Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Zoloft, Asentra, Asertin ( SERTRALINA )

Tutaj wpisujemy nasze wrażenia i odczucia odnośnie leków jakie zostały nam przepisane przez lekarza.
Leki antydepresyjne, benzodiazepiny, neuroleptyki, (SSRI, SNRI) itp.
Opisujemy efekty działania danego leku oraz ewentualne objawy uboczne.
Możesz dopisać się do istniejącego tematu lub stworzyć swój własny.
ODPOWIEDZ
pitoos
Zarejestrowany Użytkownik

7 stycznia 2015, o 21:44

to co ja mam robic ? ;/ jak czytam posty i widzę , że ludzią pomaga a mi nie to mnie strzela i sie poddaję nie wiem co robic ;/
helpmi

8 stycznia 2015, o 12:42

A cos robisz ze swoimz aburzeniem oprocz tych lekow?
Leki nie kazdemu pomagaja, moze idz do lekarza aby zwiekszyc jeszcze dawke?
Awatar użytkownika
korek
Odważny i aktywny forumowicz

9 stycznia 2015, o 00:00

mnie za bardzo nie pomogła, efekt pozytywny pojawiał się po każdym zwiększaniu dawki, niestety krótkotrwale. Doszedłem do 100mg, póżniej przeszedłem na wenlafaksynę i chwalę sobie - zero efektów ubocznych przyjmowania, nie mam wielkich wahań nastroju. Co prawa jest lekka tendencja depresyjna, ale to chyba już wynik nastawienia do życia ;)
Ten, któremu starczy odwagi i wytrwałości, by przez całe życie wpatrywać się w mrok, pierwszy dojrzy w nim przebłysk światła.
~Dmitry Glukhovsky (z książki Metro 2033)
Awatar użytkownika
Leitho

12 stycznia 2015, o 11:08

Ja muszę powiedzieć, że w moim przypadku ta sionusoida ulega wytłumieniu i rzeczywiście czuję się naprawdę nieźle po 2 miesiącach brania zoloftu (pierwsze 3 tyg 25mg, potem 50mg). Co prawda dostałem na recepcie zapas na 4 miesiące, więc jeszcze trochę czasu to połykam, ale cieszę się bo wiele wskazuje na to, że dzięki temu lekowi pozbędę się tego gówna jakim jest nerwica lękowa. To fantastyczny lek, chociaż na efekty jego działania trzeba czekać długo i cieprliwie. Problemy natury urojonej sercowej (tego głownie dotyczyła moja nerwica) zdarzają się już rzadko i z naprawdę małym nasileniem.

Dodam jeszcze od siebie, że oprócz zoloftu dla mnie fantastyczną terapią jest jazda na nartach! Polecam ulubioną aktywność fizyczną wszystkim jako dodatek do leków, a może nawet główną terapię.
abelarda

13 stycznia 2015, o 18:36

haha lek lekiem na nerwice lekowa? xd bralam to cudo poltora roku, owszem super, tyle ze odstawic trzeba i konczy sie super wtedy.

-- 13 stycznia 2015, o 19:36 --
nerwica 10 razy silniejsza :)
pitoos

14 stycznia 2015, o 21:37

to wszytkich nas pocieszuł post abelarda .... ktoś jescze odstawiał i było żle ? pozdrawiam
Brian

14 stycznia 2015, o 21:49

myslicie ze 100 mg sertraliny dziennie przynosi rezultaty w przypadku nawrotu depresi po roku przerwy ? Mam wrażenie ze działanie jest słabe. Wczesniej brałem citalopramum- moze za mała dawke i do konca sie nie wyleczyłem. Ktoś ma podobnie ?
Victor
Administrator

14 stycznia 2015, o 21:57

Wszystko zalezy od tego czy macie chorobe, ktora przychodzi sobie ot tak nagle, bez czynnikow zewnetrznych i jestescie chorzy czy macie zaburzenie, ktore jest wynikiem moze stresow? A moze jakis cech osobowosci, ktore stale robia jakies presje i z uwagi na to pojawia sie znowu zaburzenie, lub po prostu macie nawyki wiecznego martwienia sie o cos?

W tym pierwszym wypadku mozna powiedziec ze lekami sie wyleczycie, w tym drugim radzilbym nie stawiac tylko na leki bo nie sa one i nigdy nie beda leczeniem do konca ale oczywiscie wspomoc sie mozna. Tyle ze one nie naprostuja ani waszych nawykow, ani osobowosci ani nie zmienia innego zapatrywania sie na stresy czy presje.
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
mimi31

18 stycznia 2015, o 19:07

Cześć. Mieliście może bóle stawów jakoś skutki uboczne?biorę setaloft i straszne bolą mnie stawy w palcach
życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiesz na co trafisz...
Awatar użytkownika
Leitho

3 lutego 2015, o 09:36

Wydaje mi się, że na ulotce czegoś takiego nie ma by bolały stawy.

Pytanie z innej beczki. Ostatnio jest problem z zakupem Zoloftu. Brakuje go w hurtowniach. Jaki zamiennik polecacie ?? Ta Asentra, Asertin to jest 1:1 to samo co Zoloft ?? Na mnie Zoloft działa przegenialnie już i bardzo nie chciałbym tego stracić.
Awatar użytkownika
dankan
Odburzony i pomocny użytkownik

3 lutego 2015, o 11:01

Zaden zamiennik ni ejst tym samym w 100 % co Zoloft, pytalem na samym poczatku o to i kazdy lek ma oprocz substancji czynnej rozne skladniki minimalne co prawda, wiec nie powinno odbijac sie to na dzialaniu leku.
Kazdy producent robi lek po swojemu ale substancja czynna jest ta sama 1:1.

Ale ja mowie tylko to o co sam spytalem bo ja lekow nie chcialem brac i nie bralem.
Najlepsza instrukcja pozbycia sie nerwicy plus inne wpisy ludzi z forum
moja-historia-plus-moje-odburzanie-t5194.html#p49014

spis-tresci-autorami-t4728.html
Awatar użytkownika
Mari

8 lutego 2015, o 15:55

Witajcie kilka dni temu miałam traumatyczne zdarzenie w pracy po czym dopiero na następny dzień miałam natłok dziwnych myśli natrętnych nie poznawałam samej siebie.Na następny dzień wybrałam się do lekarza rodzinnego gdyż do psychiatry mam wizytę dopiero za półtora tygodnia. Lekarz rodzinny przepisał mi Asertin 100, dzisiaj jest 3 dzień jak wzięłam tabletkę mam wrażenie, że czuje się jeszcze gorzej natręctwa myśli są nasilone czasami już jestem bezsilna co chwilę płaczę ''moja głowa sama szuka negatywnych myśli'' nie mogę spać jak zamykam oczy lęk podwaja się...Jestem roztrzęsiona i nie mam apetytu, jest ktoś kto brał te tabletki?W takiej dawce? Jakie miał objawy?
Awatar użytkownika
ddd
Odburzony Wolontariusz Forum

8 lutego 2015, o 16:11

Takie leki dzialaja czesto po 2-4 tygodniach, i na poczatku moga pojawiac sie rozne objawy uboczne, ktore potem maja mijac w ramach nastepujacej poprawy :)
Od siebie natomiast bardzo mocno ci polecam

reakcja-walcz-badz-uciekaj-czyli-nerwic ... t3411.html
mysli-lekowe-co-jak-i-dlaczego-czesc-5-t3542.html

etap-3-mysli-lekowe-t4330.html
segment-3-jak-sobie-radzic-z-myslami-le ... t5512.html

Na forum masz jeszcze wiele innych wpisow czy nagran ale na poczatek pod ciebie zobacz sobie to :)
(muzyka - my słowianie)

Zaburzeni wiemy jak nerwica na nas działa, wiemy jak DD nam w bani rozpi***ala. To jest taa nerwica i lęk, to jest teen depersony wkręt!

Autor Zordon ;p
Awatar użytkownika
Mari

9 lutego 2015, o 09:10

Dzięki bardzo :) Szczerze przyznam, że forum i obecność ludzi tutaj dużo mi pomogła ...

-- 9 lutego 2015, o 09:10 --
Mam jeszcze jedno pytanie czy ktoś z Was sam zmniejszał sobie dawkę? 3 pierwsze dni brałam Asertin 100 lecz dziś wzięłam połowe tabletki czyli 50
Awatar użytkownika
korek
Odważny i aktywny forumowicz

9 lutego 2015, o 10:40

Mari pisze:Witajcie kilka dni temu miałam traumatyczne zdarzenie w pracy po czym dopiero na następny dzień miałam natłok dziwnych myśli natrętnych nie poznawałam samej siebie.Na następny dzień wybrałam się do lekarza rodzinnego gdyż do psychiatry mam wizytę dopiero za półtora tygodnia. Lekarz rodzinny przepisał mi Asertin 100, dzisiaj jest 3 dzień jak wzięłam tabletkę mam wrażenie, że czuje się jeszcze gorzej natręctwa myśli są nasilone czasami już jestem bezsilna co chwilę płaczę ''moja głowa sama szuka negatywnych myśli'' nie mogę spać jak zamykam oczy lęk podwaja się...Jestem roztrzęsiona i nie mam apetytu, jest ktoś kto brał te tabletki?W takiej dawce? Jakie miał objawy?
100mg to duża dawka jak na początek, przeważnie przez pierwszy tydzień powinno się stosować 25,50mg. Możesz przez pierwsze 3 tygodnie odczuwać negatywne myśli bardziej intensywnie, czasem jakieś myśli egzystencjalne i to nie jest pogorszenie Twojego stanu tylko efekt uboczny leku. Później powinno się unormować. Sertralina jest dość silnym lekiem przeciwlękowym.
Ten, któremu starczy odwagi i wytrwałości, by przez całe życie wpatrywać się w mrok, pierwszy dojrzy w nim przebłysk światła.
~Dmitry Glukhovsky (z książki Metro 2033)
ODPOWIEDZ