Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Wątpisz co do swoich objawów? Dyskusja, opisy, wyjaśnianie.

Forum dotyczące derealizacji i depersonalizacji.
Dzielimy się tutaj naszymi historiami, objawami, wątpliwościami oraz wszystkim co nas dręczy mając derealizację.
Dopisz się do istniejącego tematu lub po prostu jeśli chcesz stwórz nowy własny wątek.
Awatar użytkownika
Nana
Zarejestrowany Użytkownik

11 maja 2016, o 17:33

Polecam poczytać wątki, dotyczące depersonalizacji i derealizacji. "niby wiedziałam gdzie jestem ale nie docierało to do mnie" <- to wskazuje na to, że jednak docierało gdzie jesteś, skoro zdawałaś sobie z tego sprawę. Nie tracisz świadomości, więc to wszystko "zwykły" objaw nerwicy. Od dawna tak masz ?
karolina26

11 maja 2016, o 17:39

Zaczęło się w marcu tylko wtedy nie miałam takich stanów ze zaraz stracę świadomość, teraz jest tragicznie.Wlasnie siedzę na ogrodzie i tez takie uczucie co ja tu robie,kim jestem.logicznie wiem jak się nazywam ale nie czuje ze ja to ja.Tak jakby mnie ktoś nagle wstawił w to miejcie. W ogóle takie przymglenie czuje.nie wytrzymam tego dluzej://
bart26
Odburzony i pomocny użytkownik

11 maja 2016, o 17:40

Zwykle dd . Napisalas ze nie spisz za dobrze bo jakos nie wierze ze nie spisz wogole bo to nie mozliwe . Poczytaj sobie tematy o derealizacji i depersonalizacji i staraj sie spac tak z 8 godzinek dziennie to fajnie by bylo . Jak nie dajesz rady normalnie kladsc sie . Proponuje Duzo ruchu Sport bieznia rower . Jezeli nie masz czasu na to ale mysle ze masz sprobuj medytacji moze jakiejs muzyki relaksacyjnej ale przedewszystkim zaakceptuj to ze tak sie dzieje i jakis czas bedzie sie dzialo bo to nie zejdzie odrazu . DD to stan obronny umyslu majac to czlowiek jest jak by na teybie awaryjnym . Dlatego cuda potrafia sie dziac . Pomimo tych cudow jest to kometnie nie grozny stan bo jak napisalem to system obronny defensywny organizmu . A organizm nigdy nie srobi sam sobie krzywdy . Glowka do gory i Akceptuj to co.sie dzieje .
DOPOKI NIE PODEJMIESZ WYSILKU , TWOJ DZIEN DZISIEJSZY BEDZIE TAKI SAM , JAK DZIEN WCZORAJSZY
karolina26

11 maja 2016, o 17:44

Czasem jak mnie odblokuje to sama nie rozumiem tego stanu.to jest takie straszne przymglenie swiadomosci ,ale nie tracę tej świadomości do konca
bart26

11 maja 2016, o 17:49

Dodam jeszcze ze w nerwica mamy dwa rodzaje objawow napieciowe czyli wszelkie drgania bolesci spiecia i wyczuleniowe czyli np natretne mysli natrectwa i do tej grupy zalicza sie.derealizacjani depersonalizacja a te stany juz maja w sobie spory pakiet wlasnych objawow. Czysto nerwicowe i sam fakt ze tu weszlas moze potwieedzic Nerwice
DOPOKI NIE PODEJMIESZ WYSILKU , TWOJ DZIEN DZISIEJSZY BEDZIE TAKI SAM , JAK DZIEN WCZORAJSZY
karolina26

11 maja 2016, o 17:50

To nie jest tak ze w ogóle nie śpię, tylko ciągle się wybudzam . Przykładowo zasnę 22ga obudze się o 23,potem z dwie godziny nie spie,znowu wpadam w krótka drzemkę i tak całe noce od dwóch miesiecy
Awatar użytkownika
Nana

11 maja 2016, o 17:51

Dlatego właśnie nie możesz myśleć, że to jakaś psychoza, albo że całkowicie stracisz zdolność świadomości. Spróbuj tłumaczyć sama sobie, że to tylko stan przejściowy, a jak odpoczniesz wszystko wróci do normy. Dbaj o siebie. Spróbuj jakąś relaksacje przed snem - mi bardzo pomagało w trudnościach w zasypianiu i wybudzaniu się. Meliska, dużo wody - organizm bez dobrego nawodnienia źle funkcjonuje.
bart26

11 maja 2016, o 17:55

Ty jej wogole nie tracisz lęk potrafi sporo namieszac nam w glowie . Nerwica to mocny stan umyslu czlowiek czuje sie doslownie i nie mniej jak by mu mial ktos w tym momencie glowe odciac (czyli ze jest pqnika bo umysl mysli ze zaraz bedzie koniec zwariowanie smierc wpisz co chcesz )

Poza tym jaka psychoza :DD nawet nie probuj sobie jej nakrecac bo jej nie masz na milion procent . Psychoza to stan utraty racjonqlnego myslenia . Nikt kto ma psychoze lub inna chorobe psychiczna nie zastanawia sie czy ten objaw jest od tego a tamten od tamtego tak robia tylko ludzie ktorzy panicznie boja sie dlatego to Nerwica ;)
karolina26

11 maja 2016, o 18:01

Pije melise dwa razy dziennie.Biore witaminy,witaminę D,omega3.Bylam u psychiatry powiedział ,że to nerwica.Tylko ze ja w to nie potrafię uwierzyć, ciągle o tym myślę, nawet gdy coś załatwiam, rozmawiam z kimś. Ciągle myślę że stracę świadomość, że zwariuje.Po tym co mi się w nocy stało,cały dzień się nakręcam. Jak juz poczuje się dobrze to myślę jak się czułam jak miałam to przymglenie i tak ciagle
bart26

11 maja 2016, o 18:10

No i to ksiazkowa Nerwica i tak w to nie uwierzysz bo zrozum jedno . Dostajac zaburzenia emocjonalnego jedynym chorowitkiem jest stan emocjonalny od niego powstaja mysli od a mysli znow nakrecaja emocje leku . Dlaczego tak jest . Bo dostajac Nerwicy twoj stan emocjonalny z normalnego przestawil sie na lekowy mozna bac sie wszystkiego ja swego czasu balem sie nawet wlasnego cienia samochodow ktore stalo obok mnie w korku . I to trwa 24 h na dobe bo umysl mysli ze cos sie dzieje a tak naprawde nic sie nie dzieje . Jedyna rzecza jaka choruje teraz to jest emocjinalnosc. Pewnie wszystko przezywasz mocniej . Mozesz smiac sie mocniej i sie tego bac mozesz miec dolek i sie go bardzo bac zawsze bedzie pytanie w glowie Ale skad Ale dlaczego ciagle Ale Ale to przedluzenie i gmatwanie wyrobilo w tobie nawyk . Polecam ci posluchac Divovica i jak jestes nowa zaloz sobie swoj post bo tu zasmiecamy watek .
Awatar użytkownika
Nana

11 maja 2016, o 18:13

To jest właśnie te błędne koło, które trzeba przełamywać na spokojnie. Czas, czas i jeszcze raz czas. Czytaj wątki, uspokajaj się. Pierwszym krokiem do odburzenia jest zrozumienie, że to, czego doświadczasz jest spowodowane nerwicą, czyli emocjami. Jak to zrozumiesz i przestaniesz się doszukiwać innych rzeczy, będzie Ci łatwiej. Nie zwariujesz ! ;D porzuć tą myśl. a nawet jeśli to przestaniesz się w końcu męczyć bo będziesz nieświadoma. Staraj się nakręcać w tą drugą stronę - to chwilowy incydent, wiele osób ma tak jak ja, wychodzi z tego, bo przestaje to analizować. Będzie dobrze tylko staraj się sama sobie pomóc :)
karolina26

11 maja 2016, o 18:46

Dziękuję za odpowiedzi.Obecnie jestem w takim stanie ze nie wierze ze z tego wyjde:/

-- 11 maja 2016, o 18:46 --
Mam jeszcze jedno pytanie,wiele osób pisze ze w DD ma dziwne widzenie,taka głębię obrazu itd.Ja normalnie widzę tylko odczucia mam dziwne,wiec można w DD normalnie widzieć?
Awatar użytkownika
b00s123
Odważny i aktywny forumowicz

11 maja 2016, o 18:48

karolina26 pisze:Dziękuję za odpowiedzi.Obecnie jestem w takim stanie ze nie wierze ze z tego wyjde:/

Mam jeszcze jedno pytanie,wiele osób pisze ze w DD ma dziwne widzenie,taka głębię obrazu itd.Ja normalnie widzę tylko odczucia mam dziwne,wiec można w DD normalnie widzieć?
tak można nie trzeba mieć wszystkich objawów .
"Wola psychiki daje wyniki"
Awatar użytkownika
BruceWayne
Odważny i aktywny forumowicz

11 maja 2016, o 18:51

karolina26 pisze:Dziękuję za odpowiedzi.Obecnie jestem w takim stanie ze nie wierze ze z tego wyjde:/

Tak, oczywiście można. Wtedy to bardziej depersonalizacja niż derealizacja ale generalnie to praktycznie to samo ;)
Odnośnie wychodzenia - poczytaj sobie historie ozdrowieńców w dziale o DD i nerwicowym. Od razu poczujesz się lepiej.
bart26

11 maja 2016, o 18:51

Tak mozna jak napisalem to pakiet z ogromem objawow. Mozna miec wszystkie a mozna.miec jeden . Nie kabinuj masz Nerwice . Jak tez napisalem to objaw wyczulenia a kazdy moze czuc inaczej jedn8 opisuja ze postrzegaja dziwnie swiat obcy drudzy ze czuja sie jak w bance a jeszcze inni jak za szyba . Ale objaw jeden i ten sam tylko kazdy ma inne presyspozycje . Pociesze cie mi np dereal8zacja zeszla w jeden dzien no moze.dwa ale.nie wiecej . Jak tego dokonalem wkrecilem sobie ze to jak bym sie ujaral blqntami tak sobie to nakrecilem ze poprostu poczulem sie fajnie fazka za darmo
Niestety na drugi dzien zniklo .
ODPOWIEDZ