Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Kolejna nerwicowa wkretka?
- karolax
- Zarejestrowany Użytkownik
Do Wiktora nie ma terminów od kilku lat, czasami warto mu pomęczyć dupe i wciśnie na pojedyncza konsultacje jak ma wolne okienko. Co rzadko się zdarza.
Jeśli myślisz ze jesteś w najgorszym momencie, to pamiętaj ze to jest tylko moment. Przecież wiesz, że nic co złe też nie może wiecznie trwać.

-
-
Ja mam terapie z Viciem od ponad roku
Plus grupowa z Viciem i Hewadem

Plus grupowa z Viciem i Hewadem
-
- Dyżurny na forum Odważny VIP
Impulsy w OCD są związane z wysokim poziomem lęku i totalną fiksacja na punkcie rozstrzygania tematu natręta. Poziom zafiksowania jest już tak duży, że mogą się pojawiać myśli typu "a może chcesz to zrobić". Uwierz mi, że ja w bardzo silnym lęku, to już miałam wrażenie, że wszystko jest możliwe i może nawet sama tego chcę. Jest to oczywiście iluzja, nic nie chcesz, bo gdyby tak było, to nie rozmyślałabyś o tym całymi dniami, przerażona. Impulsy w mojej ocenie wynikają również czasem z tego, że chcesz już tą sytuację rozstrzygnąć, Twój umysł ma już dość niepewności, więc chce się przekonać tu i teraz czy tak jest czy nie, np. osoby mające natręty samobójcze podchodzą do okna, żeby się przekonać czy są w stanie to zrobić czy nie.mario546 pisze: ↑21 stycznia 2022, o 16:31To jest to samo niby chęci.Asiabe pisze: ↑20 stycznia 2022, o 17:24Przepraszam, że odgrzebuje stary temat, ale mam pytanie odnośnie tych impulsów. Wczoraj obejrzałam na ten temat divovic i wydawało mi się że wszystko rozumiem, ale dziś trafiłam na stary wątek dotyczący tego, że ktoś miał za sobą próbę samobójczą i mysli impulsy by to zrobić ponownie. Oczywiście znów się nakrecilam, że może te impulsy w ocd tez do tego prowadza. Wiem, że piszę głupoty, ale jednak musiałam się wygadac...Może jest gdzieś to wyjaśnione w jakichś innych wątkach na forum? Nie mogę znaleźć. Dziękuję z góryKatja pisze: ↑22 listopada 2021, o 11:07
Przeczytałaś i zaczęła się zastanawiać, wcześniej się nie zastanawiałaś. I nic Ci to nie mówi?
Druga sprawa to po co czytasz o objawach schizofrenii? Przecież to jest rzecz na którą masz wpływ i nie musisz tego robić, a wiesz dobrze jeśli czytasz materiały z tego forum, że googlowanie objawów sprzyja utrzymywaniu ich, a więc nie sprzyja akceptacji. Jeśli się coś akceptuje to się tego nie drąży. Ja rozumiem, że lęk, ale w ten sposób tylko go utrzymujesz. Jeśli masz wątpliwości co do swojego stanu psychiki to idź do lekarza, a nie sama siebie diagnozujesz na podstawie swoich lęków i tego, że pod ich wpływem może Ci się wszystko wydawać, łącznie z tym, że może jesteś kosmitą albo facetem. Gwarantuje Ci, że jakbyś się tego bała, to znalazłabyś argumenty za, bo tak działa wystraszony umysł, nawet jeśli prawdopodobieństwo jest minimalne, albo niemal żadne to się jego czepia, bo ważniejsze od prawdopodobieństwa jest to jak koszmarne będą wg. Twojego umysłu skutki gdyby jednak i na tym się skupia, podbijając tym lęk, a co za tym rozmaite wyobrażenia, poczucia, impulsy itp. I tylko Ty sama swoim świadomym działaniem możesz to przerwać, a zamiast tego sama nakręcasz obecnie nerwicowe koło.
Im bardziej walczysz z jakąś natrętną myślą tym bardziej rośnie jej wartości i sila, przez co z czasem mogą one zacząć przebierać formę impulsów.
https://www.czlowiekczujacy.pl
Niestety nie jestem w stanie odpowiadać na wszystkie wiadomości na priv, dlatego zrobiłam bloga.
Niestety nie jestem w stanie odpowiadać na wszystkie wiadomości na priv, dlatego zrobiłam bloga.
-
Ja właśnie dzięki terapi z Viciem przestałam bać się schizy, nad hipochondria zaczynamy pracować. Wiktor co więcej wyciągnął wiele moich innych problemów na wierzch, nad którymi tez pracujemy np.
- niska samoocena
- zerową asertywność
Itd
Ja jestem zadowolona, to mądry facet !
-
Wiem ze mądry facet!!!wystraszona1987 pisze: ↑23 stycznia 2022, o 12:33Ja właśnie dzięki terapi z Viciem przestałam bać się schizy, nad hipochondria zaczynamy pracować. Wiktor co więcej wyciągnął wiele moich innych problemów na wierzch, nad którymi tez pracujemy np.
- niska samoocena
- zerową asertywność
Itd
Ja jestem zadowolona, to mądry facet !
-