Dziękuję za odpowiedź!zxz25 pisze: ↑26 października 2023, o 09:06Jeśli nie radzisz sobie sama z odburzaniem (zakładam, że wiesz o co chodzi w mechanizmie lękowym, skoro piszesz o zlewaniu myśli) to może warto rozważyć terapię, najlepiej poznawczo-behawioralną? Aczkolwiek moim zdaniem powinnaś mierzyć siły na zamiary, szczególnie z magicznym myśleniem. Najpierw musisz odebrać myślom wartość, żeby móc je olać. Ja też nie mogłam od razu olewać myśli, no bo jak, skoro są takie straszne? Dlatego trzeba obniżyć im wartość, stopniowo wystawiać się na lęk. Z jedną myślą, po kolei pracować, śmiać się z niej, prowokować ją. Nie od razu Rzym zbudowano, nie załamuj się, bo to proces. O terapii napisałam, bo czasem terapeuta może Cię na początku przeprowadzić przez to ryzykowanie, kiedy samemu jest bardzo trudno wystawiać się na takie myśli.Leolena pisze: ↑25 października 2023, o 18:19Hejkaaa wszystkim 🤭
Jest tu ktoś jeszcze?
Czy ktoś z Was ma taki dziwny lęk… a mianowicie. Jestem już ze swoim chłopakiem jakiś czas i bardzo chciałabym zaręczyn i wgl i wiem że pewnie to gdzieś się wydarzy w bliskiej przyszłości ale mój lęk polega na tym, że tak bardzo tego chce że boję się że nie jest mi to pisane, że albo się to nie wydarzy albo się coś stanie po tym strasznego bo za bardzo chce…
Nie wiem już jak te myśli zlewać. Niby staram się powtarzać że przecież co się strasznego może zdażyc ale zawsze pojawia się w głowie „a co jeśli” są różne przypadki i nieszczęścia ;( aż nawet nie mogę o tym pisać bo boję się że coś się stanie.
To jest taki lęk przed lękiem…
Jak się z tym uporać?
To jest tylko przykład ale takich myśli mam bardzo dużo na różne tematy. Nie umiem odpuścić tej kontroli zaprzestania nadmiernego myślenia…
Dodatkowo mam też DD i wgl wszystko mi się podważa i wydaje nierealne 🥺![]()
A powiedz mi jak Ty sobie radziłaś? Bo wiesz ja wiem że trzeba olewać, obniżyć im wartość ale wiem też że przecież wszystko jest możliwe i przecież ile jest przypadków że coś się stanie złego. To mnie blokuje
Na terapię właśnie się chce zapisać bo mam problem z samooceną i wgl muszę przepracować kilka tematów ale aktualnie terminy są bardzo duże 🥺