Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Masz wątpliwości dotyczace objawów? Omawiamy je, opisujemy

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Awatar użytkownika
bareten
Odważny i aktywny forumowicz

10 stycznia 2025, o 14:06

Kurcze dziś przeczytałem posty jakiegoś kolesia sprzed kilku lat, który miał chyba poważniejszą chorobę psychiczną i zacząłem się wkręcać że może też to odmienne odbieranie świata tj derealizacja ,lęki, źle samopoczucie to też jakąś choroba psychiczna a może zaraz dostanę jakiejś schizy... Ehhh
Ewula22
Zarejestrowany Użytkownik

10 stycznia 2025, o 14:22

Nie nakrecaj sie to tylko nerwica nie zadna choroba psychiczna.Ja teraz przechod?e tez z tym oddechem ciezko mi sie odycha plytko duszno tez tak masz
Awatar użytkownika
bareten
Odważny i aktywny forumowicz

10 stycznia 2025, o 14:57

Tak, ale przechodzi przeważnie po max pół godziny. Dłużej to mam raczej pieczenie serca i kłucie. To potrafi trzymać kilka godzin
Ewula22

10 stycznia 2025, o 17:52

Czy macie problem moze z wysokim cukrem przy nerwicy.Niby dwa lata temu robilam sobie glukoze byla o kej teraz po jedzeniu sobie miezylam to mialam wysoki ma moze ktos tak
Ewula22

10 stycznia 2025, o 18:15

Odp ktos prosze!!!
piobla1324

10 stycznia 2025, o 18:33

Po jedzeniu zawsze cukier skacze , pytanie do jakich wartości ❔. Jest gdzies tu na forum fajnie opisane jak działa nerwica na cukier.
Ewula22

10 stycznia 2025, o 18:34

Ni mialam 230 a po godzinie spadl do 115
Zaburzona_0na

10 stycznia 2025, o 18:40

Uwierz Masz cukier w normie. ;)
Tam gdzie kończy się strach , zaczyna się prawdziwe życie :lov:
Pawlo41

10 stycznia 2025, o 18:50

Ewula22 pisze:
Czy macie problem moze z wysokim cukrem przy nerwicy.Niby dwa lata temu robilam sobie glukoze byla o kej teraz po jedzeniu sobie miezylam to mialam wysoki ma moze ktos tak
Witam.
Cukier po posiłkowy mierzony po 2 godz. od rozpoczęcia posiłku? Bo zmierzony zaraz po jedzeniu to może pokazać glukometr taki wyniki pomiaru.

Powiem tak. Ja miałem problemy z cukrem. I mam. Nietolerancja glukozy. Natomiast teraz mi się nieco uspokoiło po wdrożeniu diety. Oczywiście raz od kiedy prowadzę pomiary wyskoczył mi cukier ponad 200 po pierogach.

Wiem, że stres może wpływać na poziom cukru. Lecz w tej sprawie najlepiej zasięgnąć opinii lekarza. Zrobić w tym kierunku badania. Czasami leki na zaburzenia lękowe mają taki skutek uboczny, że wpływają na glikemie.

Warto zasięgnąć porady lekarza.

Pozdrawiam.
Ewula22

10 stycznia 2025, o 19:05

Pawlo41 pisze:
Ewula22 pisze:
Witam.
Cukier po posiłkowy mierzony po 2 godz. od rozpoczęcia posiłku? Bo zmierzony zaraz po jedzeniu to może pokazać glukometr taki wyniki pomiaru.

Powiem tak. Ja miałem problemy z cukrem. I mam. Nietolerancja glukozy. Natomiast teraz mi się nieco uspokoiło po wdrożeniu diety. Oczywiście raz od kiedy prowadzę pomiary wyskoczył mi cukier ponad 200 po pierogach.

Wiem, że stres może wpływać na poziom cukru. Lecz w tej sprawie najlepiej zasięgnąć opinii lekarza. Zrobić w tym kierunku badania. Czasami leki na zaburzenia lękowe mają taki skutek uboczny, że wpływają na glikemie.

Pozdrawiam.
Dziekuje za odpowiedz napewno konsultacja bedzie u lekarza😊
Pawlo41

10 stycznia 2025, o 19:12

Ewula22 pisze:
10 stycznia 2025, o 19:05
Pawlo41 pisze:
Ewula22 pisze:
Witam.

Pozdrawiam.
Dziekuje za odpowiedz napewno konsultacja bedzie u lekarza😊
Mam pytanie. Czy mierzyłaś sobie cukier zaraz po jedzeniu czy po upływie 2 godzin od rozpoczęcia posiłku?
Pablito00

10 stycznia 2025, o 19:13

Cześć! Jakiś czas temu bardzo się naczytałem o schizofrenii, bardzo się wystraszyłem, przez około miesiąc nasłuchiwałem otoczenia czy nie mam omamów, oczywiście nic nie usłyszałem , poradziłem sobie z tym kilka dni temu, myślałem że mi przeszło, ale właśnie od wczoraj tak jakby dziwne myśli mi przychodzą i się boje czy to głosy czy myśli XD Np schodzę po schodach i mam myśl " zrób jej krzywdę" itd czy to możliwe że są w nerwicy myśli rozkazujące? Bardzo się tego boję, do tego mam taki objaw że tak jakby o czymś myślę , i nakłada mi się na to druga myśl, czy miał ktoś z was tak ? Proszę bardzo o pomoc
Ewula22

10 stycznia 2025, o 19:16

Zaraz po jedzeniu
Pawlo41

10 stycznia 2025, o 19:23

Pablito00 pisze:
10 stycznia 2025, o 19:13
Cześć! Jakiś czas temu bardzo się naczytałem o schizofrenii, bardzo się wystraszyłem, przez około miesiąc nasłuchiwałem otoczenia czy nie mam omamów, oczywiście nic nie usłyszałem , poradziłem sobie z tym kilka dni temu, myślałem że mi przeszło, ale właśnie od wczoraj tak jakby dziwne myśli mi przychodzą i się boje czy to głosy czy myśli XD Np schodzę po schodach i mam myśl " zrób jej krzywdę" itd czy to możliwe że są w nerwicy myśli rozkazujące? Bardzo się tego boję, do tego mam taki objaw że tak jakby o czymś myślę , i nakłada mi się na to druga myśl, czy miał ktoś z was tak ? Proszę bardzo o pomoc
Witam.
Jeśli są jakieś obawy to polecam konsultacje u psychiatry.

Ja miałem coś w rodzaju bardziej myśli, żeby sobie nóż w rękę wbić jak robiłem sobie kolację. Tak niewiadomo skąd. Dość silne to było, no ale wtedy byłem na początku brania lęków. Napewno niebył to odbierany przezemnie jako obycy głos ani z zewnątrz ani z wnętrza mnie.

Pozdrawiam.
Pawlo41

10 stycznia 2025, o 19:31

Ewula22 pisze:
10 stycznia 2025, o 19:16
Zaraz po jedzeniu
Tak na przyszłość dobra rada ;) . Mierzymy 2 godz. od rozpoczęcia posiłku. Bo jeśli taki wynik czyli 230 po 2 godz od rozpoczęcia posiłku by się pojawił to rzeczywiście jest problem. Albo naczczo z rana po wstaniu z łóżka z tym, że musi być conajmniej chyba 8 godzin odstępu po kolacji. No i glikiemia naczczo 230 to też nic dobrego. A jeśli po upływie 2 godz od rozpoczęcia posiłku poziom cukru nie przekracza 140 to jest ok. Nie ma się czym martwić.

Oczywiście dla swojego spokoju warto skonsultować się z lekarzem.
ODPOWIEDZ