Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Masz wątpliwości dotyczace objawów? Omawiamy je, opisujemy

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Karo_90
Zarejestrowany Użytkownik

5 kwietnia 2020, o 21:29

Problemy z koncentracja sa bardzo czesto przy nerwicy lekowej. Jestes bardzo skupiona na sobie dlatego kazdy swoj krok analizujesz
Kasia 123

5 kwietnia 2020, o 22:04

Karo_90 pisze:
Problemy z koncentracja sa bardzo czesto przy nerwicy lekowej. Jestes bardzo skupiona na sobie dlatego kazdy swoj krok analizujesz
A jak zrobić żeby nie skupiać się na sobie ?? Nie potrafię tego
Awatar użytkownika
MałaMaruda
Odważny i aktywny forumowicz

5 kwietnia 2020, o 22:37

Kasia 123 pisze:
Karo_90 pisze:
Skupić się mocno na czymś na zewnątrz, jakiejkolwiek czynności. Jak uwaga wróci do środka to cierpliwie ja świadomie kierować na zewnątrz. I tak w kółko.
"Hold on! I know you're scared,
But you're so close to heaven...
Don't know but you know when you get there (...)
You don't know, you're almost near it.

All this time - you're just tryin' not to lose it,
You can always learn to fly - you never do until you do it"

[LP - Tightrope]
Anka123

6 kwietnia 2020, o 01:11

franixxx pisze:
3 kwietnia 2020, o 01:18
Miał ktoś piękące podeszwy stóp?
Ja to mam, pieką mnie w nocy co jakiś czas i tak od lat.....
Awatar użytkownika
franixxx

6 kwietnia 2020, o 01:27

Mnie od paru dni tak pieka/dretwieja/bolą czuje jakby tam buzowała krew
Kasia 123

6 kwietnia 2020, o 08:38

MałaMaruda pisze:
Kasia 123 pisze:
Karo_90 pisze:
Skupić się mocno na czymś na zewnątrz, jakiejkolwiek czynności. Jak uwaga wróci do środka to cierpliwie ja świadomie kierować na zewnątrz. I tak w kółko.
Możesz podać przykład? Gdyż nawet jak oglądam tv i chce po prostu oglądać to mimowolnie w myslach mam np.jaki ma sweter albo jaki coś tam, nie mam takiej swobody., caly czas czuję takie impulsy , właśnie ta koncetracja jest niska , czasem mam tak że ooglądając coś nie do końca rozumiem co ktos mówi i muszę sobie to.w myslach tłumaczyć czy dobrze zrozumiałam, albo pytam kogoś czy też to.tak rozumie. Caly czas czuje napiecie.
Awatar użytkownika
MałaMaruda
Odważny i aktywny forumowicz

6 kwietnia 2020, o 10:19

Kasia 123 pisze:
MałaMaruda pisze:
Kasia 123 pisze:

Możesz podać przykład? Gdyż nawet jak oglądam tv i chce po prostu oglądać to mimowolnie w myslach mam np.jaki ma sweter albo jaki coś tam, nie mam takiej swobody., caly czas czuję takie impulsy , właśnie ta koncetracja jest niska , czasem mam tak że ooglądając coś nie do końca rozumiem co ktos mówi i muszę sobie to.w myslach tłumaczyć czy dobrze zrozumiałam, albo pytam kogoś czy też to.tak rozumie. Caly czas czuje napiecie.
Próbuj się skupić na tym co oglądasz, a jak znowu uciekniesz w myśli, w które nie chcesz to cierpliwie wracać świadomie uwaga do tego co oglądasz i tak w kółko. Nie umiem tego prościej wytłumaczyć. Po prostu obudź świadome myślenie.
"Hold on! I know you're scared,
But you're so close to heaven...
Don't know but you know when you get there (...)
You don't know, you're almost near it.

All this time - you're just tryin' not to lose it,
You can always learn to fly - you never do until you do it"

[LP - Tightrope]
Kasia 123

6 kwietnia 2020, o 10:42

MałaMaruda pisze:
6 kwietnia 2020, o 10:19
Kasia 123 pisze:
MałaMaruda pisze:

Próbuj się skupić na tym co oglądasz, a jak znowu uciekniesz w myśli, w które nie chcesz to cierpliwie wracać świadomie uwaga do tego co oglądasz i tak w kółko. Nie umiem tego prościej wytłumaczyć. Po prostu obudź świadome myślenie.
[/Zauważyłam właśnie że moje myślenie nie jest świadome, wszystko jest automatyczne.
Taki brak świadomego myślenia.
dosusniecia
Gość

6 kwietnia 2020, o 10:53

Czy możliwe jest, że mimo zażywania leków..część somatycznych objawów uspokoiła się ale nie zniknęła? np. dziwne drygi w mięśniach, tiki w różnych częściach ciała. Nie miewam żadnych ataków już ale część objawów jest jakby przytłumiona..
Zaburzony1985

6 kwietnia 2020, o 17:17

A nie znów dopadło jakieś pobolewanie w prawym dole brzucha do tego zgaga i takie jak by ciągle się chciało odbic
Dayan

7 kwietnia 2020, o 13:38

Kasia 123 pisze:
5 kwietnia 2020, o 19:09

Ale żeby aż tak analizować wszystko dookoła? Ludzi, ich gesty słowa?? Wydaje mi się to nie dorzeczne..
Czasem chce mi się śmiać z samej siebie A czasem jestem załamana. I to.wszystko w zależności od tego o czym myślę... Żeby aż tak to wolywalo na moje uczucia ???
Chciałam jeszcze zapytać o jedną rzecz mianowicie zauważyłam że nie potrafię mówić swobodnie i robić jakiej innej rzeczy tak jakbym nie wiedziała na czym bardziej się skupić, nie wiem czy to jest nadmierna kontrola czy coś innego? A może zbytnie nadawanie uwagi wszystkiemu?
Analizujesz czy wszystko jest w porządku z tobą i dlatego masz takie analizy, każdy analizuje wszystko z tej perspektywy której się boi. Ja też miałem analizy i to takie, że jakbym Ci je napisał to sama byś była w szoku podejrzewam. :) Podam jeden przykład, chciałem robić testy ciążowe swojej mamie. ;)
Kasia 123

7 kwietnia 2020, o 20:03

Dayan pisze:
7 kwietnia 2020, o 13:38
Kasia 123 pisze:
5 kwietnia 2020, o 19:09

Ale żeby aż tak analizować wszystko dookoła? Ludzi, ich gesty słowa?? Wydaje mi się to nie dorzeczne..
Czasem chce mi się śmiać z samej siebie A czasem jestem załamana. I to.wszystko w zależności od tego o czym myślę... Żeby aż tak to wolywalo na moje uczucia ???
Chciałam jeszcze zapytać o jedną rzecz mianowicie zauważyłam że nie potrafię mówić swobodnie i robić jakiej innej rzeczy tak jakbym nie wiedziała na czym bardziej się skupić, nie wiem czy to jest nadmierna kontrola czy coś innego? A może zbytnie nadawanie uwagi wszystkiemu?
Analizujesz czy wszystko jest w porządku z tobą i dlatego masz takie analizy, każdy analizuje wszystko z tej perspektywy której się boi. Ja też miałem analizy i to takie, że jakbym Ci je napisał to sama byś była w szoku podejrzewam. :) Podam jeden przykład, chciałem robić testy ciążowe swojej mamie. ;)
Dziękuję Ci bardzo za odp.🙂 mój psychoterapeuta mówi że to natręctwa., ale czy da się z tego wyjść? czy Tobie przeszło?? Bo jeśli coś jest natręctwem to jest jakimś zachowaniem jeśli dobrze rozumiem A ciężko jest chyba zmieniać swoje zachowania?
Jest tyle pytań na które chciałbym znać odp. I to chyba też jest natrectwo, chyba trzeba je zostawić bez odpowiedzi ? A widzę że mam wszystkirgo coraz więcej jeśli na to pozwalam, atakują mnie myśli i analizy z każdej strony na co tylko spojrzę.
Kasia 123

8 kwietnia 2020, o 22:17

Mam szybkie pytanie.. Połóżyłam się spać i nagle dziwne uczucie , wrażenie że moje ciało jest jakby takie mega ciężkie, nie wiem jak to nawet opisać słowami jakby było opuchnięte, dotykam językiem podniebienia A ono jest jakby takie dziwne ..grube takie nie moje, jakby zaczynało właśnie puchnąć.
Okropne uczucie...Musiałam się podnieść, coś zrobić żeby się na tym nie skupiać.
Czy ktokolwiek tak miał?
Awatar użytkownika
franixxx

9 kwietnia 2020, o 16:18

Szumy uszne, drętwienie/palenie stup, śnieg optyczny, ktoś miał?
Awatar użytkownika
Tojajestem
Odburzony i pomocny użytkownik

9 kwietnia 2020, o 17:06

Co ty. Jesteś pierwszy :hehe:
Ważne, żeby w trudnych chwilach pamiętać o własnych cytatach ;)
ODPOWIEDZ