Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Masz wątpliwości dotyczace objawów? Omawiamy je, opisujemy
- bareten
- Odważny i aktywny forumowicz
Tak ja mam mega problemy z pamięcią, nie powiem ci prawie niczego co robiłem wczoraj czy przedwczoraj. Do tego zlały mi się dni tygodnia. Często nie czuje czy to niedziela czy może środa. Tak samo czasem stoję w sklepie przy półce na nią patrzę i w sumie nie wiem co miałem wziąć ... O to Ci chodzi?
-
Aaa99
- Zarejestrowany Użytkownik
Dokładnie wszystko się miesza tak samo mam jak coś mi się śni to czasem mam czy to prawda czy to było w śniebareten pisze: ↑5 stycznia 2025, o 16:22Tak ja mam mega problemy z pamięcią, nie powiem ci prawie niczego co robiłem wczoraj czy przedwczoraj. Do tego zlały mi się dni tygodnia. Często nie czuje czy to niedziela czy może środa. Tak samo czasem stoję w sklepie przy półce na nią patrzę i w sumie nie wiem co miałem wziąć ... O to Ci chodzi?
- bareten
I też pewnie nie wiesz czy dziś jest trochę lepiej niż wczoraj, czy gorzej niż tydzień temu i to analizujesz? I w sumie sam nie wiesz czy jest lepiej czy jest gorzej. No i ciężko Ci opisać ten stan jak się czujesz. Bo niby wszystko robisz itp itd ale jakoś tak dziwnie się czujesz.
Mnie psycholog pytał jak się czuje i tak myślę myślę i w sumie nie umiałem tego opisać. po prostu czuje się dziwnie, nie tak jak wcześniej i tyle...
Jak wracam myślami do czasu sprzed nerwicy to czuję jakby była mała ściana między tym co wtedy a teraz, ale jednak jest ta różnica która wkurza na codzien. Niby jest blisko normalności, ale nie jest normalnie.
Mnie psycholog pytał jak się czuje i tak myślę myślę i w sumie nie umiałem tego opisać. po prostu czuje się dziwnie, nie tak jak wcześniej i tyle...
Jak wracam myślami do czasu sprzed nerwicy to czuję jakby była mała ściana między tym co wtedy a teraz, ale jednak jest ta różnica która wkurza na codzien. Niby jest blisko normalności, ale nie jest normalnie.
-
morpheusfp
U mnie jest to zorganizowane w taki sposób że budzę się rano i mój umysł jakby wyczekiwał na to co się stanie. Ja mam jakąś blokadę żeby nie wstawać tylko to przeciągać tak jakbym czekał. Później jak w pracy jest intensywniej to somatow jakby nie było, ale od pewnego czasu zauważyłem że pojawiają się okooo godziny 14:30 i są do wieczora. Potknięcia serca plus uczucie jakbym miał się przewrócić.
Później idę na spacer godzinny wracam do domu chwilę TV i do spania. Jeśli dzień był pełen skupienia na somatach to potrafię wybudzić się w nocy i od razu czuje przeskok serca. Jeśli nie to idę dalej spać.
Cały czas mam strach przed tym że pojawia się potknięcia i nie ustąpią i nie będę mógł nic zrobić aby to kontrolować.
Ta potrzeba kontroli lub inaczej posiadania rozwiązania jest najgorsza. Nie potrafię odpuszczać i nie wiem jak mam to zrobić w sytuacji gdy czuje że serce mi się zatrzymuje i rusza - jak to zignorować i skupić się na czymś innym.
Czasami jak dłuższą chwilę jest normalnie to pojawia się myśl jakby chciała mi to odebrać i wracają somaty.
Później idę na spacer godzinny wracam do domu chwilę TV i do spania. Jeśli dzień był pełen skupienia na somatach to potrafię wybudzić się w nocy i od razu czuje przeskok serca. Jeśli nie to idę dalej spać.
Cały czas mam strach przed tym że pojawia się potknięcia i nie ustąpią i nie będę mógł nic zrobić aby to kontrolować.
Ta potrzeba kontroli lub inaczej posiadania rozwiązania jest najgorsza. Nie potrafię odpuszczać i nie wiem jak mam to zrobić w sytuacji gdy czuje że serce mi się zatrzymuje i rusza - jak to zignorować i skupić się na czymś innym.
Czasami jak dłuższą chwilę jest normalnie to pojawia się myśl jakby chciała mi to odebrać i wracają somaty.
-
Aaa99
Macie tak że rozmawiacie ze soba w głowie albo wyobrażenie rozmowy z kimś i jakbyście prowadzili dialog w głowie? Wczoraj trochę wypiłem co było największą głupotą wstałem i czuję jakbym zwariował po prostu wmawiam sobie że słyszę głosy i wgl dziwne jakieś myśli i obrazy myślowe mam jakby to moje myślenie było zdeformowane nie umiem tego dobrać w słowa leżę i nie wiem co robić
- bareten
Ja też od czasu nerwicy mam momenty, że potrafię do siebie gadać, żeby sprawdzić czy umiem logicznie myśleć, powtarzam sobie swój PESEL, adres domowy żeby sprawdzić czy jeszcze go pamiętam i nie zwariowałem , czy do końca nie straciłem pamięci itp
-
Aaa99
To znaczy ja mam tak że chodzi o dialogi myślowe bo na głos do siebie nie gadam chyba że właśnie jakieś pojedyncze słowo jak już jest grubo i zazwyczaj jest to przekleństwo
-
Aaa99
Ja to samo adres imię nazwisko itp
- bareten
To porzuć słowo schizofrenia ze swojego słownika. Porzuć kontrolę i zacznij życ jak wcześniej. Zmuś się do spaceru nawet na siłę. Musisz na siłę wracać do poprzednich nawyków. Jak w coś grałeś wcześniej to na siłę graj, chodziłeś na siłownię na siłę idź. Zaczniesz sobie przypominać czas bez lęku i w twojej głowie zacznie wracać normalność. Ja póki nie chodziłem do pracy miałem tragedię siedząc w domu. Teraz chodzę i nie jest cudownie, ale jest jakiś cel dnia, wyjście do ludzi i uczucie normalności
Ponadto myślę, że jakbyś oszalał to by Ci to nie przeszkadzało, bo byś nie był tego świadomy i by Ci to nie przeszkadzało. A teraz? Mega Cię to Wkur..ia i przeszkadza normalnie żyć. Czyż nie tak?
Ponadto myślę, że jakbyś oszalał to by Ci to nie przeszkadzało, bo byś nie był tego świadomy i by Ci to nie przeszkadzało. A teraz? Mega Cię to Wkur..ia i przeszkadza normalnie żyć. Czyż nie tak?
-
Aaa99
No właśnie ciężko cokolwiek zrobić non stop siedzę w domu i tylko myślę nie mogę wgl ruszyć na przód czuję non stop lęk co bym nie zrobił pomyślał to zaraz mam tak że jest to nieodpowiedniebareten pisze: ↑6 stycznia 2025, o 11:28To porzuć słowo schizofrenia ze swojego słownika. Porzuć kontrolę i zacznij życ jak wcześniej. Zmuś się do spaceru nawet na siłę. Musisz na siłę wracać do poprzednich nawyków. Jak w coś grałeś wcześniej to na siłę graj, chodziłeś na siłownię na siłę idź. Zaczniesz sobie przypominać czas bez lęku i w twojej głowie zacznie wracać normalność. Ja póki nie chodziłem do pracy miałem tragedię siedząc w domu. Teraz chodzę i nie jest cudownie, ale jest jakiś cel dnia, wyjście do ludzi i uczucie normalności