Misiu pisze: ↑30 września 2022, o 05:48
Cześć to znowu ja

nie mogę spać, leżę z takim lekiem że nie wiem co robić najgorzej,że kłucie,pod żebrem i przewroty jelit ogólnie brzuchu żyje swoim życiem,mam wrażenie że gdym nie miała tych somatow to ten lek byłby do oswojenia czy to możliwe że nawet podczas snu i w nocy gdy nie mam stresu są te kłucia jak żyć, pozdrawiam
To teraz pora uwierzyć w wyniki badań i racjonalnie przyjąć, że moje objawy i lęki nie są związane ze stanem zdrowia, tylko wynikają z zaburzenia lękowego.
Niektórzy mają uciski, bóle, nerwobóle w klatce piersiowej codziennie, boją się, że to zawał (pomimo dobrych wyników badań) i tak bujają się z tym przez dłuższy czas, a wiesz czemu? Bo nie potrafią porzucić kontroli, nie potrafią zrozumieć, że skoro miał 1000 takich objawów, to za 1001 objawem też nic im się nie stanie. Podążają cały czas za tym, co im nerwica przyniesie na myśl, skupiają się tylko na swoim samopoczuciu i na tym, czy zabolało bardziej niż wczoraj, czy jak go zaswędziało 2cm niżej niż wczoraj, to może inna choroba? Musisz po prostu przestać skanować swoje ciało w poszukiwaniu zagrożeń i zrozumieć, że nie choruje Twoje ciało tylko psychika. Czas to zaakceptować i przywyknąć, że nic Ci się od tego nie stanie i póki Ty będziesz dawać temu atencję, to będziesz odczuwać te dolegliwości cały czas, bo nerwica na tym bazuje.
Zamiast skupiania się i pogłębiania swojego lęku, to warto zająć się czymś innym, co lubisz robić. Rozumiem, że to jest trudne, wymaga to poświęcenia, czasu, ale uwierz mi, że warto. Boli Cię pod żebrem? Powiedz sobie, że tak to od nerwicy, ale poczytam teraz książkę - wczoraj bolało, dzisiaj też boli - do wesela się zagoi.

I skupiaj się na czymś innym, tłumacz sobie, że wiesz skąd te objawy i one nie są wstanie nic Ci zrobić. Masz wrażenie, że gdybyś nie miała tych objawów, to ten lęk byłby do oswojenia, a ja niestety w to wątpię, bo to działa na tej samej zasadzie, co oswajanie somatów. Pogodzenie się, że to mam, wiara, że to od zaburzenia i mi to przejdzie, nie poświęcanie temu uwagi oraz zrozumienie skąd, to mam.