Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Masz wątpliwości dotyczace objawów? Omawiamy je, opisujemy

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
fidley_8
Zarejestrowany Użytkownik

21 listopada 2016, o 08:43

A czy to nie jest tak, że najlepszym połączeniem jest psychoterapia + właśnie branie leków? Z takimi opiniami się spotkałem.
Leki ułatwiają opanowanie emocji, lęków, kłopotów ze snem - ma się wówczas siłę na psychoterapię. Jeśli tkwi się w pętli lęku i napięć to trudno się z tego wyrwać bo lęk przed lękiem i objawami somatycznymi nasila nasze objawy - taka samonakręcania się spirala. Jeśli się mylę to nie poprawcie bo jestem początkującym nerwicowcem i staram się dopiero zbudować swoją wiedzę która pozwoli mi się z tym uporać.
mrowa7474i

21 listopada 2016, o 15:55

Witam czy ktoś z was ma lub miał na tle nerwowym uczucie prądu w stopach i dłoniach które potem zamienia się tak jak by w dretwienie ?
fidley_8

22 listopada 2016, o 07:52

Ja tak miałem w stopach. Nie wiem czy było to spowodowane nerwicą czy problemami z kręgosłupem które się podczas nerwicy ujawniły. Po jakimś czasie przeszło i ustąpiło miejsca innym objawom ;)
Awatar użytkownika
Natka

22 listopada 2016, o 21:18

mrowa7474i pisze:Witam czy ktoś z was ma lub miał na tle nerwowym uczucie prądu w stopach i dłoniach które potem zamienia się tak jak by w dretwienie ?
Tak, normalna sprawa. Często jak bardzo się zdenerwuje czuję mrowienie w całych rękach. Nie przejmuj się :)
Kiedy czujesz się wypalony, pamiętaj, że feniks odradza się z popiołów
mrowa7474i

23 listopada 2016, o 14:48

Dzięki Natka :)

-- 23 listopada 2016, o 14:48 --
Ogólnie jestem na etapie wkręcania sobie SM chociaż miesiac temu bylo duzo gorzej ... chyba wychodze pomału z tego :D
Awatar użytkownika
Monikaaaaaa

23 listopada 2016, o 21:54

O miałam to niedawno. I raka płuc jeszcze. Też sobie nieźle wkrecalam :c

-- 23 listopada 2016, o 22:54 --
Ale ktoś mi tak fajnie napisał, że z takim "szczęściem" do chorób powinnam totka puścić. I puscilam. Nie trafiłam nawet jedynki i zaczęłam się z tego śmiać. I później jak już mi przyszła myśl o raku albo sm to właśnie sobie żartowałam, że może jak puszczę jeszcze raz i wygram to będę miała na leczenie tych chorób. I jakoś już mi te myśli przeszły. :)
Awatar użytkownika
Natka

27 listopada 2016, o 01:59

mrowa7474i pisze:Dzięki Natka :)

-- 23 listopada 2016, o 14:48 --
Ogólnie jestem na etapie wkręcania sobie SM chociaż miesiac temu bylo duzo gorzej ... chyba wychodze pomału z tego :D
Chyba większość z tego forum przechodziła przez strach przed SM. :)

-- 27 listopada 2016, o 02:59 --
Monikaaaaaa pisze:O miałam to niedawno. I raka płuc jeszcze. Też sobie nieźle wkrecalam :c

-- 23 listopada 2016, o 22:54 --
Ale ktoś mi tak fajnie napisał, że z takim "szczęściem" do chorób powinnam totka puścić. I puscilam. Nie trafiłam nawet jedynki i zaczęłam się z tego śmiać. I później jak już mi przyszła myśl o raku albo sm to właśnie sobie żartowałam, że może jak puszczę jeszcze raz i wygram to będę miała na leczenie tych chorób. I jakoś już mi te myśli przeszły. :)
hahaha, świetny sposób ^^
Kiedy czujesz się wypalony, pamiętaj, że feniks odradza się z popiołów
Awatar użytkownika
Aga Jaga

27 listopada 2016, o 09:47

Mam notoryczne zawroty głowy takie delikatne z reguły choc bywają silne. Skoki ciśnienia i pulsu i zasłabnięcia które zaczynają się od zamazywania obrazu. Często robi mi się slabo bez powodu pocę sie i niewyraźnie widzę. Czuje ze to stan przed omdleniem ale nie zemdlałam nigdy. Jestem zmęczona to trwa juz od marca. Ciekawa jestem jak z waszą praca zawodową bo ja caly czas na zwolnieniu czy wszyscy pracujecie czy jest ktos tez kto nie daje rady jak ja?agorafobia niszczy mi życie:(
kanar1861

27 listopada 2016, o 10:14

Od paru dni mam straszny niepokój w głowie czuje się dziwnie niepewnie czy to dalej nerwica czy coś innego straszne się tym nakrecam przychodzą myśli że zaraz mnie zamkną bo zwarijue a moze tak jest nie bylo tego
Awatar użytkownika
Aga Jaga

27 listopada 2016, o 11:10

Spokojnie ja mam dokladnie tak samo. Szum niepewność w glowie i takie jakby wewnętrzne zawroty i oszołomienie. To objaw lęku i pobudzenia. Spokojnie oddychaj u mnie tez jedne objawy znikają a pojawiają sie nowe nie jesteś sam mam nadzieje że to cię uspokoi troche
mrowa7474i

27 listopada 2016, o 17:13

A czy Łaskotanie mięśni to normalny objaw przy nerwicy lękowe?

-- 27 listopada 2016, o 17:13 --
Dodam że szczególnie po wysilku fizycznym nawet małym
Awatar użytkownika
Olalala
Dyżurny na forum Odważny VIP

27 listopada 2016, o 17:16

Aga Jaga pisze:Spokojnie ja mam dokladnie tak samo. Szum niepewność w glowie i takie jakby wewnętrzne zawroty i oszołomienie. To objaw lęku i pobudzenia. Spokojnie oddychaj u mnie tez jedne objawy znikają a pojawiają sie nowe nie jesteś sam mam nadzieje że to cię uspokoi troche
Dokladnie to wszystko jest normalne. Tylko w miare wychodzenia z nerwicy slabna na mocy, sa lżejsze.

Proponuje wyobrazić sobie siebie jak taka rozedrgana osikę. I teraz to od nas zależy czy ta osike uspokoicie czy nie. Najlepiej jak jej dacie dojść do siebie. Czyli akceptujemy wszystkie objawy, bo mamy nerwice i dajemy organizmowi czas na dojście do siebie.
Awatar użytkownika
Aga Jaga

27 listopada 2016, o 18:13

Czas czas czas i pogodzenie się ze objawy po chwilowym polepszeniu mogą wracać i to nadal będzie ona..nerwica :(
mrowa7474i

27 listopada 2016, o 19:14

A czy Łaskotanie mięśni to normalny objaw przy nerwicy lękowe?

Dodam że szczególnie po wysilku fizycznym nawet małym
Awatar użytkownika
Aga Jaga

27 listopada 2016, o 20:14

Tak jakby trzęsły się nogi w środku?
Najgłośniejszy jest zawsze krzyk ciszy
Nikt go nie czuje nikt nie słyszy
A ty się dławisz martwymi słowami
Zimnymi spółgłoskami i samogłoskami

Tęskniąc za bólem rozrywasz wszystkie rany
Oby tylko coś poczuć wśród ciała pustyni