Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Masz wątpliwości dotyczace objawów? Omawiamy je, opisujemy
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Słuchajcie, ja mam dość nietypowe pytanie;)
Zabrałem się za siebie ostro. Dzisiaj udało mi się cały dzień zlewać moje myśli i objawy a na wieczór te ostatnie jakby się nasiliły(ucisk w głowie, zawroty). Czy to normalne, że lepszy dzień może równać się z mocniejszymi objawami?
Zabrałem się za siebie ostro. Dzisiaj udało mi się cały dzień zlewać moje myśli i objawy a na wieczór te ostatnie jakby się nasiliły(ucisk w głowie, zawroty). Czy to normalne, że lepszy dzień może równać się z mocniejszymi objawami?
- Olalala
- Dyżurny na forum Odważny VIP
Zlewanie objawów powoduje, że lęk wzrasta (bo porzucasz fikcyjną kontrolę) - a lęk może się manifestować jak wiadomo w różnych objawach fizycznych. Musisz przetrzymać ten okres i robić dalej swojewwax pisze:Słuchajcie, ja mam dość nietypowe pytanie;)

- martusia1979
- Odburzony i pomocny użytkownik
pomimo, ze dawales rade i olewales natrety, cialo niestety sie spina..bol glowy, zawroty sa napieciowe.wwax pisze:Słuchajcie, ja mam dość nietypowe pytanie;)
strach-przed-smiercia-szalenstwem-i-utrata-kontroli-t427.html
- tymbark92
Troche mnie tu nie było, jakoś tam sobie żyłem.
Od paru dni panicznie boję się raka trzustki - mój stolec jest jaśniejszy, niby jasnobrązowy ale i tak zasiewa ziarno wątpliwości. Kłuje mnie na linii ostatniego lewego żebra, czasem promieniuje do pleców, dziś od rana ból pleców ale chyba reumatyczny skoro nasila się przy poruszaniu tułowiem? Ogólnie 2 dni bolał mnie lekko brzuch, z małymi przerwami. Czasem mi gorąco w brzuchu + odbijanie, wzdęcia. Mam dopiero 22 lata
Czy ktoś też miał już lęki przed chorobami trzustki?
Od paru dni panicznie boję się raka trzustki - mój stolec jest jaśniejszy, niby jasnobrązowy ale i tak zasiewa ziarno wątpliwości. Kłuje mnie na linii ostatniego lewego żebra, czasem promieniuje do pleców, dziś od rana ból pleców ale chyba reumatyczny skoro nasila się przy poruszaniu tułowiem? Ogólnie 2 dni bolał mnie lekko brzuch, z małymi przerwami. Czasem mi gorąco w brzuchu + odbijanie, wzdęcia. Mam dopiero 22 lata

Czy ktoś też miał już lęki przed chorobami trzustki?

-
Tymbark niedawno przechodzilam przy moich bólach etap lęku przed rakiem trzustki. Dowiedziałam się tyle że jest nie do wytrzymania ból trzustki opasujacy dookoła jakby Cię ktoś paskiem ze spodni sciskal. Jak się boisz zrób sobie badania krwi ogólne crp enzymy trzustkowe i usg. I nie martw się. Jasny stolec od trzustki czy wątroby, dróg żółciowych przy rakach jest pływający w kibelku, ciężko go spuścić, koloru wręcz waniliowego, czasem taki piankowy i zapachu takim ze trzeba wietrzyc cały dom i bierze Cię na wymioty. Mnie też bolało po lewej stronie nie wiadomo co. Okazało się jelito grube.
-
Ogólnie rak trzustki to bardzo rzadki nowotwór. Przed 30 rokiem życia nie spotykany. Statystycznie łatwiej jest przespać się z Pamelą Anderson niż akurat na to raczysko zachorować. Poza tym rak trzustki rozwija się bardzo powoli i w twoim wieku jest niemożliwy bo nie miał by jeszcze czasu się rozwinąć
Były nieliczne przypadki zachorować przed 30 rokiem życia, ale to u osób co miały przewlekłe zapalenie trzustki bądź obciążenie genetyczne(tej choroby nie da się nie zauważyć bo ma bardzo poważne objawy nie dające żyć). To tego raka możesz z listy wykreślić z pełną odpowiedzialnością.
Pewnie to Cię nie przekonało bo już się nakręciłeś (znam te obawy) więc możesz dla świętego spokoju zrobić sobie badanie krwi Amylaza(takie trzustkowe coś co będziesz miał w normie, ale musisz zobaczyć na papierze bo mi nie uwierzysz).
Dzięki za podzielenie się kolorem twojego stolca. Jest normalny, a kolor jego nie jest związany tylko z chorobami, ale również z tym co jesz więc spoko.
Gorąco w brzuchu to od nerwów. Wzdęcia ma prawie każdy nerwicowiec(a ty pewnie jeszcze jeszcze coś co wzdyma). Plecy bolą od siedzenia przy kompie.
Miałem lęki przed chorobami trzustki i nawet podzieliłem się z nimi z psychiatrą. Śmiał się, aż mu łzy ciekły bo to jest akurat niemożliwe. Nie czytaj informacji z netu bo są mało szczegółowe.
Nie podam Ci strony bo jeszcze się nakręcisz, ale przed chwilą sprawdziłem statystyki w WLK Brytanii i nie było ani jednego przypadku raka trzustki w grupie do 30 roku życia.Kraj ten zamieszkuje około 64,1 miliona mieszkańców. Nie masz szans na zachorowanie.
Tą amylazę to nawet nie głupi pomysł. Zrób sobie bo to tanie badanie. Tutaj w ogóle nie myślę o raku trzustki, ale tak profilaktycznie sobie sprawdzić czy trzustka nie dostaje po dupie np. od leków. Prościej to możesz sobie zrobić badanie cukru bo przy chorej trzustce jest często cukrzyca.

Pewnie to Cię nie przekonało bo już się nakręciłeś (znam te obawy) więc możesz dla świętego spokoju zrobić sobie badanie krwi Amylaza(takie trzustkowe coś co będziesz miał w normie, ale musisz zobaczyć na papierze bo mi nie uwierzysz).
Dzięki za podzielenie się kolorem twojego stolca. Jest normalny, a kolor jego nie jest związany tylko z chorobami, ale również z tym co jesz więc spoko.
Gorąco w brzuchu to od nerwów. Wzdęcia ma prawie każdy nerwicowiec(a ty pewnie jeszcze jeszcze coś co wzdyma). Plecy bolą od siedzenia przy kompie.
Miałem lęki przed chorobami trzustki i nawet podzieliłem się z nimi z psychiatrą. Śmiał się, aż mu łzy ciekły bo to jest akurat niemożliwe. Nie czytaj informacji z netu bo są mało szczegółowe.
Nie podam Ci strony bo jeszcze się nakręcisz, ale przed chwilą sprawdziłem statystyki w WLK Brytanii i nie było ani jednego przypadku raka trzustki w grupie do 30 roku życia.Kraj ten zamieszkuje około 64,1 miliona mieszkańców. Nie masz szans na zachorowanie.
Tą amylazę to nawet nie głupi pomysł. Zrób sobie bo to tanie badanie. Tutaj w ogóle nie myślę o raku trzustki, ale tak profilaktycznie sobie sprawdzić czy trzustka nie dostaje po dupie np. od leków. Prościej to możesz sobie zrobić badanie cukru bo przy chorej trzustce jest często cukrzyca.
-
Tymbark prawda jest taka że żaden rak nie daje objawów na początku. Moja babcia zmarła na raka i jak ją zaczęło boleć to straciła apetyt i schudła. I to był etap z przerzutami. A gdyby to był rak trzustki to byś z bólu szalał a nie trochę by Cię bolało. Ja jak poszłam z t 24 godzinnym bólem w lewym boku do lekarza ogólnego na który nie pomagał katonal to on mi mając ogląd tylko w badania krwi powiedział że to na bank rak trzustki nie jest. Więc na pewno nie jest nim jakieś t pobolewanie. Lepiej zbadaj żołądek i jelita bo może masz tam jakieś nadzerki czy stan zapalny.
- tymbark92
9 miesięcy temu mialem robione gastroskopia+kolonoskopia i niby wszystko wyszło ok.
Teraz od 3 dni:
- lekki ból brzucha 2/10 przez połowe dnia po trochu z małymi odstępami
- kłucia na linii ostanich zeber
- klucia na plecach w odc. ledzwiowym i na wysokosci nerek
Kłucia to norma... kłuje wszędzie tylko w tułowiu najwiecej ale ten ból brzucha stały ? Nie mialem tego wczesniej, mialem dyskomfort czesty z prawej storny pod zebrami, teraz jakby tego nie ma a jest ten ból - znam nerwice juz troche i wiem ze jak sie skupimy na zawrotach glowy to nam serce odpusci i na odwrót tzn objawy są ale skąpe, fascykulacje jak sie w nie wkrecalem to skakł mi miesien raz na minute/dwie a teraz sporadycznie bo olałem to, ale ten brzuch się wział z nikad CHOCIAŻ.. było tak - zjadłem garść pestek z dyni na drugi dzień biegunka i od tamtej pory 3 dni mnie boli brzuch... ale pestki dyni raczej nie powinny tego powodować, nei byly przeterminowane ani nic
-- 10 kwietnia 2016, o 20:22 --
Nejestsmiesznie - dzieki za poswiecony czas na wyszukiwanie statystyk
Teraz od 3 dni:
- lekki ból brzucha 2/10 przez połowe dnia po trochu z małymi odstępami
- kłucia na linii ostanich zeber
- klucia na plecach w odc. ledzwiowym i na wysokosci nerek
Kłucia to norma... kłuje wszędzie tylko w tułowiu najwiecej ale ten ból brzucha stały ? Nie mialem tego wczesniej, mialem dyskomfort czesty z prawej storny pod zebrami, teraz jakby tego nie ma a jest ten ból - znam nerwice juz troche i wiem ze jak sie skupimy na zawrotach glowy to nam serce odpusci i na odwrót tzn objawy są ale skąpe, fascykulacje jak sie w nie wkrecalem to skakł mi miesien raz na minute/dwie a teraz sporadycznie bo olałem to, ale ten brzuch się wział z nikad CHOCIAŻ.. było tak - zjadłem garść pestek z dyni na drugi dzień biegunka i od tamtej pory 3 dni mnie boli brzuch... ale pestki dyni raczej nie powinny tego powodować, nei byly przeterminowane ani nic
-- 10 kwietnia 2016, o 20:22 --
Nejestsmiesznie - dzieki za poswiecony czas na wyszukiwanie statystyk

-
Pestek dyni nie lubią pasożyty może masz jakieś i je wkurzyles. Kolonoskopii nie ma co powtarzać bo wystarcza na ileś lat wynik. Ewentualnie gastroskopie ale jak miałeś dobrze i nie masz jakiejś zgagi pieczenia pelnosci w brzuchu to też pewnie nic nie ma. Zostaje Ci nerwica i tyle. No ewentualnie robaczki. Pestki dyni i inne orzechy nasiona lubią być zjelczale czego często nie czuć nawet - może po prostu Ci zaszkodziły. Pij siemię lniane działa oslonowo na układ pokarmowy.