Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
-
Bruno11111
- Nowy Użytkownik
13 sierpnia 2025, o 19:25
Jaro283 pisze: ↑11 sierpnia 2025, o 19:31
Bruno wież mi że od czasu do czasu to powraca wiem natomiast że to nie ma nic wspólnego z płucami sercem itd. Na taką konkretną przypadłość nie znam rozwiązania bo to tylko jeden z licznych objawów nerwicy, napiecia mięśniowego czy lęku. Natomiast sama świadomość że to nie jest spowodowane choroba powoduje, że taki objaw jest albo o wiele lżejszy albo szybko ustępuje. Ja podchodzę do tego globalnie przedewszystkim rozluznienie ciala przede wszystkim psychiczne czyli medytacja przed zaśnięciem, technika rozluzniajaca Jacobsona na mnie dziala rewelacyjnie. Sporo też czytałem książek odnośnie funkcjonowania mózgu jak wplywa na doznania w ciele o świadomości i podświadomości. Napewno relaks robić to co cię odpręża spacery rower siłownia każdy znajdzie coś dla siebie. A po przebadaniu ciala przez lekarzy i uzyskaniu diagnozy że wszystko jest OK, zaufać i nie googlowac w necie szukając przyczyn w chorobach
Ciągle z tym walcze zaczełem łykać ostatnio Alpragen , Xanaxy czy inne Sedamy np.. Jednak problem dalej jest dokładnie już trwa prawie 1.5 miesiąca około 45-50 dni dosłownie dzień na dzień blokada w klatce piersiowej świsty w oddechu jakby nie dało sie wziąć pełnego oddechu już nie wiem co dalej mam robić.. ogólnie wszystkie myśli i samopoczucie jest ze mną Ok ale wykancza mnie to psychicznie jak wstaje rano to chce się dosłownie zakopać i chciałbym żeby ten dzień się juz skonczył by się nie męczyć.. Tak jak opisałem robiłem EKG 5-7x Razy w ciągu ostatniego miesiąca , ECHO SERCA , EKG KLATKI PIERSIOWEJ , Badania krwi ogólne Cukier , TSH , Ogólne WBC-RBC.. Alaty, Aspaty , CRP , OB , Lipidogram (Podwyższony i to bardzo) . Sam nie wiem co dalej robić czy wykonać prześwietlenie Kręgosłupa bo już nie wiem sam co mam robić dosłownie męczę się całymi dniami są okresy w ciągu dnia ze jest troche lepiej ale to zaraz wraca do mnie ciągle mam w głowie myśli ze to jakiś problem z klatka piersiową i nie wykryto mi to w RTG i jest tam jakis rak czy inne kurestwo.. Z sercem juz się pogodziłem ze jest niby zdrowe bo tak powiedziała Pani Kardiolog a Kregosłup nie badałem jeszcze.. Dzięki mimo wszystko za wsparcie walcze dalej może z tego wyjdę.
-
Jaro283
- Nowy Użytkownik
13 sierpnia 2025, o 20:42
BRUNO widzę że się mocno przebadałes ale nasz brak wiary mówi a może lekarze coś przeoczyli. Robiłem te same badania co ty i w podobnej ilości. Jak bardzo potrzebujesz potwierdzenia że z płucami jest ok to zrób jeszcze spirometrię. Jak tam wyjdzie ok to zaufaj że z płucami jest ok. Wróć do mojego poprzedniego postu usiądź na spokojnie przeanalizuj swój stan i zaakceptuj że to głową nie ciało. Mówisz o dwóch miesiącach które przezywasz ją ten stan mam 5 lat ale potrafię to kontrolowac w jakimś stopniu też musisz znaleźć sposób żeby nad tym panować.
-
Jaro283
- Nowy Użytkownik
13 sierpnia 2025, o 20:42
BRUNO widzę że się mocno przebadałes ale nasz brak wiary mówi a może lekarze coś przeoczyli. Robiłem te same badania co ty i w podobnej ilości. Jak bardzo potrzebujesz potwierdzenia że z płucami jest ok to zrób jeszcze spirometrię. Jak tam wyjdzie ok to zaufaj że z płucami jest ok. Wróć do mojego poprzedniego postu usiądź na spokojnie przeanalizuj swój stan i zaakceptuj że to głową nie ciało. Mówisz o dwóch miesiącach które przezywasz ją ten stan mam 5 lat ale potrafię to kontrolowac w jakimś stopniu też musisz znaleźć sposób żeby nad tym panować.
-
Marek878
- Nowy Użytkownik
14 sierpnia 2025, o 01:37
A macie tak ze budzicie sie w nocy z atakiem? Taki jakby bezdech, ale niekoniecznie.. zimne poty, uczucie jakby umierania.. a pozniej drgawki? Czy mial ktos z Panstwa tutaj podobnie?
-
Jaro283
- Nowy Użytkownik
14 sierpnia 2025, o 13:52
Marek878 pisze: ↑14 sierpnia 2025, o 01:37
A macie tak ze budzicie sie w nocy z atakiem? Taki jakby bezdech, ale niekoniecznie.. zimne poty, uczucie jakby umierania.. a pozniej drgawki? Czy mial ktos z Panstwa tutaj podobnie?
Taki bezdech senny miewam ze wybudza i wtedy serce się rozpedza uczucie umierania, lęk i czasem trudno zasnac albo jak chce zasnac i czuje ze odpływam to pojawia się znowu. Oczywiście odrazu panika ze z płucami coś nie tak a po zrobieniu RTG spirometrii się uspokoilem i uznałem że u mnie to musi być nerwicowe.
-
Bruno11111
- Nowy Użytkownik
14 sierpnia 2025, o 15:57
Marek878 pisze: ↑14 sierpnia 2025, o 01:37
O dziwno ja tak nie mam i w nocy normalnie spie.. o ile w dzień jest tragedia tak w nocy jak ide spać to normalnie po 8-10h i mnie to nie wybudza ze snu po prostu śpie normalnie. Też się nad tym zastanawiałem dlaczego skoro w ciągu dnia tak mam a w nocy nie może mój mózg się nad tym nie skupia w trakcie snu i się wyłącza.
-
Bruno11111
- Nowy Użytkownik
14 sierpnia 2025, o 16:01
Też w sumie chyba jakbym miał jakiś poważny problem z płucami czy np sercem lub kręgosłupem to powinny mnie takie dusznośći i brak tchu raczej wybudzać chyba w nocy albo się przebudzać np co 2-3h.. A ja normalnie spie i wstaje wyspany o dziwo nie mam jakiś lęków przed zaśnieciem.. czasem tylko dziwne sny się pojawiają.
-
kozakowy
- Zarejestrowany Użytkownik
15 sierpnia 2025, o 06:27
Mam w przyszłym tygodniu kontrolę u kardiologa. Jak tam wyjdzie wszystko ok, to pozostanie tylko porządnie suplementować potas + niezbyt kaloryczna dieta warzywna, więcej ruchu i powoli do przodu. Przede wszystkim też praca nad wyrażaniem emocji. Żeby nie tłumić tyle ich w sobie. Więcej chyba nie wymyślę.
Wybudzenia też miałem, duszności nocne, bezsenność, budziło mnie przyspieszające serducho, a potem na niewyspaniu i stresie potrafiło cały dzień szybciej bić.
Pozdrowienia!