Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Czy ja ją/jego kocham? Zanik uczuć? Strata emocji?

Forum o nerwicy natręctw i jej objawach.
Omawiamy tutaj własne doświadczenia z życia z tym jakże natrętnym zaburzeniem.
Ale także w tym temacie można podzielić się typowymi natrętnymi lękowymi myślami, które pełnią rolę straszaków i eskalatorów lęku w zaburzeniu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
katarzynka
Dyżurny na forum Odważny VIP

4 kwietnia 2017, o 18:44

Paradoks... Dwa dni temu wyobrażałam sobie nasz ślub, wesele... A dziś? Dziś jest dziś i nie ma nic poza łzami i bólem :(
jeśli życie sprawia, że nie możesz ustać, uklęknij.

nie mów Bogu, że masz wielki problem. powiedz swojemu problemowi, że masz wielkiego Boga.
kamila1998
Zarejestrowany Użytkownik

4 kwietnia 2017, o 18:45

katarzynka pisze:
4 kwietnia 2017, o 18:39
Jaki ze mnie przykład, jak siedzę i ryczę? Nic nie rozumiem ze swojego postępowania. Nie wiem dlaczego tak robię, co mną kieruje. Po co ciągnąć coś na siłę Kami i oszukiwać się jakimś rocd? Bez sensu, robić z życia piekło sobie i komuś bliskiemu :buu:
dlaczego twierdzisz ze sie oszukujesz? boże,nie pisz tak :(

Jestem w klasie III liceum,zaraz koncze,mam trzy zagrozenia.. dotego myśli,nie potrafie sie skupic na nauce..
a od tego ciaglego stresu tydzien temu zabralo mnie pogotowie ze szkoły,mam problemy z sercem,tez mi cięzko.. nie potrafie w siebie uwierzyć.
Tyle mi rzeczy ciąży na duszy,tez nie mam siły.. tez nie wierze do konca w tą chorobe..ale walcze..
Awatar użytkownika
katarzynka

4 kwietnia 2017, o 18:54

Kami, bo mam wrażenie, że oszukuję siebie i jego jakimś wymyślonym rocd. Że się usprawiedliwiam tym, a tak naprawdę żadnego rocd nie ma. Ja zwyczajnie nie kocham. Ty młoda jesteś, a ja stara i głupia :buu:

nie mów Bogu, że masz wielki problem. powiedz swojemu problemowi, że masz wielkiego Boga.
soniasonia123

4 kwietnia 2017, o 19:01

katarzynka pisze:
Kami, bo mam wrażenie, że oszukuję siebie i jego jakimś wymyślonym rocd. Że się usprawiedliwiam tym, a tak naprawdę żadnego rocd nie ma. Ja zwyczajnie nie kocham. Ty młoda jesteś, a ja stara i głupia :buu:
Dlaczego tak mówisz... cały czas tu wspierasz i pokazujesz że dla przeblyskow warto żyć... sama zaczęłam się dolowac teraz....ze może jednak rocd nie istnieje.Ale jakbym miała go zostawić to serce by mi pękło...
Awatar użytkownika
katarzynka

4 kwietnia 2017, o 19:03

Tak, dla przebłysków warto żyć Soniu, to są piękne chwile. Tylko potem uderzasz się o rzeczywistość i wszystko się rozbija w drobny mak... Jakbyś wracała z nieba do piekła. Dlatego już nie mam siły :(

kamila1998

4 kwietnia 2017, o 19:03

katarzynka pisze:
ale ja też tak myśle jak ty, ale tak jak Patryk mi wielokrotnie tłumaczy:
`TA CHOROBA WŁAŚNIE MA NA CELU TAKI EFEKT JAKI WYWOŁUJE W TOBIE.
MYŚL ŻE :może nie jestem chora a sie oszukuje..JEST NORMALNA DLA TEJ CHOROBY.
TO JAK BÓL ZĘBA PRZY PRÓCHNICY

:D :friend: :friend: :friend: :friend: :friend:
laure

4 kwietnia 2017, o 19:20

Z weselszych wieści to wam się tylko pochwalę, że spodziewam się ślicznej, zdrowej dziewczynki :)
kamila1998

4 kwietnia 2017, o 19:21

laure pisze:
4 kwietnia 2017, o 19:20
Z weselszych wieści to wam się tylko pochwalę, że spodziewam się ślicznej, zdrowej dziewczynki :)
GRATULUJĘ! :lov: :friend: ^^ :lov:
cosdziwnego1234

4 kwietnia 2017, o 19:48

Jak ja Was tutaj wszystkich podziwiam! Tak patrzę...kobiety w ciąży, planujące ślub, które z jednej strony są szczęśliwe, bo KOCHAJĄ SWOJE DRUGIE POŁÓWKI, a z drugiej zmagają się z tym okropnym zaburzeniem. Wielki szacunek ode mnie! Ja w porównaniu do Was mam chyba najmniejszy problem (mimo tego ja odbieram go jako koniec świata), ponieważ do planowania zakładania rodziny to mi jeszcze daleko. A tutaj proszę - dowód na to, że potrafimy być niesamowicie silne i cierpliwe, a faceci z resztą też! :)
laure

4 kwietnia 2017, o 19:55

Mi się zaburzenie zaczęło wraz z ciążą i ja nie czuję nic. jestem odcięta od mojego uczuciowo kompletnie. Każdego dnia cierpię z tego powodu.
kapralis

4 kwietnia 2017, o 20:03

Justyna22 pisze:
4 kwietnia 2017, o 16:32
Dopiero teraz czytając dowiedziałam się, że związek ma różne etapy, że np. małżeństwo to też decyzja. Najlepiej świadoma kiedy już fajerwerki dawno się wypaliły. Wtedy jesteśmy w stanie zobaczyć jaka na prawdę jest nasza druga połówka. Podejmujemy decyzję, że zrobimy co w naszej mocy żeby ją kochać - czyli troszczyć się, wspierać, motywować, dawać od siebie a nie tylko brać itd. Emocje to jedno - i bardzo tutaj widać, że tęsknimy za tym staniem zakochania i że uważamy to za wyznacznik siły miłości, a to nie to przecież chodzi w związku.
Podpisuję się pod tym wszystkimi kończynami :si Po 11 latach związku i 8 latach małżeństwa mogę tylko cieszyć się i szczerze uważać za szczęściarza, że dałem radę z jedną nerwicą przez 4 lata tyle osiągnąć i drugą "zarządzam" jako tako :dres:

Nerwica to nie wyrok to wiem na pewno. Podczas pierwszego epizodu obroniłem licencjata, magistra, kupiłem mieszkanie i awansowałem. Da się? Ano da. Trzeba to traktować jako chwilową przeszkodę.

Dłuższy związek to na pewno nie motylki w brzuchu ani ochy i achy. Dłuższy związek to przede wszystkim zaufanie i dojrzałe kochanie, niezależne od uczuć i emocji w czystym tych słów pojęciu. Na kazaniu podczas naszego ślubu ksiądz powiedział mniej więcej takie zdanie "tylko miłość oparta na solidnych podstawach jest w stanie przetrwać sztormy i huragany meandrów życia". Ze swojego życiowego doświadczenia dodać jedynie mogę, że takim fundamentem, swoistą opoką i pewnego rodzaju kamieniem węgielnym, może być jedynie skorzystanie z wszelkich dobrodziejstw największego daru jaki w życiu mamy, czyli naszej wolnej woli - przemyślanej decyzji, że oto staję tutaj w obliczu mojego narzeczonego/narzeczonej i w pełni świadom biorę za niego/nią odpowiedzialność.

Wolna wola i czyniona za jej pośrednictwem decyzja jest największym objawem ludzkiej dojrzałości. Jeśli budować będziemy naszą wizję domu, małżeństwa, rodziny na czymś tak niezależnym od nas samych jak emocje i uczucia, jaki sens maja słowa przysięgi "na dobre i na źle, w zdrowiu i w chorobie". Tutaj nie pomoże nawet "tak mi dopomóż Bóg", bo nie korzystamy z wielkiej siły jaką niesie za sobą odpowiedzialna decyzja. A odpowiedzialność w dzisiejszych czasach jest niestety towarem deficytowym. Wszystko ma być super, piękne, błyszczące i idealne. Tylko, że my sami nie jesteśmy idealni, więc tym bardziej związek dwojga niedoskonalych istot nie może taki być.

Czas dorosnąć i wziąć odpowiedzialność za siebie i swoje decyzje, czego z całego serca sobie i Wam życzę. Dużo siły i odwagi oraz wiary we własną wartość, myślę że nam wszystkim się to przyda.
cosdziwnego1234

4 kwietnia 2017, o 20:06

:hercio: :hercio:
Justyna22

4 kwietnia 2017, o 20:14

Kapralis - dodałeś to co jeszcze sama chętnie dopisałabym do swojej wypowiedzi. ;ok
Katarzynka wiesz, że czasem trzeba się wypłakać i wyzłościć?? Ja czasem płaczę i czuję się przez to wszystko beznadziejnie, oskarżam się itd. Czasem wydaje mi się to takie prawdziwe, że nie potrafię inaczej. Ale zazwyczaj po takim wylaniu z siebie emocji przychodzi trochę lepszy czas. Zrobiłaś krok w tył tylko po to żeby wziąć rozbieg, ok? Rozpędzić się i iść dalej. Popłacz ile potrzebujesz, nawet tupnij nogą i podrzyj gazetę. ;)
Trzymam kciuki tu bardzo za wszystkich bo pokonałam już różne natręty tylko to mi tak dopieka dalej i wiem jak jest ciężko. Ale są różne ciężkie sytuacje w życiu i dajemy radę. Więc tu też sobie poradzimy.
Z moich postrzeżeń na swój temat jeszcze doszłam do wniosku, że potrzebuję też dorosnąć, przejąć odpowiedzialność i złapać życie za stery bo zachowuję się nie raz jakbym miała z 10 lat mniej.
Awatar użytkownika
katarzynka

4 kwietnia 2017, o 21:13

Dzięki Kochana :cm Rozbiło mnie to na maxa... Bo w weekend myślałam o ślubie z nim, uśmiechałam się do tych myśli, a dziś jak kulą w łeb. Czuję dosłownie jakbym się cofnęła o 10 kroków co najmniej.

Justyna22

4 kwietnia 2017, o 21:40

Akceptacja i do przodu. Popatrz na swój podpis w profilu - "jeśli życie sprawia, że nie możesz ustać, uklęknij". Na chwilę sobie poklęcz i dalej przed siebie. ;)
ODPOWIEDZ