Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Masz wątpliwości dotyczace objawów? Omawiamy je, opisujemy
- Guett
- Odważny i aktywny forumowicz
w schizofrenii zachodzą zmiany w psychice, w zachowaniu itp. Schizofrenik, z mojej wiedzy na ten temat, wierzy w różne rzeczy niestworzone, np. że widział bądź rozmawiał Bogiem, i takie tam inne. Jego zachowanie jest inne niż u zdrowego człowieka. Często wyłącza się z rozmowy, gubi wątki. Kompletnie inaczej postrzega świat i wszystko dookoła. A w zaburzeniu lękowym człowiek ciągle jest w stanie analizy, i ciągle doszukuje się czegoś, w większości chorób. I to wszystko jest napędzane lękiem. Ale przecież przez nerwice nie zachodzą żadne zmiany w psychice czy coś, jak człowiek wychodzi z zaburzenia to wraca do stanu takiego jaki był przed nerwicą czy dd.
Każdy kto miał bądź ma nerwice zachowuje się normalnie, tylko jego/jej umysł jest zlękniony i każda rzecz może go wystraszyć. Więc nie macie się czego bać, bo choroba psychiczna a zaburzenie to dwie inne rzeczy. I nie czytajcie o chorobach najlepiej wcale, bo tylko Sami Siebie straszycie .
Każdy kto miał bądź ma nerwice zachowuje się normalnie, tylko jego/jej umysł jest zlękniony i każda rzecz może go wystraszyć. Więc nie macie się czego bać, bo choroba psychiczna a zaburzenie to dwie inne rzeczy. I nie czytajcie o chorobach najlepiej wcale, bo tylko Sami Siebie straszycie .
i'm tired boss
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Haha, dobra teraz już wierzę, że nie będę mieć schizofrenii
Pracuję w poradni psychiatrycznej i psychologicznej dla dzieci (paradoksalnie
), więc jak się nasłucham też różnych historii to sama się nakręcam.

-
- Gość
Musisz nabrac dystansu do otaczajacej Cie rzeczywostosci, a bedzie dobrze.
- b00s123
- Odważny i aktywny forumowicz
haha jaka pewnośćkasiaaaaka pisze:Haha, dobra teraz już wierzę, że nie będę mieć schizofreniiPracuję w poradni psychiatrycznej i psychologicznej dla dzieci (paradoksalnie
), więc jak się nasłucham też różnych historii to sama się nakręcam.

"Wola psychiki daje wyniki"
-
Nie, pracuje na recepcji.
-
- Gość
Tak tylko dla potwierdzenia tego co kiedys uslyszalam, tez Cie obowiazuje pewna tajemnica zawodowa, prawda?
-
Tak. Sa pewne zasady ktorych musze przestrzegac.
-
- Gość
Hej wam, mam problem i chciałem spytać czy ktoś z was też tak miał. Mianowicie cały czas mam poczucie że muszę kontrolować swoje emocje i uczucia żeby ich nie wypierać w sensie że powtarzam sobie w głowie " Łukasz to są uczucia takie i takie podążaj za nimi bo inaczej będziesz je wypierać " potem znów na odwrót " Łukasz nie możesz za nimi podążać bo przecież to pogarsza twój stan " Strasznie sie w tym wszystkim gubię i jestem strasznie zdezorientowany co tak naprawdę mam robić
po prostu boje się że będę wypierał swoje uczucia i ze to narośnie i wybuchnie.

- Lipton
- Dyżurny na forum Odważny VIP
To Twoje przekonanie do tego że wyparcie uczuć będzie stanowiło w przyszłości problem. Ciężko jest wyprzeć uczucia, lub je pokonać. Lepiej zrób tak- zaproś te wszystkie uczucia- negatywne i pozytywne- do siebie, żyj z nimi w zgodzie, niech one będą przy Tobie, a gdy czujesz że utrudniają Ci życie- akceptuj je, ale zrozum, że nie są Tobą i nie musisz im poświęcać zbyt dużej uwagi 

Najczęstszą przyczyną niepokoju jest poszukiwanie spokoju
- stokrotka89
Znalazlam na forum terapię behawioralno-poznawcza.stosował ją ktoś z podanych tu materiałów?bylo widać efekty?
-
- Gość
A macie tak ze analizujecie czemu to tak jest ze człowiek odczuwa uczucia ja tak mam i to mnie przeraża ze mi tak zostanie bo jak ktoś cos mówi to myśle czemu on tak pomyślał a co czuł itp
-
- Gość
TAK, to naturalne w tym stanie. Taka analiza, skad sie to wszystko bierze w czyis glowach, jak odczuwaja, czy sa realni itp.
- nierealna
- Ex Moderator
Właściwie niczego
Jest jedna obawa a taka - że to już zostanie z nami.
Ale przy dobrym podejściu do zaburzenia minie
)

Ale przy dobrym podejściu do zaburzenia minie

Tyle razy narzekał na normalność i nudę w jego życiu.
Teraz oddałby wszystko,żeby chociaż przez chwilę poczuć ten spokój w otaczającym go świecie.
akceptacja + porzucenie kontroli + nastawienie normalnościowe = SUKCES ! ♥
Teraz oddałby wszystko,żeby chociaż przez chwilę poczuć ten spokój w otaczającym go świecie.
akceptacja + porzucenie kontroli + nastawienie normalnościowe = SUKCES ! ♥