Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Wątpisz co do swoich objawów? Dyskusja, opisy, wyjaśnianie.

Forum dotyczące derealizacji i depersonalizacji.
Dzielimy się tutaj naszymi historiami, objawami, wątpliwościami oraz wszystkim co nas dręczy mając derealizację.
Dopisz się do istniejącego tematu lub po prostu jeśli chcesz stwórz nowy własny wątek.
Victor
Administrator

26 sierpnia 2014, o 23:07

Dasz radę, kazdy i tak daje bo nie ma wyjścia :) a to wszystko są i tak tylko odczucia i wrażenia :)

Ogólnie to zaseruj sobie przede wszystkim stała terapię, bo masz bardzo duże w sobie reakcje masakrycznie lekowe na kazde odczucie, jesteś okropnie nastawiony analitycznie nerwicowo w skrócie mówiąc. A to trzeba odmieniać, terapia cię może do tego motywować, mimo wszystko polecam terapie poznawczą.

Co do leków to możesz jakis antydepresant typu ssri spróbować do tej terapii i przede wszystkim własnego zaangażowania.
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
agiga
Zarejestrowany Użytkownik

27 sierpnia 2014, o 18:59

Mam pytanie, bo nie wiem czy to derealizacja?
CZasem coś mówię - najczęściej do nie bliskich mi osób- I nie czuję ,że ja to mówię, jakby usta same mówiły , wyrażam jakieś zdanie i te ż nie czuję i sama siebie sie pytam czy ja naprawdę tak myślę? Robię coś , mówię , a ja jestem jakby zamknieta w swojej głowie, myślach i nie wiem czy to co mówię jest nnormalne. Nawet jak siedzę i nic nie robię mówię , to też nie wiem czy normalnie się zachowuję. jakbym wszystko robiła jakoś poza swoją kontrolą. Jak się na tym mocniej skupię to jest jeszcze gorzej, zaczynam się jąkać. Nie czuję ,że zachowuje się normalnie. i jeśli to to , to czy jak nie czuję ,że to moja opinia, to naprawdę nie jest moja? Bo też potem myślę, czy ja bym się tak zachowała , tak powiedziała gdybym była normalna? Czuje się jak wariatka.
Awatar użytkownika
Kamień
Odburzony i pomocny użytkownik

27 sierpnia 2014, o 19:31

Ciągle obracasz się wokół słów CZUJĘ i MYŚLĘ. Tak to jest depersonalizacja :) Ale pewnie masz jakieś inne podejrzenia co ? :DD
agiga

27 sierpnia 2014, o 19:44

Podejrzewam że to to, ale, gdybym wiedział ,że to "ja"! Chdiz mi ciągle o to czy to ,że tak mówię , tak się zachowuję to ciągle "ja"? Bo mi się wydaje ,że dziwnie się zachowuję i to pytanie : Czy ja bym tak robiła , mówiła gdybym była "normalna". Weszłam ostatnio do dalszej rodziny i coś tam sobie zażartowałam i od razu taka myśl cz nie zachowuję się jak jakiś świr?
Czy ma na to nie reagować i dalej mówić , robić swoje ?
Awatar użytkownika
Kamień

27 sierpnia 2014, o 19:46

No tak działa depersonalizacja, nie ma innego czegoś co daje takie objawy. PO PROSTU - NIE MA :) tak rób swoje, nie przejmuj się nie wartym uwagi zaburzeniem :)
agiga

27 sierpnia 2014, o 19:53

Dzięki. Tylko cięzko coś robić , jak każdy ruch wydaje ci się nienormalny, dziwny.
Awatar użytkownika
Kamień

27 sierpnia 2014, o 19:53

mogę Cie pocieszyć jedynie tym, że mam tak samo :)
Awatar użytkownika
N-e-r-w-u-s
Odburzony Wolontariusz Forum

27 sierpnia 2014, o 19:59

Można się wyżalić rozumiem :) cięższy dzień P) ale nie ma co sie użalać tylko w pełni zaakceptować ten stan olewać żyć normalnym życiem to dd minie. szczerze powiem że dzieki temu dd mam przemienne czyli raz mam raz nie mam :)
;witajka W chwili obecnej bardzo rzadko zaglądam na forum z powodów osobistych. Co za tym idzie brakiem czasu.... Na PW w miarę możliwości odpowiem ;)
agiga

27 sierpnia 2014, o 20:10

a ja wczoraj sie poczułam lepiej, olewałam te lękowe myśli i poczułam wszystko wyraźniej, na chwilę niestety , bo to jakoś dziwne mi się wydało- paradoks.
A nasila mi się im bardziej się stresuje, najczęsciej w kontaktach z innymi. Choć teraz przyszła mi mysl- ja to tutaj piszę?.
Awatar użytkownika
nierealna
Ex Moderator

27 sierpnia 2014, o 20:12

no tak, to wszystko DD ;)
raz jest lepiej, raz gorzej ;) Al jak to mówi nasz kolega Divin - raz pod wozem a raz na - z tym naciskiem na NA ! ;)
Będzie dobrze, dużo tego będzie, trzymać się tylko prawdy a to szybko minie ;)
Ty­le ra­zy narze­kał na nor­malność i nudę w je­go życiu.
Te­raz od­dałby wszys­tko,żeby cho­ciaż przez chwilę poczuć ten spokój w otaczającym go świecie.

akceptacja + porzucenie kontroli + nastawienie normalnościowe = SUKCES ! ♥
Awatar użytkownika
munka

27 sierpnia 2014, o 20:14

Ja ostatnio sie zastanawialam czy jestem kobieta
agiga

27 sierpnia 2014, o 20:19

O witaj Munka. JA mam jeszcze jakieś dziwne analizy wciąż czy to jest już złe? I boję się ,że jak nie nie czuje , nie wiem czy dobrze mówię, dobrze się zachowuję , to rzeczywiście tak się zachowuję i widzą i myślą , że świr. Ale nikt mi nigdy tego nie powiedział , nawet Ci dalsi znajomi dalej chcą mnie widzieć ;)
Awatar użytkownika
munka

27 sierpnia 2014, o 20:45

Masz mega lek przed utrata kontroli i skanujesz kazda glupote. Tez to mam...zazwyczaj zapetlam sie na takich absurdaxh,ze czuje sie jak
agiga

27 sierpnia 2014, o 21:19

Munka , czy pisałaś ,czy możesz zadzwonić? bo przed chwilą to przeczytałam. A jak kliknełam jeszcze raz to rego nie ma?
Awatar użytkownika
munka

28 sierpnia 2014, o 07:14

Tak..pisze z komorki i cos kliknelam....sama przez chwile zgupialam.
ODPOWIEDZ