Cieszę się, że lekarze bardzo dbają o Ciebie i staramy się znaleźć rozwiązanie dla Twojego problemu. Rozumiem, że po wznowieniu treningów pojawiły się zawroty głowy i jest to dla Ciebie niepokojące. Jest ważne, aby dbać o swoje zdrowie i zwracać uwagę na sygnały, jakie przysyła Ci Twój organizm. Jeśli chodzi o rady, to warto włączyć do swojej diety produkty bogate w żelazo, ponieważ niedobór tego składnika może powodować zawroty głowy. Ponadto, warto zwrócić uwagę na poziom nawodnienia organizmu, aby uniknąć odwodnienia, które również może wpływać na ciśnienie krwi. Oprócz tego, ważne jest, aby unikać stresu oraz nieprzesadzania z intensywnością treningów, a także regularnie monitorować swoje samopoczucie i informować o wszelkich zmianach lekarzy, którzy Cię leczą.Piterek097 pisze: ↑11 marca 2023, o 20:51Dzięki za odpowiedź!deepsleepHQ pisze: ↑11 marca 2023, o 18:39Cześć Piterek097,Piterek097 pisze: ↑11 marca 2023, o 17:56Cześć Wam!
Często tu zaglądam - ten temat pomaga zdobyć cenne informacje na temat różnych, nawet najdziwniejszych objawów. W związku z tym chciałbym zapytać, czy ktoś z Was na skutek zaburzeń lękowych, depresyjnych lub mieszanych/podobnych miał problemy zawrotami głowy i ciśnieniem podczas ćwiczeń fizycznych (szczególnie tych bardziej wymagających)?
Zdiagnozowano u mnie nerwicę lękową z okazjonalnymi zaburzeniami depresji. Uczęszczam na siłownię 3 razy w tygodniu i wykonuję umiarkowany trening siłowy. Odżywiam się optymalnie i suplementuję. Współpracuję z lekarzem sportowym. Niestety, podczas niektórych ćwiczeń albo wstawania miewam krótkie lecz całkiem silne zawroty głowy (tak jakby mnie mroczy). Nie przewracam się, ale przez kilka sekund czuję się niezbyt dobrze. Do tej pory nie zdiagnozowano fizjologicznej przyczyny. Regularnie odwiedzam kardiologa. Mam mnóstwo dodatkowych skurczy serca, ale nie są groźne i leczone. Czy ktoś mógłby mi cokolwiek doradzić? Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc
Dziękuję & pozdrawiam wszystkich!
Rozumiem, że borykasz się z trudnościami podczas ćwiczeń na siłowni, ale cieszę się, że regularnie się tam pojawiasz i dbasz o swoje zdrowie fizyczne. Zawroty głowy podczas ćwiczeń mogą być spowodowane różnymi czynnikami, w tym także nerwicą lękową i zaburzeniami depresyjnymi. Ważne jest, abyś kontynuował leczenie farmakologiczne oraz terapię psychologiczną.
W przypadku, gdy podczas ćwiczeń odczuwasz silne zawroty głowy, możesz spróbować zmniejszyć intensywność ćwiczeń lub zmienić ich rodzaj. Możesz także spróbować wykonywać ćwiczenia w wolniejszym tempie i skupić się na kontroli oddechu.
Warto również skonsultować się z lekarzem sportowym i zapytać o sugestie dotyczące treningu, który będzie odpowiedni dla Twojego stanu zdrowia. Możliwe, że będziesz potrzebował dostosować swoją dietę lub suplementację, aby pomóc sobie w radzeniu z objawami.
Trzymaj się i powodzenia!Rzeczywiście - jest ciężko, ale lekarze bardzo o mnie dbają. Problemem są różne, często zmieniające się objawy. Zawroty głowy pojawiły się niedawno - po wznowieniu treningów. Martwi mnie to, chociaż nie stwierdzono fizjologicznych powodów zaburzonego ciśnienia. Kłopot pojawi się po zakończeniu ćwiczenia wielostawowego albo takiego, które wymaga nieco więcej wysiłku. Nie podnoszę jednak wielkich ciężarów. Jestem ostrożny i po prostu dbam o zdrowie oraz wygląd. Oczywiście zastosuję się do w/w rad i będę dalej współpracował ze specjalistami. Jeśli masz jeszcze jakieś rady (lub ktoś inny ma), będę również wdzięczny za wiadomość!
![]()
Mam nadzieję, że powyższe rady będą dla Ciebie pomocne. Życzę Ci powodzenia w dalszej współpracy ze specjalistami i powrotu do pełnego zdrowia!