Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Masz wątpliwości dotyczace objawów? Omawiamy je, opisujemy

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Awatar użytkownika
bareten
Odważny i aktywny forumowicz

10 stycznia 2025, o 08:00

Mi ze stanów lękowych w sumie już mało zostało. Miesiąc temu miałem w sobie wielki lęk. Bałem się iść do pracy i w zasadzie wychodzić z domu. Zaczęło przechodzić teraz już chodzę normalnie do pracy i wychodzę z domu bez problemu, ale teraz przyszły objawy somatyczne. Ból głowy, problemy z oddechem, biegunki, itp no i cały czas męczy mnie te derealizacja, ale od tygodnia kiedy przestałem zwracać na nią uwagę i po prostu robię co muszę jakoś mi tak nie dokucza. Ogólnie jest lepiej tylko czuję odcięcie tych emocji wszystko jest takie szare płytkie i bez motywacji
Ewula22
Zarejestrowany Użytkownik

10 stycznia 2025, o 08:05

Na czym polega u ciebie ta derealizacja bo niewiem czy tez to mam
Awatar użytkownika
bareten

10 stycznia 2025, o 08:14

Czuję się tak nieswojo. Jakby wszystko było takie zmienione, obce. Uczucie trochę jakbym był pod wpływem alkoholu, albo jakby ktoś mnie wybudził w środku nocy i kazał coś robić. Jestem w pracy, ale wszystko jakieś jakieś takie inne niż zawsze. Robisz coś, albo gdzieś jesteś a potem zastanawiasz się czy naprawdę to robiłeś lub tam byłeś. to mechanizm obronny zmęczonego organizmu, splyca emocje chcąc nam pomóc w walce z zaburzeniami, ale to sprawia że człowiek nakręca się jeszcze bardziej bo ten stan jest nieprzyjemny.

Ale już szczerze nie wiem dokładnie co mi jest bo to wszystko się miesza. Ten ciągły niepokój, zmęczenie, brak emocji. Już nie wiem czy to derealizacja czy po prostu obniżony nastrój czy to i to. Ale w sumie po co się zastanawiać...
Ewula22

10 stycznia 2025, o 08:18

Dobrze cie rozumniem przechodze to samo mam tak jak ty tez tak sie czuje to jest bardzo uciazliwe
Ewula22

10 stycznia 2025, o 08:22

Nie czujesz oslabienia organizmu
Awatar użytkownika
bareten

10 stycznia 2025, o 08:36

Witaj w klubie, jeszcze trochę i przejdzie. Ale to zależy od nas. Musimy się przestać na tym skupiać choć jest ciężko
Ewula22

10 stycznia 2025, o 08:38

Dobrze ze jest takie forum chociaz mozemy sie wygadac i pisac co nam dolega wiemy ze nie jestesmy sami z tym wszystkim
Awatar użytkownika
bareten

10 stycznia 2025, o 09:00

No, ale też nie ma co za dużo myśleć i czytać bo człowiek się bardziej nakręca
Ewula22

10 stycznia 2025, o 09:03

Tak tylko jest sie troche spokojniejszym ze nie tylko ja to przechodze bo tak to se wkrecam ze ze mna cos nie tak a tak to wiem ze nie jestem sama moze bedzie dobrze musimy w to wiezyc a bedzie dobrze mimo lekow a i tak to wszystko sie dzieje
Ewula22

10 stycznia 2025, o 09:22

Dlugo juz biezesz leki powinno to wszystko przytlumic nie powinna tak sie dziac a mimo to to niewiem juz czy leki nie dzialaja ja biore escitil a ty
Awatar użytkownika
bareten

10 stycznia 2025, o 09:35

Ja leki biorę od 8 lat, tylko zmniejszyłem dawkę i wtedy po paru miesiącach wróciło.

Biorę citql, teraz lekarz kazał wrócić do starej dawki ale jeszcze tego nie zrobiłem bo się obawiam skutków ubicznych
Ewula22

10 stycznia 2025, o 09:45

Tak samo jak ja btalam wieksza dawkie ale bardzo sie zle czulam wiec zmiejszylam se dawkie
Awatar użytkownika
bareten

10 stycznia 2025, o 09:51

No tak na początku niestety to działa, nawet dwa tygodnie po zwiększeniu dawki.
Pablito00

10 stycznia 2025, o 10:51

Cześć! Jakiś czas temu bardzo się naczytałem o schizofrenii, bardzo się wystraszyłem, przez około miesiąc nasłuchiwałem otoczenia czy nie mam omamów, oczywiście nic nie usłyszałem , poradziłem sobie z tym kilka dni temu, myślałem że mi przeszło, ale właśnie od wczoraj tak jakby dziwne myśli mi przychodzą i się boje czy to głosy czy myśli XD Np schodzę po schodach i mam myśl " zrób jej krzywdę" itd czy to możliwe że są w nerwicy myśli rozkazujące? Bardzo się tego boję, do tego mam taki objaw że tak jakby o czymś myślę , i nakłada mi się na to druga myśl, czy miał ktoś z was tak ? Proszę bardzo o pomoc
Awatar użytkownika
bareten

10 stycznia 2025, o 12:51

Jakbyś miał schize to byś raczej tu o to nie pytał, tylko wierzył w to co "słyszysz"

Zresztą sam piszesz że ostatnio się nakręcałeś w tym temacie, a że masz nerwicę to są takie natręty w tamtym temacie i się wkręcasz
ODPOWIEDZ