Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Wątpisz co do swoich objawów? Dyskusja, opisy, wyjaśnianie.

Forum dotyczące derealizacji i depersonalizacji.
Dzielimy się tutaj naszymi historiami, objawami, wątpliwościami oraz wszystkim co nas dręczy mając derealizację.
Dopisz się do istniejącego tematu lub po prostu jeśli chcesz stwórz nowy własny wątek.
Awatar użytkownika
Rabaha22
Zarejestrowany Użytkownik

7 lutego 2014, o 14:42

co do sniegu optycznego ja nie majac dd ani nerwicy mialem to, niektorzy tak maja to jest zwiazane z tym ze w oku jest za duzo plynu jakiegos i tworza sie grudki przez co tak widzimy, i jest to nieszkodzliwe, ja to mam od kiedy pamietam i wydaje mi sie ze kazdy to ma bo nie znam osoby ktora w nocy albo w ciemnym pomieszceniu widziala wszystko gladko bez migajacych kropeczek przed oczami no jest to chyba niemozliwe albo sie myle
Victor
Administrator

7 lutego 2014, o 15:25

Masz rację.
śnieg optyczny nie musi być koniecznie tylko i wyłącznie od zaburzeń bo i bez nich może, czesto jest własnie jak mówisz po prostu u niktórych wystepującym zjawiskiem, czesto wiele osób nie wiem nawet, ze ma śnieg, bo mają go od dawna.
Czasem jest jakąs wada spowodowany a czasem po prostu jest od zaburzeń.
Bo wielu dostaje przy lękach śniegu a potem im mija jak dochodzą do siebie.
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
Victor
Administrator

7 lutego 2014, o 17:38

nierealna pisze:ja mam ostatnio tak, że kompletnie boję się rozmawiać - o czymkolwiek, o bzdurach itd. bo to wywołuje od razu u mnie lęk ( bo to ja mówie czy może jakieś moje drugie ja ;/)

wszystko niestety trzymam w środku, a jak już coś chcę mówić to cała jestem mokra, nogi się trzęsą.. ech... :no

Nie rób tak, nie możesz się wycofywac z uwagi na strach. Też tak miałem, bałem się mówic bo głos obcy i wrażenie, ze nie ja to mówię. To z uwagi na dd, nie wolno się tego tak bac i własnie trzeba duuużo mówić!

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
Awatar użytkownika
Miesinia
Odburzony i pomocny użytkownik

7 lutego 2014, o 18:04

poprostu udawac ze jest ok:-)
To jest wszystko bujda!
angie1989

7 lutego 2014, o 20:03

Rabaha no ja przed nerwica tego nie mialam,i w nocy widzialam gladko. Po za tym snieg widzę i w dzien i w nocy na ścianie, wszędzie...wiec watpie ze mówisz o tym samym zjawisku. Wydaje mi sie ze ty mówisz o metach...
"Nigdy nie pozwól żeby strach przed działaniem wykluczył Cię z gry"
Awatar użytkownika
Rabaha22

8 lutego 2014, o 01:19

ja tez wdze w dzien na scianach rozowo biale kropeczki w sumie jakis taki to kolor ma migaja sobie ale co z tego w czym to przeszkadza ja tak mialem przed nerwica w nerwicy po nerwicy mialem tak od zawsze chyba ;p

-- 8 lutego 2014, o 02:19 --
zreszta moja zdrowa dziewczyna ktora nie ma nic z nerwami i w ogole jest zdrowa no tez widzi tak jak ja moi rodzice tak widza siostra a oni nie maja dd nerwicy ;p
Awatar użytkownika
Kamień
Odburzony i pomocny użytkownik

8 lutego 2014, o 08:47

Wydaje mi się, że wgl. nie wiesz o czym mowa tu jest Rabaha i nigdy nie miałeś śniegu optycznego.
angie1989

8 lutego 2014, o 09:37

Ja tez tak wlasnie myślę. Zobacz sobie na,Wikipedii jak wygląda snieg optyczny...
Awatar użytkownika
nierealna
Ex Moderator

8 lutego 2014, o 13:59

znacie jakieś sposoby na wyciszenie myśli? ale takie skuteczne :D
Ty­le ra­zy narze­kał na nor­malność i nudę w je­go życiu.
Te­raz od­dałby wszys­tko,żeby cho­ciaż przez chwilę poczuć ten spokój w otaczającym go świecie.

akceptacja + porzucenie kontroli + nastawienie normalnościowe = SUKCES ! ♥
Victor
Administrator

8 lutego 2014, o 14:10

Najlepszym sposobem jest medytacja relaksacyjna medytacja-relaksacyjna-t3421.html
Ona uczy jak może siedząc wyciszac najgorsze mysli, po dluzszym praktykowaniu nawet bez muzyki potrafisz po prostu mysli wyciszac, bo wyciszanie mysli to nic innego jak pozwalanie im trwac, na sile mysli nie wyciszysz, zadnych ani lekowych ani innych, bo mysli to proces automatyczny.
Pozwalasz trwac mysla ale ni emusisz nadawac im uwagi, one przeplywaja i odplywaja, to wlasnie robi sie podczas medytacji i w ciagu dnia tez mozna to stosowac przy duzszej praktyce.
Mnie nie zawsze to wychodzi i nadal to cwicze ale efekty ogolnie sa.
W przypadku zaburzen emocjonalnych to sie sprawdza ale wymaga troche praktyki.
To jest metoda skuteczna i trwala przede wszystkim ;)
Jak sie mysli bedziesz bala i robila z nich nie wiadomo co, wstydzila ich czy tez wmawiala sobie ze jest to wynik pewnie choroby psychicznej, to bede one sie nasilaly :)

Inne metody to zajęcie sie czym naprawde konkretnym, spontanicznie.
Jeszcze inne to benzo, no ale to juz wedle woli ;)

ssaa
Gość

8 lutego 2014, o 14:48

moim jednym z objawow jest widzenie pelno malutkich kropek na bialym tle, jasnym (snieg, sciana, niebo),. jest ich wiele i jakby sie poruszaly bardzo szybko. mialam porobione badania ale jeszcze musze isc wlasnie do okulisty i zrobic tomografie glowy.
czy taki objaw moze byc od lęku? bo mam i dd i rozne objawy nerwicowe i sie zastanawiam czy mi sie ze wzrokiem cos nie dzieje.

-- 8 lutego 2014, o 14:48 --
nie mialam tego wczesniej dopiero od tych stanow mi sie zaczelo.
Awatar użytkownika
nierealna
Ex Moderator

8 lutego 2014, o 15:11

NO tak, ale one są takie natrętne, że czuje się jak na koncercie rock'owym. Albo jakbym non stop gadała, a prawda jest taka, że siedzę i słucham tych myśli ;/. W dodatku kompletnie nie potrafię skupić :( - nawet przeczytać w spokoju forum :shock:
Ty­le ra­zy narze­kał na nor­malność i nudę w je­go życiu.
Te­raz od­dałby wszys­tko,żeby cho­ciaż przez chwilę poczuć ten spokój w otaczającym go świecie.

akceptacja + porzucenie kontroli + nastawienie normalnościowe = SUKCES ! ♥
Lipski
Ex-administrator i do tego odburzony

8 lutego 2014, o 16:54

Ssaa, prawdopodobnie to zwykły śnieg optyczny, jeden z objawów wzrokowych występujący w nerwicy ;) Ale badania i tak zrób, ponieważ zawsze warto sprawdzić takie rzeczy czy to na pewno nie coś fizycznego ;)

Nierealna, staraj się ich nie słuchac, musisz starac sie je olac, niech tam sobie będą, ale niech żyją własnym życiem...pamiętaj nie jesteś samymi myślami!
With your feet in the air and your head on the ground
Try this trick and spin it, yeah
Your head will collapse
If theres nothing in it
And you'll ask yourself

Where is my mind ?
Where is my mind ?
Where is my mind ?
angie1989

8 lutego 2014, o 18:02

Saaa to najprawdopodobniej snieg optyczny tak jak mówi lipski. Zobacz sama na Wikipedii jest wizualizacja tego. Ja tez to mam.
a powiedz widzisz to tez w nocy czy tylko w dzien?
Awatar użytkownika
Rabaha22

8 lutego 2014, o 18:26

prosze mi nie wmawiac ze nie wiem co to snieg optyczny bo to mam na jasnych powierzchniach widze pelno latajacych kropeczek jak i w ciemnych pomeiszczeniach za dnia np na dworze nie mam takiego problemu zapomnam o tym i w sumie nie widze na dworze kropek jedynie jak spojrze na niebo i mam to od zawsze od kiedy pamietam i w niczym to nie przeszkadza dopiero teraz dowiedzialem sie ze mozna meic tak od nerwicy, ale bez powodu tez mozna miec bo jak wspomnialem bylem u okulisty i to jkst zwiazane z cialem szklistym ktorego jest za duzo i tworza sie grudki bralem na to krople ale nie pomoglo,

Szczerze mowiac ja juz mam to tyle lat i watpie ze mi to kiedykolwiek przejdzie takze radzilbym ci sie przyzwyczaic do tego bo byc moze juz tak bedziesz miala do konca zycia a to jescze nie koniec swiata bo w niczym to nie przeszkadza
ODPOWIEDZ