Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Masz wątpliwości dotyczace objawów? Omawiamy je, opisujemy

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Hiszpanek
Zarejestrowany Użytkownik

28 marca 2023, o 15:32

Cześć, chciałbym dopytać się was czyli w mojej wierze doswiadczonych ludzi czy to sa objawy zaburzeń lękowych a konkretniej DD.
Mam 18 lat i od dziecinstwa sytuacja w domu była stresujaca tata pił itp. Również w zyciu prywatnym mialem sporo stersow i prowadziłem dośc szybkie zycie.

Wszystko zaczelo sie po smierci psa poniewaz duzo bylo z nim zamieszania, zaczeło mnie kłuc pod lewą pierscią (dodam ze od zawsze byłem hipochondryczny) potem siedzac na komputerze wieczorem siedzialem bardzo dlugo poniewaz taka mam prace zaczolem dziwnie widziec tak nagle zaczolem mrugac mowie cos jest nie tak czułem sie tak dziwnie poprostu dziwnie widzialem ale zrobilem badania krwi wszystko w porzadku i mineło. Pozniej po kolejnej "traumie" znów zaczolem wlasnie tak dziwnie widziec tez nagle i tez sie bardzo tym przejąłem wkreciłem sobie guza muzgu mialem rezonans usg jamy brzusznej neurologowie EEG 2 razy badania krwi owdobowej wszystko w normie.

Moje objawy na poczatku były bardzo somatyczne bóle brzucha gardła (gardlo do teraz mnie boli jest tez takie jakby węższe) ale zawsze bo badaniach danego organu ból organu znikał gdy okazało sie ze jest dobrze, ale mam 24/7 z rana najmniej odczuwalne mam takie dziwne widzenie jakbym był dosłownie samymi oczami albo jakbym był w kimś i ogladał jego zycie jego oczami wszystko takie automatyczne nawet jak mówie to sie zastanawiam czy to ja mowie to takie dziwne poprostu "obce" nie moje jakbym nie ja to mowil.

Również dodam ze jak siadze do komputera to DD odczuwam duzo bardziej czuje sie taki duzo bardziej otłumaniony bardziej nierealnie itp. Czy w ogole to mozliwe ze samo dd mam od komputera czy to wyniki stresu i lęku który odczuwam bo ciagle praktycznie wmawiam sobie ze mam jakeis choroby raki uszkodzenia mozgu nie wiadomo co dosłwonei wszystko albo poprostu ze juz umarłem i po smierci ogolnie jest to mega dziwne uczucie poprostu. Czy waszym zdaniem jest to derealizacja? :D

Czy mozliwe jest miec takie objawy badz chorobe od komputera? Mialem okuliste wszystko dobrze rezonans neurolog krew
Hiszpanek

28 marca 2023, o 15:58

Jak siedze przed komputerem i cos robie to czuje tak jakby ciezko mi sie na tym skupic niby wszystko widze wyrazanie ale czuje sie taki pogubiony podczas siedzenia na nim poprostu moge to opisac jedynie jako DZWINE. Wtedy za pierwszym razem jak zle sie czulem to tydzien lezalem tylko w luzku nie podeszłem nawet do komputera a gdy sie okazalo ze wyniki mam dobre poczułem takie szczescie ze o tym wszystmim zapomnialem i na nowo siedzialem calymi dniami na komputerze stad te watpliwosci czy to nie jakas choroba wywołana komputerem. Dodatkowo ciagle sie boje ze z tego nie wyjde i umre w tym stanie albo ze dopadnie mnie jakas depresja przez ten stan i cos z sboa zrobie, gdy czytam ksiazki o tej tematycne samokontrola swoich emocji, itp. To czuje ulge mowie sobie dobra mam dd wyjde z tego pol godiznt pozniej sobie mysle moze mam jakas dwubiegunowosc i te dziwne widzenie to poprostu chorba mózgu albo cos w tym stylu tylko wlasnie sęk w tym ze juz raz to mialem nie przejalem sie tym i minelo i znow to mam.
Czasami mam wrazenie jakby to byla jakaś blokada mózgu którą wystarczy jak gdyby ściągnąć.

Czy jest mozliwe ze to jest właśnie zjawisko dysocjacji a nie DD spowodowane komputerem?
Hiszpanek

28 marca 2023, o 16:52

A może już tak się nakręcam że to od komputera że jak do niego siadam to naprawdę jest gorzej no poprosru się czuje tak jakbym nic nie widział a widzę tak jakbym nie wiem jakbym mial monitor za 5 szybami
zxz25

28 marca 2023, o 18:00

Hiszpanek pisze:
28 marca 2023, o 16:52
A może już tak się nakręcam że to od komputera że jak do niego siadam to naprawdę jest gorzej no poprosru się czuje tak jakbym nic nie widział a widzę tak jakbym nie wiem jakbym mial monitor za 5 szybami
DD i zaburzenie lękowe, bo się właśnie na to nakręcasz i na jakieś choroby psychiczne. Gdzieś w zakładce z DD są posty z objawami. Widzenie za szybą, wrażenie bycia tylko oczami to standard. Mi się pogarsza po długim oglądaniu telewizji, na początku w pracy przy kompie też tak miałam. Jedyna rada na DD to ignorować je i myśli, które przy nim powstają. To jest normalny stan umysłu. :) Przez nerwicowe wyczulenie poświęcamy DD za dużo uwagi.
Podstawy na początek dla każdego nerwicowca:
Kanał na YT (Divovick 3 sezony):
https://youtube.com/channel/UCiWlDE21eDlcMr0wscWEGFA
Pomocne posty z forum:
spis-tre-autorami-t4728.html
Blog Katji:
www.czlowiekczujacy.pl
Książki:
"Pokonałem nerwicę" Grzegorz Szaffer
Blog po angielsku (z książka "Bez lęku i bez paniki"): www.anxietynomore.co.uk
Strona www Victora (są tam pomocne nagrania i wpisy): www.emocjobranie.pl
Hiszpanek

28 marca 2023, o 18:32

Bardzo ci dziękuję za odpowiedź najgorsze wlasnei w DD jest również to że gdy czytasz o chorobach psychicznych i o ich objawach to ja czwem potrafię analizować 18 lat życia czy nie mam jakiś zaburzen osobowości i wtedy dostaje takiego lęku że jzu z tego nigdy nie wyjdę
Hiszpanek

28 marca 2023, o 18:34

Ale ogólnie jak ci się pogarszało przy telewizorze itp to to przedłuża DD? Załóżmy że czujesz większe odrealnienie od telewizora ale nie przejmuejsz się tym
zxz25

28 marca 2023, o 22:07

Hiszpanek pisze:
28 marca 2023, o 18:34
Ale ogólnie jak ci się pogarszało przy telewizorze itp to to przedłuża DD? Załóżmy że czujesz większe odrealnienie od telewizora ale nie przejmuejsz się tym
Wcześniej, kiedy fiksowalam się na temat DD to im więcej analizowałam ten stan, tym większe odrealnienie czułam. Na początku zaburzenia miałam bardziej derealizację, obcość otoczenia, groźność, raziło mnie światło. Później to już była bardziej depersonalizacja, nie czułam swojego ciała, nie czułam uczuć. DD może dostać każdy, od większego stresu, od zapalenia zioła. Miewałam ten stan przed zaburzeniem, ale trwał bardzo krótko, bo miałam to w dupie. :D To zaburzenie powoduje, że dostajemy na tym punkcie fiksacji i ciągle analizujemy, czy od tego się da zwariować, czy to jakaś choroba psychiczna. :P Od tego nie dostaniesz żadnej choroby psychicznej, nie umrzesz, nie stracisz świadomości ani pamięci. Na to rada jest taka sama jak na zaburzenie- zaakceptować, że to jest i może się jeszcze zdarzać i ignorować to, zająć się życiem.
Pomocne posty z forum:
Blog Katji:
www.czlowiekczujacy.pl
Książki:
sucha27

29 marca 2023, o 15:53

Cześć nerwuski, chciałam Was zapytać czy miewacie bóle szyi z przodu (nie karku) ciągnące się do barku przez rękę do palców?
Hiszpanek

29 marca 2023, o 16:01

Część, chciałbym się was dopytać czy to normalne że podczas DD mam raz lepiej raz gorzej załóżmy w ciągu jednego dnia tzn. np wstaje nie przejmuje się mówię sobie jest dobrze to np jest dosyć dobrze a np po południu czuję większe odrealnienie bądź robiąc rzeczy które nas odstersowywuja odrealnienie staje się mniejsze a raz jest większe czy to normalne?
chmurka123

29 marca 2023, o 16:27

Czy ktoś z was również miał problem z takim jakby ciągłym podnieceniem? Nie wiem jak to traktować a jest uciążliwe.
Hiszpanek

29 marca 2023, o 16:42

Nie wiem co myśleć o moim problemie widzę dziwnie tak jak pisałem wczoraj własnej i ciągle.sie bóle że to od komputera telefonu itp.
Czuję się jakby dużo bardziej dziwnie i mam wrażenie że to przez telefon bądź to całe moje DD jest przez telefon, to powoduje u mnie bardzo duże poczuje lęku że nigdy z tego nie wyjdę.

Z drugiej strony wmawiając sofie że.jets gorzej i że to od telefonu może właśnie przez to wytwarzam wiecej leku i adrenaliny która powiększa mi to DD... Nie wiem co myśleć już
Hiszpanek

29 marca 2023, o 17:06

Mam też takie coś ze jak np wspominam co robiłem 20 minut temu czy załóżmy parę dni temu to mam wrażenie że to taki nierealne takie odległe jakby to był sen czy coś takiego
zxz25

29 marca 2023, o 17:26

Hiszpanek pisze:
29 marca 2023, o 17:06
Mam też takie coś ze jak np wspominam co robiłem 20 minut temu czy załóżmy parę dni temu to mam wrażenie że to taki nierealne takie odległe jakby to był sen czy coś takiego
Gościu, piszę Ci kolejny raz, to wszystko jest normalne, masz nerwicę i się nakręciłeś na DD. Xd Jak będziesz się nakręcać, to tak, będzie Ci gorzej, ale nic Ci się dalej od tego nie stanie! Przesluchaj tego: https://youtu.be/cwsBTT1lu4k i kolejnych filmików z tej serii o DD, poczytaj o mechaniźmie lękowym i reakcji walcz lub uciekaj (są w mojej stopce->spis treści autorami->Victor i tam jest cała historia jego DD). Nie dowiesz się niczego innego, jak przyzwolenie na to uczucie odrealnienia i olanie go. :D Jak się nakręcisz, to odkręcanie nie zajmie jednego dnia, będziesz mieć raz lepiej a raz gorzej i musisz to zaakceptować, wtedy to minie. Działaj, a nie upewniaj się. :)
Pomocne posty z forum:
Blog Katji:
www.czlowiekczujacy.pl
Książki:
nicxe

29 marca 2023, o 23:21

hej wam, czy jeśli całe życie wolałam chłopców to jest możliwość żebym jednak wolała dziewczyny? Przyszła mi pierwsza taka myśl jakoś na początku stycznia kiedy oglądałam z chłopakiem jakieś filmiki, do teraz jesteśmy razem ale te myśli nie chcą mi odpuścić, odczucia tak samo. Być może ktoś z was tez miał podobnie?
Hiszpanek

30 marca 2023, o 09:31

Siemka, ogólnie jeśli mamy DD nerwicę poprostu jesteśmy zaburzni i ciągle skupiamy uwagę na nas i naszych myślach co mam jest itp czy nie zwariowaliśmy to te stany są po to właśnie by skupić się na nich a nie na problemie który je wywołał wiecie o co chodzi.

To np te bóle brzucha czy głowy to myślicie są po to żeby również się na nich skupiać? Nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłem.
ODPOWIEDZ