Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Masz wątpliwości dotyczace objawów? Omawiamy je, opisujemy

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Nagisa
Odważny i aktywny forumowicz

5 sierpnia 2018, o 10:36

Medea dzięki za wsparcie :). Ja także życzę żeby wszystko się poukładało. Damy radę :).
Awatar użytkownika
Medea
Zarejestrowany Użytkownik

5 sierpnia 2018, o 11:31

Nagisa pisze:
Medea dzięki za wsparcie :). Ja także życzę żeby wszystko się poukładało. Damy radę :).
Bo jak nie my to kto :DD
„To też minie”…bo wszystko przemija :lov:
Awatar użytkownika
Celine Marie

5 sierpnia 2018, o 12:00

Nagisa pisze:
Ładnie już sama sporo robisz ,psychiatra tylko da Ci leki ,myślę ,że w Twoim przypadku jest wielka szansa,że wyjdziesz z tego swoim nastawieniem bez prochów ale to Twoja decyzja oczywiście,wertuj forum,nagrania,porady-to skarbnica wiedzy. ;ok
"Już nie pamiętam prawie
Jak w dobrym wstać humorze
I coraz częściej kłamię
I sypiam coraz gorzej
Łatwiej mi
Nic nie mam, więc nie tracę nic

Strach to sieć pajęcza
Im bardziej uciec chcę
Tym mocniej trzyma mnie za karę"
zabner

5 sierpnia 2018, o 13:02

Jakiś czas temu zauważyłem, że gdy skupiam długo wzrok na jakimś punkcie to odnoszę wrażenie jakby obraz po bokach tracił kolory, robił się czarno-biały. W centrum widzenia jest okej. To normalne?
xsunrise

5 sierpnia 2018, o 18:33

zabner pisze:
Jakiś czas temu zauważyłem, że gdy skupiam długo wzrok na jakimś punkcie to odnoszę wrażenie jakby obraz po bokach tracił kolory, robił się czarno-biały. W centrum widzenia jest okej. To normalne?
Mam to samo;) A miałam m.in. badania okulistyczne i neurologiczne, które są prawidłowe. Czasami też w ciemnościach widzę lekkie błyski, czasami też drga mi obraz. Może to nerwicowe?
zabner

5 sierpnia 2018, o 19:26

xsunrise pisze:
5 sierpnia 2018, o 18:33
zabner pisze:
Mam to samo;) A miałam m.in. badania okulistyczne i neurologiczne, które są prawidłowe. Czasami też w ciemnościach widzę lekkie błyski, czasami też drga mi obraz. Może to nerwicowe?
Pewnie masz rację - tym bardziej, że moje wyniki również są prawidłowe.
Drganie obrazu i błyski w ciemnościach przerabiałem - czasami również się pojawią ;)
xsunrise

5 sierpnia 2018, o 20:14

Chciałam zapytać o ataki paniki - czy one mogą trwać nawet 40-50 minut? Nie mam burzliwych objawów typu kołatanie serca czy duszności, ale robię się bardzo poddenerwowana w środku, drżą mi ręce i nogi i kręci mi się w głowie - takie odczucia poruszania się ciała i duże wewnętrzne zdenerwowanie aż trudno usiedzieć w miejscu. Czy ktoś ma coś podobnego?
Awatar użytkownika
TheNiczi

5 sierpnia 2018, o 20:17

xsunrise pisze:
Chciałam zapytać o ataki paniki - czy one mogą trwać nawet 40-50 minut? Nie mam burzliwych objawów typu kołatanie serca czy duszności, ale robię się bardzo poddenerwowana w środku, drżą mi ręce i nogi i kręci mi się w głowie - takie odczucia poruszania się ciała i duże wewnętrzne zdenerwowanie aż trudno usiedzieć w miejscu. Czy ktoś ma coś podobnego?
yep, ja mam czasami to samo. U mnie takie coś kończy się rozpłakaniem się i wtedy to wszystko ulatuje, te całe nerwy.
" Tylko ludzie ogarnięci obsesją przejmują się obsesjami "
Awatar użytkownika
nigra88

5 sierpnia 2018, o 20:24

Tak, u mnie tez często taki napad trwał dłużej albo myliłam go potem z lękiem wolniplynacym- sama nie wiem. Najgorzej to się wkręcać myślami w to.
"Zastanów się, przed czym chroni cię twój strach, a zgodzisz się ze mną. I zobaczysz swoje szaleństwo."
Awatar użytkownika
nigra88

5 sierpnia 2018, o 20:27

Te trzęsiawki to bardzo normalna, naturalna rzecz a wrecz zdrowa bo się organizm pozbywa napięcia. Nie należy tego powstrzymywać bo to naturalny sposób na rozładowanie, jak płacz. Jest nawet taka specjalna technika TRE- uwalnianie z nagromadzonych w ciele np w trakcie traum emocji- przy pomocy wyzwalania właśnie „trzęsiawek”.
"Zastanów się, przed czym chroni cię twój strach, a zgodzisz się ze mną. I zobaczysz swoje szaleństwo."
xsunrise

5 sierpnia 2018, o 20:32

Dziękuję :) Ostatnio właśnie takie ataki mi się zdarzają, niestety dziś nawet dwa razy :/
Awatar użytkownika
Formenos
Odburzony i pomocny użytkownik

5 sierpnia 2018, o 20:43

xsunrise pisze:
Mogą - mój pierwszy atak paniki trwał około 50 min. z dusznościami i dygotami włącznie :-)
"A Ci, którzy tańczyli zostali uznani za szalonych przez Tych, którzy nie słyszeli muzyki"
Awatar użytkownika
Celine Marie

5 sierpnia 2018, o 21:00

Mogą trwać nawet godzinami ;)
"Już nie pamiętam prawie
Jak w dobrym wstać humorze
I coraz częściej kłamię
I sypiam coraz gorzej
Łatwiej mi
Nic nie mam, więc nie tracę nic

Strach to sieć pajęcza
Im bardziej uciec chcę
Tym mocniej trzyma mnie za karę"
Awatar użytkownika
weird_thoughts

5 sierpnia 2018, o 23:53

nigra88 pisze:
5 sierpnia 2018, o 20:24
Tak, u mnie tez często taki napad trwał dłużej albo myliłam go potem z lękiem wolniplynacym- sama nie wiem. Najgorzej to się wkręcać myślami w to.
wyjasnienie-jak-dlugo-trwa-atak-paniki-t9313.html ten post świetnie opisuje jak trwa atak paniki :friend:
Atak paniki ----->wysoki poziom leku ------>strach przed kolejnym pojawieniem sie ataku paniki ------>atak paniki ------> wysoki poziom leku ...........

Najważniejsze jest przełamanie tego błędnego koła, żeby ten strach się za długo nie utrzymywał. Ja staram się wyczuć kiedy puszcza ten 'właściwy atak' i robić swoje. Z różnym skutkiem to na razie wychodzi :dres:
zabner

6 sierpnia 2018, o 09:46

Czemu przy wpatrywaniu się dłuższy czas w jeden punkt kolory poniżej czy po bokach stają się czarne? Znowu wkręty :(
ODPOWIEDZ