- objaw
-objaw ...
(bez żadnych opisów)
W ten sposób utworzymy istną 'Encyklopedię' objawów DD która z miejsca powinna uspakajać wszystkich którzy dostaną DD. Wiem sam po sobie, że gdy mi się to wszystko zaczęło to szukałem konkretów. Nie opisów tylko konkretnych weryfikacji objawów. Szukałem właśnie takiej gotowej listy objawów gdzie mógłbym sobie sprawdzić i od razu się uspokoić że aha, czyli to również możę występować w tym stanie. Dlatego też proszę Was dodawanie wpisów właśnie w takiej formie 'listy'. Dzięki temu z czasem powstanie tutaj na prawdę ładna encyklopedia objawów DD.

Tak więc zapraszam do wypisywania, to Wy tworzycie tą Encyklopedię! (i ja pośrednio

- uczucie snu na jawie
- wrażenie braku spójności z otoczeniem
- wrażenie braku poczucia czasu
- zaniżona koncentracja
- poczucie że świat jest sztuczny, nierealny
- poczucie że ludzie dookoła mnie są manekinami (bez wyrazu)
- ogrom myśli egzystencjalnych typu: jak to jest że ja żyję? jem? chodzę? myślę? mam dany organ? oraz ogólnie że jestem człowiekiem?
- odczucie znieczulenia ciała
- odczucie byciem tylko samymi oczami
- odczucie obcości do samego siebie (nie rozpoznawanie samego siebie w lustrze)
- odczucie obcości do rodziny i bliskich (anhedonia - odcięcie od emocji )
- zdziwienie z faktu że ja jako człowiek wyglądam tak a nie inaczej i że wogóle nim jestem (poczucie bycia czymś a nie kimś)
- pustka w głowie (brak myśli)
- niemożność odczuwania jakiegokolwiek klimatu dnia/życia ogółem (wszystko takie płytkie)
- ogromny spadek motywacji
- rozleniwienie się
- poczucie utraty tożsamości
- brak odczuwania zmiany otoczenia (gdzekolwiek bym nie był)
- w późniejszych okresach (gdy się polepszało) powolna zmiana otoczenia gdy skądś wracałem do domu (tkwiłem jeszcze w tamtym otoczeniu z jakieś 2 dni nim się przestawiłem na otoczenie domowe, mojego pokoju itp. )
- różne zaburzenia wzroku (kropki, plamki, zmiana kontrakstów kolorów)
- poczucie ogromnej samotności (wrażenie że żyję tylko dla samego siebie a i nawet to nie było dla mnie tak oczywiste - życie bez celu ).
Pamiętajmy że wszelkie tego typu objawy są spowodowane przez ODCIĘCIĘ które jest spowodowane ZMIANĄ PERCEPCJI POSTRZEGANIA SIEBIE I ŚWIATA.