Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Koronawirus

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
ewagos
Zarejestrowany Użytkownik

19 marca 2020, o 12:57

Wiem ,że teraz go obraziłam nazywając go podłym człowiekiem ale zbytnio mnie skrzywdził wcześniejszymi wpisami o mnie ,o tym co niby robię itp nie licżąc się zupełnie z moimi uczuciami.Wcale nie chciałam żeby doszło do takiej przepychanki słownej z mojej strony ale pisał o mnie nieprawdziwe rzeczy , przypisywał najgorsze pobudki a ja tylko napisałam o tym jak się boję.Bo ta sytuacja z tym wirusem faktycznie mnie mocno trzepnęła, mam męża za granicą ,który nie może wrócić do domu a choruje itd Przed nikim też nie chcę się tłumaczyć,jestem na forum parę lat i nie spotkałam się żeby ktoś był tak zawzięty ,żeby dokopać drugiemu jak lubięplacki.Małamarudę przepraszam ,bo nie powinam jej wtedy napisać by zmieniła forum(miałam na myśli wątek) ale byłam zdenerwowana a ona też mi coś tam napisała żebym ją nie straszyła czy coś takiego .Z forum i tak znikam ,bo żeczywiście zniechęciłam się i jest zabardzo przykro.
Awatar użytkownika
MałaMaruda
Odważny i aktywny forumowicz

19 marca 2020, o 13:02

Dobra, niech ten temat wróci do koronawirusa bo o tym jest. Ja mam swoje zdanie tez ale dajmy se spokoj na rozgrzebywanie kto kogo obrazil a kogo nie itp. Po prostu piszmy co nas boli a nie nakrecajmy sie. Kaszle sucho od wczoraj wieczorem i panikuje, noc prawie nieprzespana :(
"Hold on! I know you're scared,
But you're so close to heaven...
Don't know but you know when you get there (...)
You don't know, you're almost near it.

All this time - you're just tryin' not to lose it,
You can always learn to fly - you never do until you do it"

[LP - Tightrope]
Awatar użytkownika
bbea
Forumowy szyderca

19 marca 2020, o 13:06

MałaMaruda pisze:
Dobra, niech ten temat wróci do koronawirusa bo o tym jest. Ja mam swoje zdanie tez ale dajmy se spokoj na rozgrzebywanie kto kogo obrazil a kogo nie itp. Po prostu piszmy co nas boli a nie nakrecajmy sie. Kaszle sucho od wczoraj wieczorem i panikuje, noc prawie nieprzespana :(
A miałaś jakiś kontakt ryzykowny? Masz jakiekolwiek powodu myśleć ze masz wirusa?
mrunban

19 marca 2020, o 13:07

MałaMaruda pisze:
Teraz to sporo osób w ogóle choruje, więc nie ma co przypisywać sobie od razu koronawirusa. W sumie wstałem rano i mam katar a miałem kontakt z osobą chorą, no ale racjonalizuję sobie i wyczulenie wrzucam do worka nerwicowego. Polecam się tego mocno mocno mocno trzymać.
Awatar użytkownika
MałaMaruda

19 marca 2020, o 13:09

bbea pisze:
MałaMaruda pisze:
A miałaś jakiś kontakt ryzykowny? Masz jakiekolwiek powodu myśleć ze masz wirusa?
Nie wiem czy miałam, bo teraz to już nie wiadomo kto jest chory :( jeśli miałam, to o tym nie wiem. Nie mam gorączki i palę papierosy (przez nawrót zaburzenia i te sytuacje z koronawirusem więcej niż zwykle) więc licze, że to to...

[LP - Tightrope]
mrunban

19 marca 2020, o 13:12

MałaMaruda pisze:
bbea pisze:
MałaMaruda pisze:
Nie wiem czy miałam, bo teraz to już nie wiadomo kto jest chory :( jeśli miałam, to o tym nie wiem. Nie mam gorączki i palę papierosy (przez nawrót zaburzenia i te sytuacje z koronawirusem więcej niż zwykle) więc licze, że to to...
To póki nie masz gorączki to nie sprawdzaj czy ją masz i unikaj tematyki koronawirusa. Najlepsze co możesz zrobić, pierwszego dnia kwarantanny trochę się ponakręcałem ale potem zacząłem się znowu stosować do zaleceń i naprawdę napięcie nikłe jest w temacie. Byle tylko to robić i powtarzać sobie.
Awatar użytkownika
bbea
Forumowy szyderca

19 marca 2020, o 13:14

MałaMaruda pisze:
bbea pisze:
MałaMaruda pisze:
Jak Ty od tygodnia nie wychodzisz z domu to szansa ze masz tego wirusa jest chyba bliska zeru :)
Awatar użytkownika
lubieplacki13
Dyżurny na forum Odważny VIP

19 marca 2020, o 13:19

@ewagos, No tak, znowu projekcja z twojej strony. Rozumiem, że nie mogę ci pisać, że skrzywdziłaś Marudę, bo masz zaburzenia depresyjne (nawet o tym nie wspominałaś) i muszę liczyć się z twoimi uczuciami, za to ty możesz pisać Marudzie, (która wspominała o tym, że się boi), żeby nie wchodziła na forum i nie czytała twojego nawoływania do paniki i lęku, kiedy ona ma zaburzenie lękowe? Podwójne standardy jak widzę. I zobacz, że w porównaniu do ciebie ja nie nazywałem cię chamskimi epitetami, tylko starałem się zwrócić uwagę na Twoją tragiczną postawę, a ty zresztą dalej ją utrzymujesz. Skoro czujesz się teraz zniechęcona do forum to dlaczego próbowałaś wcześniej zniechęcić Marudę do niego i zasugerowałaś opuszczenie go, kiedy ona używała w porównaniu do ciebie to forum zgodnie z przeznaczeniem (do uspokajania się, upewniania)? Nie hejtowałem cię, ani nie obrażałem, miałem nadzieję, że jakoś się zreflektujesz po tym jak wbiłaś z hukiem w ten temat zmuszając tych niebojących się do lęku i przelewając na nich swoje lęki, bo jak wspomniałem, ani razu na początku nie napisałaś o swoich problemach, tylko dziwiłaś się agresywnie, że jak można się nie bać? Nie będę cię przepraszał, mogę przeprosić tylko resztę, że muszą czytać nasze wypociny :)

@MałaMaruda, jest pojęcie kaszlu psychogennego, na tle nerwowym, podobno całkiem częste. Częste przesiadywanie w tematach około-koronawirusowych może sprawić, że jakieś somaty powiązane z nim zaczynają się włączać. Ja chociażby miałem przez pierwsze 2-3 dni bóle mięśni, dreszcze, zimno itd. Pamiętaj, że pierwszy objaw zakażenia koronawirusem to gorączka, a z tego co się orientuje to na tle nerwowym gorączki dostać nie można, ew. stanu podgorączkowego. Ja polecam sprawdzać sobie nowinki dot. wirusa dwa razy na dzień, rano po wstaniu i wieczorem, wtedy człowiek jest "doinformowany", ale też ma dzień spokojny. WHO zalecało nie czytać "lawinowo" informacji, bo one do sporego lęku doprowadzają. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-nc ... xiety.html

https://www.youtube.com/watch?v=hf6Gc030fqM
https://www.youtube.com/watch?v=FOV8tNXYA5M
https://www.youtube.com/watch?v=QJSmIcZG12A
https://www.youtube.com/watch?v=zHjEulZl5sM

Polecam obejrzeć te filmiki, są raczej uspokajające i racjonalizujące tą całą panikę związaną z wirusem.
/przerwa od forum
Awatar użytkownika
MałaMaruda

19 marca 2020, o 13:21

Dziekuje Wam za rady i pocieszenie :) spróbuję się stosować choć wiadomo, różnie wychodzi.

[LP - Tightrope]
ewagos

19 marca 2020, o 13:34

lubięplacki wróć do swoich wpisów ,owszem obrażaleś.Nie jest nigdzie napisane ,że forum służy do upewniania i uspokajania,jeśli tak to zamiast hejtowć trzeba było uspokoić. Każdy kto tu jest to ma nerwicę i mógł napisać jak umie. nikt tu nie ma złych intencji oprócz niestety ciebie.Bo mnie bardzo skrzywdziłeś swoimi wpisami.Skoro przepraszasz ludzi z forum to po co ciągle piszesz do mnie???Na twoje przeprosiny nie liczę i nie chcę ich
helpmi

19 marca 2020, o 13:44

Skończcie już kłótnię w tym temacie, kłótnia jak kłótnia. Jak wejdę na komputerze to oczyszczę temat z tej wymiany zdań, bo to niepotrzebne jest, ale też mogło się zdarzyć. :)
maggie2223

19 marca 2020, o 14:09

Ewagos cały czas oczekujesz pogłaskania po głowie ( „trzeba było uspokoić a nie hejtowac”) , wyrażanie opinii kogoś na Twój temat traktujesz jak hejt i cały czas tłumaczysz się nerwicą.
Awatar użytkownika
MałaMaruda

19 marca 2020, o 14:12

helpmi pisze:
Skończcie już kłótnię w tym temacie, kłótnia jak kłótnia. Jak wejdę na komputerze to oczyszczę temat z tej wymiany zdań, bo to niepotrzebne jest, ale też mogło się zdarzyć. :)
Dobry pomysł, sama się wkurzam że napisałam z prośbą o nienakrecanie bo od tego się zaczęło. Trzeba było olac, niestety za bardzo się boję tego koronawirusa i poszło...

[LP - Tightrope]
Awatar użytkownika
grubas
Hardcorowy "Ryzykant" Forum

19 marca 2020, o 14:33

helpmi pisze:
Serio? Chcesz wyrzucić taki materiał? Jak zainteresowani ochłoną i minie trochę czasu, wejdą w ten wątek i zobaczą na nowo, bez emocji tę dyskusję. A może nie. Tak czy inaczej wydaję mi się, że szkoda :))
Nie żałuj, nigdy nie żałuj, że mogłeś coś zrobić w życiu, a tego nie zrobiłeś. Nie zrobiłeś, bo nie mogłeś.
Stanisław LemSzpital Przemienienia
helpmi

19 marca 2020, o 16:20

grubas pisze:
19 marca 2020, o 14:33
helpmi pisze:
Serio? Chcesz wyrzucić taki materiał? Jak zainteresowani ochłoną i minie trochę czasu, wejdą w ten wątek i zobaczą na nowo, bez emocji tę dyskusję. A może nie. Tak czy inaczej wydaję mi się, że szkoda :))
Ten materiał nie przysłuży się niczemu raczej niestety :D Szczególnie, że jedna ze stron śmiertelnie się obraziła. Nie mnie rozsądzać czy słusznie czy nie, bo to subiektywna sprawa.
Myślę tylko sobie, że można w takich wypadkach ćwiczyć branie na wstrzymanie (szczególnie przytyki osobiste), ale też (druga strona) zrozumieć, że pisanie o swoim strachu to zupełnie coś innego niż wyciąganie jakiś danych o wirusie z jednego tylko źródła i przedstawianie ich na forum, oraz zakazywanie innym sprzeciwu wobec tego.
Wtedy będzie harmonia :D
ODPOWIEDZ