Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Masz wątpliwości dotyczace objawów? Omawiamy je, opisujemy

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Lyliana
Zarejestrowany Użytkownik

28 listopada 2022, o 19:02

Hightower pisze:
28 listopada 2022, o 18:05
Lyliana pisze:
28 listopada 2022, o 15:54
Bo trudno to przypisać nerwicy :(
Jak najbardziej można to przypisać nerwicy, ale jeśli chcesz zamknąć temat w sposób definitywny, odpuść kolejne EKG i echo serca, które jest jednym z bardziej bezsensownych badań w odniesieniu do nerwicy i zrób kardiologiczną próbę wysiłkową, która czarno na białym potwierdzi lub wykluczy problem sercowo-naczyniowy.
Ale że aż takie kwiatki? Przecież to nielogiczne że z nerwów pompowałoby ciśnienie lub krew do głowy (bo sama nie wiem jak to nazwać)...
Co do próby wysiłkowej to niestety ciężko bo mój lekarz uważa że jestem hipochondryczka i o skierowaniu do kardiologa mogę zapomniec :)
Awatar użytkownika
Hightower

28 listopada 2022, o 19:16

Lyliana pisze:
Ale że aż takie kwiatki? Przecież to nielogiczne że z nerwów pompowałoby ciśnienie lub krew do głowy (bo sama nie wiem jak to nazwać)...
To jest jak najbardziej logiczne. A krew do głowy pompowana jest 24/7, nawet w dni świąteczne.

A już zupełnie poważnie: nic Ci nie będzie. To "tylko" (lub aż) nerwica. Fizycznie jesteś zupełnie zdrowa, co wykazało badanie. Irytujące objawy odpuszczą, a przynajmniej mocno zelżeją, gdy zaakceptujesz jej warunki gry.
Lyliana

28 listopada 2022, o 19:24

Hightower pisze:
28 listopada 2022, o 19:16
Lyliana pisze:
To jest jak najbardziej logiczne. A krew do głowy pompowana jest 24/7, nawet w dni świąteczne.

A już zupełnie poważnie: nic Ci nie będzie. To "tylko" (lub aż) nerwica. Fizycznie jesteś zupełnie zdrowa, co wykazało badanie. Irytujące objawy odpuszczą, a przynajmniej mocno zelżeją, gdy zaakceptujesz jej warunki gry.
Dzięki, niby znam teorię jak własną kieszeń, ale nie umiem tego wcielić w życie. Serce to mój konik od prawie roku. I piski w uszach które mam od 3 lat 🙂 Najgorzej że po incydencie utraty słuchu wzmoglam się na badanie echa serca obiecując sobie - jak nic nie wyjdzie to odpuszczam to serce już. No i co. Nie wyszło, ale mój mózg przywalił się do tego że wpisali tam coś drobnym druczkiem i już mam pożywkę 😱

Co do tej krwi w głowie to ja wiem że ona tam sobie jest :DD tylko mnie przeraził ten odgłos pchania tak rytmicznie i coraz głośniej. Od razu sobie wyobraziłam udar albo jakiś wylew...
SmutnaAga

30 listopada 2022, o 11:21

jacobsen pisze:
26 listopada 2022, o 11:45
Ktoś tak miał? Zesztywniałe, drżące, bolące nogi? Nie idzie stać, nie idzie chodzić, tragedia
U mnie głównie łydki, sztywne i spięte. A miał ktoś oprócz bóli mięśniowych też skurcze? Np raz nogi, raz karku, raz np jakby brzuch/przepona?
Magdanakaruzeli

30 listopada 2022, o 13:57

A ciągle zawroty głowy? 😵
Awatar użytkownika
jacobsen

1 grudnia 2022, o 18:09

Magdanakaruzeli pisze:
Tak, 3 pierwsze lata, non stop, dzień w dzień, 24h 🙂
Magdanakaruzeli

2 grudnia 2022, o 10:30

jacobsen pisze:
1 grudnia 2022, o 18:09
Magdanakaruzeli pisze:
Tak, 3 pierwsze lata, non stop, dzień w dzień, 24h 🙂
Ile? 😵😥😥😥 O matko - ja po dwóch miesiącach nie umiem funkcjonować
Anie

2 grudnia 2022, o 11:23

Hej . Mam wątpliwości dotyczace moich objawow. Moze Wy mi pomozecie bo czuje ,ze oszaleje🙈 Wiec rok temu mialam szczepienie na Covid. 5 min po dostalam silnego kolatania serca,uderzen goraca i dusznosci. Lekarz na miejscu stwierdzil hiperwentylacje ktorej nigdy wcześniej nie mialam.Wrocilam do domu i tydzien pozniej sytuacja sie powtorzyla ,oczywiście karetka badania i to nie zawal. Od tamtego czasu moje zycie to dramat🙈mam wszystkie objawy co Wy .w skrocie staly bol odcinka piersiowego,bole w klatce,kolatanie serca ,zawroty glowy ,dusznosci refluks itd....właściwie codziennie cos mi jest ,nie potrafie dojsc do siebie sprzed szczepienia🙈badania ktore do tej pory mialam to morfologia,przeswietlenie klatki ,kregoslupa,ekg kilka razy,echo serca,holter cisnieniowy,kilka razy morfologia,usg brzucha.Wszystko okey a ja ledwo zyje🙄czy to moze byc nerwica czy cos z tym szczepieniem?
Awatar użytkownika
Hightower

2 grudnia 2022, o 13:56

Anie pisze:
2 grudnia 2022, o 11:23
Hej . Mam wątpliwości dotyczace moich objawow. Moze Wy mi pomozecie bo czuje ,ze oszaleje🙈 Wiec rok temu mialam szczepienie na Covid. 5 min po dostalam silnego kolatania serca,uderzen goraca i dusznosci. Lekarz na miejscu stwierdzil hiperwentylacje ktorej nigdy wcześniej nie mialam.Wrocilam do domu i tydzien pozniej sytuacja sie powtorzyla ,oczywiście karetka badania i to nie zawal. Od tamtego czasu moje zycie to dramat🙈mam wszystkie objawy co Wy .w skrocie staly bol odcinka piersiowego,bole w klatce,kolatanie serca ,zawroty glowy ,dusznosci refluks itd....właściwie codziennie cos mi jest ,nie potrafie dojsc do siebie sprzed szczepienia🙈badania ktore do tej pory mialam to morfologia,przeswietlenie klatki ,kregoslupa,ekg kilka razy,echo serca,holter cisnieniowy,kilka razy morfologia,usg brzucha.Wszystko okey a ja ledwo zyje🙄czy to moze byc nerwica czy cos z tym szczepieniem?
Wyłącznie reakcja nerwicowa. Szczepionka była jednynie triggerem, który - wybacz obcesowość - wywalił szambo na trawnik. Po prostu spanikowałaś. To, czego doświadczyłaś, to tzw. napad tężyczkowy w wyniku gwałtownej zasadowicy oddechowej (właśnie owa hiperwentylacja).

Jedyną reakcja, jaka mogła się pojawić w kilkaset sekund po przyjęciu szczepionki (dowolnej), to reakcja alergiczna na któryś z jej składników (np. na glikol polietylenowy), w najgorszym razie wstrząs anafilaktyczny. Istotne zastrzeżenie: taka reakcja zdarza się raczej dopiero po drugiej dawce, gdy organizm miał już wcześniej kontakt z alergenem i zdążył się "przygotować" na drugi kontakt.
To nie Twój przypadek.
nerwowamana

2 grudnia 2022, o 20:32

Tak mądrze tu piszecie to teraz ja...
Od 4 msc jestem na tabsach -esci. Już kiedyś bralam i działał super, teraz zresztą też nie mogę narzekać bo to co było a jest.. bez porównania. Nerwica rzuciła mi się na głowę.. uciski, pulsowanie..I tak od 7 msc. Miałam robiony rezonans ale bez kontrastu i eeg. Wszystko dobrze. Po proszkach było lepiej stąd moja nieobecność na forum. Ostatnio znów czuje ucisk I mrowienie głowy. Z tyłu i za uszami s czasem tak dziwnie ściska nie dookoła aż czuje to nawet na nosie. Wbiłam sobie ze rezonans beż kontrastu to gowno i coś mam. Głównie to martwię się że może nam słabe krążenie.. a co za tym idzie zaraz jakiś udar czy inne gowno..I tu pytanie.. jakie są objawy słabego krazenia? Robić kolejne badania? Jakie? Ekg miałam i wyszło dobrze. Eh ciężko jest. Jak tak i tym myślę to i widzę na ciele dużo więcej żył niż kiedyś. Ktoś coś mądrego napisze?
Awatar użytkownika
89Marcin89

3 grudnia 2022, o 10:00

Nerwowamana. Od kilku dni również mam ucisk w lewej skroni z występowaniem lekkiego "łukowatego" mrowienia nad uchem. Niestety, wczoraj, po ponad roku kiedy wszystkie objawy mi ustąpiły, oglądając film, zaczęło mi walic serducho, lęk niepokój. Pomyślałem położę się, ale stało się to przed czym mam największy lęk, bo przytrafiło mi się to dwa razy w życiu, wczoraj trzeci a mianowicie zawroty glowy podczas lezenia na plecach i prawym boku, na lewym przechodziło. Zawroty występowały tylko podczas lezenia. Ustepowaly gdy się pionowałem. Miał ktoś cos takiego? Dziś sadze, że jest przełomowy dzień podczas tak dlugiego spokoju. Siedzę i czytam... jak za dawnych czasów...
nerwowamana

3 grudnia 2022, o 12:59

89Marcin89 pisze:
3 grudnia 2022, o 10:00
Nerwowamana. Od kilku dni również mam ucisk w lewej skroni z występowaniem lekkiego "łukowatego" mrowienia nad uchem. Niestety, wczoraj, po ponad roku kiedy wszystkie objawy mi ustąpiły, oglądając film, zaczęło mi walic serducho, lęk niepokój. Pomyślałem położę się, ale stało się to przed czym mam największy lęk, bo przytrafiło mi się to dwa razy w życiu, wczoraj trzeci a mianowicie zawroty glowy podczas lezenia na plecach i prawym boku, na lewym przechodziło. Zawroty występowały tylko podczas lezenia. Ustepowaly gdy się pionowałem. Miał ktoś cos takiego? Dziś sadze, że jest przełomowy dzień podczas tak dlugiego spokoju. Siedzę i czytam... jak za dawnych czasów...
Ja mam podobnie , jak chodzę jest lepiej. Najgorzej jak kładę się do łóżka. Widocznie wtedy jest najwięcej czasu na myślenie
Awatar użytkownika
Hightower

3 grudnia 2022, o 15:02

nerwowamana pisze:
Wbiłam sobie ze rezonans beż kontrastu to gowno i coś mam. Głównie to martwię się że może nam słabe krążenie.. a co za tym idzie zaraz jakiś udar czy inne gowno.
O podaniu kontrastu decyduje radiolog wykonujący badanie, analizując treść skierowania i biorąc pod uwagę czynniki ryzyka. Nie każdy może poddać się badaniu z użyciem czynnika kontrastowego. To nie jest badanie zupełnie wolne od potencjalnych skutków ubocznych i ciesz się, że zostało Ci oszczędzone. Być może dzisiaj poszukiwałabyś źródeł swoich bolączek właśnie w badaniu kontrastowym, bo rasowego nerwicowca głowa rozboli nawet po przyjęciu środka na ból głowy.

Swoje objawy (pulsowanie i "ucisk w głowie za uszami") zgłaszasz od lipca. Wówczas pisałaś, że trwają już od trzech miesięcy. Cokolwiek Ci dolega, nie jest to trwający miesiącami "udar". W międzyczasie wykonałaś badanie MRI głowy, które bez trudu wychwytuje nawet milimetrowe ogniska pokrwotoczne (poudarowe), wczesne zmiany otępienne i niemal każdą możliwą patologię, która wynikałaby z nieprawidłowego krążenia mózgowego. Jeśli czujesz się niedodiagnozowana, umów się na USG tętnic szyjnych, które wykaże, czy Twoje problemy mają jakiekolwiek podłoże organiczne (np. zaburzenie krążenia w wyniku odkładania blaszki miażdżycowej, czyli po prostu miażdzycy). Jeśli blaszka znajduje się w tętnicach szyjnych, znajdziesz ją również prawdopodobnie we wszystkich pozostałych. Jeśli jesteś po 35-40 roku życia i od lat masz wysoki poziom cholesterolu, a swoje dni spędzasz w bezruchu na skanowaniu własnego ciała, a zatem w stanie chronicznego stresu i napięcia emocjonalnego, jesteś w grupie rosnącego ryzyka.

Nerwica to oczywiście najbardziej prawdopodobny kandydat, ale nie znam Twojego stanu zdrowia. Bóle głowy to statystycznie najczęstszy skutek uboczny przyjmowanego przez Ciebie escitalopramu. Istotne jest również, czy zmagasz się z nadciśnieniem, a jeśli tak - jak wygląda u Ciebie choćby poziom cholesterolu.
nerwowamana

3 grudnia 2022, o 16:14

Hightower pisze:
3 grudnia 2022, o 15:02
nerwowamana pisze:
Wbiłam sobie ze rezonans beż kontrastu to gowno i coś mam. Głównie to martwię się że może nam słabe krążenie.. a co za tym idzie zaraz jakiś udar czy inne gowno.
O podaniu kontrastu decyduje radiolog wykonujący badanie, analizując treść skierowania i biorąc pod uwagę czynniki ryzyka. Nie każdy może poddać się badaniu z użyciem czynnika kontrastowego. To nie jest badanie zupełnie wolne od potencjalnych skutków ubocznych i ciesz się, że zostało Ci oszczędzone. Być może dzisiaj poszukiwałabyś źródeł swoich bolączek właśnie w badaniu kontrastowym, bo rasowego nerwicowca głowa rozboli nawet po przyjęciu środka na ból głowy.

Swoje objawy (pulsowanie i "ucisk w głowie za uszami") zgłaszasz od lipca. Wówczas pisałaś, że trwają już od trzech miesięcy. Cokolwiek Ci dolega, nie jest to trwający miesiącami "udar". W międzyczasie wykonałaś badanie MRI głowy, które bez trudu wychwytuje nawet milimetrowe ogniska pokrwotoczne (poudarowe), wczesne zmiany otępienne i niemal każdą możliwą patologię, która wynikałaby z nieprawidłowego krążenia mózgowego. Jeśli czujesz się niedodiagnozowana, umów się na USG tętnic szyjnych, które wykaże, czy Twoje problemy mają jakiekolwiek podłoże organiczne (np. zaburzenie krążenia w wyniku odkładania blaszki miażdżycowej, czyli po prostu miażdzycy). Jeśli blaszka znajduje się w tętnicach szyjnych, znajdziesz ją również prawdopodobnie we wszystkich pozostałych. Jeśli jesteś po 35-40 roku życia i od lat masz wysoki poziom cholesterolu, a swoje dni spędzasz w bezruchu na skanowaniu własnego ciała, a zatem w stanie chronicznego stresu i napięcia emocjonalnego, jesteś w grupie rosnącego ryzyka.

Nerwica to oczywiście najbardziej prawdopodobny kandydat, ale nie znam Twojego stanu zdrowia. Bóle głowy to statystycznie najczęstszy skutek uboczny przyjmowanego przez Ciebie escitalopramu. Istotne jest również, czy zmagasz się z nadciśnieniem, a jeśli tak - jak wygląda u Ciebie choćby poziom cholesterolu.
Pomyślałam.. wow co za mądry człowiek.
Rezonans robilam prywatnie, za kontrast trzeba dopłacić więc nie wiem czy ktoś by zadecydował w takim wypadku o podaniu.
Nie mam jeszcze 30 lat ale już bliżej niż dalej.
Cholesterol po ciąży utrzymuje się na wysokości 240 mimo że nie jem mięsa i schudłam już ponad 20kg
Mam nieodczynnosc tarczycy i hashimoto. Zmniejszyli mi leki po ciąży bo podobno niedoczynność zmieniła się nadczynnosc. Teraz znowu wraca do normy.
Co do nadciśnienia , zrobiło mi się w ciąży i utrzymuje. Jestem na lekach. Czekam na holter. Przed ciąża problemów nie miałam z ciśnieniem jednak rodzice mają nadciśnienie więc bylam w grupie ryzyka.
Miałam robione usg tarczycy i np moja mama mając usg tarczycy dowiedziała się że ma blaszki miazdzycowe dlatego mnie uspokaja.
Szczerze mówiąc to nie jest tak, że ja szukam choroby. Po prostu chciałabym wiedzieć od czego to, żeby coś tym zrobić.
Awatar użytkownika
Hightower

3 grudnia 2022, o 16:38

nerwowamana pisze:
3 grudnia 2022, o 16:14
Szczerze mówiąc to nie jest tak, że ja szukam choroby. Po prostu chciałabym wiedzieć od czego to, żeby coś tym zrobić.
Mózg masz zdrowy, to wykazał rezonans magnetyczny. Nie ma tam tętniaków, naczyniaków, guza. Kontrast w badaniu byłby pomocny, gdyby wyszły jakieś, bo ja wiem, ogniskowe zmiany demielinizacyjne (jak w SM) i trzeba byłoby określić, czy są one aktywne (kontrast by je rozświetlił). Jeśli to pulsowanie w głowie w okolicach uszu uważasz za szczególnie niepokojące, najrozsądniej będzie pogadać z kardiologiem, najlepiej w ramach wizyty połączonej z wykonaniem badania USG tętnic szyjnych, które powie coś więcej o ewentualnych problemach z krążeniem i dopływem krwi do mózgu, ale to moim zdaniem ślepy zaułek, ale lekarz może podsunąć Ci jakieś nowe tropy. Przy okazji przegadałabyś temat włączenia statyn do skutecznego zbicia cholesterolu i to byłaby największa korzyść z tej wizyty. On nie jest jakoś szczególnie wysoki (240) i sam w sobie, wbrew potocznym wyobrażeniom, nie jest problemem, ale w połączeniu z nadciśnieniem, okresową niedoczynnością tarczycy i trwającą nerwicą, Twoje naczynia krwionośne wystawione są na ciężką próbę. Pomocne będzie oznaczenie poziomu homocysteiny. To właściwie wszystko, co możesz zrobić w ciągu najbliższego tygodnia, by choć trochę uspokoić głowę.
ODPOWIEDZ