Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Słabszy dzień? Kryzys? Ogólne pytanie? Wyżal się swobodnie.

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
halokasia
Nowy Użytkownik

24 czerwca 2025, o 15:35

To prawda, trzymam za ciebie kciuki! :)
Już widzę, że kiedy lęk mnie dopada to wiem jak reagować, jest mi lżej to znosić, ale życie z tym strachem nie jest fajne, ani trochę :(
Awatar użytkownika
Przemek_Leniak
Zarejestrowany Użytkownik

25 czerwca 2025, o 04:19

no to mam słabszą noc - pierwsza nieprzespana od chyba dwu lat zresztą
dłużej niż jestem zdiagnozowany

dość poważny problem na oddziale dziennym na którym jestem dwa tygodnie i dwa dni (z 3 miesięcy) nie daje mi usnąć
przyszykowałem się w sumie na rezygnację z oddziału i tej formy leczenia
i cóż to jest kolejna porażka dość bolesna
ale decyzji o rezygnacji nie podjąłem - wypada powalczyć choć nie wiem z czym i kim...
wiem za to o co bo rzecz w leczeniu i jego możliwości i perspektywach
chujowy mam nastrój o tej 4:19

boję się że tego nie da się wyleczyć a przynajmniej jest to poza moim zasięgiem poza możliwościami
także widzę jakby otwór którym ustawił się do mnie świat ;witajka :dres: ;brr
F32.8 Depresja atypowa od kwietnia 2023
Shit happens...
Michał1988

26 czerwca 2025, o 08:51

Cześć strasznie osłabia mnie ta pogoda. Też macie z tym problem? Czuję się fatalnie, tak jakbym miał grypę. Niby jest wszystko ok a nagle zjazd i kompletny brak sił. Wczoraj wieczorem miałem 37.7*C i było mi mega gorąco, rano wstałem i jestem osłabiony. Teraz panikuję i przerabiam czarne scenariusze w głowie, niby temperatura w normie 36,6*C

Korzystając z okazji wspomnę, że musiałem wspomóc się suplementami ziołowymi, kupiłem sobie depresan max i połykam po jednej dziennie. Ogólnie trochę wyluzowałem i nawet udaję mi się zrobić zakupy bez paniki, wczoraj byłem w Biedronce tak z 30 min i było ok, ale było mało ludzi i byłem w ciągłym ruchu, powoli walczę z tym, tak jak szybko przyszło tak szybko musi odejść. Nie mogę zrozumieć dlaczego nagle dostaje leków w zamkniętych obiektach? Nigdy tak nie miałem, mogłem godzinamil chodzić po sklepach. Miałem rezonans tydzień temu i w tej ciasnej tubie wytrzymałem, proszę o jakieś rady jak z tym walczyć.
2 załamania nerwowe! Kuracja na Efectinie ER75. :((
DamianZ1984

26 czerwca 2025, o 10:31

Michał jedyną radą jest chodzić jak najczęściej do biedronki , tylko nie na zasadzie wchodzę i uciekam , albo jestem za karę , lub muszę wytrzymać , tylko na spokojnie skup się na produktach , wchodź po kilka razy dziennie choćby po batona , pokaż , że się nie boisz , jak głowie pojawi się wszystko , strach, lęk natrętne myśli, cokolwiek to czytaj skład produktu , pomyśl co jeszcze masz kupić , absolutnie nie myśl kiedyś dawałem radę ,to było kiedyś dziś zaczynasz od nowa, niech Cię ta biedronka zaciekawi , możesz zacząć od mniejszego sklepu lewiatan jeżeli biedronka za dużo , nie planuj wychodzenia do biedronki i nie myśl o tym po prostu spontanicznie na spokojnie idź i zrób swoje po 10 może 20 razie nie będzie lęku jak dobrze to zrobisz .ogólnie wszystko jest u chłopaków na filmikach na youtubie . pozdrawiam i powodzenia. najważniejsze nie rób z tego przymusu bo to rodzi napięcie , co prowadzi do błędnego koła .
Żakuj1497

26 czerwca 2025, o 11:50

A ja mam dobrą nowinę, dziś nie miałem co robić ale sobie poradziłem ! Wytrzymałem obejrzeć cały film, potrafiłem się skupić, w każdym razie udało się ! Dziś pojadę jeszcze do babci i kontynuuje mój cel : zdrowienie, miewam gorsze dni ale jest lato i cieszę się z tego, w zimę zawsze umieram nienawidzę zimna
Goń królika za ogon daje tyle szczęścia !
Wolność słowa z umiarem
Szczęście to chwila ulotne jak motyle
DamianZ1984

26 czerwca 2025, o 21:02

Zakuj cześć dobrze słyszeć , dasz radę a na zimę powoli się przygotuj i zimne prysznice proponuje pomogą się oswoić. powodzenia.
Michał1988

2 lipca 2025, o 09:17

Czy jest tu ktoś kto reaguję na pogodę? Czy to naprawdę możliwe? Kiedyś nie zwracałem na to uwagi ale teraz mam wrażenie, że moje samopoczucie dużo od tego zależy. Ostatnie 3 dni miałem całkiem super, nie było lęków, nawet myśli natrętne były tylko chwilowe, a dzisiaj wstałem i od początku jestem jakiś taki napięty i od środka rozdygotany, od razu masa myśli i już wymyślam schematy. Czy jest szansa, żeby ktoś podpowiedział jak robić jakieś ćwiczenia relaksacyjne? Jakieś wdechy, rozciąganie, coś co pomaga na głowę i ciało.
2 załamania nerwowe! Kuracja na Efectinie ER75. :((
Żakuj1497

5 lipca 2025, o 06:28

Ja reaguje na słońce, lepiej się czuję itp
Wolność słowa z umiarem
Żakuj1497

5 lipca 2025, o 06:29

DamianZ1984 pisze:
26 czerwca 2025, o 21:02
Zakuj cześć dobrze słyszeć , dasz radę a na zimę powoli się przygotuj i zimne prysznice proponuje pomogą się oswoić. powodzenia.
Elo Dzięki ziomek hehe, mam pracę, często jeżdżę na rowerze, jestem spokojny to słowa mojego lekarza, biorę leki
Wolność słowa z umiarem
Awatar użytkownika
Paulosia

6 lipca 2025, o 09:15

Michał1988 pisze:
Czy jest tu ktoś kto reaguję na pogodę? Czy to naprawdę możliwe? Kiedyś nie zwracałem na to uwagi ale teraz mam wrażenie, że moje samopoczucie dużo od tego zależy. Ostatnie 3 dni miałem całkiem super, nie było lęków, nawet myśli natrętne były tylko chwilowe, a dzisiaj wstałem i od początku jestem jakiś taki napięty i od środka rozdygotany, od razu masa myśli i już wymyślam schematy. Czy jest szansa, żeby ktoś podpowiedział jak robić jakieś ćwiczenia relaksacyjne? Jakieś wdechy, rozciąganie, coś co pomaga na głowę i ciało.
Oczywiście, że to ma również związek z pogodą. Mam tak samo jak Ty ;) i wiele innych osób, które znam z takimi dolegliwościami.. Pracuję też jako psycholog z dziećmi z różnymi trudnościami, m.in ze spectrum autyzmu (sama mam ADHD) i widzę, kiedy pogoda się zmienia, dzieciom jest trudniej, albo szaleją :D Ja mam to samo... szczególnie widzę to po dzieciach, które również mają ADHD. Z innymi zaburzeniami jest na prawdę bardzo podobnie ;)
Przyjemność płynąca z poznania to wspaniała sprawa
MultiPotencjalna
Nowy Użytkownik

6 lipca 2025, o 14:16

Hej. Miałam słabszy dzień wczoraj i przedwczoraj. Mam pytanie co to jest? Od 10 lat leczę zaburzenie psychotyczne, myślałam, że już je wyleczyłam, ale czasami tracę świadomość ( chyba ) i np. jak przedwczoraj- kłócę się z rodziną na śmierć i życie. Później tego nie pamiętam, ale z relacji mojej siostry - powiedziała mi , że jej wypomniałam jej słowa sprzed 3 lat xD których nie pamiętam. Nie wiem co mi jest . Jak miałam ten epizod psychotyczny to spałam od poniedziałku, budziłam się w piątek i nie wiedziałam czy spałam, czy nie przez ten czas. Czy to normalne przy zaburzeniu psychotycznym , że się nie pamięta co się robiło? Oprócz tego jak idę np. na rozmowę o pracę to wiem , że coś mówię, ale nie wiem co. Nigdy później mnie przyjąć nie chcą. Pomocy :(
VectraGTS

6 lipca 2025, o 16:39

Paulosia pisze:
Michał1988 pisze:
Oczywiście, że to ma również związek z pogodą. Mam tak samo jak Ty ;) i wiele innych osób, które znam z takimi dolegliwościami.. Pracuję też jako psycholog z dziećmi z różnymi trudnościami, m.in ze spectrum autyzmu (sama mam ADHD) i widzę, kiedy pogoda się zmienia, dzieciom jest trudniej, albo szaleją :D Ja mam to samo... szczególnie widzę to po dzieciach, które również mają ADHD. Z innymi zaburzeniami jest na prawdę bardzo podobnie ;)
Zaczynam ostatnio zauważać, że gorzej sie czuje jak pada deszcz, jak jest ostry upał... lub nagla zmiana pogody lub temperatury.

Ogólnie lubie jak jest ciepło ale te zmiany temperatury są teraz bardzo zauważalne dla mnie.
Misia123

6 lipca 2025, o 22:23

Ja teraz mam.kryzys, mam fobie spoleczna , po prostu wszystko wydaje mi się beznadziejne, że nie pasuje do tego świata, nie mam na nic ochoty. Każdy dzień próbuje przetrwać, staram się zająć czymkolwiek innym , cały czas coś robię, bo nie dam rady usiedzieć. Na zewnątrz pokazuje że wszystko jest ok. Nauczyłam się że na innych nie można polegać, bo prędzej czy później i tak zranią. Może ten stan minie.
Miissiaaaa

7 lipca 2025, o 01:45

Hej, ktoś z was też tak ma że po zajmiecie oczu lub gdy się budzi na kropkę na środku Czarna i gdy mruga oba jest i się przemieszcza? też w głowie czuje skrzypanie, ocierani, tylko wieczoram. Brałam Seronil 10 mg teraz 20 mg i też wieczorami tylko tak mam uciski głowy, ciężkości, lęk jakby do mnie znowu wrócił brałam miesiąc 10 mg i teraz tydzień 20 mg.
Awatar użytkownika
Paulosia

7 lipca 2025, o 14:08

VectraGTS pisze:
6 lipca 2025, o 16:39
Paulosia pisze:
Michał1988 pisze:
Zaczynam ostatnio zauważać, że gorzej sie czuje jak pada deszcz, jak jest ostry upał... lub nagla zmiana pogody lub temperatury.

Ogólnie lubie jak jest ciepło ale te zmiany temperatury są teraz bardzo zauważalne dla mnie.
Mam to samo...
Przyjemność płynąca z poznania to wspaniała sprawa
ODPOWIEDZ