Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Czy ja ją/jego kocham? Zanik uczuć? Strata emocji?

Forum o nerwicy natręctw i jej objawach.
Omawiamy tutaj własne doświadczenia z życia z tym jakże natrętnym zaburzeniem.
Ale także w tym temacie można podzielić się typowymi natrętnymi lękowymi myślami, które pełnią rolę straszaków i eskalatorów lęku w zaburzeniu.
Awatar użytkownika
katarzynka
Dyżurny na forum Odważny VIP

7 sierpnia 2017, o 11:05

Mark pisze:
7 sierpnia 2017, o 10:47
U mnie się przeważnie to zaczyna jak zobaczę jakąś naprawdę ładna kobietę i przychodzi lęk i myśli i cała reszta
"lęk, myśli i cała reszta", więc chya nie masz wątpliwości, że to nerwica? ;)
jeśli życie sprawia, że nie możesz ustać, uklęknij.

nie mów Bogu, że masz wielki problem. powiedz swojemu problemowi, że masz wielkiego Boga.
Awatar użytkownika
katarzynka

7 sierpnia 2017, o 11:06

nikanere pisze:
7 sierpnia 2017, o 10:04
Zawsze zsczyna sie od tej mysli wlasnie tej jednej ktora poczatkuje lawine kolejnych. Jest fajnie siedzimy przytulamy sie do swoich polowek az tu nagle jedna mysl i bach leci jak z gorki....
Ja jutro do lekarza i czekam z niecierpliwoscia na ta wizyte bo chce porozmawiac o roznych kwestiach co mnie mecza....
Masz wizytę u psychiatry czy terapeuty? Trzymam kciuki! :)

nie mów Bogu, że masz wielki problem. powiedz swojemu problemowi, że masz wielkiego Boga.
nikanere
Zarejestrowany Użytkownik

7 sierpnia 2017, o 11:09

katarzynka pisze:
7 sierpnia 2017, o 11:06
nikanere pisze:
7 sierpnia 2017, o 10:04
Zawsze zsczyna sie od tej mysli wlasnie tej jednej ktora poczatkuje lawine kolejnych. Jest fajnie siedzimy przytulamy sie do swoich polowek az tu nagle jedna mysl i bach leci jak z gorki....
Ja jutro do lekarza i czekam z niecierpliwoscia na ta wizyte bo chce porozmawiac o roznych kwestiach co mnie mecza....
Masz wizytę u psychiatry czy terapeuty? Trzymam kciuki! :)
U terapeuty.
Awatar użytkownika
katarzynka

7 sierpnia 2017, o 11:11

To na spokojnie, liczę, że rozwieje choć część Twoich wątpliwości i na pewno z czasem się poukłada ;)

nikanere

7 sierpnia 2017, o 11:18

Dziekuje😗 pochwale sie wynikami jutro wieczorem🙂
Mark

7 sierpnia 2017, o 13:04

katarzynka pisze:
Mark pisze:
U mnie się przeważnie to zaczyna jak zobaczę jakąś naprawdę ładna kobietę i przychodzi lęk i myśli i cała reszta
Zaczynam mieć. Bo wiesz jak to jest. Na początku mam to już za sobą później skąd ta niepewność a na końcu to jednak nie miłość. Jestem teraz w końcówce 2 etapu
nikanere

7 sierpnia 2017, o 14:14

Mark pisze:
katarzynka pisze:
Mark pisze:
Zaczynam mieć. Bo wiesz jak to jest. Na początku mam to już za sobą później skąd ta niepewność a na końcu to jednak nie miłość. Jestem teraz w końcówce 2 etapu
Zobaczysz jutro zapomnisz o tych myslach z dzisiaj i bedzie ok
Awatar użytkownika
katarzynka

7 sierpnia 2017, o 14:34

Mark pisze:
katarzynka pisze:
Mark pisze:
Mark, ale niepewność nie prowadzi do lęku. Jedynie myśli nerwicowe uruchamiają machinę lękową. Nie odwracaj rzeczywistości :D

usuniete
Gość

7 sierpnia 2017, o 15:51

Przecież w każdym związku moze wystąpić zwątpienie, niepewność. Ja też często się zastanawiam czy to na pewno nerwica :roll: ale jednak jak z nim jestem to jestem szczęśliwa. Może to z czasem minie. Dzisiaj zrozumiałam, że to ode mnie zależy czy z nim chce być czy nie. A skoro chce, to muszę go kochać i muszę walczyć. Nie wiem co będzie wieczorem, jutro, za tydzień, może znowu przyjdzie zwątpienie. Na razie jest dobrze i życzę każdemu, żeby się ułożyło. :friend: ;thx ;thx
Mark

7 sierpnia 2017, o 16:16

katarzynka pisze:
7 sierpnia 2017, o 14:34
Mark pisze:
katarzynka pisze:

Mark, ale niepewność nie prowadzi do lęku. Jedynie myśli nerwicowe uruchamiają machinę lękową. Nie odwracaj rzeczywistości :D
Źle się wyraziłem. Chodziło mi o lekki lęk a napisałem niepewnosc
Mark

7 sierpnia 2017, o 16:21

Chodziło mi o niepokoj:p
nikanere

8 sierpnia 2017, o 09:52

Kochani ratujcie. Ciagle rano czuje taki wewnetrzny niepokoj jakby ciagle cos nie tak bylo.
A potem pojawiaja sie mysli ze moze wogole mi sie on nie podoba i tak juz leci dalej sobie, uczucie leku i wogole. Co jest ze mna nie tak?😢 chce z nim byc bo wiem to ale dlaczego takie mysli i to uczucie ciagle.... Tak mocno go wtedy pokochalam a teraz co😕
nikanere

8 sierpnia 2017, o 09:53

Moze poprostu to prawda i sie nie nadaje do zwiazku i zycia...
nikanere

8 sierpnia 2017, o 10:33

Juz mi lepiej :ups ^^
kapralis

8 sierpnia 2017, o 10:35

nikanere pisze:
8 sierpnia 2017, o 09:52
Kochani ratujcie. Ciagle rano czuje taki wewnetrzny niepokoj jakby ciagle cos nie tak bylo.
A potem pojawiaja sie mysli ze moze wogole mi sie on nie podoba i tak juz leci dalej sobie, uczucie leku i wogole. Co jest ze mna nie tak?😢 chce z nim byc bo wiem to ale dlaczego takie mysli i to uczucie ciagle.... Tak mocno go wtedy pokochalam a teraz co😕
To i czym wspominasz znam doskonale bo do dzisiaj mnie to męczy. Nazywa się to dosłownie "niewłaściwe odczucia" albo "coś jest nie do końca tak jaj powinno/cały czas coś jest nie tak". W terminologii COŚ nazywa się ten stan NJRE czyli NOT JUST RIGHT EXPERIENCES. Koleżanka czyta i nie pitoli bzdur: https://www.relationshipocd.com/cant-shake-it/ - Can't Shake it
https://www.relationshipocd.com/tip-21- ... g-feeling/ - The nagging feeling

Co niezwykle ciekawe, jaj słusznie zauważył autor bloga Bruno, im więcej uwagi, skupienia i czasu poświęcamy na to "nie do końca właściwe uczucie" wewnątrz nas, tym bardziej przybiera ono na mocy i daje nam w kość jeszcze bardziej powodując impuls do ucieczki, który rzekomo ma nas wyzwolić z cierpienia. Sprawa się trochę wyklaruje jak w końcu zrozumiesz, że Twoje myśli i to, że cierpisz wewnętrznie nie ma swego źródła ba zewnątrz. To jest wina np. Twojego związku, czy partnera. Nasze szczęście wewnętrzne to nasza indywidualna sprawa i kwestia naszego podejścia do życia a nie wynik przebywania z konkretną osobą. Jeśli takie podejście będziemy reprezentować, prawdziwego szczęścia nie zadbamy nigdy bo takie wynika tylko wyłącznie z nas samych. Człowiek prawdziwie szczęśliwy to taki, który potrafi w pełni zaakceptować siebie, swoje emocje i uczucia - jakiekolwiek by one w danym momencie nie były. Obserwuje je, nie oceniając i kieruje się swoją świadomością, a nie impulsami.

Im więcej będziesz się zastanawiała tym mniej będziesz wiedziała i więcej pytań się pojawi bez odpowiedzi. To droga do nikąd. Zaakceptuj, przemęcz się, a zrozumiesz, że choćby było nie wiem jak źle, to stan przejściowy, który zawsze przechodzi. Nie ma innej opcji :yhy
ODPOWIEDZ