Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Strach przed zwariowaniem, strach przed schizofrenią

Forum dotyczące derealizacji i depersonalizacji.
Dzielimy się tutaj naszymi historiami, objawami, wątpliwościami oraz wszystkim co nas dręczy mając derealizację.
Dopisz się do istniejącego tematu lub po prostu jeśli chcesz stwórz nowy własny wątek.
ODPOWIEDZ
mariusz87sk
Gość

23 stycznia 2013, o 21:12

To w takim razie napisz jakie masz objawy schizy...
sadboy15
Zarejestrowany Użytkownik

23 stycznia 2013, o 21:45

Czyli to juz cos powazniejszego ;/ niby caly czas czytam o nerwicy ale tez o schizofrenii. Boje sie ze jestem chory albo ze to dopiero poczatki, chce mi sie plakac, ja chce byc zdrowy !
Świata nienormalność sprawia że jestem normalny.
mariusz87sk
Gość

23 stycznia 2013, o 22:33

No wlasnie przez zadane pytanie do Ciebie chcialem Ci udowodnic ze niemasz schizy...Schizofremia to nietylko jeden objaw to caly szerego objawow ktore musza utrzymywac sie przez jakis czas...Ty natomist masz zaburzenia leku a to ze sie boisz schizy to normalne w tym stanie...ja tez tak mialem na poczatku...ale wlasnie rozmowa z psychoterapeuta i psychiatra udowodnila mi to ze jej niemam...pozatym gdzies czytalem ze osoba podatne na zaburzenia leku maja mniejsze prawdopodobienstwo zachorowac na ta chorobe niz osoby zdrowe...Takze schizy niemasz i jej niebedziesz mial...to jest tylko strach przed nia a pozatym osoba ktora ja mam nieboji sie jej bo uwaza ze nie jest chora...nieczytaj na ten temat bo sie tylko niepotrzebnie nakrecasz a to tylko zwieksza lek i nic wiecej...problem tkwi w nerwicy ktora masz...

Pozdrawiam
Czarodziejka84

24 stycznia 2013, o 08:07

Jakbys mial,. to bys sie nie bal!!!!
a Ty sie ciagle boisz, bo masz lęki. Ja tez w nocy mam lęki, ze cos zobacze, ze cos sie stanie itd.
To wszystko zaburzenia lękowe i dlatego trzeba je leczyc.
To minie i sam bedziesz sie smial z tych obaw. A mozesz isc do psychiatry, ja pytalam 3 o takie rozne mysli i lęki i co slyszalam-ze to wlasnie na tym polegaja zaburzenia lękowe.
Więc naprawdę nie nakrecaj sie..
:friend:
Derealizacja
Gość

24 stycznia 2013, o 15:45

sadboy15 pisze:Czyli to juz cos powazniejszego ;/ niby caly czas czytam o nerwicy ale tez o schizofrenii. Boje sie ze jestem chory albo ze to dopiero poczatki, chce mi sie plakac, ja chce byc zdrowy !

Czemu nie boisz się raka ? Masz 50 % szansy, że na niego zachorujesz.

Na schizofrenię masz 0 % szans.

-- 24 stycznia 2013, o 15:46 --
Psychiatra jeszcze nie wybił Ci z głowy tej schizofrenii ???
sadboy15

26 stycznia 2013, o 14:18

mam nerwice ! widzę u siebie więcej objawów nerwicy niż schizo. Dzisiaj świeci słońce i czuje się świetnie, zauważyłem że tylko w pochmurne i zimowe dni moje objawy się nasilają. A schizofrenik cały czas czuje się źle. Teraz czekam aż ta zima się skończy i zacznie słoneczna i ciepła wiosna :)
Derealizacja
Gość

26 stycznia 2013, o 14:30

Czemu schizofrenik ma się cały czas źle czuć ? On też może mieć dobry humor - kiedy jest ładna pogoda.
Ty się boisz nie schizofrenii - ale swojego błędnego wyobrażenia tej choroby.

Co nie zmienia faktu, że schizofrenia to zupełnie inna choroba.

Widzisz u siebie więcej objawów nerwicy, niż schizofrenii ? Przecież Ty nie masz ani jednego objawu schizofrenii.

Idź do lekarza - będziesz mieć już spokój i zaczniesz leczenie nerwicy.

Bo to ona jest Twoim problemem - nie schizofrenia.
Peletto
Zbanowany

2 lutego 2013, o 20:33

Sadboy tez sie tak balem schizofrenii jak ty a mialem mega okropne objawy, Nie moglem uwierzyc ze to moze byc cos innego. Nikt mi nie potrafil wytlumaczyc ze tak nie jest. ALe wiem teraz ze to byly tylko strachy na lachy i ze stany depersonalizacji to nie schizofrenia. Przeszly mi one, teraz po roku trochw wrocilo ale od zbytniego nerwowego ostatnio zycia jakie prowadzilem. Ty tez nie jmasz schizofreni. Balem sie tak samo jak ty. Znudzi ci sie w koncu o to bac i strach przerzuci sie na cos innego bo to tak dziala :)
sadboy15

11 lutego 2013, o 19:56

znowu się boje, miewam ostatnio częste uczucie deja vu i przeczytałem że to mogą być oznaki psychoz. ja chyba naprawdę mam schizofrenie
Czarodziejka84

11 lutego 2013, o 20:05

Sadboy,
czy Ty sie leczysz na lęki??? bo z tego co widze, ciagle sobie wmawiasz schizofrenię.
wiem, wiem, rozumiem, sama tak miewam..doszukuje sie dziwnych rzeczy u siebie...
ale uwierz, to nie to..tylko dlatego, ze sie jej boisz-nie dostaniesz jej. mozesz sie bac do woli, ale schizofrenii nie masz.
lecz sie regularnie i czekaj na efekty, ja biore asentre juz 2 mc. nie jest idealnie, mam duzo glupich mysli, ale na pewno troche mniej boje sie schizofrenii itd.
I nie czytaj o tym w necie, bo zaczniesz sobie to wmawiac, tak to dziala u lękowców!!! ja tez czytalam i zaraz wmawialam sobie objawy..
deja vu ma wiele osob..i innych "dziwnych" objawow, z ta roznica, ze nie boja sie schizofrenii jak lekowcy i zyja spokojnie.
Nie wkrecaj ciagle sobie schizofenii i nie szukaj jej objawow, nie czytaj o tym w necie....jesli nadal bedziesz sie w to zaglebial, bedziesz sie dolowal coraz bardziej!
bedzie OK
a jakbys mial schizofrenie, pewnie bys sie jej nie bal nawet i nie doszukiwal objawow, obe by po prostu byly
twoje obawy sa wibitnie nerwicowe, czy tego chcesz, czy nie :)
Wojciech
Odburzony Wolontariusz Forum

11 lutego 2013, o 20:12

Mowiac krotko im dluzej bedziesz czytal o schizie i objawach tym dluzej bedziesz chorowal na lęk. Innej opcji nie ma. Bo schiza nie dostaniesz chocbys nie wiem jak sobie go wmawial. Co do dejavu to zamiast czytac o schizie poczytaj sobie o nerwicy i dd, bo dejavu to czesty objaw. Ja odkad nabawilem sie lęku potrafilem miec dejavu dzien w dzien. Potem mi dopiero to przeszlo.
Prawda jest taka ze ludzie ktorzy boja sie schiza nie maj apociecia nic o tej chorobie oprocz wyczytanych rzeczy i dpowasowanych pojedynczo do siebie. A schiza to zlozona i rozbudowana choroba.
To jak przeczytasz ze osoba ze schizofrenia jest smutna to znaczy ze ten kto jest smutny ma schiza?
Idz no do psychiatry i sam zobaczysz jaka dostaniesz diagnoze. Albo... choruj dalej :(
Nerwicowiec - Ten typ tak ma.
http://www.imtech.com.pl
sadboy15

12 lutego 2013, o 15:31

niby jak się zdenerwuje to mam drgawki, trzęsą mi się ręce, robią mi się czerwone plamy na klatce piersiowej, czasem jak idę sam ulicą to jakbym miał za małą klatkę piersiową, pocę się, chce mi się płakać, prawie cały czas się zamartwiam, czasem boli/kuję mnie serce, mam uderzenia gorąca, i czuje jakbym miał cegłę albo coś siedziało mi na czole. Boje się mówić o tym jak się czuje lekarzowi bo przy pierwszej wizycie powiedział że może u mnie wystąpić schizofrenia ponieważ zażywałem narkotyki, a nic nie wspomniałem o moich objawach tylko typowe objawy depresji, mówił też żebym siebie obserwował do 21 roku życia a w marcu będę miał dopiero 16 lat. Boje się że w końcu strace kontakt z rzeczywistością ..

-- 12 lutego 2013, o 17:07 --
dodam jeszcze że mam uczucie drętwienia twarzy, ust i klatki piersiowej oraz strasznie mi się trzęsie powieka
Czarodziejka84

13 lutego 2013, o 11:18

Masz typowe objawy nerwicy..jak 99% nerwicowców.
i jak nerwicowiec, doszukujesz sie schizofrenii.

co za lekarz, który takie rzeczy ci opowiada...
o raju..i nakrecił cię właśnie tym.. brak mi słów.
nie wiem jakie miał podstawy do takich slow..załosne...

narkotyków nie bierz!
sadboy15

13 lutego 2013, o 13:07

nie biorę i brzydzę się osób, które to robią i śmieszy mnie to jak się tym szczycą.

-- 15 lutego 2013, o 15:38 --
dzisiaj obudziłem się ze strasznym uczuciem, chciało mi sie płakać i nadal chce, od rana siedzę przed komputerem i czytam na temat nerwicy, schizofrenii i psychoz. Cały czas muszę ruszać nogami, nie mam żadnych duszności, nic, co by wskazywało na nerwice. Zaraz chyba zwariuje, jak to pisze to chce mi się albo boje się że się będę zaraz śmiał. nie mogę usiedzieć w miejscu, czuje się strasznie !

-- 15 lutego 2013, o 15:46 --
nie wiem sam jak się czuje. pisze ze znajomymi i udaje że jest ok ale nie jest boje się czegoś ale nie wiem czego. Boje się że udaje że to wszystko sobie wymyślam, boje się powiedzieć rodzicom że się tak czuje bo uznają mnie za chorego psychicznie, albo zabiorą mnie do szpitala psychiatrycznego

-- 17 lutego 2013, o 12:52 --
chyba mam CHAD, wszystkie objawy pasują, boje się iść do psychiatry, jeżeli mnie zamkną w szpitalu, ja mam dziewczynę, nie mogę tak ;(
rofe

17 lutego 2013, o 16:43

Chłopie, wiem że są trudne momenty, bo każdy je ma, ale nie nakręcaj się tak :) Przy początkach swojej przygody z DD również wiele czytałem, nakręcałem się, wkręcałem sobie ze 20 chorób, fobii itp, ale to mija! Po prostu o tym nie czytaj, jeżeli już to skupiaj się tylko na DD w celu poznania tego mechanizmu. Wybierz się do lekarza, jeżeli czujesz się aż tak źle. I to żaden wstyd, Ci ludzie są po to aby nam pomagać. Nie zamkną Cie w żadnym psychiatryku (też na początku miałem takie myśli ale one najszybciej mi mijały), nie bój się! Ja również przedwczoraj miałem dobry humor, praktycznie minimalne DD, a dwa ostatnie dni to takie bum, lęki, ciągłe napięcie, także się nie martw :) A noga również mi skacze, nie potrafię wysiedzieć w miejscu :D Każdy z nas tak ma, spokojnie, oddychaj :)) Trzymaj się.
ODPOWIEDZ