To jest jak to wyczytałem, tutaj też się pojawiło tzw. PURE-O - zaburzenia obsesyjno-kompulsywne z przewagą myśli czy ruminacji i jest coś takiego jak główne objawy:Natalie1208 pisze: ↑26 marca 2018, o 09:49Jako że u mnie dość często pojawia się natręt samobójstwa, powiem co ja o tym myślę. Zauważyłam ze gdy nieustannie towarzyszy mi lęk wolnopłynacy zaraz pojawia się myśl , ze " pewnie coś sobie w końcu zrobię" i że " w sumie to ja chyba po prostu chce się zabić" . Prawdą jest jednak, że gdy się zajmę np jakaś absorbującą rozmową, pośmieje się ze znajomymi i lęk wolnopłynacy odchodzi to okazuje się, że nagle znikają i myśli o samobójstwie i jakoś wtedy nie czuje ze ja jednak tego chce. Taka więc o to właśnie iluzja lękowa. Moim zdaniem to myślenie że człowiek chce się zabić jest dosyć naturalne dla stanu zagrożenia, bo umysł jest już po prostu zmęczony ciągłym napięciem, natręctwami, po prostu cierpieniem , a że w stanie lęku wydaje się, ze "tak będzie zawsze" to mozemy mieć wrażenie, że chcielibyśmy umrzećcoyot.inc pisze: ↑26 marca 2018, o 09:35Nie pisz nic o schizofrenii bo taką wkrętkę też miałem, że mam schizęMegi.88 pisze: ↑25 marca 2018, o 21:15
Ja wtedy słucham nagrań chłopaków o konfliktach wewnętrznych i byciu dla siebie przyjacielem. Nigdy nie zrobimy sobie czegoś czego się boimy taka przewrotnosc nerwicy. Chyba osoby które dopada naprawdę ciężka choroba psychiczna schizofrenia nie zdają sobie sprawy że robią coś źle i że to nie jest normalne. Jutro poniedziałek zajmiesz się czymś i mniej czasu będzie na rozmyślania![]()
więc lepiej nie zaczynaj
Kryzys jak cholera !
W nocy spać nie mogłem zrywałem się z jakimiś lękami...odkąd biorę leki nie miałem takiej fazy. No i wczoraj wkręcanie sobie tej depresji, że boję się, że coś sobie zrobię itp :/ Już wiecie nawet nie wiem czy nie chce tego zrobić czy chcę....no bo skoro są takie myśli to może oznacza, że jednak chcę sobie coś zrobić?![]()
![]()
- obawa przed popełnieniem samobójstwa
- strach przed depresją, która może prowadzić do samobójstwa - obawiasz się, że wpadniesz w depresję i poczujesz się zmuszony do popełnienia samobójstwa
u mnie to idealnie pasuje.