Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Jestem załamana.

Forum dotyczące derealizacji i depersonalizacji.
Dzielimy się tutaj naszymi historiami, objawami, wątpliwościami oraz wszystkim co nas dręczy mając derealizację.
Dopisz się do istniejącego tematu lub po prostu jeśli chcesz stwórz nowy własny wątek.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zebulon
Zarejestrowany Użytkownik

29 maja 2016, o 21:22

bo nadajesz temu znaczenie a przedtem nie zwracalas na to uwagi .... tak ma nerwica ze nagle cos zauwazamy a potem zaczynamy nakrecac tym lek ... cła tajemnica nerwic
Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku .
Piekło nerwicy tworzymy sami sobie ...
Nie pozwól żeby życie straciło sens przez osobę, która po prostu nie była Ciebie warta.
nerwica przypomina prowadzenie codziennie konia do weterynarza żeby sprawić czy na pewno nie jest wielbłądem ( cytat który mnie rozbawił )
Awatar użytkownika
myszusia
Odważny i aktywny forumowicz

29 maja 2016, o 21:23

Olej to. Ja gdybym z każdym objawem chodzila.do.lekarza to stracilabym tylko pieniadze i czas. A tych lekarzy to musiałby byc ogrom zacząwszy od laryngologa a skończywszy na reumatologu. Po prostu przywiązujesz ogromna uwagę do tego i przez to.ciagle to widzisz.
" W życiu wygrywa tylko ten,kto pokonał samego siebie. Kto pokonał swój strach,swoje lenistwo,swoją nieśmiałość"
Serena84

29 maja 2016, o 21:25

Zrob sobie test. Spojrz w lewo i raz w prawo. Nie ruszajac glowa. Widzisz dwie polowy? :)
Awatar użytkownika
zadziorka

29 maja 2016, o 21:50

Serena84 pisze:Zrob sobie test. Spojrz w lewo i raz w prawo. Nie ruszajac glowa. Widzisz dwie polowy? :)
Taki test to ja juz robiłam;) wkurza mnie ze jednak niby przy normalnym widzeniu dostrzegam akurat ta jedną połowę
Awatar użytkownika
martusia1979
Odburzony i pomocny użytkownik

29 maja 2016, o 21:55

z ta polowa nosa tez mialam, kur...wiajace to ja to nawet reka machalam i sprawdzalam czy to normalne i czy to dotkne hehe ale mija....oczy hmmm duzo by tu mozna napisac...to jest dd nie zawsze moge patrzec w monitor bo obraz mi sie rozlewa i mrugam jak szalona nawet mam problem z jakim kolwiek patrzeniem bo do rozlewania dolancza zawrot glowy....ale jak sobie wypracuujesz olewanie tego to szybciej minie.
Ostatnio zmieniony 29 maja 2016, o 21:57 przez martusia1979, łącznie zmieniany 1 raz.
strach-przed-smiercia-szalenstwem-i-utrata-kontroli-t427.html
Serena84

29 maja 2016, o 21:56

Ja tak samo mam i nie mam zeza:) nie wyobrazam sobie zeby bylo inaczej. Jakbysmy widzieli jednoczesnie dwie polowy to chyba bylby niezly zez;)
subzero1993
Odburzony i pomocny użytkownik

29 maja 2016, o 21:56

Tak samo jak ze wszystkimi objawami - ignoruj. Mózg nauczy się nie zwracać na to uwagi, tylko świadomym działaniem musisz na to wpływać.
Jak szukać objawów bez nakręcania się -> http://www.zaburzeni.pl/viewtopic.php?p=100011#p100011
Awatar użytkownika
zadziorka

29 maja 2016, o 21:59

Znacie jakies filmy o tych stanach ? Aktualnie oglądam Numb i mnie sie podoba :)
Serena84

29 maja 2016, o 22:07

Czlowiek ktory sie zawiesil? Polska nazwa filmu;) musze obejrzec ten film. Obecnie nie kojarze innych tytulow jak mi sie cos przypomni to napisze.
kanik

29 maja 2016, o 22:59

Co do wzrokowych objawów, to ja miewałem coś takiego, że patrząc głównie na TV, to miałem wrażenie że widze tyko fragment obrazu i żeby to ogarnąć muszę biegać oczami po ekranie :D im więcej na to zwracałem uwagę i przywiązywałem wagę było coraz gorzej. Teraz to pff... czasem się to "zjawi" ae szybko zlewam :D
A co do filmu to tylko ten o którym wspomniałaś znam, sam go nie oglądałem ale musze obejrzeć :D
"Wierzę, że najlepsze jest jeszcze przed nami..."

"Powoli wchodź po swej drabinie... I konsekwentnie rób to co sobie założyłeś... Wiem, że jest trudno, lecz jeśli nie złamiesz schematów... Tylko przez lornetkę zobaczysz drogę do lepszych czasów"

"Chcę – za bardzo... i teraz miałbym się poddać?...Nie – za bardzo...Czuje – za bardzo...Wiem – za bardzo, ."

Awatar użytkownika
zadziorka

30 maja 2016, o 07:38

kanik pisze:Co do wzrokowych objawów, to ja miewałem coś takiego, że patrząc głównie na TV, to miałem wrażenie że widze tyko fragment obrazu i żeby to ogarnąć muszę biegać oczami po ekranie :D im więcej na to zwracałem uwagę i przywiązywałem wagę było coraz gorzej. Teraz to pff... czasem się to "zjawi" ae szybko zlewam :D
A co do filmu to tylko ten o którym wspomniałaś znam, sam go nie oglądałem ale musze obejrzeć :D

Ejjj!! No właśnie ja też tak mam, z tym, że ja więcej siedzę przed komputerem i właśnie takie coś mam kiedy pracuję, czy też teraz kiedy piszę.
Mam taki tępy wzrok, i ciągle zastanawiam się, jak ja patrzyłam przed tym stanem, czy podążałam wzrokiem za tym co pisałam, czy miałam też taki tępy wzrok ale np. myślałam o czymś innym, a może jeszcze coś innego.
Straszne to jest.

-- 30 maja 2016, o 07:38 --
Mówicie, że mam takie a nie inne objawy, bo się na nich skupiam. Skupiam się na rzeczach, które wcześniej mózg olewał, a co powiecie na to...

zakrywam jedno oko i widzę wszystko jaśniejsze, a zakrywam drugie oko i widzę wszystko wyraźnie przyciemnione, jakby ktoś wyłączył światło
też tak macie?
uważacie, że to normalne zjawisko ?

zrobiłam sobie też pewien test dzisiaj.
zakryłam jedno oko apaszką i nie czuję już takiej derealizacji jak po odsłonięciu oka..

tzn. chwilę po odsłonięciu nadal nie czuję derealizacji, ale znów wszystko wraca do normy po chwili i czuję się tak jak wcześniej

może niepotrzebnie się doszukuję, ale nigdy wcześniej nie zauważyłam, żeby np. jedno oko widziało jaśniej, a drugie ciemniej
to jest wręcz dziwne...

może są to objawy leniwego oka?
Awatar użytkownika
myszusia

30 maja 2016, o 09:04

Na logike wiadaomo,ze zakryte oko po odkryciu bedzie widzialo inaczej,gdyz musi sie przywyczaic do swiatla. Tak samo jak w nocy sie obudzisz i wlaczysz swiatlo to wzrok tez jest inny. Caly czas niepotrzebnie sie czegos doszukujesz,wylacz dr google,bo u niego sie nie wyleczysz. Wiem po sobie.
" W życiu wygrywa tylko ten,kto pokonał samego siebie. Kto pokonał swój strach,swoje lenistwo,swoją nieśmiałość"
Awatar użytkownika
zadziorka

30 maja 2016, o 09:30

myszusia pisze:Na logike wiadaomo,ze zakryte oko po odkryciu bedzie widzialo inaczej,gdyz musi sie przywyczaic do swiatla. Tak samo jak w nocy sie obudzisz i wlaczysz swiatlo to wzrok tez jest inny. Caly czas niepotrzebnie sie czegos doszukujesz,wylacz dr google,bo u niego sie nie wyleczysz. Wiem po sobie.
No ale chodzi o to ze to zjawisko pojawia sie nawet juz długo po tym jak oko juz jest odkryte. Zamykam jedno oko widzę jaśniej, a drugie ciemniej...
Awatar użytkownika
myszusia

30 maja 2016, o 09:48

przeciez mowilas ,ze bylas u okulisty. Wiec gdyby cos bylo nie tak ze wzrokiem to w badaniu by to wyszlo. Uwierz,ze pod wplywem stresu w organizmie rozne rzeczy sie dzieja.
Awatar użytkownika
zadziorka

30 maja 2016, o 10:52

Tomografia ok. Wszystko bez zmian. Poddaję sie !!!!
ODPOWIEDZ