Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Masz wątpliwości dotyczace objawów? Omawiamy je, opisujemy

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
drakan9
Zarejestrowany Użytkownik

25 marca 2025, o 12:49

To wszystko płynie z głowy a nie od plomby, siła umysłu potrafi być bardzo duża. Obstawiam że przed samym plombowaniem się stresowałaś i teraz organizm ten stres oddaje
Ewa 17a
Nowy Użytkownik

25 marca 2025, o 15:15

Ja właśnie zaczynam swoją historię z nerwicą-lękową. Pierwsze dni brania lekow były straszne drżenie całego ciała,walenie serca ,nieżyt żołądka .Cały stres jest w głowie ciężko z tym funkcjonować rozwalone cale życie.Czytam różne opinie i wiem że ludzie walczą z tym jak potrafią pełen szacun dla nich. To daje mi wiarę za też powoli z tego wyjdę
bj76

25 marca 2025, o 16:23

AgataAgata pisze:
25 marca 2025, o 10:22
Czy ktoś się spotkał z takim czymś...już o tym wspomniałam że po niektórych lekach poprostu wywala mi stany lękowe dd itd.
Ostatnio np po leku na zgagę nowym. Takie stanu depresyjne że z łóżka nie mogłam wyjść. Pytałam psychiatry. Powiedziała za naprawdę nie wie czemu...że może jestem tym typem człowieka ze leki działają na mnie na odwrót..

To co teraz się dzieje to szok.
Była w środę zaplombować zęba ..
W nocy budzę się, leki , poty, cała się pocę...

Dzwonię rano do dentystki czy mi coś wkładała z olejkiem goździkowym bo tak ja niego reaguje, straszyk pobudzeniem..
Mówi że, nie j raczej chyba nic bardzo Niue używała takiego żeby mnie uczyliło.
Od środy...od plombowania nie mogę spac. Jestem tak pobudzona, cała Die trzęsę, leki , DD, obcość. Gorąca aż do głowy mi idą. Nie czułam się tak źle już chyba od 1.5-2lat. Nawet tabletka na uspokojenie nie dziala. Miałam gorsze dni ale właśnie po lekach jakiś. Czy to możliwe żeby plomba tak działa. Jestem w pracy i nie potrafię wytrzymać tak źle się czuje..
Ja też od kilku lat zmagam się z nerwicą, a dzisiaj, podobnie jak Ty, myślałam, że dosłownie zejdę...Od ok 6 rano napad potwornego lęku, niepokoju, drgawki wewnątrz ciała połączone z potwornymi nudnościami, paleniem przełyku, jak bym wypiła udrażniacz w granulkach do rur, i bardzo wodnista biegunkaz, zimno (bardziej "gęsia skórka") plus mokre stopy i dłonie, w głowie totalny mętlik myślowy, zamglone widzenie plus wrażenie utraty świadomości. Lek ziołowy uspokajający zażyłam, oczywiście nic nie pomógł, otumanił bardziej na pół godziny i tyle. Umierałam do ok. 13 godz. a teraz niewiele lepiej. Nie wyrabiam już :((
znerwicowana_ja

25 marca 2025, o 17:24

AgataAgata pisze:
Czy ktoś się spotkał z takim czymś...już o tym wspomniałam że po niektórych lekach poprostu wywala mi stany lękowe dd itd.
Ostatnio np po leku na zgagę nowym. Takie stanu depresyjne że z łóżka nie mogłam wyjść. Pytałam psychiatry. Powiedziała za naprawdę nie wie czemu...że może jestem tym typem człowieka ze leki działają na mnie na odwrót..

Dzwonię rano do dentystki czy mi coś wkładała z olejkiem goździkowym bo tak ja niego reaguje, straszyk pobudzeniem..
Od środy...od plombowania nie mogę spac. Jestem tak pobudzona, cała Die trzęsę, leki , DD, obcość. Gorąca aż do głowy mi idą. Nie czułam się tak źle już chyba od 1.5-2lat. Nawet tabletka na uspokojenie nie dziala. Miałam gorsze dni ale właśnie po lekach jakiś. Czy to możliwe żeby plomba tak działa. Jestem w pracy i nie potrafię wytrzymać tak źle się czuje..
Ciężko powiedzieć ,ale człowiek może różnie zareagować na niektóre specyfiki.moja znajoma parę dni temu po jednej tabletce leku na zatoki cirrus ,wylądowała u lekarza z pobudzeniem jak po narkotykach! Wywaliło jej bardzo w górę cisnenie ,nie mogli jej zbic,ja po gripexie hot activ nie mogłam kiedyś spać dwa dni !!.inna moja koleżanka nie moze nawet paracetamolu bo tak źle reaguje.nie wiem czy plomba może tak zadziałać ale kto wie może i to jest jakaś reakcja alergiczna.
"Kiedy inni oczekują od nas, że staniemy się takimi, jakimi oni chcą żebyśmy byli, zmuszają nas do zniszczenia tego, kim naprawdę jesteśmy. To dosyć subtelny rodzaj morderstwa. Większość kochających rodziców i krewnych popełnia je z uśmiechem na twarzy".
Jim Morrison
bj76

25 marca 2025, o 18:16

drakan9 pisze:
25 marca 2025, o 12:49
To wszystko płynie z głowy a nie od plomby, siła umysłu potrafi być bardzo duża. Obstawiam że przed samym plombowaniem się stresowałaś i teraz organizm ten stres oddaje
Zgadzam się z Tobą w 100%,..Wydaje mi się, że umysły trwające w ciągłym stanie lękowym są absolutnie nieprzewidywalne.. Bodziec stresogenny, u zdrowego, tzn. nie zaburzonego organizmu, wywołuje lęk/niepokój, który będzie trwał, poķi nie minie ta stresowa sytuacja. Potem wrzuca się lekko "na luz". U Nerwósków tak to chyba nie działa. Przeżywamy wszystkie stresowe sytuacje razy 1000%, a potem na odreagowanie potrzebujemy bardzo dużo czasu, w towarzystwie koktajlu objawów psychicznych i fizycznych. Ehhh
AgataAgata

25 marca 2025, o 23:18

znerwicowana_ja pisze:
25 marca 2025, o 17:24
AgataAgata pisze:

Ciężko powiedzieć ,ale człowiek może różnie zareagować na niektóre specyfiki.moja znajoma parę dni temu po jednej tabletce leku na zatoki cirrus ,wylądowała u lekarza z pobudzeniem jak po narkotykach! Wywaliło jej bardzo w górę cisnenie ,nie mogli jej zbic,ja po gripexie hot activ nie mogłam kiedyś spać dwa dni !!.inna moja koleżanka nie moze nawet paracetamolu bo tak źle reaguje.nie wiem czy plomba może tak zadziałać ale kto wie może i to jest jakaś reakcja alergiczna.
Tylko dlaczego nagle antybiotyki które brałam od zawsze tak działają.
Ogólnie o tych plombach czytałam i nic nie pisze o skutkach ubocznych.
Powoli na mnie już wszystko tak działa. Jestem wykończona 😓

Nadal te uczucia leku, obcości, gorąca..nie odpuszcza.
I skąd ja mogę wiedzieć czy po tym czy nie...co robić ...
Czułam się ok..myślałam że już nie będzie nigdy aż tak źle.. I nagle takie cos z dnia na dzień....cały czas mnie tak dziwnie głowa boli przy tym stanie...
Nie mogę sobie znaleźć miejsca przez to się samopoczucie...nie mogę nawet usiedzieć i patrzeć np w tv,
AgataAgata

26 marca 2025, o 14:14

I cały czas takie ciśniecie w głowie i gorąco a szyję i głowe .cały czas przez przerwy. Uczucie jakbym miała zaraz zemdleć i umrzeć..
I oczywiście stan lekowy i dd. I niechęć do wszystkiego
Ja już mam dość 😭 zaczęło się po t plombowania zęba
bj76

26 marca 2025, o 15:51

AgataAgata pisze:
I cały czas takie ciśniecie w głowie i gorąco a szyję i głowe .cały czas przez przerwy. Uczucie jakbym miała zaraz zemdleć i umrzeć..
Plombowanie zęba to jedna sprawa, aie nie wydaje mi się, żebyrutynowy zabieg u dentysty wywołał nagle aż takie paskudne efekty. Przecież nie jest to chyba Twoje pierwsze plombowanie u tego lekarza, i zapewne wcześniej nie miałaś takich jazd....Ja bym obstawiała takie nagłe złe samopoczucie silnymi zmianami w pogodzie, jakie teraz mamy. Ja też poczułam się duuuużo gorzej w ostatnich tygodniach. Od paru dni jest mi baaardzo ciężko, czuję się, jakby mnie coś siekło w somatach i psychice, a nie wiem co🤔😔. Tłumaczę sobie, żeby to jakoś przetrwać do unormowania się tego, co za oknem...Uzupełniam w suplementach minerały i witaminy, próbuję lżejszej diety, piję więcej wody i na siłę wbijam sobie do łba - dasz radę💪...
AgataAgata

27 marca 2025, o 11:14

bj76 pisze:
AgataAgata pisze:
Plombowanie zęba to jedna sprawa, aie nie wydaje mi się, żebyrutynowy zabieg u dentysty wywołał nagle aż takie paskudne efekty. Przecież nie jest to chyba Twoje pierwsze plombowanie u tego lekarza, i zapewne wcześniej nie miałaś takich jazd....Ja bym obstawiała takie nagłe złe samopoczucie silnymi zmianami w pogodzie, jakie teraz mamy. Ja też poczułam się duuuużo gorzej w ostatnich tygodniach. Od paru dni jest mi baaardzo ciężko, czuję się, jakby mnie coś siekło w somatach i psychice, a nie wiem co🤔😔. Tłumaczę sobie, żeby to jakoś przetrwać do unormowania się tego, co za oknem...Uzupełniam w suplementach minerały i witaminy, próbuję lżejszej diety, piję więcej wody i na siłę wbijam sobie do łba - dasz radę💪...
Dzięki. Masz rację ❤️
Pablito00

27 marca 2025, o 11:26

Czesc! Czy ktoś z was spotkał się z takim objawem nerwicy? Ogólnie byłem u 2 psychiatrów, 2 razy miałem zdiagnozowaną nerwicę, a byłem u specjalistów bo łapały mnie lęki przed schizofrenia. Przez ostatnie miesiące znowu nakręciłem się na tą chorobę , miałem jakieś myśli o kamerach i innych cudach, ponieważ kiedyś naczytałem się objawów i mój umysł tak jakby mi je przypomniał, ale jakoś dawałem radę. Ale kurde jakieś 2 tygodnie temu przypomniało mi się o artykule w którym jakiś schizofrenik wierzył że np obserwują go obrazy, z telewizora się ludzie na niego patrzą itd. i bardzo się boje ponieważ nie wiem czemu, ale mam pełną świadomość że np nikt ze zdjęć na mnie nie patrzy , z obrazu nikt nie może patrzeć bo to przecież tylko obrazy i zdjęcia, z telewizora tak samo , przecież wiem na sto procent że nikt mnie nie widzi z telewizora ale mam jakieś dziwne lęki np jak patrze komuś w oczy na zdj czy obrazie , wiem na sto procent że to jest coś sztucznego i nie może patrzeć, wiem o tym logicznie ale łapie mnie jakiś lęk, niepokój itd . Jest się czym martwić czy to kolejna sztuczka nerwicy?
drakan9

27 marca 2025, o 11:57

Po prostu 100% się wkręcasz w nerwice
znerwicowana_ja

27 marca 2025, o 14:05

bj76 pisze:
AgataAgata pisze:
20 marca przypadlo teraz przesilenie ,ja też obstawiam że bardziej to ma wpływ na układ nerwowy niz ta plomba.
Cyt "Przesilenie wiosenne to symboliczna zmiana pory roku, która często objawia się dolegliwościami.
Objawy przesilenia wiosennego
Zmęczenie, osłabienie, brak energii
Nadmierna senność
Wahania nastroju, rozdrażnienie, przygnębienie, niepokój
Problemy z koncentracją
Zaburzenia apetytu
Bóle głowy, bóle stawowe, bóle mięśni
Łamliwość paznokci, wypadanie włosów
Wahania ciśnienia, zaburzenia rytmu serca"
Z tego co wiem pogoda ma.duzy wpływ na wegetatywny układ nerwowy .mnie nawet pani dziś w sklepie na kasie mówiła że dziwnie się czuję jak pijana itd....my nerwicowy bardziej reagujemy na każdy objaw z ciała ,trzeba to przetrwac
"Kiedy inni oczekują od nas, że staniemy się takimi, jakimi oni chcą żebyśmy byli, zmuszają nas do zniszczenia tego, kim naprawdę jesteśmy. To dosyć subtelny rodzaj morderstwa. Większość kochających rodziców i krewnych popełnia je z uśmiechem na twarzy".
Jim Morrison
bj76

27 marca 2025, o 15:08

znerwicowana_ja pisze:
27 marca 2025, o 14:05
bj76 pisze:
AgataAgata pisze:
20 marca przypadlo teraz przesilenie ,ja też obstawiam że bardziej to ma wpływ na układ nerwowy niz ta plomba.
Cyt "Przesilenie wiosenne to symboliczna zmiana pory roku, która często objawia się dolegliwościami.
Objawy przesilenia wiosennego
Zmęczenie, osłabienie, brak energii
Nadmierna senność
Wahania nastroju, rozdrażnienie, przygnębienie, niepokój
Problemy z koncentracją
Zaburzenia apetytu
Bóle głowy, bóle stawowe, bóle mięśni
Łamliwość paznokci, wypadanie włosów
Wahania ciśnienia, zaburzenia rytmu serca"
Z tego co wiem pogoda ma.duzy wpływ na wegetatywny układ nerwowy .mnie nawet pani dziś w sklepie na kasie mówiła że dziwnie się czuję jak pijana itd....my nerwicowy bardziej reagujemy na każdy objaw z ciała ,trzeba to przetrwac
[/quote
Też się z tym zgadzam👍.
A to tak dla poprawy humoru dla nas wszystkich..
Mój przykład z dnia dzisiejszegoj, jak jestem teraz "bez mózgu", zawieszona i odrealniona: - Zrobiłam sobie kawę ze śmietanką....Śmietanka malutka, jednorazowa, jaką dostajemy zwykle przy filiżance w kawiarniach...Wsypałam kawę do szklanki razem z śmietanką i zaparzałam... :hehe:
bj76

27 marca 2025, o 15:17

Przepraszam za zaśmiecanie forum. Wątek o kawie nie tu powinien być
AgataAgata

27 marca 2025, o 22:02

bj76 pisze:
27 marca 2025, o 15:17
Przepraszam za zaśmiecanie forum. Wątek o kawie nie tu powinien być
Masz rację. Ten czas jest ciężki.
Ja też w najostrzejszych fazach choroby robiąc herbatę, otwierałam szafke i nie wiedziałam jak ją mam zrobić 🙈
Myślałam wtedy że to SM albo bolerioza itd...jak nerwica się uspokajała tak te objawy mijały...teraz jedynie przed każdą miesiączka mam jazdy typu zero myslenia, jadę droga i zastanawiam się gdzie jestem albo jak tam dojechać albo wpadnie jak coś zrobić, jakby mózg wyparował . Jest to mega męczące ale co zrobić... Musiałam się przyzwyczaić że co miesiąc tak mam.
Spotkałam dziś znajomą i mówi że jest tak zmęczona , śpiąca i że jest strasznie nerwowa, że ją rozsadza złość...więc chyba faktycznie te przesilenie tak na nas działa jakoś pobudzająco a za razem wyczerpująco.
Dziś już czuję się trochę lepiej..lęki ustępują
ODPOWIEDZ