Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Masz wątpliwości dotyczace objawów? Omawiamy je, opisujemy

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Awatar użytkownika
Rosebud
Zarejestrowany Użytkownik

5 maja 2015, o 13:07

A czy np uczucie goraca takie otumanienie nagle, potem przechodzi, potem zawrtony glowy, teraz lęk taki prawie , ze sraczka przy tylku itp jest normalne? bo nigdyt mi tak objawty nie wariowaly, dodam ze serce mi cos telepie a pu,s dzis nornalmy
Nerwica rozpoznana od 1 roku i 9 miesięcy. Aktualny lek Asetra - oczekiwanie na działanie.
Awatar użytkownika
nierealna
Ex Moderator

5 maja 2015, o 13:10

Tak ;) Poza tym jest bardzo duszno, nie wiem jak u Ciebie, ale mi np. jest.

A lęk Ci skacze, bo coś się dzieje z organizmem i ty już to wyczuwasz ;)
Ty­le ra­zy narze­kał na nor­malność i nudę w je­go życiu.
Te­raz od­dałby wszys­tko,żeby cho­ciaż przez chwilę poczuć ten spokój w otaczającym go świecie.

akceptacja + porzucenie kontroli + nastawienie normalnościowe = SUKCES ! ♥
Awatar użytkownika
Lipton
Dyżurny na forum Odważny VIP

5 maja 2015, o 13:11

Też normalne ;-) Organizm robi Ci wyrzut hormonów stresu (spowodowany nerwicą) i nim się kapniesz o co kaman to masz tego typu objawy. Czyli uczucie gorąca przez roszerzenie naczyń krwionośnych, zawroty głowy i te inne adrenalinowe pierdoły :D
Najczęstszą przyczyną niepokoju jest poszukiwanie spokoju
Awatar użytkownika
Rosebud

5 maja 2015, o 13:13

Czyli somatyzacja bierze sie od tego,ze kortyzol czyli hormon stresu szaleje i to sie odbija na naszym ciele? Dobrze rozumiem?
Nerwica rozpoznana od 1 roku i 9 miesięcy. Aktualny lek Asetra - oczekiwanie na działanie.
Awatar użytkownika
Lipton
Dyżurny na forum Odważny VIP

5 maja 2015, o 13:14

Dokładnie. Ale to tylko somatyka i nie oznacza to że coś z organizmem nie halo ;-)
Najczęstszą przyczyną niepokoju jest poszukiwanie spokoju
Awatar użytkownika
Rosebud

5 maja 2015, o 13:21

Eh przeje... Dzis mialem wyjsc i ciesze sie , zekolezanka odwolala , bo na sama mysl ze moge zaslabnac jak wczoraj, boje sie wyjscz domu.
usunietenaprosbe
Gość

5 maja 2015, o 13:29

Ja sie wlasnie boje ze tak bede miał zawsze i ze jak tylko w przyszłości wruci mi ta mysl to znów sie bede tego bal wkuzam sie bo boje sie ze niezbędne juz mógł racjonalnie odczuwać swoich uczuc bo jak tylko sie uspokoje albo cos powiem i odczuje to sie zastanawiam czemu ja tak czuje. Tez tak macie ? A
usunietenaprosbe
Gość

5 maja 2015, o 13:34

Chlopcy kochani, zauwazcie ze tak strasznie wielu rzeczy sie obawiacie, a przeciez nic racjonalnego sie wam nie dzieje. ;)
Awatar użytkownika
Rosebud

5 maja 2015, o 16:41

Mam takie pytanko. Bo tak teraz sobie czytam o niedoborach magnezu itd. to chyba jest jedyna rzecz jakiej nie badałem odkąd mam objawy nerwicowe czyli od ok roku. Pamiętam, że dzień przed atakiem paniki kłóciłem się z bliską osobą ostro przez godzinę się na nią darłem, ale chwileczkę dzień później piłem 6 kaw pod rząd jak nie więcej i sprzątałem jej całe mieszkanie. Czy jet możliwe, że taka ilość kawy skutecznie wypłukała ze mnie magnez i wywołała nerwicę, oczywiście nie neguję tego, że miałem nerwowe życie, ale tak teraz sobie przypomniałem, i w sumie zgadzają się objawy ,bo mam małe czerwone plami na ciele jak pajączki, strzelają mi wszystkie kości, często bolą mięśnie i kości, a to typowe objawy niedoboru pierwiastkow. Warto to zbadań?
Awatar użytkownika
nierealna
Ex Moderator

5 maja 2015, o 16:54

Hm, a nawet jeśli powstaną u Ciebie te niedobory to co z tego?
Nie są one zagrażające życiu lub zdrowiu, bo choćby nie wiem co, ale musiałbyś całkowicie ten pierwiastek wyeliminować, co jest niemożliwe, bo produkty spożywcze go zawierają.
Objawami niedoboru magnezu jest przemęczenie, osłabienie, drgania powiek, drżenie mięśni czy skurcze.
Wypijając 6 kaw na raz może i zmniejszysz poziom magnezu, ale całkowicie się on nie wypłuka.

Owszem, pożywienie jest bardzo ważne i przy nieodpowiednim odżywianiu mogą powstać niedobory, ale nie nerwice. One powstają zupełnie inaczej, inne są przyczyny powstawania nerwicy.

I tu zapamiętaj jedno - raczej nerwica może spowodować ubytki magnezu, niż niedobór magnezu powodował nerwicę ;)

Odżywiaj się zdrowo, staraj się pilnować tego co jesz i w jakiej ilości ;) Po pewnym czasie zobacz czy objawy dalej są ;)
Te­raz od­dałby wszys­tko,żeby cho­ciaż przez chwilę poczuć ten spokój w otaczającym go świecie.

Awatar użytkownika
Rosebud

5 maja 2015, o 18:22

Mam w domu magnez z b6 wlasnie zazylem, no wlasnie bede starac sie brac te tabletki i zobaczymy. Drganie powieki mam lewej, skorcze miesni mam , a oslabiony jestem od 2-3 dni, oczywiscie mam wketke czy nie zrobic znow morfologii i czy to nie rak , bo od ostatniej 3 miesiace minely,wiec nie wiem, gdzies czytalem ze organizm raz do roku sie powaznie moze zepsuc a nie co 3miechy.

-- 5 maja 2015, o 17:20 --
Ja pierdziele, nigdy nie mialem w nerwicy zawrotow glowy, a teraz jak stąpam po podlodze, to mam wrazenie jakbym mial zawrotny, ale to raczej nie jest nromalne jestli nie czje lęku. nie wiem kurde

-- 5 maja 2015, o 17:22 --
teraz lezei mam jakby kask na glowie, kurde nie wiem co sie dzieje, nie mialem czegos takiego od dawna, boje sie strasznie. sorry za trucie ale nie wiem co jest, i rece mi sztywnieja.
Awatar użytkownika
Wilku

5 maja 2015, o 19:39

Ja juz wracalam do siebie i sytuacja mojej mamy tak na mnie wpłynęła, ze wrócił do mnie lek wolnoplynacy i szybsze bicie serca. Czy w nerwicy też jesteście o wiele bardziej wyczuleni na wszelki stres?? Mam wrażenie, ze musze sie izolować od każdego stresu i napięcia, bo to powoduje nawrót objawów. Wcześniej, przed nerwica tez przeżywałam, ale nie powodowało mi to objawów na dłuższy czas. Tylko był to normalny stres.
Awatar użytkownika
nierealna
Ex Moderator

5 maja 2015, o 19:41

Tak, to jest wszystko bardziej nasilone ;)
Jesteśmy przestawieni na awaryjny stan, stąd to wszystko ;)

Kiedyś jak denerwowałam się egzaminem to była panika, stres i to wszystko. Teraz na dzień przed egzaminem końcowym dostałam ataku paniki i myślałam, że wyskocze przez okno :DD

Panikarra

5 maja 2015, o 19:44

Ja mam tak śmiesznie ze jak sie cos dzieje naprawde dużego w moim życiu to Niemcami kmin a jak nie ma ze tak powiem zmartwień normalnych to se wymyślać glupoty

-- 5 maja 2015, o 18:44 --
Nie Niemcami tylko nie mam ;)

-- 5 maja 2015, o 18:44 --
Nie Niemcami tylko nie mam ;) i sama sobie o nich przypominam potem. Przywoluje
Awatar użytkownika
sarna87

5 maja 2015, o 20:12

Czy jest mozliwe aby nerwica powodowala uderzenia goraca w...gardle?od jakiegos czasu czasem odczuwam kilkusekundowe parzenie z prawej strony gardla.To takie jakby rozlewajace sie cieplo, trwajace foslownie chwile.Mam przy tym atak leku. W glowie juz mi sie cieplo nie robi :) za to teraz w gardle,w tym samym miejscu.
ODPOWIEDZ