcej bezpieczeństwa. No nijak nie mogłam tego zrozumieć.
Ale wszystko się da jeżeli jest się zdeterminowany i bierze się sprawy w swoje ręce, a nie oczekuje, że jakaś wspaniała terapia rozwiąże problem z nas, bo to jest bzdura. Terapia jest jedynie wsparciem i drogowskazem, a resztę musimy zrobić sami.
https://www.czlowiekczujacy.pl
Niestety nie jestem w stanie odpowiadać na wszystkie wiadomości na priv, dlatego zrobiłam bloga.
Niestety nie jestem w stanie odpowiadać na wszystkie wiadomości na priv, dlatego zrobiłam bloga.
-
Gosiu, pewnie dlatego ze non stop analizujesz i twoj umysl jest ciagle "w gotowosci" jest tak dlatego ze masz najnormalniej w swiecie zaburzenie i beda lepsze i gorsze momenty, nie doszukuj sie dlaczego dzisiaj jest lepiej, a jutro gorzej bo tylko sama nakrecasz to nerwicowe kolo. Tak Gosiu bedzie. Sama to robilam, doszukiwalam sie po co, dlaczego, a skad ta mysl itp itd. Wspominalas, se sama rozumiesz ten nerwicowy mechanizm wiec daj na luz, zaakceptuj to i olej.
Buzka
Buzka

-