Jest tak, jak zaznaczyła wyżej AngieNa, cukrzycę możesz wykluczyć z marszu. Prawidłowy poziom glukozy i hemoglobiny glikowanej, o którym pisałeś w listopadzie, zamyka temat. Poza tym w cukrzycy wielomocz jest nieodłącznym towarzyszem wzmożonego pragnienia: piłbyś jak smok i czułbyś się jak durszlak, po prostu wszystko by przez Ciebie przelatywało. Mocz cukrzyka (niezdiagnozowanego, więc i nieleczonego) mocno śmierdzi acetonem.Razi pisze: ↑8 grudnia 2022, o 08:28Przypomniałem sobie jak pisałeś że przy cukrzycy dużo sie sika w nocy, teraz ja sikam jak nie normalny, nie wiem czy jest to efektem schodzenia wody ze mnie, czy to ze jestem faszerowany dużą ilością leków przeciwbólowych i nie tylko, mam dawki tabletek 4 razy dziennie w tym NLZP jakaś osłonowa na żołądek, calcium, wit D, zastrzyk przeciwzakrzepowy. Miałem tez pobierana krew podczas pobytu w szpitalu 4 razy - przed op, pare godzin po i 2 x w późniejszych dniach, patrzyłem na glukozę zawsze była na poziomie 90.
Istotne jest doprecyzowane pojęć i odróżnienie wielomoczu od częstomoczu. Sikasz często, ale moczu jest niewiele (częstomocz) czy też oddajesz tego moczu jakieś ponadstandardowe ilości (wielomocz)? Pęcherz jest zawsze pełny, gdy budzisz się w nocy? Skracając temat do minimum: za wzmożone oddawanie moczu w Twoim przypadku prawdopodobnie odpowiada zwiększona podaż wapnia (łagodna hiperkalcemia), która czasem daje o sobie znać właśnie po zabiegach operacyjnych (zwiększone uwalnianie wapnia z kości w trakcie unieruchomienia w łóżku) i równoległym przyjmowaniu tegoż wapnia w preparatach. Hiperkalcemię nasilają również leki przeciwzakrzepowe przyjmowane w zastrzykach. Heparyna - i nie tylko ona - może nasilać osteopenię i osteoporozę, dodatkowo odwapniając kości i wyprowadzając wapń do krwiobiegu. Mechanizm jest prosty. Nerki pozbywają się nadmiaru krążącego wapnia w jedyny dostępny sobie sposób: zwiększając jego wydalanie wraz z moczem, więc sikasz odczuwalnie częściej i pewnie dłużej. Jednocześnie w przebiegu łagodnej hiperkalcemii możesz - trochę jak w cukrzycy, ale na zasadzie zupełnie innego mechanizmu - obserwować nieco nasilone pragnienie. Poza tym możesz spodziewać się łagodnych zaparć, bólów mięśni, osłabienia i zaburzeń koncentracji. To przemijające. Magnez w suplementach powinien złagodzić problem, zwłaszcza z tymi zaparciami (jeśli Ciebie już dotyczy), ale rozumiem, że zalecenie lekarza po tym konkretnym zabiegu jest takie, by istotnie zwiększyć podaż wapnia właśnie ze względu na przyjmowany preparat przeciwzakrzepowy.
W Twoim przypadku możesz brać również pod uwagę tymczasową nerwicę pęcherza, zupełnie normalną przy zaburzeniach lękowych i sytuacji wzmożonego napięcia. Triggerem mógł być ten zabieg i związane z nim emocje (przed i po). Oba te problemy mogą zresztą nakładać się tu na siebie, ale postawiłbym raczej na ten problem z wapniem. O obu przypadkach - wkrótce minie. W międzyczasie pij dużo niegazowanej wody (z niską zawartością wapnia) i przyjmuj preparat z magnezem (np. jakiś cytrynian), najlepiej również przed snem. Magnez zwiększa absorpcję wapnia i na powrót pakuje go w komórkach.
Poza tym - przynosisz tu świetne wiadomości. Gratuluję udanego zabiegu i zamknięcia tego rozdziału.