Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Masz wątpliwości dotyczace objawów? Omawiamy je, opisujemy

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
seven
Zarejestrowany Użytkownik

2 kwietnia 2025, o 13:09

Zaczęły mi się pojawiać momenty w których mam dziwne wrażenie że moje ręce są większe niż w rzeczywistości, ciężko to opisać ale tak jakby zaburzenie postrzegania swojego ciała, wielkości itp..
Oczywiście podczas tego uczucia narasta we mnie panika i strach przed zwariowaniem. To dalej depersonalizacja? Boję się że rozwija się jakaś psychoza
bj76

5 kwietnia 2025, o 16:36

seven pisze:
2 kwietnia 2025, o 13:09
Zaczęły mi się pojawiać momenty w których mam dziwne wrażenie że moje ręce są większe niż w rzeczywistości, ciężko to opisać ale tak jakby zaburzenie postrzegania swojego ciała, wielkości itp..
Oczywiście podczas tego uczucia narasta we mnie panika i strach przed zwariowaniem. To dalej depersonalizacja? Boję się że rozwija się jakaś psychoza
Może zasięgnij wiedzy o objawach DD z różnych żródeł...🙂
bj76

6 kwietnia 2025, o 16:10

Witajcie,
czy Wy też tak macie? Budzę się systematycznie od dłuuuugiego czasu, ok. 2 -3 w nocy, zaczyna mnie ogarniać niepokój i lęk, pocę się bardzo i mam potrzebę nagłą wypróżnienia się i wtedy te poty nasilają sìę i dołączaǰą mdłości/ zamulanie połączone z ciągłym niepokojem. Potem próbuję przysnąć do rana i nie mogę, taki nerwowy półsen, gdzie niby śpię, a wszystko słyszę. Ziołowe tabletki nie pomagają, jestem cała spięta, drży mi wewnątrz ciało. Marzę o spokojnym śnie i wypoczynku od ok 5 lat. :buu:
Awatar użytkownika
mike48

6 kwietnia 2025, o 20:56

bj76 pisze:
Witajcie,
czy Wy też tak macie? Budzę się systematycznie od dłuuuugiego czasu, ok. 2 -3 w nocy, zaczyna mnie ogarniać niepokój i lęk, pocę się bardzo i mam potrzebę nagłą wypróżnienia się i wtedy te poty nasilają sìę i dołączaǰą mdłości/ zamulanie połączone z ciągłym niepokojem. Potem próbuję przysnąć do rana i nie mogę, taki nerwowy półsen, gdzie niby śpię, a wszystko słyszę. Ziołowe tabletki nie pomagają, jestem cała spięta, drży mi wewnątrz ciało. Marzę o spokojnym śnie i wypoczynku od ok 5 lat. :buu:
Ja się budziłem o 5 rano (z dokładnością do 15 minut) w pełnym spięciu tak jakbym był po 2 kawach. O ile mając wolne zasypiałem potem godzinie albo dwóch, ale idąc do pracy na 8 niestety już od tej 5 nie spałem i było źle. Miałem tak przez chyba 2 miesiące i jakos przeszło, a nerwica znalazła sobie nowy objaw. Pamiętam że wtedy sporo mi dały informacje z tematu o bezsenności na forum, warto sobie poczytać.
freaky man

6 kwietnia 2025, o 22:14

bj76 pisze:
Witajcie,
Również od jakiegoś czasu budzę się w nocy około 2 następnie udaje mi się ponownie zasnąć około 4tej i budzę się o 6 po czym znów zasypiam na parę chwil. Zawsze przy przebudzeniu mam silne kołatania serca i poczucie zatapiania się w łóżko, wirowania. Więc rano zawsze biorę coś na uspokojenie bo nawet ciężko wstać z łóżka.. trzymaj się.

Can someone tell me I'm not going crazy? ;stop
The thoughts in my head make me hate me 'niemoge
Maybe I'm too far from saving :(:
Aaa99

7 kwietnia 2025, o 15:17

Jakie mieliście najbardziej dziwne objawy DD które budziły w was lęk strach i nie tylko?
freaky man

7 kwietnia 2025, o 15:46

Aaa99 pisze:
Jakie mieliście najbardziej dziwne objawy DD które budziły w was lęk strach i nie tylko?
Myśli że przestanę poznawać swoich bliskich
że kompletnie nie wiem kim jestem, cała przeszłość jakby nic mnie nie dotyczyło
Obcość przy patrzeniu na siebie w lustrze, na zdjęciach
Wrażenie (w sumie myśli) że nie wiem gdzie jestem, podczas gdy byłem w domu i taka obcość i mega lęk do tego, albo jak byłem na mieście czy w jakichkolwiek miejscach które dobrze znałem taka mega przerażająca obcość
Wrażenie że jestem na statku takie kołysanie w głowie ciągle bez przerwy
I takie upewnianie się, czy jeszcze na pewno nie zwariowałem, że wiem kim jestem i mam jakąkolwiek świadomość..

Aaa99

7 kwietnia 2025, o 16:38

freaky man pisze:
Aaa99 pisze:
Wrażenie (w sumie myśli) że nie wiem gdzie jestem, podczas gdy byłem w domu i taka obcość i mega lęk do tego, albo jak byłem na mieście czy w jakichkolwiek miejscach które dobrze znałem taka mega przerażająca obcość
I takie upewnianie się, czy jeszcze na pewno nie zwariowałem, że wiem kim jestem i mam jakąkolwiek świadomość..
Mam to samo i jeszcze wiele innych objawów myślę że tracę zmysły do tego ataki lęku w sumie jak w tym momencie aktualnie pisząc to odrealnienie na maksa i atak lęku nie wiem czy tracę świadomość czy co
freaky man

7 kwietnia 2025, o 17:27

Aaa99 pisze:
7 kwietnia 2025, o 16:38
freaky man pisze:
Aaa99 pisze:
Mam to samo i jeszcze wiele innych objawów myślę że tracę zmysły do tego ataki lęku w sumie jak w tym momencie aktualnie pisząc to odrealnienie na maksa i atak lęku nie wiem czy tracę świadomość czy co
No to trzymaj się. Ja mam DD odkąd odstawiłem SSRI czyli będzie jakoś drugi rok, i teraz wracam do leków i zobaczymy jak będzie za te parę tygodni. Też nie napisałem o wszystkich objawach tylko te co mi najbardziej do głowy przyszły, bo pełno tego jest i te myśli, poczucia... Oczywiście są okresy że mi się to dd zmniejsza jednak cały czas jest... A ty od jak dawna się z tym zmagasz? Bierzesz jakieś leki?

P.S Polecam przesłuchać nagranko Victora jak opowiada o swoim dd, jak wysłuchałem to przynajmniej poczułem że nie sam tak mam i to wszystko o czym opowiadał to mogę się z tym utożsamiać... Wrzucę linka pod spodem

freaky man

7 kwietnia 2025, o 17:28

Marek878

8 kwietnia 2025, o 02:00

Hej..

Mial ktos z was taka przypadlosc, a mianowicie przy probie zaśnięcia dostałem nie wiadomo skad drgawki.. trwaly one pare minut.. potem obszyl mnie wielki niepokoj ktory mnie nakręcal.. zimne nogi i dlonie nie dawaly mi sie uspokoic.. nastepnie przechodzily mnie uderzenia ciepla naprzemienne z delikatnymi drgawkami, boje sie.. nie mialem nigdy takich atakow.. mial ktos tak kiedykolwiek?
Marek878

Hej..

Mial ktos z was taka przypadlosc, a mianowicie przy probie zaśnięcia dostałem nie wiadomo skad drgawki.. trwaly one pare minut.. potem obszyl mnie wielki niepokoj ktory mnie nakręcal.. zimne nogi i dlonie nie dawaly mi sie uspokoic.. nastepnie przechodzily mnie uderzenia ciepla naprzemienne z delikatnymi drgawkami, boje sie.. nie mialem nigdy takich atakow.. mial ktos tak kiedykolwiek?
Aaa99

8 kwietnia 2025, o 14:46

Mieliście tak też przy DD że np patrzeliście się na kogoś i jakby taki dealy że jakby w myślałby nadal go widzicie i takie przerażenie że to halucynacje albo głos np ktoś coś powie i tak jakby to jeszcze przez chwilę zostawało w głowie
bj76

8 kwietnia 2025, o 16:19

Marek878 pisze:
Hej..

Twoje objawy przypominają mi mój pierwszy atak nocnej paniki, jak moja nerwica się rodziła, jakieś 5 lat temu. Ja miałam wtedy dużo więcej objawów, które mnie po prostu wybudziły nagle w środku nocy. To trwało ok 3 godzin. Już nigdy potem nie miałam tak silnego ataku, ale od tego momentu nerwiczka kwitnie w najlepsze.
zrezygnowana

9 kwietnia 2025, o 08:25

Od 20 lat mam zaburzenia lękowe.Przechodziłam już wszystko. Częste ataki paniki(prawie codziennie)Derealizacja od samego początku aż do dzisiaj. Nie radzę sobie z emocjami. Nie popadam w konflikty,ale przy bliskich potrafię wybuchnąć agresją słowną. Momentami mam wrażenie,że zaczynam wariować. Ostatnio zamknęłam oczy i czułam zapach klatki schodowej sprzed 25 lat jak siedzieliśmy ze znajomymi i fajnie spędzaliśmy czas,tak jakby mój umysł cofnął się na moment wstecz o te 25 lat.Nie potrafię przestać myśleć i to o wszystkim. Cały czas się zamartwiam od świtu do nocy. Doskonale wiem,że sobie tym nie pomagam ale mam dziwne wrażenie jak to w nerwicy ,że nie mogę odpuścić ,nie mogę przestać się zamartwiać no bo to przecież "chroni"nie przed tym czego się boję. Oczywiście wiem,że na większości sytuacji nie mam wpływu i moje zamartwianie nic tu nie da ale jest to silniejsze ode mnie. Ogólnie chciałabym się na moment"wyłączyć" zrelaksować,złapać balans i nauczyć się panować nad emocjami.
ODPOWIEDZ