Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Koronawirus

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kogelmogel
Zarejestrowany Użytkownik

18 marca 2020, o 07:36

ewagos pisze:
18 marca 2020, o 05:49
"Oczywiście, że nie skomentujesz, bo zaburza to cały twój światopogląd oparty na strachu i lęku, bardzo ci współczuję, 4 lata na forum i zmuszasz ludzi do lęku, olaboga. Zresztą w sumie to dobrze, że nie skomentujesz, skoro dla ciebie lęk jest jednoznaczny z zachowaniem powagi sytuacji, a ten kto się nie boi i nie lęka, to jest nieodpowiedzialny ryzykant. Nie boję się koronawirusa, boje się za to całej otoczki, którą generuje i za którą są odpowiedzialni m.in tacy ludzie jak ty, całego napięcia i atmosfery w którą wprowadzają :) Mam nadzieję, że na swojego syna nie przelewasz swojego lęku, bo inaczej szkoda chłopaka, który wpadnie w to samo."

Nie wyżywaj się na mnie człowieku dlatego ,że się boisz.Bo właśnie ,że się boisz i dlatego reagujesz agresywnie ,obrażając i przypisując komuś winę za swoje emocjonalne rozterki.Ja nie jestem twoją matką i nieodpowiadam za twoje terażniejsze życie i radzenie sobie z nim. To sprawa do omówienia z psychologiem.Jestem zarejstrowana na tym forum i napisałam w wątku :koronawirus o tym jak się boję i tylko tyle .Może ktoś woli nie czytać o cudzym strachu ,bo to pogarsza jego lęk to wtedy unika takich tematów.Jest przecież wiele innych wątków.Ja chciałam napisać o tym jak bardzo się boję, żeby zobaczyć co inni o tym myślą, czy też tak bardzo się boją.Nikomu nie napisałam nic obrażliwego na jego temat i nie miałąm złych intencji.A spotkałam się z agresją z twojej strony jakbym nie wiem co złego ci zrobiłą,włączając w to jakieś psychologiczne wywody.Zastanów się nad swoim postępowaniem.Kto by się nie bał koronawirusa to i nie bał by się otoczki jaką generuje..Kto by się nie bał to nie obrażał by osoby ,która się tak boi bo było mu jej żal i chciałby ją uspokoić .Każdy się boi jak nie o siebie to o bliskich ,bo nie wiadomo jak pandemia się rozwinie.Nie odpisuj mi ,to nie ma sensu,bo po co??
Tak, tez uwazam ze komenatrz lubieplacki byl emocjonalny. Moze siebie tak chamsko nie oceniajmy, co? Nie istnieje cos takiego jak "przelewanie" na kogos wlasnego leku. Jak sie boisz to sie boisz. To TWOJ lek, a nie "wirus" cudzego ;).

Sytuacja jest nadzwyczajna - nie mowie o samym wirusie - ale o lecacej na leb na szyje gospodarce, straszeniu przez media i samoizolacji. To trudny czas, zwlaszcza dla nas, osob z lekami, i apeluje jednak o wiecej empatii.

A nie chamstwa, imputowaniu czegos innym i agresji - ktora jest prawdopodobnie tez ekspresja leku.
Walczę i się nie poddaję, bo za długo uciekałem!
Awatar użytkownika
grubas
Hardcorowy "Ryzykant" Forum

18 marca 2020, o 09:10

kogelmogel pisze:
18 marca 2020, o 07:36
Tak, tez uwazam ze komenatrz lubieplacki byl emocjonalny. Moze siebie tak chamsko nie oceniajmy, co? Nie istnieje cos takiego jak "przelewanie" na kogos wlasnego leku. Jak sie boisz to sie boisz. To TWOJ lek, a nie "wirus" cudzego ;).

Sytuacja jest nadzwyczajna - nie mowie o samym wirusie - ale o lecacej na leb na szyje gospodarce, straszeniu przez media i samoizolacji. To trudny czas, zwlaszcza dla nas, osob z lekami, i apeluje jednak o wiecej empatii.

A nie chamstwa, imputowaniu czegos innym i agresji - ktora jest prawdopodobnie tez ekspresja leku.
Przychylam, jeżeli chodzi o empatię. Bądźmy wyrozumiali dla siebie nawzajem bo to trudny czas. I najważniejsze bądźmy wyrozumiali dla siebie samych.
Sytuacja w Polsce wygląda cudownie w porównaniu do takich Włoch czy UK. Działania rządu przynoszą skutek. Ludzie w większości się dostosowują do wytycznych. Obserwuję statystyki i widzę jak prognozowana liczba chorych spada w nich sukcesywnie od momentu kiedy te działania zostały podjęte. Jesteśmy nadal na krzywej wznoszącej więc zachorowania będą do pewnego momentu rosły. Ale chodzi o to, żeby rozłożyć to w czasie, żeby Ci biedni lekarze i służby medyczne (i cała służba zdrowia) nie wykitowali. Boisz się? To pomyśl jak się boją pielęgniarki czy lekarze, którzy są na pierwszej linii frontu. Oni też mają rodziny i nie mogą się z nimi schować w domach i przeczekać najgorszego. Tylko miłość nas uratuje hehe.

Czy wspominałem, że będę się ubiegał o fotel prezydenta?
Pamiętajcie, głosujcie na grubasa z partii zaburzeni.pl!!!1
Nie żałuj, nigdy nie żałuj, że mogłeś coś zrobić w życiu, a tego nie zrobiłeś. Nie zrobiłeś, bo nie mogłeś.
Stanisław LemSzpital Przemienienia
Awatar użytkownika
lubieplacki13
Dyżurny na forum Odważny VIP

18 marca 2020, o 11:00

ewagos pisze:
18 marca 2020, o 05:49

Nie wyżywaj się na mnie człowieku dlatego ,że się boisz.Bo właśnie ,że się boisz i dlatego reagujesz agresywnie ,obrażając i przypisując komuś winę za swoje emocjonalne rozterki.Ja nie jestem twoją matką i nieodpowiadam za twoje terażniejsze życie i radzenie sobie z nim. To sprawa do omówienia z psychologiem.Jestem zarejstrowana na tym forum i napisałam w wątku :koronawirus o tym jak się boję i tylko tyle .Może ktoś woli nie czytać o cudzym strachu ,bo to pogarsza jego lęk to wtedy unika takich tematów.Jest przecież wiele innych wątków.Ja chciałam napisać o tym jak bardzo się boję, żeby zobaczyć co inni o tym myślą, czy też tak bardzo się boją.Nikomu nie napisałam nic obrażliwego na jego temat i nie miałąm złych intencji.A spotkałam się z agresją z twojej strony jakbym nie wiem co złego ci zrobiłą,włączając w to jakieś psychologiczne wywody.Zastanów się nad swoim postępowaniem.Kto by się nie bał koronawirusa to i nie bał by się otoczki jaką generuje..Kto by się nie bał to nie obrażał by osoby ,która się tak boi bo było mu jej żal i chciałby ją uspokoić .Każdy się boi jak nie o siebie to o bliskich ,bo nie wiadomo jak pandemia się rozwinie.Nie odpisuj mi ,to nie ma sensu,bo po co??
Kobieto, ja nie komentuje tego, że się boisz, bo uważam, że każdy może się bać i nie mam z tym problemu. Komentuję za to postawę pasywno-agresywną jaką reprezentujesz w stosunku do innych pisząc zdania "nie rozumiem jak można się nie bać", "każdy powinien się bać" które jasno przez ciebie dyskryminują osoby, które nie wykazują Twoich emocji. Bo właśnie to robisz, jak już pisałem - dominuje tobą emocja lęku i nie rozumiesz dlaczego ktoś jej nie podziela. I jeszcze piszesz, że jak ktoś wchodzi na forum w celu uspokojenia się, a nie wspólnego tańczenia w okół ognia lęku, to ma na nie nie wchodzić. To nie jest forum "BÓJMY SIĘ WSPÓLNIE" tylko "ZACHOWAJMY ROZSĄDEK PRZY LĘKU".

@kogelmogel, oczywiście, że istnieje coś takiego jak przelewanie swojego lęku i innych emocji na inne osoby. Nazywa się to PROJEKCJA. https://pl.wikipedia.org/wiki/Projekcja_(psychologia) Polecam o tym przeczytać, przerabiałem to na psychoterapii jakiś czas i doskonale umiem ją wyłapać. To co zrobiła ewagos to doskonały przykład.

Ja pozostaję empatyczny i wspierający dla ludzi, którzy się boją (tak jak np. moja mama, która jest w grupie ryzyka), ale ty się ewagos nie chcesz pozostać sama sama w swoim lęku, tylko wręcz wymuszasz i atakujesz innych by się bali razem z tobą. Zobacz, że ty z 3 początkowych komentarzu ANI RAZU NIE NAPISAŁAŚ O INDYWIDUALNYCH POCZUCIACH, tylko ogólnikowo pisałaś atakując ludzi "nie wiem jak można się nie bać", "każdy powinien się bać" itd. I jeszcze jak ktoś ci zarzucił, że wprowadzasz atmosferę paniki, którą wprowadzasz takimi zdaniami, to zaatakowałaś Marudę, żeby nie wchodziła na forum. Czyli osoba, która wchodzi na forum, by się uspokoić i zasięgnąć porady rozsądku teraz nie może tego zrobić, bo forum zawładnęła panika, którą generujesz?. I to na forum o nerwicy. Dopiero w 3 komentarzu zdołałaś napisać, że sama się boisz i dlaczego, wcześniej to, atak na osoby i brak zrozumienia, które nie reprezentują panicznego podejścia jak ty. Widzę, że mechanizm obronny zadziałał i musiałaś odwrócić kota ogonem.
/przerwa od forum
Awatar użytkownika
anilewe

18 marca 2020, o 11:20

"To może czas na jakieś dobre wieści?!❤️❤️

Chiny zamknęły swój ostatni szpital dedykowany leczeniu koronawirusa. Jest zbyt mało nowych przypadków żeby był sens utrzymania któregokolwiek z nich.

Lekarze w Indiach ogłosili całkowitą skuteczność leczenia wirusa. Użyli kombinacji leków takich jak: Lopinavir, Retonovir, Oseltamivir i Chlorphenamine. Zaczęli sugerować używanie tej mieszanki leków reszcie świata.

Badacze z Erasmus Medical Center znaleźli antyciała przeciwko koronawirusowi.

Pacjent „0” z Polski całkowicie zdrowy i jutro zostanie wypisany do domu 😉

103-letni Chinka całkowicie wyzdrowiała po tym jak była leczona przez 6 ostatnich dni w szpitalu w Wuhan.

Apple otworzyło na nowo wszystkie swoje 42 sklepy w Chinach.

Korea Południowa notuje bardzo gwałtowny spadek zachorowań.

Włochy doznały silnego uderzenia epidemii wirusa, głównie ze względu na fakt, że są najstarszym społeczeństwem w Europie.

Zacznijmy mówić o ogromnej ilości osób które zdrowieją po kilku dniach od zachorowania.

Dowiedziono, że osocze pacjentów którzy przeszli wirusa i wyzdrowieli, może być wykorzystywane w leczeniu innych zarażonych.

Wszystko zależy od perspektywy i z jakich źródeł czerpiesz informacje którymi się karmisz na co dzień. Dbajcie o siebie nawzajem, szczególnie o tych w grupie największego ryzyka."
Awatar użytkownika
SasankaLesna
Odważny i aktywny forumowicz

18 marca 2020, o 11:22

Jesteś niezastąpiona! <3
Czasami lepiej użyć miotacza ognia niż narzekać na ciemność. [T. Pratchett]
Awatar użytkownika
lubieplacki13
Dyżurny na forum Odważny VIP

18 marca 2020, o 11:51

Paniki nakręcać u innych nie chciałaś, a jak Maruda ci to napisała, to zaleciłaś jej by wyszła z forum? Każdy jest odpowiedzialny za swoje czyny, możesz nie być psychologiem, ale osoba, która wzbudza złe emocje u innych nie musi być psychologiem, by się od tego powstrzymać i przeanalizować swoje złe postawy, które wpływają na innych. No tak, nie mam empatii, bo nie podzielam panikarstwa :) Słuchaj, empatyczny to ja mogę być dla moich bliskich, którzy się boją, dla moich znajomych, dla ludzi z forum, którzy wykazują postawę lękową, ALE NIE PRÓBUJĄ WYRZUCAĆ PRZED SIEBIE SWOICH LĘKÓW. Zobacz ile tu osób napisało, że się boi i na nikogo nie próbowało tego przerzucić, napisało swoje obawy i tyle. Za to ty swoją obecność w temacie zaczęłaś od krytyki tych, którzy się nie boją. Widzę, że niczego z tego nie wyciągniesz, więc odpuszczam, ale to sarkastyczne pytanie na końcu mogłaś sobie odpuścić, bo zaburza twoją sztucznie zbudowaną pozycję stabilnie emocjonalnej, empatycznej osoby :)
/przerwa od forum
Lus

18 marca 2020, o 11:59

anilewe pisze:
18 marca 2020, o 11:20
"To może czas na jakieś dobre wieści?!❤️❤️

Chiny zamknęły swój ostatni szpital dedykowany leczeniu koronawirusa. Jest zbyt mało nowych przypadków żeby był sens utrzymania któregokolwiek z nich.

Lekarze w Indiach ogłosili całkowitą skuteczność leczenia wirusa. Użyli kombinacji leków takich jak: Lopinavir, Retonovir, Oseltamivir i Chlorphenamine. Zaczęli sugerować używanie tej mieszanki leków reszcie świata.

Badacze z Erasmus Medical Center znaleźli antyciała przeciwko koronawirusowi.

Pacjent „0” z Polski całkowicie zdrowy i jutro zostanie wypisany do domu 😉

103-letni Chinka całkowicie wyzdrowiała po tym jak była leczona przez 6 ostatnich dni w szpitalu w Wuhan.

Apple otworzyło na nowo wszystkie swoje 42 sklepy w Chinach.

Korea Południowa notuje bardzo gwałtowny spadek zachorowań.

Włochy doznały silnego uderzenia epidemii wirusa, głównie ze względu na fakt, że są najstarszym społeczeństwem w Europie.

Zacznijmy mówić o ogromnej ilości osób które zdrowieją po kilku dniach od zachorowania.

Dowiedziono, że osocze pacjentów którzy przeszli wirusa i wyzdrowieli, może być wykorzystywane w leczeniu innych zarażonych.

Wszystko zależy od perspektywy i z jakich źródeł czerpiesz informacje którymi się karmisz na co dzień. Dbajcie o siebie nawzajem, szczególnie o tych w grupie największego ryzyka."
Brawo Ty! Izolujcie starsze osoby i bierzcie przykład z Anilewe! Przytulaski!
ewagos

19 marca 2020, o 09:16

Do lubie plack- miałam nie odpisywać na twój post ale to zrobie , bo mam dość twojego chamskiego zachowania.Nic sobie nie musiałam odpuszczać skoro ty nie odpuściłeś sobie tak bardzo zjechać osobę ,która ci przecież nic zlego nie zrobiła.Która pisze na forum :zaburzeni ,więc ma jakieś problemy emocjonalne.Nic na nikogo nie przelewałam ,jeśli na kogoś moje pisanie o strachu żle wpływało to dlatego ,że ma nerwicę .Ja też ją mam i nic świadomie i z premedytacją nie robiłam by komuś szkodzić.Jesteś podłą osobą, zero empatii .Chciałam otrzymać jakieś wsparcie i poczuć się lepiej a otrzymałam tylko niezasłużony hejt.Nie zastanowiłeś jak się czuję w tej ciężkiej dla wszystkich czasach ,jaką mam sytuację rodzinną.Jest mi bardzo smutno i rezygnuje z tego forum puki jest tu taka osoba co wyżywa swoje frustracje na innych.I nie zasłaniaj się Mała Marudą ona ma empatię w przeciwieństwie do ciebie.Karma wraca
maggie2223

19 marca 2020, o 11:11

Ewagos - trochę przesadzasz , lubię placki wydał swoją opinie tak jak Ty , a ty go nazywasz podłą osobą i do tego używasz szantażu emocjonalnego ( „wychodzę z forum dopóki są tu takie osoby jak ty”)

To , ze masz zaburzenia emocjonalne nie sprawi ze każdy Cie tu będzie głaskał po główce . Osoby poszą co chcą i czasem jest to dla kogoś niewygodne i dotyka . Takie jest życie i żeby wyjść z nerwicy powinnismy to właśnie zrozumieć i przyjąć.
ewagos

19 marca 2020, o 11:28

On nie wydał swojej opini ,obrażał mnie ,że wszyskim szkodzę ,że zmuszam do paniki ,łącznie z osobistymi porównaniami do matki ,która mu zniszczyła życie .Niech się zastanowi na jakim forum pisze.To jest forum dla ludzi z zaburzeniami,którzy dodatkowo pozbawieni są teraz wsparcia lekarzy ,terapeutów a ta sytuacja jaka jest nawet zdrowych przytłacza.Pewnie ,że przesadzam ale taka jest domena tej choroby ,mam zaburzenia depresyjne , teraz mi się pogorszyło a taka bezmyślna osoba jeszcze pogłębiła ten stan .Przeczytaj na internecie jakiś lekarz popełnił samobójstwo ,bo spotkała go fala niezasłużonego hejtu.Szkoda mi ,że opuszczam to forum ,bo jest dużo fajnych i naprawdę pomocnych osób.Lecz nie mogłabym już tu być i napisałam prośbę o wyrejestrowanie.Nieraz ktoś pisze wsposób ,który nas denerwuje ale przecież można zwrócić jej uwagę inaczej albo ignorować taką osobę.Każdy miał z nas prawo tu szukać wsparcia w tym trudnym czasie
Awatar użytkownika
Maciej Bizoń

19 marca 2020, o 11:35

ewagos pisze:
On nie wydał swojej opini ,obrażał mnie ,że wszyskim szkodzę ,że zmuszam do paniki ,łącznie z osobistymi porównaniami do matki ,która mu zniszczyła życie .Niech się zastanowi na jakim forum pisze.To jest forum dla ludzi z zaburzeniami,którzy dodatkowo pozbawieni są teraz wsparcia lekarzy ,terapeutów a ta sytuacja jaka jest nawet zdrowych przytłacza.Pewnie ,że przesadzam ale taka jest domena tej choroby ,mam zaburzenia depresyjne , teraz mi się pogorszyło a taka bezmyślna osoba jeszcze pogłębiła ten stan .Przeczytaj na internecie jakiś lekarz popełnił samobójstwo ,bo spotkała go fala niezasłużonego hejtu.Szkoda mi ,że opuszczam to forum ,bo jest dużo fajnych i naprawdę pomocnych osób.Lecz nie mogłabym już tu być i napisałam prośbę o wyrejestrowanie.Nieraz ktoś pisze wsposób ,który nas denerwuje ale przecież można zwrócić jej uwagę inaczej albo ignorować taką osobę.Każdy miał z nas prawo tu szukać wsparcia w tym trudnym czasie
Weź to na luz najlepiej ..po co się od razu chcesz wyrejestrowac? Nie jedne słowne potyczki tutaj były i napewno jeszcze będą ...nie wiem skąd ten pomysł ..jeśli ktoś cię wkurzył to go blokujesz i tyle 😉
"Gotowy byłem iść do ubikacji, nasikać sobie na ręce, poczekac az wyschnie i chodzić z tym dwa dni.
I nie, nie żartuję." - :DD - ten cytat ma tylko Pokazać jaka determinacja powinna występować przy wyjściu z Zaburzenia . ( a przy okazji mnie rozbawiło ) https://www.youtube.com/watch?v=_f5hkHv ... e=youtu.be
https://youtu.be/M6wRnouGZFQ
Awatar użytkownika
grubas

19 marca 2020, o 11:43

ewagos pisze:
Słuchaj ewagos, nikogo nie obchodzi to co myślisz o lubieplacki, ani to co lubieplacki myśli o Tobie. Dlatego zaproponowałem Wam rozmowę prywatną. Osobiście nie jestem zainteresowany takimi dramami. I nie, nie sugeruję, że powinniście się zabierać z forum, tylko, że uważam, że ładnie z Waszej strony byłoby zabrać Wasze konflikty za kurtynę.
Myślę, że nie tylko ja, ale wszyscy tutaj na forum bardzo chętnie udzielimy Tobie wsparcia, porozmawiamy o czym tylko chcesz, ale podejdźmy do siebie z szacunkiem. Szantaż emocjonalny mało kogo tutaj ruszy, mam nadzieję. We mnie wzbudza wyłącznie niesmak. Zwracaliśmy uwagę Tobie i plackowi. Czemu nie zignorowałaś go zatem skoro piszesz, że przecież tak można się zachować.
Jeżeli potrzebujesz ochłonąć od forum bo jesteś zdenerwowana sytuacją to rozumiem oczywiście. Ale uważam, że nie ma potrzeby tak ostentacyjnie się odcinać i uciekać od konfliktu.
Porozmawiajmy o czymś z czym masz dzisiaj problem w prawdziwym życiu a nie w wirtualnym. Jak Ci mija dzień? Lęk jest zrozumiały w obecnej sytuacji. Na jakim poziomie dzisiaj jest Twój lęk? Czy gniew na Placka jest silniejszy niż lęk? Założę się, że tak :^
Nie żałuj, nigdy nie żałuj, że mogłeś coś zrobić w życiu, a tego nie zrobiłeś. Nie zrobiłeś, bo nie mogłeś.
Stanisław LemSzpital Przemienienia
maggie2223

19 marca 2020, o 12:15

Ewagos- terapeuci przyjmują teraz online wiec to średnie wytłumaczenie , i średnie jest to ze tłumaczysz swoje obrażanie kogoś ( „jesteś podłym człowiekiem”) swoją depresją - to ze mamy zaburzenia niebpowoduje ze mozemy sobie dawać pozwolenie na takie czy inne zachowania . Trochę samokrytyki.
Dużo ludzi tu pisze ze z chęcią Ci pomoże i podtrzyma na duchu , a Ty się skoncentrowałas tylko na Placku - nie widzisz tu pewnego mechanizmu ?
Glowa do góry i dystans dystans bo wszyscy zginiemy 😂
życie

19 marca 2020, o 12:24

Trochę mnie tu nie było, a w temacie szaleństwo. Posłuchajcie tego: https://youtu.be/7FHZl9bfZZg
Ps. Gruby będę głosować na Ciebie!!!!!
Wczoraj byłem bystry
i chciałem zmieniać świat.
Dziś jestem mądry,
więc zmieniam siebie.
Rumi
mrunban
Odważny i aktywny forumowicz

19 marca 2020, o 12:57

E tam szaleństwo, moim zdaniem dobrze jeżeli są też trudne tematy poruszane żeby też aż tak wszystkiego nie unikać. Przecież większość z nas potrzebuje nauczyć się tym nie przejmować i robić coś z tymi emocjami, a tak unikając każdego tematu czy konfliktu to raczej się nie da. Dlatego trochę takich wypowiedzi, trochę innych i równowaga jest.
Ostatnio zmieniony 19 marca 2020, o 12:58 przez mrunban, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ