Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Masz wątpliwości dotyczace objawów? Omawiamy je, opisujemy

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
KyleC
Nowy Użytkownik

3 listopada 2023, o 10:15

Patro1995 pisze:
29 października 2023, o 09:36
Słuchajcie mam taką dziwną sytuację, rozwaliłem oprawki od okularów, wczoraj poszedłem wymienić na nowe " inne " ale szkła zostawiłem te same które miałem cztery lata, odkąd je założyłem mam wrażenie że gorzej widzę, że oczy mam zmęczone i twarde takie, jakbym miał trzecie oko po środku jakbym miał zeza, dziwne schizy jakieś xD a jakim cudem skoro szkła mam te same? Czy się nakręciłem na coś? Czy to może przed detergent którym mi czyściła te szkła w oprawkach?

Jako ze mam wadę wzroku od ponad 10 lat i wiele razy zdarzyło się wymienić oprawki przy tych samych szkłach to Cię uspokoję bo to częste zjawisko, po prostu niekiedy kształt oprawek jest inny i szkło tez jest inne np zaokrąglone, prostokątne, wiec oczy musza się do tego przyzwyczaić same
Na przykład oczy każdego z nas widzą własny nos, ale mozg to ignoruje, tak samo jest z okularami
Kow12xd
Zarejestrowany Użytkownik

3 listopada 2023, o 21:06

Miał ktoś może natręctwo danego słowa , ciągle powtarzanie w myślach?
Żakuj1497

4 listopada 2023, o 15:39

Zaburzenia adaptacyjne ktoś miał ? Nie wiem co to jak się objawiają.
Goń królika za ogon daje tyle szczęścia !
Wolność słowa z umiarem
Szczęście to chwila ulotne jak motyle
Awatar użytkownika
Lucky93

5 listopada 2023, o 15:09

Powiedzcie mi czy to silna nerwica, czy o co chodzi bo już mam wrażenie, że wariuje. Ostatnio towarzyszy mi spowolnienie ruchowe i umysłowe, mięśnie w całym ciele mnie palą i czuję, że cały się trzęsę jakbym miał dostać drgawek, jak się schylam to nie jest to płynne schylenie tylko czuję jak drżę w trakcie schylania. Uciski w głowie w klatce piersiowej, przełyku, żołądku, czuję jakbym w tych miejscach coś miał, problemy z mową, jak się mnie o coś ktoś w domu zapyta to nie potrafię odpowiedzieć, bo czuję jakbym miał jakąś blokadę w głowie i odpowiadam tylko 1 słowem, bo jak na siłe próbuję mówić całym zdaniem to się zacinam albo potrzebuję przerwy żeby złapać oddech... To już jest jakies dla mnie niepojęte, tk głowy miałem robione wszystko git u neurologa byłem to mówi, że to nerwy i że minie. Nawet jak próbuję sobie wmówić że to tylko nerwica to nawet na chwile to nie puszcza jakaś masakra. Do tego dziwny lęk, nie taki tak jak kiedyś mnie np. łapał i puszczał tylko czuję go w nogach rękach głowie gardle klatce piersiowej, nie wiem o co chodzi. Kondycji 0 mówią, że to dlatego, że się nie ruszam a ja nawet nie mam siły żeby się ruszać bo mięśnie wszystko tak jakby odcięło, a ja chciałbym ćwiczyć czy coś robić, ale nie da rady. Masakra jakaś, zastanawiam się nad lekami, ale boję się o efekty uboczne i że będzie jeszcze gorzej i że już nigdy to nie minie albo wyląduje w szpitalu.
Kow12xd

5 listopada 2023, o 15:26

Jeśli tk nic nie wykazało i neurolog również to owszem jest to nerwica. Zwłaszcza to na cytując,,ale boję się o efekty uboczne i że będzie jeszcze gorzej i że już nigdy to nie minie albo wyląduje w szpitalu." Typowa myśl lękowa jaka chyba większość z nas ma . Jeśli tylko masz lęk z objawami somatycznymi to leki go wyciszą i będzie dobrze . Leki na uspokojenie lęków mogą dawać tak samo skutki uboczne jakbyś brał np paracetamol czy inny lek . Te drżenia to typowy objaw który podczas silnego lęku sam mailem i nawet nie mogłem wtedy zbytnio nic powiedzieć.
Awatar użytkownika
Lucky93

5 listopada 2023, o 15:31

Kurczę, tyle że rozumiem jeśli wystąpiłby atak paniki i wtedy by mi odebrało mowę, a później minęło, a ja to ciągle mam czyli mam rozumieć, że ciągle towarzyszy mi paniczny lęk?
AgataAgata

5 listopada 2023, o 23:42

Lucky93 pisze:
5 listopada 2023, o 15:31
Kurczę, tyle że rozumiem jeśli wystąpiłby atak paniki i wtedy by mi odebrało mowę, a później minęło, a ja to ciągle mam czyli mam rozumieć, że ciągle towarzyszy mi paniczny lęk?
Tak. W ostrej fazy nerwicy, lęk może towarzyszyć nam cały czas. I objawy somatyczne mogą być 24h
ewel-23

7 listopada 2023, o 06:02

Czy podczas najmniejszego wysiłku (np. przysiady) skacze Wam na chwilę tętno do 150 i czy potykania serca przy wysiłku i wysokim tętnie są normalne/bezpieczne przy nerwicy?
Robsonik

14 listopada 2023, o 00:07

Dopiero teraz dokopałem wiadomość. Dziękuje za odpowiedz :)
Juliusz Cezar

14 listopada 2023, o 05:59

Hej

Z nerwicą już trochę lat się zmagam,raz jest lepiej raz gorzej,ale teraz ewidentnie gorzej.Doszły mi drgania mięśni w ciągu dnia i przed zaśnięciem.Przed snem również mam takie uczucie,jakbym zaczynał się trząść,wrażenie,że szybciej bije serce,to mnie wybudza,przechodzi i tak kilka razy,aż zasnę,czy też tak mieliście ?
Malibu1986750
Nowy Użytkownik

18 listopada 2023, o 10:49

Witam was martwią mnie pewne objawy mam dd nerwice ale mam problem z oddechem albo jest za szybki albo momentami nie czuję że oddycham jakby oddech był lekki jak piórko nie umiem tego opisać bardzo się tego boję i nakręcam jeszcze bardziej cały czas słyszę jak oddycham wdech wydech i te nie czucie go a jak mnie odetnie to jeszcze bardziej
basia123

18 listopada 2023, o 14:16

Malibu1986750 pisze:
18 listopada 2023, o 10:49
Witam was martwią mnie pewne objawy mam dd nerwice ale mam problem z oddechem albo jest za szybki albo momentami nie czuję że oddycham jakby oddech był lekki jak piórko nie umiem tego opisać bardzo się tego boję i nakręcam jeszcze bardziej cały czas słyszę jak oddycham wdech wydech i te nie czucie go a jak mnie odetnie to jeszcze bardziej
Cześć, mam dokladnie te same odczucia, masz wrażenie zapewne że nie oddychasz, twoja klatka piersiowa jest lekka, ja nawet wtedy nie czuję wogole że powietrze wciągam przez nos. Mam wtedy uczucie że nos jest pusty a kkatka piersiowa lekka. Okropne uczucie ale jest to dd.
sucha27

20 listopada 2023, o 11:02

Czy komuś w nerwicy towarzyszy sztywność mięśni? Taka troche bolesna czasem, strzela w duzych, malych stawach. :/ Czasem czuje sie sztywna jak struna cala. Masa neurologow zaliczona (rezonans glowy, EMG i badanie neuro OK). Sama juz nie wiem, czy w nerwicy tak moze byc? Nerwice mam od 2009 roku. Obecnie biore Nexpram 15mg, doraznie Afobam.
Piotr77
Nowy Użytkownik

24 listopada 2023, o 13:40

cześć .Czy to możliwe że można czuć dyskomfort w nogach przez nerwice ?? (Nie jest to ból !) opisać ten dyskomfort jest dość trudny ,hmmm spróbuję coś przybliżyć .Moge go porównać do stresu lęku ogólnie takiego nieprzyjemnego uczucia które trwa cały czas od rana do wieczora ten dyskomfort pojawia się też w brzuchu. Czasmi właśnie w okolicach brzucha czuję takie (buzowanie wewnętrzne. Tak jak by coś chciało wyjść z mojego ciała przez całego mnie ).Moja nerwica zaczęła się jakieś pół roku po pewnym wydarzeniu rodzinnym gdzie bardzo to przeżyłem bo ktoś mnie bardzo oczernił, ale nie będę się rozpisywał o tym . Więc jadąc rano do pracy poczułem w przedramieniu tuż przy nadgarstkach coś co przypominało mi ( dawało takie wrażenie ) wysysania z kości .BARDZO DZIWNE I NIEPRZYJEMNE .Byłem tym zaniepokojony.W pracy jakoś dzień minoł spokojnie.Ale już w domu gdy leżałem w łóżku i w momencie zasypiania poczułem właśnie to buzowanie kotłowanie w całym ciele.Pomyslałem Boże co to. No ale jakoś zasnołem . Tak przez kilka dni aż w końcu doszły lęki ( straszne uczucie) nie był to atak paniki ale taki delikatne lęki można przyrównać do szybkości auta i siedzisz jako pasażer i widząc prędkość masz lęk . Wizyta u Neurologo diagnoza wszystko przez emocje ! Leki i do domu OK lek pomogłtylko przez kilka dni potem pogorszenie .Wizyta u psychiatry ten stwierdza nerwice i znowu lek średnio pomagał zmiana na inny początek super potem znów lipa zmiana na inny (mała dawka a o dziwo czuję się lepiej przez jakiś czas,myślę jest dobrze hmm nie na długo ,Wizyta i zwiększenie dawki dwa razy po 75 mg poprawy brak….. i tak już będzie z 4 lata . Już nie pamiętam jak to jest czuć się dobrze. . Wyniki są dobre tarczyca też . Ćwiczę na siłowni biegam jakoś żyję ale ciężko .Jeszcze tylko dodam że czasami mam takie wewnętrzne rozdrażnienie że nie mogę na niczym się skupić DRAMAT.Jesli ktoś przeczyta moje wypociny to z góry dziękuję . Co robić ??
Kow12xd

24 listopada 2023, o 13:46

Banalne zaakceptowanie tego i minie , mechanizm jest taki , to jest - irytujesz się że jest - myśli że to nie minie , próba akceptacji- nie mija odrazu - myślisz że serio coś ci jest , i tak w kółko
ODPOWIEDZ