Masz typowe natrętne myśli związane z tematyką orientacji seksualnej. Straszą Cię, bo są przeciwieństwem tego co o sobie wiesz i dlatego wywołują takie emocje. Znam bardzo dużo osób homoseksualnych, w tym osobę, która przy mnie odkrywała swoją orientację i zapewniam Cię, że żadna z tych osób nie dowiedziała się o swojej orientacji nagle poprzez lękowe myśli, bo orientacja to nie jest kwestia nagłego wyboru.Truskawka43 pisze: ↑2 listopada 2021, o 21:17Staram się to olewać, ale lęk i tak raz jest a raz nie ma..przeczytałam kiedyś tutaj, że komuś to wróciło..i jak tylko się pozbyłam tego strachu to się śmiałam, że jak mogłam się takich głupot bać i na pewno mi to już nie wróci..wystarczyło niestety trochę stresu w pracy, żebym już uciekła do głowy i analizowała wszystkie głupie i natrętne myśli. Męczy mnie to, że wiem, że chce być z chłopakiem, założyć rodzine, a tu co jakiś czas wraca jakiś natręt, którego muszę przeanalizować od A do Z bo przecież „skoro dostałam taka mysl to musi być ukryte znaczenie” i się doszukuje nie wiem czegoJuliaaa78569 pisze: ↑2 listopada 2021, o 20:50Jeżeli nie orientujesz się w temacie HOCD to nie radziłabym w ten sposób pisać do osób z tym lękiem, bo domyślam się, że tylko ją nakręciłeś. W dodatku proponowanie zaglądania na forum o LGBT to już w ogóle... Rozumiem, że pewnie chcesz pomóc, ale dziewczyna nie ma problemu ze swoją orientacją tylko z lękiem nerwicowym, który uczepił się tego tematu.
Co do Ciebie autorko. Wyraźnie piszesz, że nie chcesz tego i tego się trzymaj. Bo to nie lęki i myśli Ciebie definiują a faktycznie pragnienie. Jeżeli nie chcesz to znaczy, że nie chcesz i taki jest fakt. Gdybyś chciała to nie bałabyś się tego i nie pisałabyś tutaj na forum prawda?
Potraktuj to tak samo jak inne myśli lękowe, a o tym jest tutaj wszystko na forum jak sobie z nimi radzić.
Absolutną bzdurą jest to, że skoro pojawia się jakaś myśli to ona musi mieć znaczenie i musisz ją analizować. Owszem gdyby zasiadł z Tobą jakiś Freud to może doszedłby do tego dlaczego straszą Cię akurat takie a nie inne natręty, ale odpowiedź na to pytanie najprawdopodobniej nic by nie zmieniała w kwestii samych natrętów, których treścią nie należy sie w ogóle zajmować. A myśli w rodzaju „skoro dostałam taka myśl to musi być ukryte znaczenie” ,służą temu byś wikłała się w analizy i są częścią mechanizmu utrzymywania lęku.