Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Masz wątpliwości dotyczace objawów? Omawiamy je, opisujemy

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Patro1995
Zarejestrowany Użytkownik

6 marca 2022, o 19:36

Witam, mam jedno pytanie, ma ktoś z was cos takiego ze przy użyciu siły, czy napięciu mięśni czujecie jak się wszystkie mięśnie trzęsą? Przykład. Np jak macie pozycję do robienia brzuszków i jesteście w połowie ugięci, wtedy mam takie telepotanie mięśni jakbym nie mógł mieć stabilności, albo jak lekko przykucne to wtedy odczuwam to samo? Miałem kumpla co miał podobnie a nie miał nerwicy, witaminy i badania mam dobre, stąd pytanie gdzie szukać rozwiązania? Dzięki i pozdrawiam
znerwicowana_ja

7 marca 2022, o 16:58

Patro1995 pisze:
6 marca 2022, o 19:36
Witam, mam jedno pytanie, ma ktoś z was cos takiego ze przy użyciu siły, czy napięciu mięśni czujecie jak się wszystkie mięśnie trzęsą? Przykład. Np jak macie pozycję do robienia brzuszków i jesteście w połowie ugięci, wtedy mam takie telepotanie mięśni jakbym nie mógł mieć stabilności, albo jak lekko przykucne to wtedy odczuwam to samo? Miałem kumpla co miał podobnie a nie miał nerwicy, witaminy i badania mam dobre, stąd pytanie gdzie szukać rozwiązania? Dzięki i pozdrawiam
A czy to nie jest normalne, że mięśnie tak reagują na wysiłek?
"Kiedy inni oczekują od nas, że staniemy się takimi, jakimi oni chcą żebyśmy byli, zmuszają nas do zniszczenia tego, kim naprawdę jesteśmy. To dosyć subtelny rodzaj morderstwa. Większość kochających rodziców i krewnych popełnia je z uśmiechem na twarzy".
Jim Morrison
Awatar użytkownika
Blackcatsw8sj

8 marca 2022, o 14:02

Moje objawy to:
Szybsze bicie serca,
Uczucie że stracę kontrolę,
Uczucie że zaraz zwiariuję,
Dreszcze,
Zimno mi jest,
Trzęsę się,
Czuję niepokój (cały czas),
Robi mi się momentami słabo.
znerwicowana_ja

8 marca 2022, o 15:37

Blackcatsw8sj pisze:
8 marca 2022, o 14:02
Moje objawy to:
Szybsze bicie serca,
Uczucie że stracę kontrolę,
Uczucie że zaraz zwiariuję,
Dreszcze,
Zimno mi jest,
Trzęsę się,
Czuję niepokój (cały czas),
Robi mi się momentami słabo.
Klasyka objawów
"Kiedy inni oczekują od nas, że staniemy się takimi, jakimi oni chcą żebyśmy byli, zmuszają nas do zniszczenia tego, kim naprawdę jesteśmy. To dosyć subtelny rodzaj morderstwa. Większość kochających rodziców i krewnych popełnia je z uśmiechem na twarzy".
Jim Morrison
Sanity

8 marca 2022, o 15:54

Moje objawy to: uczucie że zemdleje, trzęsą mi się ręce i nogi, a na codzień mam wrażenie że nogi mam jak z waty i jakby brak czucia prawej ręki.
bandziorka007

9 marca 2022, o 08:40

Witajcie .
Ja nerwicę mam od 10 lat .
W tym czasie 3x byłam lekach ,od dwóch lat jestem bez leków za to na uczęszczam na psychoterapie.
Mam wędrujące bóle w ciele i paniczny strach że to rak .
Panicznie boje się chorób, a zwłaszcza raka, boje się też szpitala .
Rok temu urodziłam synka ,dwa dni w szpitalu to był koszmar . Płacz i ataki paniki .
Jakiś czas temu miałam przez 3 tyg bardzo wysokie ciśnienie ale jakoś udało mu się to przezwyciężyć i zniknął lęk.
Aktualnie od 2 tygodni bolą mnie nogi ,tak się w to wkręciłam ,że dzień w dzień myślę tylko o tym . Nie potrafię akceptować . Czuje paniczny strach przed tym że mam raka .Boje się nawet tutaj o tym pisać żeby ktoś nie powiedział mi idź do lekarza bo to może być rak ....
19logitech92

9 marca 2022, o 08:53

10 lat nerwicy i cały czas te same obawy. Może.inna terapia? Może poznawczo behawioralna? Może inny lekarz.
OlaLa80

11 marca 2022, o 20:55

Witam. Przychodzę z pytaniem i nadzieją,że ktoś bedzie mógł mi pomóc.
Od wielu lat zmagam się z nerwicą lękową. Do tego doszła rownież depresja. Obecnie nerwica wyciszona jest lekami, leczenie farmakologiczne depresji nie przynosi niestety pożądanych efektów. Ale do rzeczy. Od wielu miesięcy, codziennie, praktycznie bez przerwy towarzyszy mi dziwne uczucie w głowie. Czuję się jakbym wypiła niedużą ilość alkoholu. To jakby odurzenie, otępienie a zmysły są jakby przytłumione. To uczucie uniemożliwia mi normalne funkcjonowanie.
Czy ktoś borykający się z depresją, zaburzeniami lękowymi spotkał się z czymś takim? Szczególnie z takim uczuciem utrzymującym się dłuższy czas?
Znane jest mi pojęcie derealizacji ale jednak objawy występujące u mnie są inne. Dodam jeszcze,że wyniki krwi, tomograf głowy bez zastrzeżeń. Opisywane przeze mnie uczucie utrzymuje się niezależnie od przyjmowanych leków.
Będę wdzięczna za każdą wskazówkę, komentarz.
lukaszz

11 marca 2022, o 22:18

OlaLa80 pisze:
11 marca 2022, o 20:55
Witam. Przychodzę z pytaniem i nadzieją,że ktoś bedzie mógł mi pomóc.
Od wielu lat zmagam się z nerwicą lękową. Do tego doszła rownież depresja. Obecnie nerwica wyciszona jest lekami, leczenie farmakologiczne depresji nie przynosi niestety pożądanych efektów. Ale do rzeczy. Od wielu miesięcy, codziennie, praktycznie bez przerwy towarzyszy mi dziwne uczucie w głowie. Czuję się jakbym wypiła niedużą ilość alkoholu. To jakby odurzenie, otępienie a zmysły są jakby przytłumione. To uczucie uniemożliwia mi normalne funkcjonowanie.
Czy ktoś borykający się z depresją, zaburzeniami lękowymi spotkał się z czymś takim? Szczególnie z takim uczuciem utrzymującym się dłuższy czas?
Znane jest mi pojęcie derealizacji ale jednak objawy występujące u mnie są inne. Dodam jeszcze,że wyniki krwi, tomograf głowy bez zastrzeżeń. Opisywane przeze mnie uczucie utrzymuje się niezależnie od przyjmowanych leków.
Będę wdzięczna za każdą wskazówkę, komentarz.
Wiąże się to również z poczuciem niestabilności, lekkich zawrotów?
OlaLa80

11 marca 2022, o 23:35

Nie towarzyszą temu zawroty głowy ani niestabilność.
Herflik

12 marca 2022, o 04:28

lukaszz pisze:
24 lutego 2022, o 11:31
Aniaaa87 pisze:
24 lutego 2022, o 11:17
O o o i Ty mi jesteś potrzebny 😂Dziś lekka poprawa z covidem to ta wojna na Ukrainie i znów jestem w złym stanie psychicznym i fizycznym.Przeczytałam i od razu trochę ulgi bo moje myślenie racjonalne gdzieś jakby to powiedzieć zniknęło
Hehe, szkoda, że nie umiem tak sobie racjonalizować moich somatów :)

Nie martwcie się tą wojną. Polska jest w pełni bezpieczna. Na Ukrainie już od 2014 nie było kolorowo. Szkoda jedynie, ze dostaniemy po portfelu. Poza tym współczesna wojna to likwidacja obiektów strategicznych (lotniska wojskowe, centra dowodzenia, magazyny broni). Nikomu nie zależy na niszczeniu miast i zabijaniu cywilów. Teraz jest internet i trzeba dbać o reputację.
No to trochę z tą Ukrainą słabo Ci wyszło
lukaszz

12 marca 2022, o 06:11

Herflik pisze:
12 marca 2022, o 04:28
lukaszz pisze:
24 lutego 2022, o 11:31
Aniaaa87 pisze:
24 lutego 2022, o 11:17
O o o i Ty mi jesteś potrzebny 😂Dziś lekka poprawa z covidem to ta wojna na Ukrainie i znów jestem w złym stanie psychicznym i fizycznym.Przeczytałam i od razu trochę ulgi bo moje myślenie racjonalne gdzieś jakby to powiedzieć zniknęło
Hehe, szkoda, że nie umiem tak sobie racjonalizować moich somatów :)

Nie martwcie się tą wojną. Polska jest w pełni bezpieczna. Na Ukrainie już od 2014 nie było kolorowo. Szkoda jedynie, ze dostaniemy po portfelu. Poza tym współczesna wojna to likwidacja obiektów strategicznych (lotniska wojskowe, centra dowodzenia, magazyny broni). Nikomu nie zależy na niszczeniu miast i zabijaniu cywilów. Teraz jest internet i trzeba dbać o reputację.
No to trochę z tą Ukrainą słabo Ci wyszło
Tzn? Co takiego się stało? Spadły jakieś rakiety na Polskę? Mówiłem, że dostaniemy ekonomicznie i to się spełnia.

PS. Nie wierz we wszystko co pokazuja w telewizji. Median napędzają panike. Piszą o jakim strzelaniu co cywilów a potem się okazuje, że jedna osoba dostała odłamkiem w nogę.
DamianZ1984

12 marca 2022, o 18:18

Znowu mam ten dzień gdzie czuje w srdoku stres niepokój bez powodu , cały dzień złość , wyrażam mówię co czuje staram się uderzać w poduszki , pewnie córka 9 letnia myśli że jestem zwichrowany . ale ciężko Sobie z tymi uczuciami poradzić
znerwicowana_ja

12 marca 2022, o 19:00

DamianZ1984 pisze:
12 marca 2022, o 18:18
Znowu mam ten dzień gdzie czuje w srdoku stres niepokój bez powodu , cały dzień złość , wyrażam mówię co czuje staram się uderzać w poduszki , pewnie córka 9 letnia myśli że jestem zwichrowany . ale ciężko Sobie z tymi uczuciami poradzić
Zacznij medytować. Poważnie Ci mówię.dzieki medytacji uporasz się z tymi uczuciami. Poukładasz je i zaakceptujesz
Jim Morrison
DamianZ1984

12 marca 2022, o 19:05

Dzięki za podpowiedź, a są jakieś takie dla początkujących?
ODPOWIEDZ