Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
-
Lilmama
- Odważny i aktywny forumowicz
11 maja 2017, o 07:31
mlodanerwica pisze: ↑10 maja 2017, o 22:05
Wy też macie takie duszności podobne do astmy? Ciągle gniecie mnie w klatce i mostku, czuję jakieś dziwne ściski, pieczenia, drgania. Nie mam kaszlu tylko taką jakby chrypkę, jakbym chciała kaszleć ale nie muszę. Nie wiem jak to opisać. Ciągle ciężko mi się oddycha, ściska mnie w gardle i klatce. Nie wiem, czy to są objawy astmy, czy może występować bez tego męczącego kaszlu?
Nerwiczka

be the change you want to see in the world

-
sloneczko92
- Zarejestrowany Użytkownik
11 maja 2017, o 11:40
Lilmama pisze: ↑10 maja 2017, o 21:16
sloneczko92 pisze: ↑10 maja 2017, o 18:45
Lilmama pisze: ↑10 maja 2017, o 11:13
Ja tak miewałam przez długi czas, z tym że u mnie na ogół w takich sytuacjach pojawiały się objawy somatyczne, do tej pory się z resztą pojawiają. Jakiś czas temu przy jakimkolwiek objawie przychodził atak paniki, teraz potrafię nad tym zapanować.
W obecnej chwili chyba najbardziej dotkliwe są u mnie zaburzenia równowagi i problem ze wzrokiem. Nogi jakby nie moje. Wszystko wokół faluje. W takich sytuacjach - nie zawsze,ale czasem pomaga,jak mówię do siebie, że tak naprawdę nie ma realnego zagrożenia, do tej francy nerwicy mówię, że nogi są całkowicie moje,i nie będzie ich kontrolować i coś w stylu " zobacz,idę, nie masz na tyle mocy,aby sprawić, że padne plackiem". Wiadomo, nigdy nie padlam, choć bywało groźnie,myślałam, że zwariuję. Potworny strach, ale działalam mimo niego.
A druga sprawa, alkohol niestety nasila lęki. Dlatego nie ruszam go w ogóle odkąd zdecydowałam się na świadome odburzanie. Jedynie piwo bezalkoholowe :-D
No jest to strasznie uciążliwe...
Ale te objawy co Ty opisujesz to ja tez mialam... i teraz tez mam... to zaburzenie rownowagi... tak jakbym sie miala przewrocic i takie dziwne zawroty glowy... tylko wiesz u mnie naprawde rok byl spokoj radzilam sobie bez objawow prawie... takie pojedyncze a teraz to wrocilo... na tamta wiosne bylo to samo...
A co do alkoholu to ja tak mam po winie ;-P piwka wypije dwa nieraz czy wiecej i nic

ale staram sie ograniczyc... zawsze nie pije zeby sie nie czuc zle
Mnie też teraz to męczy, od pół roku dość często, a po operacji, którą miałam w marcu jest na maxa uciążliwe... Ale wyszłam o 18 na spacer, mimo tego, 2h pochodzilam, przeżyłam. Trzeba to przetrwać
No trzeba

mi z czasem przeszlo... ale najgorsze sa dla mnie objawy psychiczne... straszne :/ mam uczucie umierania czasem wg odrealnienkie pustja taka :/
-
Lilmama
11 maja 2017, o 11:44
Na to trzeba czasu.
Trzymam za Ciebie kciuki

-
sloneczko92
11 maja 2017, o 13:44
No wiem , bo kiedys to przerabialam juz... to byla meczarnia... a teraz to wraca...
-
ewelinka1200
13 maja 2017, o 11:44
Mnie to czasem dopada takie cuś...ze mowie.mowie a nagle taka dziura lęk ze zapomne słow ze bede gadala glupoty ale zawsze w tym lęku rozmawiam normalnie nie zapominam slow ale to takie dziwne odczucie...
-
eyeswithoutaface
- Moderator
13 maja 2017, o 13:09
ewelinka1200 pisze: ↑13 maja 2017, o 11:44
Mnie to czasem dopada takie cuś...ze mowie.mowie a nagle taka dziura lęk ze zapomne słow ze bede gadala glupoty ale zawsze w tym lęku rozmawiam normalnie nie zapominam slow ale to takie dziwne odczucie...
Ewelka, przecież znasz dobrze wszystkie nerwicowe mechanizmy

No nie poddawaj się, akceptuj i ignoruj

"Nie pytaj, czego potrzebuje świat. Zapytaj raczej, co sprawia, że ożywasz, i zrób to.
Bo to, czego świat potrzebuje, to ludzie, którzy budzą się do życia."
-
ewelinka1200
-
lamberth
- Gość
13 maja 2017, o 22:23
Słuchajcie a macie może problemy z pamięcią? Zauważyłem, że nie pamiętam czasami co robiłem wczoraj albo kilka dni temu. Nie wiem czy wynika to z brania leków czy może nerwica tak zawładnęła moim umysłem.
-
Kretu
- Odburzony Wolontariusz Forum
13 maja 2017, o 22:31
To normalne

w trakcie nerwicy lub depresji hipokamp jest mocno obciążony stąd problemy z pamięcią.
Żyj odgrodzony od przeszłości i przyszłości.
-
lamberth
- Gość
13 maja 2017, o 22:47
A jak myślisz? Suplementy mogą pomóc czy szkoda pieniędzy? Generalnie problemów z koncentracją nie mam, tylko z pamięcią. Bardzo mnie to irytuje, bo do tej pory miałem ją świetną wręcz rewelacyjną a teraz zapominam o sprawach życia codziennego itp.
-
Kretu
- Odburzony Wolontariusz Forum
13 maja 2017, o 22:50
Ciężko powiedzieć, suplementy w dużych dawkach potrafią zadziałać bardzo mocno. Ale zaburzenia lękowe też działają na neurony i receptory, w każdym bądz razie zawsze brał bym kwasy omega 3.
Żyj odgrodzony od przeszłości i przyszłości.
-
zdesperowana3180
13 maja 2017, o 23:19
Ja polecam wszystkim wrzucic na.luz i porzucic kontrole poczytalam tu duzo i duzo sie nauczylam. Wiadomo ze kazdy z was ma inne objawy i bardzo wszystkim wspolczuje ze tak.sie mecza ja z tym gownem bylam 7 msc mysli dalej sa ale w dupie to.mam i nareszcie sie wysypiam. Co ma.byc i tak.bedzie zycze wszystkim wszystkiego dobrego
-
Lilmama
14 maja 2017, o 09:45
lamberth pisze: ↑13 maja 2017, o 22:47
A jak myślisz? Suplementy mogą pomóc czy szkoda pieniędzy? Generalnie problemów z koncentracją nie mam, tylko z pamięcią. Bardzo mnie to irytuje, bo do tej pory miałem ją świetną wręcz rewelacyjną a teraz zapominam o sprawach życia codziennego itp.
Witamina b12

-
lamberth
- Gość
14 maja 2017, o 09:55
Zrobiłem badanie i wyszło mi tam nieco ponad 300 czyli dolna granica. Ponoć wielu ludzi tak ma a ja do tej pory nie miałem problemów z pamięcią. W każdym razie dzięki za odpowiedź, może faktycznie pomoże

-
magia83
14 maja 2017, o 10:11
Te napięcie w glowie i na karku mnie wykonczy masakra

<okey>