Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Masz wątpliwości dotyczace objawów? Omawiamy je, opisujemy

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Awatar użytkownika
bareten
Odważny i aktywny forumowicz

27 grudnia 2024, o 14:01

O to mnie chyba teraz najbardziej dobija

lękowe myśli że np. wrócę z pracy o 17 i do końca dnia będzie jeszcze tyle godzin, będę musiała coś robić i nie wiem co, takie poczucie utknięcia w czasie który ciągle trzeba jakoś wypełniać i mam nadświadomość jego wolnego płynięcia
- poczucie, że nie wiem co ze sobą zrobić, np usiądę na kanapie i mam pytania „i co teraz? co teraz mam robić?”
Awatar użytkownika
bareten

27 grudnia 2024, o 14:03

morphifry pisze:
27 grudnia 2024, o 13:36
bareten pisze:
27 grudnia 2024, o 13:24
Czyli też masz podobnie, że jak dzień wolny to z jednej strony ulga, z drugiej przerażające myśli co będziesz w nim robił żeby nie myśleć, na siłę układasz sobie plan i chcesz w sumie żeby szybko zleciał?
Tak, tylko ze ja teraz nie pracuje wiec mam kupe czasu wolnego i codziennie najchetniej bym gdzies wychodzila chociaz na chwile, a to jakies zakupy a to cos tam.. Jak jestem u siebie to te dni jakos mi sie tak sklejaja, ze sie przyzwyczajam. Ale jak np siedze teraz u rodziny i nie mam „swojego kąta” to te mysli sa nasilone.
Jakos mysle o tym uplywajacym wolno czasie

Tak to tak jak ja, boję się pracy, w sumie nie wiem czego się boje. Chyba po prostu bycia tam w tym stanie. Ale jeszcze bardziej się boje do niej nie chodzić, tego że mógłbym siebie sam uwięzić w domu i wtedy siedzieć myśleć i myśleć i jak pisałaś wyżej, szukać sobie zajęć na siłę. Zastanawiać się siedzę czy leżę na łóżku i co mam teraz robić ...
piobla1324
Zarejestrowany Użytkownik

27 grudnia 2024, o 14:04

Zaburzona_0na pisze:
27 grudnia 2024, o 12:29
piobla1324 pisze:
27 grudnia 2024, o 11:44
Chciałem tylko o jedną rzecz zapytać nonw sumie o dwie , bo mi niestety trzeba łopatologicznie tłumaczyć 😁. Siedzę sobie w robocie , wychodzę z pracy , robi mi się słabo , wiecie jak to jest , nogi jak z waty , wszystko widoczne jak przez dno od butelki itp. I teraz pytanie , czy mam się czym martwić , jak mi to mija , dajmy na to po godzinie i pojawia się za kilka godzin , albo już cały dzień mam spokój. Myślałem , że może to cukier , ale robiłem nie tak dawno badanie i wyszedł 92 , niby wysoki , ale jednak w normie (parę lat temu norma to było 120). Drugie pytanie , chodzi o reakcje WiU. Dostaje naszego ulubionego ataku z d...... 😁 I czy jest możliwe , żeby w przeciągu paru/parunastu sekund , nasza ulubiona reakcja , właczyła mi opróżnianie organizmu? Wyglada to tak , jest napad lęku i po chwili zbiera mi się na sr..... Sorry ze tak to opisalem , ale jak pisałem na wstępie , jestym prostym "chopem z kopalni" i niektóre rzeczy ciężko mi przychodzą.
Tak działa nerwica . Nie robisz nic , nie zwracaj uwagi na somaty . Nerwica daje różne objawy . Jeśli chodzi o ataki - przechodzę dokładnie to samo . Silny lęk , atak i muszę iść na kibelek. Potrafiłam iść po 4 ,5 razy ale powiem Ci że jak to "zaakaceptujesz " i normalizujesz ten stan , że poprostu tak jest , to już potrafię iść tylko dwa razy . Więc tak jak najbardziej to normalne w tym zaburzeniu .
Dzięki. Ja już chciałem wydać kolejne setki złotych na badania 😁. Ja tak mam z rana , przed wyjsciem do roboty , albo jak już jestem w robocie , ale coś chyba kuleje u mnie ta akceptacja i porzucenie kontroli 😀
Zaburzona_0na

27 grudnia 2024, o 15:19

piobla1324 pisze:
Zaburzona_0na pisze:
piobla1324 pisze:
27 grudnia 2024, o 11:44
Chciałem tylko o jedną rzecz zapytać nonw sumie o dwie , bo mi niestety trzeba łopatologicznie tłumaczyć 😁. Siedzę sobie w robocie , wychodzę z pracy , robi mi się słabo , wiecie jak to jest , nogi jak z waty , wszystko widoczne jak przez dno od butelki itp. I teraz pytanie , czy mam się czym martwić , jak mi to mija , dajmy na to po godzinie i pojawia się za kilka godzin , albo już cały dzień mam spokój. Myślałem , że może to cukier , ale robiłem nie tak dawno badanie i wyszedł 92 , niby wysoki , ale jednak w normie (parę lat temu norma to było 120). Drugie pytanie , chodzi o reakcje WiU. Dostaje naszego ulubionego ataku z d...... 😁 I czy jest możliwe , żeby w przeciągu paru/parunastu sekund , nasza ulubiona reakcja , właczyła mi opróżnianie organizmu? Wyglada to tak , jest napad lęku i po chwili zbiera mi się na sr..... Sorry ze tak to opisalem , ale jak pisałem na wstępie , jestym prostym "chopem z kopalni" i niektóre rzeczy ciężko mi przychodzą.
Tak działa nerwica . Nie robisz nic , nie zwracaj uwagi na somaty . Nerwica daje różne objawy . Jeśli chodzi o ataki - przechodzę dokładnie to samo . Silny lęk , atak i muszę iść na kibelek. Potrafiłam iść po 4 ,5 razy ale powiem Ci że jak to "zaakaceptujesz " i normalizujesz ten stan , że poprostu tak jest , to już potrafię iść tylko dwa razy . Więc tak jak najbardziej to normalne w tym zaburzeniu .
Dzięki. Ja już chciałem wydać kolejne setki złotych na badania 😁. Ja tak mam z rana , przed wyjsciem do roboty , albo jak już jestem w robocie , ale coś chyba kuleje u mnie ta akceptacja i porzucenie kontroli 😀
Nie ma takiej potrzeby;)
Szkoda kasy na takie rzeczy ;) chwilę to trwa ta akceptacja ale z każdym rakiem atakiem jak sobie to normalizujesz będzie lżej ...mnie łapie jak wszystko mi się skumuluje stresik , zmęczenie , hormony , właśnie święta czy urodziny 😅
Tam gdzie kończy się strach , zaczyna się prawdziwe życie :lov:
Awatar użytkownika
bareten

27 grudnia 2024, o 15:43

Ja w pracy i o dziwo lepiej się czuję niż w domu. Ludzie, gadanie, wiem że muszę tu być a nie jak w domu może się położę, co mam robić itp
Ewula22

27 grudnia 2024, o 15:46

Witajcie!! Mam pytanie czy wy tez macie stach przed jedzeniem ze mozecie sie dusic i jecie powoli i dlugo przezuwacie i macie wrazenie ze resztki jedzenia wam stoja w dardle
piobla1324

27 grudnia 2024, o 18:12

Zaburzona_0na pisze:
piobla1324 pisze:
Zaburzona_0na pisze:

Nie ma takiej potrzeby;)
Szkoda kasy na takie rzeczy ;) chwilę to trwa ta akceptacja ale z każdym rakiem atakiem jak sobie to normalizujesz będzie lżej ...mnie łapie jak wszystko mi się skumuluje stresik , zmęczenie , hormony , właśnie święta czy urodziny 😅
Ja się bujam z tym już 20 lat , ale dopiero od 3 lat , próbuje świadomie z tego wyjść. Wcześniej alkohol mocno maskował moje objawy , teraz jak od póltora roku nie pije , jest jeszcze gorzej 😁. Zdecydowałem się też póki co na psychologa , zobaczymy co z tego wyjdzie. Ale te miliony objawów 🤪 to jest jakaś masakra. Ja jeden się kończy pojawia się następny. Ale tak to już działa. Wcześniej jeszcze sie ratowałem benzo , ale teraz od póltora miesiąca nic nie biore , czasem jest mega ciężko , to jak mnie zjapie w domu to pół biedy , bo zwijam się w kłebek i leże , gorzej w robocie , już mnie raz wywieźli 😁. Dam.sobie jeszcze czas , tabletki można zawsze spróbować 😁
Awatar użytkownika
bareten

27 grudnia 2024, o 18:16

Jak możesz żyć z tym 20 lat? Rozumiem masz przerwy kiedy jest spokój czy objawy są takie delikatne i tylko czasem się objawiają?
piobla1324

27 grudnia 2024, o 18:52

No nie. Pierwszy atak miałem w wieku 24 lat , po dojść długi okresie imprezowania. Od tego czasu tak jak pisałem w weekendy się resetowałem alkoholem. Nigdy nie miałem przerwy od zaburzenia , ale od 3 lat czuje się gorzej. Aaaa teraz mam 44 lata. Kazde wyjście , od tych 3 lat wiąże się z ogromnym lękiem , w zeszłym roku dałem rade pojechać do Danii 1400km w jedną strone , w tym roku w połowie drogi nad morze , wymiękłem. Tzn. dostałem silnego ataku , wiadomo przeszło i pojechałem dalej. I teraz każdy dalszy wyjazd jest wyzwaniem. W robocie też mimo iż już nie pracuje sam , jak dawniej , co chwila mnie ścina. Ja nawet jak ide drogą , zlekniony , mam taki tik , że aż z strachu zamykam na chwile oczy.
Awatar użytkownika
bareten

27 grudnia 2024, o 19:15

A czemu nie chcesz wziąć leków?
Awatar użytkownika
bareten

27 grudnia 2024, o 19:16

Mógłbyś podejrzewam żyć w 99% normalnie
Zaburzona_0na

27 grudnia 2024, o 19:23

piobla1324 pisze:
27 grudnia 2024, o 18:12
Zaburzona_0na pisze:
piobla1324 pisze:

Nie ma takiej potrzeby;)
Ja się bujam z tym już 20 lat , ale dopiero od 3 lat , próbuje świadomie z tego wyjść. Wcześniej alkohol mocno maskował moje objawy , teraz jak od póltora roku nie pije , jest jeszcze gorzej 😁. Zdecydowałem się też póki co na psychologa , zobaczymy co z tego wyjdzie. Ale te miliony objawów 🤪 to jest jakaś masakra. Ja jeden się kończy pojawia się następny. Ale tak to już działa. Wcześniej jeszcze sie ratowałem benzo , ale teraz od póltora miesiąca nic nie biore , czasem jest mega ciężko , to jak mnie zjapie w domu to pół biedy , bo zwijam się w kłebek i leże , gorzej w robocie , już mnie raz wywieźli 😁. Dam.sobie jeszcze czas , tabletki można zawsze spróbować 😁
No to wow , dlugoo ja też z tym walczę ,od 10 lat wiadomo z przerwami . Też jadę bez leków , na bardzo ciężkie chwile mam pramolan w domu i w torebce zawsze . W styczniu idę do psychologa , zobaczę czy mi coś powie więcej niż już wiem. Ten okres jesienny zawsze jest wzmożony no ale to udowodnione naukowe że to czas depresyjny i lekowy więc osoby z zaburzeniami mają co robić w tym czasie .
Zaburzona_0na

27 grudnia 2024, o 19:28

Jeśli chodzi o leki to się nad nimi zastanawiam już dłuższy czas . Wiadomo że łatwiej jest wtedy funkcjonować. Wystarczy dobrać dobre leki . I tak jak pisze kolega wyżej 99% somatów znika. Z resztą nawet nie macie pojęcia ile ludzi jedzie na antydepresantach. Liczyłam że ta droga do wyjścia będzie łatwiejsza a tymczasem dzisiaj z urodzin wyszłam po 3 godzinach bo nagle zrobiło mi się gorąco słabo zaczęłam słyszeć przyspieszona akcje serca i spanikowana wyszłam - wiem że to błąd powinnam to przeczekać ale już mnie od środka zaczęło zżerac .
piobla1324

27 grudnia 2024, o 19:34

bareten pisze:
27 grudnia 2024, o 19:16
Mógłbyś podejrzewam żyć w 99% normalnie
Mój ojciec przechodził zaburzenie , ja wiem że czasy się zmieniły , medycyna poszła do przodu , ale boje się leków (prócz benzo). Jak sobie przypomne jak mój ojciec wyglądał po lekach to 🤯.Ojciec wyszedł z tego , z tym że teraz , dziennie rano łyka pół benzo 1mg.
@Zaburzona_0na , ja mam podobnie z tym że staram soę wytrzymywać , ale po 3 latach dalej jest to samo. Chce iśc do kina , na mecz itp. W dniu wyjścia od rana już mnie lekko trzepie , w momencie wyjścia , jest apogeum , ale dalej twardo ide. Nogi jak z waty , DD , i pełno innych "kwiatków" wchodze do kina , czy tam na stadnion , dalej mnie trzyma , ale siedze do końca. Ulga następuje ok 15/10 przed końcem filmu , czy meczu. W drodze powrotnej do domu , jest już całkiem OK. I tak mam od 3 lat , nie potrafie czerpać radości z tego wydarzenia.
Ostatnio zmieniony 27 grudnia 2024, o 19:40 przez piobla1324, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bareten

27 grudnia 2024, o 19:35

Ja się właśnie boję benzodiazepiny, bo uzależnia.
ODPOWIEDZ