Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Objawy pomimo ignorowania

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Halina
Hardcorowy "Ryzykant" Forum

16 lutego 2020, o 12:06

usunietenaprosbe pisze:
30 stycznia 2020, o 13:50
martinsonetto pisze:
30 stycznia 2020, o 13:28
Odburzanie to w wielu wypadkach trudny i długofalowy okres, który czasami przedstawiany jest jako szybki i prawie bezbolesny. Gdzieś tu nawet na forum niedawno ktoś napisał posta, że ktoś nie może mieć nerwicy bo często mówi te same rzeczy, a powinien już rozumieć swoje błędy i nie narzekać jak poznał mechanizmy. To mi trochę zalatuje presją przyniesioną z fb bo tam pamiętam trochę tak było, że wiele osób wręcz na siłę udawało, że jest super nie patrząc na to, że w tym czasie wkręcili się w 2 inne rzeczy i tak naprawdę super nie jest ale bali się o tym powiedzieć i wmawiali sobie że jest dobrze. To też nie o to chodzi i nie jest to całkiem zdrowe.
Zapętlanie w zaburzeniu to coś normalnego a wybitnie wtedy kiedy stany emocjonalne są silne. Z moim ROCD ja wiedziałem, że to myśli i logicznie pojmowałem wszystko ale było to dla mnie tak ważne i tak mocno naciskało, że i tak się wkręcałem i robiłem wkoło to samo a wiary, że to nerwica nie było wcale. Praca intensywna trwała nad tym rok z kanałem, ponad rok z Wiktorem ale i przed tym już coś z tym próbowałem robić i chodziłem na terapie i jakby się temu przyjrzeć to ponad cztery lata trwała całość odburzania. Nie dodaje tu czasu kiedy nerwica po prostu była a ja robiłem z nią niewiele. Bez pracy nad tym nic by z tego oczywiście nie wyszło ale czasami zaburzenia niektóre i czas ich trwania oraz rodzaj wymagają dłuższego czasu na przyjęcie prawidłowej drogi.
Nie można popadać w żadne skrajności i w takie, że wszyscy mają nawroty bo z nerwicy się nie da wyjść też absolutnie nie. Nie można wyjść bo się nad wyjściem konkretnie nie pracuje i innej odpowiedzi tu nie ma.
To chyba ja napisałam jako podpuchę 😂 Fajnie bo sama nie znosze grupy na FB ale to z innego powodu. I też tak udaję i się mądrze chociaż od miesiąca codziennie umieram... Dzięki za ten wpis. Nie będę już się dziwić innym i więcej tolerancji by mi się przydało.
Mądre słowa. Pozdrawiam.
Zgadzam się. Dużo presji na FB i dużo hipokryzji. I często oparcie o agarofobie. Nieznajomość tematu nerwicy natrectw. Niby to samo, ale mimo wszytsko sa różnice w postępowaniu choćby w analizie kompulsywnej. Szkoda.
Czekasz aż poczujesz się lepiej by zacząć żyć, zacznij żyć, by poczuć się lepiej (Ciasteczko)
wwax
Zarejestrowany Użytkownik

16 lutego 2020, o 12:33

SCF pisze:
13 lutego 2020, o 11:38
Lek na nerwicę to trochę tak jak lek przeciwbólowy na rękę która caly czas uderzamy w ścianę. Zmniejsza ból ale nie całkiem i nie eliminuje jego przyczyny.
Zgadzam się z tym ze problem tkwi w osobowości, nastawieniu do życia mechanizmach obronnych i samym podejsciu do zaburzenia lękowego.
No ale czasami trzeba sięgnąć po leki, żeby uspokoić umysł i móc poukładać sobie wszystko w głowie..
Ja tam leków nie brałem ale to demonizowanie farmakologii jest... dziwne!
Klaudiaaa

16 lutego 2020, o 13:50

wwax pisze:
SCF pisze:
Lek na nerwicę to trochę tak jak lek przeciwbólowy na rękę która caly czas uderzamy w ścianę. Zmniejsza ból ale nie całkiem i nie eliminuje jego przyczyny.
Zgadzam się z tym ze problem tkwi w osobowości, nastawieniu do życia mechanizmach obronnych i samym podejsciu do zaburzenia lękowego.
No ale czasami trzeba sięgnąć po leki, żeby uspokoić umysł i móc poukładać sobie wszystko w głowie..
Demonizowanie nie jest dobre ale jeśli chodzi o leki to powinniśmy dużo o tym pisać, bo nadal mało osób zdaje sobie sprawę, że przyjmowanie leków długi czas ma swoje konsekwencje. W gabinecie często w ogóle nie wyjaśnia się tego z tego co widać po wielu wpisach tu czy na grupie. Nie uświadamia się z czym wiąże się odstawianie leku a to jest duży kłopot. Bo te leki wkręcają się zwykle długo i w tym czasie czasem nasilamy swoje lęki, potem jak lek zadziała i się go odstawia często dochodzi do objawów odstawiennych. Nie zawsze wiemy od czego to a psychiatra od razu przepisuje inny lek i wychodzi na to, że bierzesz potem to latami bez potrzeby i często bez terapii bo na lekach było dobrze. Ciekawe
Halina pisze:

Zgadzam się. Dużo presji na FB i dużo hipokryzji. I często oparcie o agarofobie. Nieznajomość tematu nerwicy natrectw. Niby to samo, ale mimo wszytsko sa różnice w postępowaniu choćby w analizie kompulsywnej. Szkoda.
Hipokryzji to może nie ma aż takiej, ale na pewno brakuje większej wiedzy o zaburzeniach. Sama narobiłam sobie tym presji przez dłuższy czas i nie obwiniam za to nikogo ale atmosfera jaka tam panuje bardzo w tym pomaga. Zwłaszcza kiedy mamy trochę głębsze zaburzenia. Wszystko idzie tym samym torem czyli głównie zajmowania się życiem ale osoby co się z nim zajmują a i tak mają szereg mocnych problemów emocjonalnych to nie mają siły przebicia, bo kiedy cokolwiek napiszesz to zaraz jesteś zakrzyczany żeby nie gadać tylko wyjść z domu. Tylko co jak nie jest problemem wyjście z domu?
Na początku dużo daje sugestia szybkiego odburzenia (co jest też tam promowane i są nawet wpisy mówiące o 2 tygodniach) więc jak ktoś ma zapędy natrętne to rzuca się na to ale po czasie wychodzi, że nie da się tym do końca naprawić natręctw, analiz, kompulsji a przez samą atmosferę nawet wyrozumienia dla siebie brak. Szkoda trochę, że fb jest dużo wygodniejsze niż forum bo wiele osób nawet go nie pozna (ja też z tego powodu nie korzystałam z forum wcześniej) a czytając przez ostatni czas dawne wpisy widzę, że jednak podejście do zaburzeń tu znacznie się różni. Bardzo szanuje Hewada za wszystko co robi i miałam z nim kontakt ale wydaje mi się, że nawet on nie do końca rozumie głębsze problemy z zaburzeniami. Wiem to po tym jak powiedział mi, że na analizę mam pozwolić i ona ma być nawet wtedy gdy analizuje, co bardzo namieszało mi w głowie.
Halina

16 lutego 2020, o 14:17

Klaudiaaa pisze:
16 lutego 2020, o 13:50
wwax pisze:
SCF pisze:
Demonizowanie nie jest dobre ale jeśli chodzi o leki to powinniśmy dużo o tym pisać, bo nadal mało osób zdaje sobie sprawę, że przyjmowanie leków długi czas ma swoje konsekwencje. W gabinecie często w ogóle nie wyjaśnia się tego z tego co widać po wielu wpisach tu czy na grupie. Nie uświadamia się z czym wiąże się odstawianie leku a to jest duży kłopot. Bo te leki wkręcają się zwykle długo i w tym czasie czasem nasilamy swoje lęki, potem jak lek zadziała i się go odstawia często dochodzi do objawów odstawiennych. Nie zawsze wiemy od czego to a psychiatra od razu przepisuje inny lek i wychodzi na to, że bierzesz potem to latami bez potrzeby i często bez terapii bo na lekach było dobrze. Ciekawe
Halina pisze:

Hipokryzji to może nie ma aż takiej, ale na pewno brakuje większej wiedzy o zaburzeniach. Sama narobiłam sobie tym presji przez dłuższy czas i nie obwiniam za to nikogo ale atmosfera jaka tam panuje bardzo w tym pomaga. Zwłaszcza kiedy mamy trochę głębsze zaburzenia. Wszystko idzie tym samym torem czyli głównie zajmowania się życiem ale osoby co się z nim zajmują a i tak mają szereg mocnych problemów emocjonalnych to nie mają siły przebicia, bo kiedy cokolwiek napiszesz to zaraz jesteś zakrzyczany żeby nie gadać tylko wyjść z domu. Tylko co jak nie jest problemem wyjście z domu?
Na początku dużo daje sugestia szybkiego odburzenia (co jest też tam promowane i są nawet wpisy mówiące o 2 tygodniach) więc jak ktoś ma zapędy natrętne to rzuca się na to ale po czasie wychodzi, że nie da się tym do końca naprawić natręctw, analiz, kompulsji a przez samą atmosferę nawet wyrozumienia dla siebie brak. Szkoda trochę, że fb jest dużo wygodniejsze niż forum bo wiele osób nawet go nie pozna (ja też z tego powodu nie korzystałam z forum wcześniej) a czytając przez ostatni czas dawne wpisy widzę, że jednak podejście do zaburzeń tu znacznie się różni. Bardzo szanuje Hewada za wszystko co robi i miałam z nim kontakt ale wydaje mi się, że nawet on nie do końca rozumie głębsze problemy z zaburzeniami. Wiem to po tym jak powiedział mi, że na analizę mam pozwolić i ona ma być nawet wtedy gdy analizuje, co bardzo namieszało mi w głowie.
Mam podobne zdanie to twojego. I generalnie równiez informacje Hewada na temat analizy mocno mi namieszaly w głowie. Mam mocne zaburaenie intensywne I nie znajduje wyrozumienia na fb co sprawiło że zaczęłam nakładać ogromną presj 'e na odburzenie. Co więcej zaczęłam siebie winić że jestem beznadziejna i nie umiem sobie poradzić. Dodatkowo kilkakrotnie prosiłam do dodanie na nowo do grupy w celu skopiowania kilku materiałów i kie otrzymałam żadnej odpowiedzi w tej sprawie ani od hewada ani od innych administratorów. Odebrałam to jako bycie niepotrzebna tam. Albo "taki przypadek na grupę się nie nadaje". Przykro mi z tego powodu.
Czekasz aż poczujesz się lepiej by zacząć żyć, zacznij żyć, by poczuć się lepiej (Ciasteczko)
Klaudiaaa

16 lutego 2020, o 14:33

To znaczy wiesz grupa i prowadzący to nie są nasi ojcowie ani nasze matki, więc nikt nie musi mnie prowadzić za rączkę, ale mnie to bardziej chodzi o to, że tam nie ma miejsca na problemy głębsze i tematy te nie są w ogóle poruszane a jeśli nawet to są pacyfikowane żeby nie gadać tylko coś robić, bo zaraz jest okropny strach, że odburzanie nie działa i sztuczne nakręcanie sukcesu. Uważam, że skoro grupa ma dotyczyć zaburzeń no to wszystkich i tych problematycznych też. Jestem zdania, że to może nawet nieświadomie wielu osobom szkodzić, bo są tam osoby z różnymi zaburzeniami a atmosfera jest presjogenna bardzo. Przynajmniej ja to tak odebrałam tyle że zrozumiałam to po długim czasie i tego czasu trochę mi szkoda. Nic to, niektórym pomaga więc pozostaje tylko sobie z tym spokój. :)
Halina

16 lutego 2020, o 14:44

Co masz na myśli mówiąc o głębszych tematach? I zaburzeniach problematycznych?
Klaudiaaa

16 lutego 2020, o 14:51

Chociażby to co mam ja czyli natręctwa myśli i problemy z analizą, problematyczne w tym wypadku to takie gdzie zajmowanie się skałką wspinaczkową nie odburza całkiem. :) Nie mówiąc już o jakiś problemach osobowości, w których nadmierna sugestia doprowadza do presji. Chodzi mi o to, że grupa to bardziej pasuje do rozwoju osobistego niż psychicznych problemów, a te czasem są złożone czy to jest komuś wygodne czy nie. Im szybciej się to zobaczy tym lepiej. IMO.
Victor
Administrator

17 lutego 2020, o 01:04

Z pewnych doświadczeń w prowadzeniu takich miejsc wirtualnych spotkań wiem, że zwykle kierunek rozwoju tematyczny danego forum, grupy wynika z większości najbardziej aktywnych osób na ten czas. Za jakiś czas mogą być skargi, że jest za dużo o obsesjach bo akurat 100 osób będzie o tym mówiło itp.
Na forum było tak zawsze, jak nie skargi, że za dużo o ciężkich zaburzeniach, to że znowu tylko nerwica łokcia, a potem znowu źle bo dużo rozmów o seksie.
To mimo wszystko są miejscówki gdzie wymieniamy się własnymi doświadczeniami i nie da rady ogarnąć tego tak, aby w danym czasie każdemu idealnie pasowała obecnie dominująca tematyka. Tak to już jest i na wszystko potrzeba patrzeć przez pewien dystans, bo jednak można tylko uniwersalnie pewne rzeczy podawać, a nie bardzo dopasowane indywidualnie.
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
Halina

17 lutego 2020, o 10:51

Victor pisze:
17 lutego 2020, o 01:04
Z pewnych doświadczeń w prowadzeniu takich miejsc wirtualnych spotkań wiem, że zwykle kierunek rozwoju tematyczny danego forum, grupy wynika z większości najbardziej aktywnych osób na ten czas. Za jakiś czas mogą być skargi, że jest za dużo o obsesjach bo akurat 100 osób będzie o tym mówiło itp.
Na forum było tak zawsze, jak nie skargi, że za dużo o ciężkich zaburzeniach, to że znowu tylko nerwica łokcia, a potem znowu źle bo dużo rozmów o seksie.
To mimo wszystko są miejscówki gdzie wymieniamy się własnymi doświadczeniami i nie da rady ogarnąć tego tak, aby w danym czasie każdemu idealnie pasowała obecnie dominująca tematyka. Tak to już jest i na wszystko potrzeba patrzeć przez pewien dystans, bo jednak można tylko uniwersalnie pewne rzeczy podawać, a nie bardzo dopasowane indywidualnie.
Roznica polega na tym że ty umiales to wszystko zgrać, wyjaśnić dopasować bo jesteś elastyczny. Nie karales osób o odmiennych zdaniach niż twoje. Ale każdemu starasz si e jakoś pomóc równo. Nie okazujesz złości, niezgody pod postami czlonkow forum.
Zresztą przyznam, że jesteś takim specem, że potrafisz od razu dać fachowe wskazówki i od razu widzisz i umiesz rozpoznać jakiego typu zaburzenie się ma. Nie gloryfikujesz jednych i nie usuwasz drugich. Na zapytania poza forum odpowiadasz z opóźnieniem, ale sądzę że starasz się równo wszystkim odpowiedzieć. Co więcej nie przyjmujesz za to pieniążków. Twoja pomoc jest bezinteresowna. A to w dzisiejszych czasach jest prawie w ogóle niemożliwe. Choć ostatnio, poniewaz z kasą kiepsko, poprosiłam jedna babkę o wymianę produktów. Ja jej coś, a ona mi coś. Od razu zaakceptowała. Byłam miło zaskoczona, bo mało osób się wymienia dzisiaj. Wola zdobyć kasiore.
Victor
Administrator

19 lutego 2020, o 02:42

Cóż no nie będę się spierał... :DD :DD A tak serio to zła jesteś Halyna i dlatego tak to postrzegasz. ;p Dobrze będzie.
Natomiast jestem pewien, że osoby prowadzące grupę nie mają złych intencji i starają się aby jakoś to wszystko szło w określoną stronę. Zresztą sama grupa na fb zbudowana została na kanwie zaburzeni.pl i oparta jest mimo wszystko o zasady, które razem z Divinem tworzyliśmy. Dlatego zawsze też będę bronił tej idei, gdyż po pierwsze uważam, iż zasługuje ona na to, a dwa taki mam charakter.
Jeżeli chodzi o kasiorę to jasne, że ją pobieram i za zajęcia a także za różne dłuższe odpowiedzi (oczywiście nie na forum). W zasadzie to nawet muszę ją pobierać bo zamieniłem dawną dobrze prosperująca działalność na zawód psychologiczny i nie mam zamiaru z tego powodu nie mieć hajsu xd Ani nawet stwarzać pozorów, iż w ogóle nie o to chodzi. Nadal oczywiście zgodnie z ideałami często angażuje się w różną pomoc i wsparcie, ostatnio głównie poza wirtualnym światem bez opłat i robię to chętnie, lecz mimo to praca to praca.
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
ODPOWIEDZ