Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Masz wątpliwości dotyczace objawów? Omawiamy je, opisujemy

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Caramoglie
Zarejestrowany Użytkownik

14 listopada 2024, o 07:06

Żadne leki, szczególnie jeśli jesteś w stanie bez nich funkcjonować. Od tego są materiały tu na forum stworzone przez adminów by najpierw poczytać o tym co to są somaty przy nerwicy i jak się z tym walczy. Poczytać, obejrzeć filmy Divovica na YT. A potem stwierdzisz czy sam sobie poradzisz czy potrzebna do tego psychoterapia.
Pablito00

14 listopada 2024, o 08:08

Cześć wszystkim, moją wkrętka jest strach przed schizofrenia 2 lekarzy wykluczyło mi ta chorobę, w tym ostatnim raz byłem tydzień temu u psychiatry, kurde proszę was bardzo o pomoc bo już naprawdę nw co robić, kilka dni temu przyszła mi myśl co by było jakby mi czytali w myślach, oczywiście uważam tą myśl za absurd, absolutnie w nią nie wierzę, ale mam ja z tyłu głowy od kilku dni i za każdym razem dostaję lęku gdy mi przyjdzie do głowy, racjonalizuje sobię ją i jest lepiej , ale boję się sam nw czego, że w końcu w nią uwierzę, chociaż wiem że to nie możliwe. Pomocy proszę was
Karol.swiderskii

14 listopada 2024, o 08:59

Caramoglie pisze:
Żadne leki, szczególnie jeśli jesteś w stanie bez nich funkcjonować. Od tego są materiały tu na forum stworzone przez adminów by najpierw poczytać o tym co to są somaty przy nerwicy i jak się z tym walczy. Poczytać, obejrzeć filmy Divovica na YT. A potem stwierdzisz czy sam sobie poradzisz czy potrzebna do tego psychoterapia.
Mam to przez 7 lat. I stoję w miejscu. Czuję się jak chory. Jestem na utrzymaniu rodziny w wieku 28 lat. Tam mnie to blokuje w życiu. Więc myślę że leki by się przydały
Karol.swiderskii

14 listopada 2024, o 09:01

Caramoglie pisze:
Djovic nie mówi o takich przypadkach jak ja tylko bólach które są klatce piersiowej, gdzie oddech jest niewyrównany. Ja mam sparaliżowaną głowę. Tak to odczuwam że nie da się funkcjonować więc nie jest to pomocne.
Caramoglie

14 listopada 2024, o 09:17

Każdy ból może być somatem przy nerwicy. Jeśli lekarze wykluczają jakiekolwiek inne pochodzenie tych objawów to prawie na pewno bóle pochodzą od nerwicy. I na pewno mówią w swoich filmach o różnych bólach, bo to w sumie nie ma znaczenia gdzie boli, tylko fakt że jest to wynik nerwicy. Sam mój mąż miał bóle od nerwicy niemal w każdej części ciała. Od głowy po nogi. Jeśli chodzi o leki, to już musisz sam się zorientować jak to jest, na same bóle Ci nie pomogą jeśli to somaty nerwicy.
Pablito00

14 listopada 2024, o 10:17

Cześć wszystkim, moją wkrętka jest strach przed schizofrenia 2 lekarzy wykluczyło mi ta chorobę, w tym ostatnim raz byłem tydzień temu u psychiatry, kurde proszę was bardzo o pomoc bo już naprawdę nw co robić, kilka dni temu przyszła mi myśl co by było jakby mi czytali w myślach, oczywiście uważam tą myśl za absurd, absolutnie w nią nie wierzę, ale mam ja z tyłu głowy od kilku dni i za każdym razem dostaję lęku gdy mi przyjdzie do głowy, racjonalizuje sobię ją i jest lepiej , ale boję się sam nw czego, że w końcu w nią uwierzę, chociaż wiem że to nie możliwe. Pomocy proszę was
Caramoglie

14 listopada 2024, o 10:32

Pablito00 pisze:
14 listopada 2024, o 10:17
Obejrzyj film o natręctwach myślowych lub poczytaj materiały z forum o tym. Sama racjonalizacja nie wystarczy, ja tego dobrze tutaj nie wytłumaczę, ale jest na forum dużo materiałów o tym.
AgaAga123
Nowy Użytkownik

14 listopada 2024, o 12:35

Witam czy lek perazin jest bezpiecznym lekiem przy diagnozie nerwicy lękowej? Boję się tego leku ulotka mnie przeraża i skutki uboczne. I czy ogonie neuroleptyki są bezpieczne? Moje pierwsza diagnoza była taka że to nerwica lękowa z epizodami depresji, teraz że zaburzenia lękowe z natręctwami. Jako takich natręctw nie mam tylko to że boję się że to nie nerwica tylko jakaś inna choroba a najbardziej boję się tej całej schizofrenii. Albo że te leki coś mi w głowie pomieszają…
Żakuj1497

14 listopada 2024, o 15:44

AgaAga123 pisze:
Witam czy lek perazin jest bezpiecznym lekiem przy diagnozie nerwicy lękowej? Boję się tego leku ulotka mnie przeraża i skutki uboczne. I czy ogonie neuroleptyki są bezpieczne? Moje pierwsza diagnoza była taka że to nerwica lękowa z epizodami depresji, teraz że zaburzenia lękowe z natręctwami. Jako takich natręctw nie mam tylko to że boję się że to nie nerwica tylko jakaś inna choroba a najbardziej boję się tej całej schizofrenii. Albo że te leki coś mi w głowie pomieszają…
Nie brałem tego leku więc niezbyt pomogę, neuroleptyki mają więcej zalet niż wad tak mi się wydaje, skoro wchodzisz na neuroleptyki to psychiatra musiał zaobserwować pewnie te objawy o których pisałaś/pisałeś. Z lekami to tak jak skok do wody każdy się boi wskoczyć ale może być przyjemnie. Neuroleptyki są bezpieczne, ale to zależy jak organizm na nie zareaguje. U mnie dopiero trzeci nk był bez skutków ubocznych więc próba nie strzelba. Leki wyciszają głos wewnętrzny ale to dobrze, po czasie mocno uspokajają. Nie powiem że są złe ani że są dobre po prostu są i pomagają na swoim poziomie - wyciszają objawy choroby.
Goń królika za ogon daje tyle szczęścia !
Wolność słowa z umiarem
Szczęście to chwila ulotne jak motyle
Rixa

14 listopada 2024, o 16:56

AgaAga123 pisze:
Nie brałam ale moja mama go bierze już dość długo a jest na punkcie leków totalnie zeschizowana nic nie weźmie nowego do tego ma uczulenia na niektóre leki a ten toleruje dość dobrze.
Zaburzona_0na

14 listopada 2024, o 21:03

Karol.swiderskii pisze:
13 listopada 2024, o 20:40
Ciągle uczucie gorąca na twarzy. Poczucie wypieków i drętwienia buzi. Uczucie Sparaliżowania mimiki twarzy. Oczy poszerzone. Goraca głowa kark czoło. Ucisk w skroniach. Uczucie ulgi tylko przy zimnym okładzie na skroniach karku i czole. Derealizacja. Nie rozumiem siebie. Czy to choroba psychiczna?
Objawy po poru rocznym ciągu z marihuaną
Popalone styki? Co to jest.
To nerwica , odczuwanie gorąca przy nerwicy jest znane , występuje na różnych częściach ciała , też mam ten objaw jeśli zrobi mi się ciepło tak fizjologicznie a do tego się czymś zestresuje i wypije mocną kawę , wtedy kark płonie , dekolt płonie i policzki , pomaga wyjście na świeże powietrze i kilka głębokich oddechów . Ale jak poznasz bliżej nerwicę , to zaczniesz rozpoznawać objawy przed . Ja np jak mam stresujący dzień to już nie pije kawy sypanej - bo wiadomo że ciśnienie i tak mam już podniesione. Staram się stresujące sytuację rozłożyć na czynniki pierwsze czyli czy coś da mi że się tym stresuje ? Czy mogę przez swój stres coś zmienić ?.itd . Także wrzuć na luz i nie schizuj się bardziej , to nie pomaga .
Karol.swiderskii

14 listopada 2024, o 21:40

Zaburzona_0na pisze:
14 listopada 2024, o 21:03
Karol.swiderskii pisze:
13 listopada 2024, o 20:40
Ciągle uczucie gorąca na twarzy. Poczucie wypieków i drętwienia buzi. Uczucie Sparaliżowania mimiki twarzy. Oczy poszerzone. Goraca głowa kark czoło. Ucisk w skroniach. Uczucie ulgi tylko przy zimnym okładzie na skroniach karku i czole. Derealizacja. Nie rozumiem siebie. Czy to choroba psychiczna?
Objawy po poru rocznym ciągu z marihuaną
Popalone styki? Co to jest.
To nerwica , odczuwanie gorąca przy nerwicy jest znane , występuje na różnych częściach ciała , też mam ten objaw jeśli zrobi mi się ciepło tak fizjologicznie a do tego się czymś zestresuje i wypije mocną kawę , wtedy kark płonie , dekolt płonie i policzki , pomaga wyjście na świeże powietrze i kilka głębokich oddechów . Ale jak poznasz bliżej nerwicę , to zaczniesz rozpoznawać objawy przed . Ja np jak mam stresujący dzień to już nie pije kawy sypanej - bo wiadomo że ciśnienie i tak mam już podniesione. Staram się stresujące sytuację rozłożyć na czynniki pierwsze czyli czy coś da mi że się tym stresuje ? Czy mogę przez swój stres coś zmienić ?.itd . Także wrzuć na luz i nie schizuj się bardziej , to nie pomaga .

Ale ja to uczucie mam od kiedy otworzę oczy do kiedy zasnę. Nie kiedy wypije kawę czy też się zestresuje.
Caramoglie

14 listopada 2024, o 22:00

A byłeś u neurologa z tym? Przy nerwicy odpuszcza somat jeśli się skupisz na czymś innym. Chyba, że nie zauważasz kiedy odpuszcza.
Karol.swiderskii

14 listopada 2024, o 23:08

Caramoglie pisze:
A byłeś u neurologa z tym? Przy nerwicy odpuszcza somat jeśli się skupisz na czymś innym. Chyba, że nie zauważasz kiedy odpuszcza.

Zapisałem się do neurologa ale wizyta dopiero w kwietniu. Będę chciał wybłagać rezonans i eeg glowy jeśli to somat i nie mija są na to jakieś leki? Przeciwlękowe? Przeciwpsychotyki?
Karol.swiderskii

14 listopada 2024, o 23:13

Karol.swiderskii pisze:
14 listopada 2024, o 23:08
Caramoglie pisze:

Zapisałem się do neurologa ale wizyta dopiero w kwietniu. Będę chciał wybłagać rezonans i eeg glowy jeśli to somat i nie mija są na to jakieś leki? Przeciwlękowe? Przeciwpsychotyki?

Pytam o leki gdyż inne rzeczy nie działają albo działają przez chwilę. Mam taką aktywność przez dzień że nie robię nic innego jak joga, basen, spacery czytanie książek.a i tak mi to doskwiera Może farmakologia jakaś by przyniosła jakiś efekt
ODPOWIEDZ