Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Ogólne pytania do ozdrowieńców

Tu dzielimy się naszymi sukcesami w walce z nerwicą, fobiami. Opisujemy duże i małe kroki do wolności od lęku w każdej postaci.
Umieszczamy historię dojścia do zdrowia i świadectwo, że można!
Dział jest wspólny dla każdego rodzaju zaburzenia lękowego czyli nerwicy/fobii.
ODPOWIEDZ
piobla1324
Zarejestrowany Użytkownik

5 maja 2025, o 07:57

Paulosia pisze:
5 maja 2025, o 07:53
piobla1324 pisze:
5 maja 2025, o 07:37
Mam jeszcze jedno pytanko.
Podczas ataku sinlego lęku klade się na fotelu , zamykam oczy i czekam az lęk troche zmaleje , czasami nawet przysnę na 30 minut. Czy w ten sposób też daje do zrozumienia mojej głowie ze to tylko lęk , czy raczej to marny sposób na atak silnego lęku ?
Przysypianie może być wtedy formą ucieczki od lęku i stresu.
Kurde właśnie tak myślałem , nic musze znaleść inny sposób :DD .
seven

8 maja 2025, o 19:03

Jak wyszliście z nerwicy i dd? Na lekach czy bez?
Byłem na lekach ale chwilowo z nich schodzę i zastanawiam się czy warto drugi raz na nie wchodzić czy jednak walczyć z czystą głową mimo że jest ciężko. Dzięki za wszystkie odpowiedzi ;)
mada31260

4 września 2025, o 08:51

Wątek pewnie już się pojawił nie raz. Czytałam gdzieś, że OCD jest jak choroba przewlekła, np. cukrzyca, da się ją wyciszyć, ale zawsze już gdzieś tam będzie w tle. Mam POCD, na ostatnim spotkaniu psychoterapeutka, powiedziała mi, że mało prawdopodobnym jest pozbycie się tej reakcji spięcia w sytuacji kontaktu z dzieckiem, np. brania go na kolana, tego impulsu nerwowego, bo on się utrwalił w systemie nerwowym. Aczkolwiek nikt nie wie jak zachowa się mój, czy każdy inny system nerwowy, to może się udać. Mam wrażenie, że trochę wyidealizowałam sobie efekt odburzenia i w mojej sytuacji jako osoby borykającej się z pocd muszę dokonać redefinicji pojęcia odburzenie. Jak to jest z odburzeniem w przypadku pocd?
hetman999

5 września 2025, o 11:27

Cześć,
Po kilka latach spokoju niestety koleżanka znowu mnie odwiedziła. Na początku dobrze sobie z tym radziłem, jednak moje liczne i dość obciążające treningi (jestem sportowcem) trochę hamowały postęp, aż któregoś razu coś mocniej strzeliło.

Z lęku uogólnionego przeszło w szczegółu i mini fobie (np. lęk przed liczbami). Teraz załapałem infekcję wirusową i zapadłem się jeszcze niżej. Pogorszył się sen, jest wzmożona potliwość i nagle mój mózg zaczął wyłapywać jakieś odstępstwa od normy (np. coś krzywo leży) i zaraz to wzbudza u mnie konkretny lęk.

Jak z tym postępować, bo takiej fazy to jeszcze nie miałem i czuję, że nie mam nad tym kontroli.
Bardzo proszę o radę.
Angelaanna

16 września 2025, o 14:59

Ozdrowieńcy jak sobie radziliście z tymi dniami w których myśleliście że nie dacie rady ? Że będzie gorzej ? Że sobie z tym nie poradzicie ? pozdrawiam ☺️
Awatar użytkownika
ZATROSZCZSIE
Nowy Użytkownik

29 listopada 2025, o 14:27

qweasdzxc pisze:
2 marca 2012, o 20:52
Mam pytanie do osób, którym udało się wyjść z nerwicy.
Czy jest jakiś przełomowy moment gdy nerwica ustępuje i wszystkie jej poboczne skutki DD/DP, LĘK, DEPRESJA, czy jest to może proces podczas, którego czujemy się coraz lepiej?
Nie ma momentu takiego jak ci się wydaje. Może być lecz to nie jeden moment, czy dzień...
Awatar użytkownika
ZATROSZCZSIE
Nowy Użytkownik

29 listopada 2025, o 14:29

Angelaanna pisze:
Ozdrowieńcy jak sobie radziliście z tymi dniami w których myśleliście że nie dacie rady ? Że będzie gorzej ? Że sobie z tym nie poradzicie ? pozdrawiam ☺️
Brak EMOCJI powoduje tego typu myśli. Samemu, czy tylko z narkotykami na receptę sobie nie poradzisz.
Angelaanna

29 listopada 2025, o 21:27

ZATROSZCZSIE pisze:
Angelaanna pisze:
Brak EMOCJI powoduje tego typu myśli. Samemu, czy tylko z narkotykami na receptę sobie nie poradzisz.
Nie narzekam na brak emocji a to są typowe natrętne myśli . Jesteśmy w pytaniach do odburzonych a wydaje się mi że odburzony nie jesteś . Więc dlaczego odpowiadasz na pytania skoro nie było skierowane w twoją stronę?
Awatar użytkownika
ZATROSZCZSIE
Nowy Użytkownik

30 listopada 2025, o 19:02

Angelaanna pisze:
ZATROSZCZSIE pisze:
Angelaanna pisze:
Nie narzekam na brak emocji a to są typowe natrętne myśli . Jesteśmy w pytaniach do odburzonych a wydaje się mi że odburzony nie jesteś . Więc dlaczego odpowiadasz na pytania skoro nie było skierowane w twoją stronę?
Nie jestem terapeutą, takie pytania zadawaj swojemu doktorowi (miarkę swą do takich jak ty) .
Angelaanna

1 grudnia 2025, o 09:30

ZATROSZCZSIE pisze:
30 listopada 2025, o 19:02
Angelaanna pisze:
ZATROSZCZSIE pisze:

Nie jestem terapeutą, takie pytania zadawaj swojemu doktorowi (miarkę swą do takich jak ty) .
Nazwa działu: ogólne pytania do ozdrowieńców . Radzę się zastanowić troszeczkę nad sobą . Pozdrawiam serdecznie 🙂wszystkiego dobrego
Awatar użytkownika
ZATROSZCZSIE
Nowy Użytkownik

2 grudnia 2025, o 11:04

Nie potrzebuję porady od schorowanych. Jestem zdrowy od 2010r. Miałem depresję lękową. Spadam stąd. Adios i pamiętajcie o zażywaniu swoich piguł,. Ja wspieram, nie specjalizuję się w pomocy. Bye!
ODPOWIEDZ