Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Masz wątpliwości dotyczace objawów? Omawiamy je, opisujemy

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Niejestsmiesznie
Zarejestrowany Użytkownik

11 kwietnia 2016, o 09:47

Teraz się wyżalę.

Obawiam się tętniaka. Jestem młody i mam lekkie nadciśnienie, leczone lekiem. Boje się bo:

-czuje lekki ucisk w głowie
- wydawało mi się, że głowa mnie nie boli, ale teraz zaczęła boleć
- pogarsza mi się wzrok

Jak już prowadzę życie jak bym ten tętniak miał. Kurde! To się staje nie do wytrzymania. Obawiam się, że mi ten tętniak pęknie i to będzie mój koniec. :(
Awatar użytkownika
JohnnyEDM

11 kwietnia 2016, o 10:24

JAK KTOŚ NIE CHCE NIE CZYTAC ZEBY SIE NIE NAKRĘCAC. Czytalem na wikipedii wlasnie o fobii i chcialem zapytac sie o co dokladnie chodzi w tym fragmencie, "Podobnie jak w przypadku innych zaburzeń lękowych, fobia zazwyczaj wiąże się z objawami psychosomatycznymi, na przykład z przyśpieszeniem akcji serca, suchością w ustach, szczękościskiem, nadmiernym poceniem się, zawrotami głowy oraz poczuciem utraty kontroli nad swoim zachowaniem lub subiektywnym poczuciem choroby psychicznej. Zdarza się, że lęk fobiczny współistnieje z epizodami depresji i może wywołać stan przedzawałowy, zatrzymanie akcji serca, drętwienie kończyn, znaczny spadek lub wzrost ciśnienia, bezdech, duszności, zaburzenia postrzegania i mowy, ucisk na klatkę piersiową, głowę, nos lub brzuch i inne; może prowadzić do omdleń oraz arytmii serca." Subiektywne poczucie choroby psychicznej to znaczy że komuś wydaje się że jest psychicznie chory? A to że lęk fobiczny może wywoływać stan przedzawałowy to o co chodzi? Akcja serca może się zatrzymać o co chodzi WTF?
Awatar użytkownika
Olalala
Dyżurny na forum Odważny VIP

11 kwietnia 2016, o 11:32

Niejestsmiesznie pisze:Teraz się wyżalę.

Obawiam się tętniaka. Jestem młody i mam lekkie nadciśnienie, leczone lekiem. Boje się bo:

-czuje lekki ucisk w głowie
- wydawało mi się, że głowa mnie nie boli, ale teraz zaczęła boleć
- pogarsza mi się wzrok

Jak już prowadzę życie jak bym ten tętniak miał. Kurde! To się staje nie do wytrzymania. Obawiam się, że mi ten tętniak pęknie i to będzie mój koniec. :(
Niejestsmiesznie - jeśli masz wątpliwości to możesz przejść się do lekarza. Warto jednak odczekać kilka dni, bo możliwe, że to jakieś sprawy napięciowe. Wzrok Ci się pogarsza, tzn. w jakim sensie?

Johny, a Ty nie miałeś mieć swojego wątku? :) z tego co pamiętam to miałeś przestać sznupać po necie w wyszukiwaniu chorób :-) druga sprawa to czy uważasz Wikipedię za wiarygodne źródło informacji? Bo ja nie :)
Niejestsmiesznie

11 kwietnia 2016, o 12:14

Lekarz odpada bo przez pracę nie mam czasu. Ostatnio tylko nocna opieka została, ale tam zrobiono mi ekg i wyszło ok. Nie wiem czemu wymyśliłem tego tętniaka. Wzrok mi się pogorszył w tym sensie, że widzę trochę bardziej "zamazanie", a jak przymknę oko to mi się dwoi obraz.
Awatar użytkownika
Olalala

11 kwietnia 2016, o 13:24

Niejestsmiesznie pisze:Lekarz odpada bo przez pracę nie mam czasu. Ostatnio tylko nocna opieka została, ale tam zrobiono mi ekg i wyszło ok. Nie wiem czemu wymyśliłem tego tętniaka. Wzrok mi się pogorszył w tym sensie, że widzę trochę bardziej "zamazanie", a jak przymknę oko to mi się dwoi obraz.
Jak masz bardziej zamazane to może w ogóle Ci się wzrok pogorszył? Nie czujesz, że musisz oczy mruzyć? Może też dlatego ten ból głowy? Ja tak mam jak np. soczewki mi mgłą zajdą, bo się wysuszą I gorzej widzę - to wtedy muszę oczy mruzyć. Potem zaczyna mnie głowa boleć, taki ucisk aż czuję z tyłu głowy.
Awatar użytkownika
JohnnyEDM

12 kwietnia 2016, o 18:15

Czytałem na forum tutaj artykuły o strachu przed chorobami psychicznymi i czytając o schizofrenii prostej przeczytałem " Kolejnym faktem jest to że stan osoby ze schizofrenią prostą nie mają remisji jak np. schizofrenicy paranoidalni, a oznacza to że ich stan z dnia na dzień się pogarsza, choroba cały czas postępuje. " To znaczy że schizofrenicy paranidalni mają remisie czy nie mają bo nie do końca zrozumiałem zdanie :/
Awatar użytkownika
Olalala

12 kwietnia 2016, o 18:44

JohnnyEDM pisze:Czytałem na forum tutaj artykuły o strachu przed chorobami psychicznymi i czytając o schizofrenii prostej przeczytałem " Kolejnym faktem jest to że stan osoby ze schizofrenią prostą nie mają remisji jak np. schizofrenicy paranoidalni, a oznacza to że ich stan z dnia na dzień się pogarsza, choroba cały czas postępuje. " To znaczy że schizofrenicy paranidalni mają remisie czy nie mają bo nie do końca zrozumiałem zdanie :/
Johny - powodzenia w odburzaniu, Ty dalej czytasz te strony.
betii

14 kwietnia 2016, o 09:06

Czy ma ktoś tak ze u lekarza przy mierzenia ma podwyższone ciśnienie a w domu jak mierzy to ma niskie?To chyba nie jest chorobowe tylko wynik stresu.???
Zmień nawyki myślowe, a odmienisz swój los!
Kiedy już nauczysz się kierować uczucia i myśli na właściwe tory, spokój ducha i fizyczne zdrowie na pewno przyjdą same.
"Pamiętaj, że mamy do czynienia jedynie z myślami, a myśli mogą zostać zmienione. Gdy zmieniamy nasze myślenie, zmieniamy naszą rzeczywistość". Louise L. Hay
wwax

14 kwietnia 2016, o 09:36

To się chyba nazywa syndrom białego fartucha.
Na początku mojej przygody z nerwicą byłem leczony na nadciśnienie, u kardiologa mało mi serce nie wyskoczyło. Holter 24h i okazało się, że nadciśnienia nie ma.
Awatar użytkownika
martusia1979
Odburzony i pomocny użytkownik

14 kwietnia 2016, o 11:34

betii pisze:Czy ma ktoś tak ze u lekarza przy mierzenia ma podwyższone ciśnienie a w domu jak mierzy to ma niskie?To chyba nie jest chorobowe tylko wynik stresu.???
oj betii ty dalej swoje :) ..pewnie, ze takmoze byc, to strachowe czyli wynik stresu. Juz kiedys to pisalam, ze z niskim cisnieniem wejdziesz na 10 pietro i gwarantuje ci, ze na tym 10 pietrze bedziesz miala wysokie ;) ..to sie wiaze w tym wypaku z wysilkiem , serce po prostu szybciej pompuje krew i wzrasta cisnienie:huh
nie pojdziesz do przodu bo wciaz sie upewniasz powinnas juz raczej byc na etapie,,wiem to nerwica ,,:))
strach-przed-smiercia-szalenstwem-i-utrata-kontroli-t427.html
sloneczko92

14 kwietnia 2016, o 19:45

Hej Wam :-) mam pytanie...
Mial ktos z Was problem z tym ze robilo sie Wam slabo ?
Dzis sie wystraszylam bardzo bo sobie siedzialam i nagle mi sie zakrecilo w glowie, serce mi walilo i mi sie slabo robilo... i to caly czas sie dzieje co chwile strasznie sie boje :-/
Nagle zrobilam sie czerwona i cisnienie podskoczylo
Awatar użytkownika
mooooof1987

14 kwietnia 2016, o 19:51

Miałem miliard razy plus mnóstwo innych objawów do tego;) typowe dla nerwicy.
Nerwico!
-co?
GÓWNO!!!!
sloneczko92

14 kwietnia 2016, o 20:04

Kurcze :-/ wystraszylam sie...
Teraz leze i mam uczucie ze sie cos stanie...
Awatar użytkownika
Olalala

14 kwietnia 2016, o 20:48

sloneczko92 pisze:Kurcze :-/ wystraszylam sie...
Teraz leze i mam uczucie ze sie cos stanie...
sloneczko, dobrze, ze to napisałaś: "masz uczucie". Jak widzisz to tylko uczucie, a nie rzeczywistość.
Awatar użytkownika
mooooof1987

14 kwietnia 2016, o 20:51

Miałem tak non stop przez kilka msc i w sumie czesto jeszcze miewam . Cos mi sie stanie...ale wlasnie co?? Milion mysli naraz jedno wykluczone to następne sie pojawia ;) spokojnie to tylko nerwica :D
Nerwico!
-co?
GÓWNO!!!!
ODPOWIEDZ