Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Czy ja ją/jego kocham? Zanik uczuć? Strata emocji?

Forum o nerwicy natręctw i jej objawach.
Omawiamy tutaj własne doświadczenia z życia z tym jakże natrętnym zaburzeniem.
Ale także w tym temacie można podzielić się typowymi natrętnymi lękowymi myślami, które pełnią rolę straszaków i eskalatorów lęku w zaburzeniu.
tomek19932304
Zarejestrowany Użytkownik

24 sierpnia 2018, o 20:11

Czy wy też zauważyliście, że jesteście tak jak by wyłączeni z emocji ? i nie chodzi mi o związek, ale o to, że ja przed nerwicą, byłem wrażliwy na czyjąś krzywdę, a teraz jakoś mało co mnie rusza
GeorgeM

24 sierpnia 2018, o 21:07

Kyrtap123 pisze:
24 sierpnia 2018, o 15:03
Hejka,
Mam mianowicie jeden problem,
Wczoraj w nocy pomyślałem że chce się uwolnić od stresu i zerwe z dziewczyną bo nie będę się cały czas stresowal z jej powodu teraz tak zaluje tej myśli ja ją chyba kocham to jak mam z nią zerwać.
Teraz jak to pisze to znowu myśl że nie zrobię tego bo mam urodziny i chce je z kim mieć spędzić. Ale przeciez nie zerwie z nią po urodzinach chyba.
Nie wiem co jest ze mną miałem taką chęć z nią zerwać :(

Tez tak czasem mam, ze jestem mloda powinnam zerwac byloby mi lepiej , ale zauwazylam ze zawsze jak tak o tym mysle to potem sie tym stresuje, czyli coz kolejne obawy :D i w dodatku zawsze kiedy mam dzien myslenia o tym, to poprzedza go taki gdzie juz jestem pewna swoich uczuc i jest wszystko dobrze. Dlatego ta chyba nerwica broni sie jak moze 🤔 mysle ze to ze chcesz zerwac podswiadomie trzyma sie tego ze moze ja chcesz chronic, zeby jej bylo latwiej.
A jak sie nie kocha to ta mysl nie jest epizodyczna+ nie powoduje leku. Uwierz, gdybys na prawde chcial zerwac zrobilbys to juz na poczatku. Wiec glowa do gory ;)
GeorgeM

24 sierpnia 2018, o 21:13

tomek19932304 pisze:
Czy wy też zauważyliście, że jesteście tak jak by wyłączeni z emocji ? i nie chodzi mi o związek, ale o to, że ja przed nerwicą, byłem wrażliwy na czyjąś krzywdę, a teraz jakoś mało co mnie rusza
Ja jestem wylaczona raczej z tych pozytywnych (z wyjatkiem CZASEM smiechu, na prawde go malo a przed tym wszystkim cale towarzystwo zawsze zarazalam smiechem), mam wrazenie ze negatywne nadal odczuwam chociaz tez mniej. Jakby przeczytac definicje anhedonii to jest tam napisane ze to ‚wylaczenie’ wszystkich emocji, uczuc, ogolne zobojetnienie. Wiec to chyba calkiem normalne :D
tomek19932304

24 sierpnia 2018, o 23:07

GeorgeM pisze:
24 sierpnia 2018, o 21:13
tomek19932304 pisze:
Ja jestem wylaczona raczej z tych pozytywnych (z wyjatkiem CZASEM smiechu, na prawde go malo a przed tym wszystkim cale towarzystwo zawsze zarazalam smiechem), mam wrazenie ze negatywne nadal odczuwam chociaz tez mniej. Jakby przeczytac definicje anhedonii to jest tam napisane ze to ‚wylaczenie’ wszystkich emocji, uczuc, ogolne zobojetnienie. Wiec to chyba calkiem normalne :D
To dobrze, bo dzisiaj pomyslałem sobie, że może ja zamieniam się w jakiegoś socjopatę ;)
GeorgeM

26 sierpnia 2018, o 14:27

Czy wy tez macie czasem dzien ze myslicie o uczuciach itp ale te mysli nie powoduja w was leku? Co prawda rzadko sa takie dni ale jednak sa i to mnie martwi... ze skoro nie czuje leku to moze po prostu nie kocham :/
Mario26

26 sierpnia 2018, o 15:11

GeorgeM pisze:
26 sierpnia 2018, o 14:27
Czy wy tez macie czasem dzien ze myslicie o uczuciach itp ale te mysli nie powoduja w was leku? Co prawda rzadko sa takie dni ale jednak sa i to mnie martwi... ze skoro nie czuje leku to moze po prostu nie kocham :/
Pewnie ze tak często mam myśli bez lęku ale to ze go nie czujesz nie znaczy że go nie ma.
NotLogged

27 sierpnia 2018, o 08:24

Hej ! Nie było mnie tutaj już dawno bo jakos sobie radziłam z nerwica i było dobrze bo zniknęła, panowalam nad nią. Niestety wszystko co dobre szybko się konczy i od ostatniego czasu mocno przesadzam i wymyślam. Cały sierpień spędzam z moim facetem, jechaliśmy na jakieś koncerty i wgl festiwale wiec spędzaliśmy ze soba dużo czasu i po tym chcieliśmy trochę odetchnąć, spędzić czas samemu, zająć się soba 2 dni zeby trochę czasu poświecić tylko sobie. I zaczęłam przez te 2 dni tak wynyslac ... ze mój facet nie poświęca mi czasu, ze o mnie nie myśli i wgl nie napisze do mnie, ze ciagle tylko gra itp. Wiedziałam ze tak nie jest ale mimo wszystko to mówiłam i przesadzalam strasznie... do tego pokłóciliśmy się i teraz przesadzam w druga stronę, ze nie mogę do niego przyjechać bo będzie za dużo i ze on może woli pograć albo coś innego porobić a będę ja i zajmę mu cały dzień i będzie miał mnie dosyc, ze za dużo z nim spędzam czasu (jak napisze do niego albo zadzwonię na 5 min już uważam ze jest za dużo mnie) mam wyrzuty sumienia ze jadę na cały dzień do niego, odsunęłam się bardzo, stałam się taka uległa i uważam ze po 2 dniach odpoczynku za dużo jednak i tak spędzam z nim czasu jak napisze poprostu... nie chce tak :( chce spędzać z nim czas normalnie ale nie mogę ...
Awatar użytkownika
katarzynka
Dyżurny na forum Odważny VIP

27 sierpnia 2018, o 17:28

Kochani,

Czy też macie takie odczucie, że ktoś Wam ukradł Wasze uczucia, ciepło do drugiej osoby? Że ktoś Wam ukradł Wasze życie, samych siebie?

Ja czuję jakbym żyła jakimś innym życiem. To nie moje życie, to nie ja. Nie moje uczucia :buu:
jeśli życie sprawia, że nie możesz ustać, uklęknij.

nie mów Bogu, że masz wielki problem. powiedz swojemu problemowi, że masz wielkiego Boga.
Mario26

27 sierpnia 2018, o 18:49

katarzynka pisze:
Kochani,

Czy też macie takie odczucie, że ktoś Wam ukradł Wasze uczucia, ciepło do drugiej osoby? Że ktoś Wam ukradł Wasze życie, samych siebie?

Ja czuję jakbym żyła jakimś innym życiem. To nie moje życie, to nie ja. Nie moje uczucia :buu:
Kasiu pakuj wszystko do wora. To wszystko nerwica. Wiem że wydaje się realne ale to iluzja. Ja też czuję się jakbym żył gdzie indziej gdy rozmyślam skupiam się tylko na myślach i żyje nimi nie jesteś sama.
Awatar użytkownika
katarzynka

27 sierpnia 2018, o 19:08

Mario26 pisze:
katarzynka pisze:
Kochani,

Kasiu pakuj wszystko do wora. To wszystko nerwica. Wiem że wydaje się realne ale to iluzja. Ja też czuję się jakbym żył gdzie indziej gdy rozmyślam skupiam się tylko na myślach i żyje nimi nie jesteś sama.
Dziękuję za dobre słowo. To jest przerażające, co nerwica ze mną zrobiła, jak niszczy moje życie. I ja jej na to pozwalam, bo nie mam siły :buu:

nie mów Bogu, że masz wielki problem. powiedz swojemu problemowi, że masz wielkiego Boga.
Mario26

27 sierpnia 2018, o 19:11

katarzynka pisze:
27 sierpnia 2018, o 19:08
Mario26 pisze:
katarzynka pisze:
Kochani,

Dziękuję za dobre słowo. To jest przerażające, co nerwica ze mną zrobiła, jak niszczy moje życie. I ja jej na to pozwalam, bo nie mam siły :buu:
U mnie jest to samo czasami nie wiem co jest grane już.
Awatar użytkownika
katarzynka

27 sierpnia 2018, o 19:27

A jak Ty się miewasz Mario?

Mario26

27 sierpnia 2018, o 19:31

katarzynka pisze:
27 sierpnia 2018, o 19:27
A jak Ty się miewasz Mario?
Raz lepiej raz gorzej dziś było dno jakbym uwierzył myślą ale ogarnąłem się i trochę lepiej czuje się od dłuższego czasu inaczej niż na początku drogi. Ale mam nadzieję że to tylko to samo a to iluzja.
Awatar użytkownika
katarzynka

27 sierpnia 2018, o 19:37

Miło słyszeć, że troszke lepiej. Mnie się wydaje, że teraz to już prawda te myśli. Najgorsze, że w takich chwilach kryzysu nie pamiętam żadnych przebłysków. Nic. Zero.

Mario26

27 sierpnia 2018, o 20:03

katarzynka pisze:
27 sierpnia 2018, o 19:37
Miło słyszeć, że troszke lepiej. Mnie się wydaje, że teraz to już prawda te myśli. Najgorsze, że w takich chwilach kryzysu nie pamiętam żadnych przebłysków. Nic. Zero.
Ale to tak. Ma każdy miałem to że 100 razy identycznie teraz już myślę że ja jeszcze bardziej się wglebilem bo nie mogę doszukać się tego samego przykładu że ktoś ma tak jak. Ja.
ODPOWIEDZ