Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Strach przed zwariowaniem, strach przed schizofrenią

Forum dotyczące derealizacji i depersonalizacji.
Dzielimy się tutaj naszymi historiami, objawami, wątpliwościami oraz wszystkim co nas dręczy mając derealizację.
Dopisz się do istniejącego tematu lub po prostu jeśli chcesz stwórz nowy własny wątek.
ODPOWIEDZ
Dajmajla
Zarejestrowany Użytkownik

30 grudnia 2015, o 17:14

Czyli skoro osoby z nerwicami po prostu NIE MAJĄ wrodzonych skłonności do chorób psychotycznych, to po cholere ten strach przed czymś, co nigdy nie nastąpi xD Nagle to do mnie dotarło ;puk
(wiem to, ale pewnie oczywiście dalej bede sie bać ;_;)
kanik

30 grudnia 2015, o 17:35

Ale w myśli nerwicowca lubi się pojawić magiczne słowo.... "ale..." :D
"Wierzę, że najlepsze jest jeszcze przed nami..."

"Powoli wchodź po swej drabinie... I konsekwentnie rób to co sobie założyłeś... Wiem, że jest trudno, lecz jeśli nie złamiesz schematów... Tylko przez lornetkę zobaczysz drogę do lepszych czasów"

"Chcę – za bardzo... i teraz miałbym się poddać?...Nie – za bardzo...Czuje – za bardzo...Wiem – za bardzo, ."

Nelia

30 grudnia 2015, o 17:41

bo nerwica polega na strachu, u innych to jest strach przez zwariowaniem, u innych smiercia itp, na tym polega nerwica.
http://www.zaburzeni.pl/konflikty-wewnetrzne-a-nerwice-przyczyny-czesc-2-t4071.html

Nie analizuj
Nie twórz katastroficznych wizji
Nie narzucaj sobie presji
Puszczaj kontrolę
Awatar użytkownika
fleuri

30 grudnia 2015, o 17:57

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź.
Po przeczytaniu Twojej wiadomości, pojawiła mi się od razu myśl, że "on kłamie, coś gorszego Ci jest". To normalne przy nerwicy, takie kolejne wątpliwości?
Victor
Administrator

30 grudnia 2015, o 18:12

Rude pisze:Czyli skoro osoby z nerwicami po prostu NIE MAJĄ wrodzonych skłonności do chorób psychotycznych, to po cholere ten strach przed czymś, co nigdy nie nastąpi xD Nagle to do mnie dotarło ;puk
(wiem to, ale pewnie oczywiście dalej bede sie bać ;_;)
Dlatego, że nerwice inaczej można nazwać kontrolą, dlatego większość jej obaw i strachów wiąże się z brakiem i utratą kontroli nad np. zdrowiem, życiem, umysłem.
W nerwicy zwykle najbardziej przerażające jest to nad czym nie ma kontroli, co jest nieznane, nieprzewidywalne itp.
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
aga55

30 grudnia 2015, o 18:26

Dokładnie tak jak napisał Victor, tylko najgorsze jest to zze wystarczy jeden impuls tak jak w moim przypadku rreklama filmu o jakims potworze i juz uruchamia sie lawina nerwow o co czlowiek zdrowy nigdy by sie nie podejrzewal i nie zwracał na to uwagi, to jest bardzo glupie, ze az smieszne..eh co zrobic nawet ja sie smieje z tych moich wkretow :)
Dajmajla

30 grudnia 2015, o 18:36

Mnie właśnie najbardziej przeraża utrata świadomości i kontroli nad swoim zachowaniem.
też sie śmieje ze swoich wkrętów, ale dopiero jak ochłone :D Ja nawet mam tak, że jak słysze jakieś info, że ktoś kogoś zamordowal, to myśle "a co jeśli ja to zrobiłam, bo w nocy trace świadomość i morduje ludzi" xD
aga55

30 grudnia 2015, o 19:29

Ja nawet mam tak, że jak słysze jakieś info, że ktoś kogoś zamordowal, to myśle "a co jeśli ja to zrobiłam, bo w nocy trace świadomość i morduje ludzi" xD[/quote]
Ja jeszcze nie mialam takich wkrętów, ale zapewne wszystko przede mną :P póki co przeszła mi nerwica na temat zapadnięcia na schizofrenie, teraz mam nerwice na temat bycia morderca kanibalem :p hm.. ciekawe co jeszcze moj moózg wymysli , i ciekawe skad akurat takie głupoty sie biora w naszej głowie.. tym bardziej, ze np. lubiłam sobie ogladac psychologiczne filmy, albo seriale typu: kości a teraz nawet nie ogladam.. i to sa własnie te impulsy.. przeszlam juz lek przed schizofrenia, zostaniem morderca, kanibalem, pedofilem wiec moze teraz cos przyjemniejszego typu niz to moze jakas choroba smiertelna:P
Awatar użytkownika
fleuri

31 grudnia 2015, o 00:51

Zawrócę jeszcze raz Wam głowę niestety, ponieważ nie wiem, co mnie skusiło, ale przeczytałam, że nerwica hipochondryczna (która mi dokucza od jakiegoś czasu), może przejść w schizofrenię. Jestem przerażona.
Będę bardzo wdzięczna za Waszą pomoc.
Dajmajla

31 grudnia 2015, o 01:00

Gdzie to przeczytałaś? Onet zdrowie? xD
Awatar użytkownika
fleuri

31 grudnia 2015, o 01:03

Hahah ;) Jakieś forum, ale nie takie, jak nasze.
Zamknęłam przeglądarkę ze strachu. Ale serio, strasznie przeraziło mnie to, bo faktycznie bardzo mocno teraz przeżywam tę nerwicę nastawioną na hipochondrię :/
Dajmajla

31 grudnia 2015, o 01:09

Ja czasem czytałam takie pierdoły, że męty oznaczają schizofrenie, nawet nie masz pojęcia jaka wtedy byłam przerażona :D Generalnie NIE CZYTAĆ! To podstawowa zasada! Ja na początku też wpisywałam w internety każdy objaw, przez co powstawało milion innych objawów, jak przypadkiem coś przeczytałam ;P Hipochondrie mam od dzieciństwa, wiec wiem jakie to potrafi być wkurzające ;d
Awatar użytkownika
fleuri

31 grudnia 2015, o 01:15

Dokładnie, powinno się odłączyć od Internetu, żebym przestała głupoty czytać ;)
Od urodzenia? Ja mam takie apogeum od dwóch miesięcy i już mam tego dosyć :/ Mam nadzieję, że u Ciebie już lepiej :)
Dajmajla

31 grudnia 2015, o 01:22

Diagnozowanie sie internetem to najgorsze co może być, biorąc pod uwage ile debili można tam spotkac :D
Pamietam, że jak miałam kilka lat to przeglądałam książke o chorobach zakaźnych, która mam w domu i dopasowywałam do siebie objawy xD A każdy ból interpretuje jako "to na pewno rak". Ale jakoś nauczyłam się z tym żyć i Ty też dasz rade ;)
Awatar użytkownika
fleuri

31 grudnia 2015, o 01:26

Bardzo dziękuję Ci za odpowiedź :)
Mam nadzieję, że ten strach przed schizofrenią minie, bo przyszedł znikąd po ponad roku spokoju :/
ODPOWIEDZ